Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
JustaRascal
All i need .. wat een mooi nummer.

WernerGSF
-SprayIt- schreef:
ik snap niet wat .. wat hier zo goed aan is.

als ik zo naar jouw top10 kijk, dan snap ik dat juist weer wel

avatar van Koston
Gisteren de cd gekocht. Ik krijg geen genoeg van deze plaat.
Hemelse muziek, met House of Cards voor mij als hoogtepunt.
Genieten

Sven Bersee
WernerGSF schreef:
als ik zo naar jouw top10 kijk, dan snap ik dat juist weer wel

Wil jij je grote mond houden?! Over jouw top 10 ben ik namelijk onbepaald niet te spreken. Muse op 1

avatar van rien
Discbox binnen, ziet er allemaal zeeeer netjes uit
Staat mooi opengevouden achter mijn Nirvana discbox

Wat is het geluid trouwens een verademing vergeleken de downloads die ik had, kan niet wachten om ze op vinyl te beluisteren.

Larsch
Ach, wat maken die top 10's nou uit? Ieder zijn of haar ding. Al ben ik het wel met WernerGSF eens.

Gisteren trouwens opgewaardeerd naar 5,0*. Het drieluik Nude, Weird Fishes/Arpeggi en All I Need is prachtig en wat is Jigsaw Falling Into Place toch een goed nummer. Eigenlijk is elk nummer sterk (afgezien van House of Cards misschien). Wat me ook opvalt is hoeveel beter de kwaliteit wordt als je met een fatsoenlijke koptelefoon en de CD zelf luistert. Ik hoor echt tig dingen die ik eerst niet hoorde. Zal ongetwijfeld met de brakke kwaliteit van de .mp3'tjes te maken hebben.

avatar van theodor
Geweldige plaat na HTTT -een plaat die ik heel goed vind maar die me niet zo raakt als OkC of KidA!

Geen enkel zwak nummer (al vind ik Weird Fishes-nog- niet zo bijzonder...
house of cards is juist een van mijn favorieten!

Na OkC en Kid weet Radiohead me weer te verassen!
ik ben dr bij in juli!

WernerGSF
okee!

PS. House of Cards is al sinds het begin mijn favoriet

Kid A(cid)

djeffibrelich
Kid A(cid) schreef:
Om de een of andere reden doet Videotape me helemaal niets...

zo zie je maar hoe onze smaak vershilt.
dat vind ik juist 1 van de mooiste nummers van heel dit album.
lekker minimalistisch, die mooie piano-klanken en ook 1 van de mooiste lyrics van heel het album.

'' you are my center when i spin away''
ik bedoel, kom op! ben ik nou de enige sissy hier?

Beitel
De versie op het album klinkt te gehaast op de één of andere manier, ik heb nog het liefst de versie waarbij Thom Yorke alleen achter de piano zit (klik!), die weet mij nog het meest te raken.

Feeder
djeffibrelich schreef:
ik bedoel, kom op! ben ik nou de enige sissy hier?

Absoluut niet !

Kid A(cid) schreef:
Om de een of andere reden doet Videotape me helemaal niets...

Ja en nee, de pianomelodie is wel rlxt maar Thom zijn stem klinkt niet zo lekker hier vind ik, zelfde geld voor Last Flower to the Hospital.

avatar van T.A.
Ik vind Videotape wel goed als afsluiter. Op het laatst hoor je een soort geroffel. Ook voorstelbaar als ver weg oorlogsgeluiden, schietgeluiden. Ik vind dat wel rustgevend.

avatar van Suicidopolis
Die "Jigsaw Falling Into Place" vind ik zo mooi dat ik er bijna tranen van in m'n ogen krijg... Radiohead blijft me al 3 albums op rij (Kid A - Amnesiac - HttT) meer en meer verbazen, en dat dit album dra m'n collectie zal vervoegen staat zo vast als een paal boven water (al zou ik graag ook die extra CD hebben... miljaar!). Benieuwd of ie er in zal slagen om HttT uit m'n top 10 te smijten!

avatar van theodor
Deze plaat wakkert mijn honger aan naar een goede live dvd van Radiohead... lang ging t gerucht dat het concert op Bonnaroo 17 juni 2006 (met toch een aantal krakers van deze plaat op dvd zou verschijnen... Er schenen 50.000 man uit hun plaat te gaan, en de band was in vorm en had er zoveel schik in dat ze behoolijk lang doorgingen (zie de set).
Thom heeft ooit gezegt dat na het nieuwe album het concert wel eens uitgebracht kon worden (ivm de toen nog nieuwe/onbekende nummers)..
Is hier al iets over bekend?!?!

Setlist Bonnaroo festival
09 "No Surprises"
10 "Paranoid Android"
11 "The Gloaming"
12 "The National Anthem"
13 "Climbing Up The Walls"
14 "Big Ideas"
15 "Street Spirit"
16 "The Bends"
17 "Myxomytosis"
18 "How To Disappear Completely"

Encore 1:
19 "You And Whose Army?"
20 "Pyramid Song"
21 "Like Spinning Plates"
22 "Fake Plastic Trees"
23 "Bodysnatchers"
24 "Lucky"
25 "Idioteque"
26 "Karma Police"

Encore 2:
27 "House Of Cards"
28 "Everything In Its Right Place"

Ik vind de intro van de 1e 20 seconden van "all i need" n beetje moby klinken (als in zijn "play" tijd = dus GOED

En Ligt het aan mij op staan hier voor t eerst sinds The Bends weer meerdere nummers op die over liefde gaan of daarna verwijzen?!?!

Ik dacht dat ik alles al gehoord had wat radiohead te bieden heeft maar al bij 15step bleek dat ik ongelijk had.... Een paar nummers die referen naar ouder werk (bodysnatchers vs. bijvoorbeeld Iron lung) hebben geprofiteerd van de ervaring van de expirimentele albums.

dit bericht was door n moderator verplaatst naar "Stel je word gevraagd naar een best of compilatie van..." maar deze playlist heb ik dus niet zelf bedacht... deze is gespeeld in 2006 en er staan 6 nrs van "In Rainbows" op.

Het is bijzonder lang geleden dat de hele wereld in dezelfde richting keek van één enkele release. Deels omdat het Radiohead is, deels omdat ze ons nog nooit zo lang op een vervolgplaat hebben laten wachten en deels vanwege de bijzondere formule waarbij je zelf je prijs voor je mp3's bepaalt of opteert voor de all-in-box en daar 40 pond voor neertelt. Het is geen poging om de muziekindustrie een loef af te steken – Radiohead zal zich binnenkort opnieuw aansluiten bij een label dat de plaat begin volgend jaar in de rekken moet leggen – maar eerder een experimentele manier om hun muziek gelijktijdig en zo snel mogelijk uit te brengen. Het is bovendien een aanzet om geïnteresseerden te laten nadenken over de waarde van muziek vandaag. Was 'In Rainbows' een stap terug geweest, de non-believers hadden een reden om eens goed met deze methode te lachen. Nu hun zevende beter blijkt dan 'Hail To The Thief', kunnen ze zwijgen of oprotten.

In tegenstelling tot een plaat als 'Amnesiac' bevat 'In Rainbows' geen enkel nummer dat de omschrijving 'middelmatig' verdient. In tegenstelling tot datzelfde 'Amnesiac' kent deze Radiohead geen ultieme topper in de grootteorde van 'Pyramid Song' of 'Paranoid Android', al staat een song als 'Reckoner' niet ver daaronder. 'In Rainbows' is met andere woorden een kwalitatief coherente plaat waarbij enkel een onderscheid te maken valt tussen goed, heel goed en héééél goed. De nummers die hier iets minder zijn ('15 Step', 'Weird Fishes/Arpeggi', 'Faust Arp' en 'House Of Cards') krijgen deze status omdat de overige songs er beter in slagen perfectie te benaderen maar zouden op elke doorsnee rockplaat een verademing zijn geweest. Hoe zijn ze er toch weer in geslaagd?

Echte fans hadden al een beeld van deze nummers omdat ze behalve 'Faust Arp' stuk voor stuk in het verleden live zijn gebracht. Een aantal kreeg een nieuwe naam opgespeld. Zoals 'Nude', dat al een jaar of tien bestaat en voorheen 'Big Ideas' heette, gezien de meest opvallende woorden "Don't get any big ideas, they're not gonna happen” niet eens zo vergezocht. Zoals de geciteerde lyrics verraden, hangt de typische Radioheadmelancholie wederom over het gros van de songs als smog over de stadskern van Mexico City, iets waar de meeste liefhebbers alleen maar tevreden over zullen zijn. Het trage en statige 'Nude' behoort beslist tot het toplaagje van deze release, vervalt nergens in makkelijke pathetiek en is een ballad waar veel bands alleen maar kunnen van dromen. Hetzelfde geldt voor 'Videotape', nog zo'n melancholie-injectie, ditmaal op piano, die in een mum van tijd de iets diepere krassen in uw ziel bereikt. Gezien het belang van elektronica en percussie en het betrekkelijke hoge ritme iets minder prominent donkerkleurig is het buitengewone 'Reckoner', nog maar eens een speeltuin voor de zo geliefde en evenzeer gehate stem van troubled child Thom Yorke.

Als je 'In Rainbows' muzikaal in het perspectief van de voorgaande platen stelt, is 'Hail To The Thief' de meest correcte vergelijking, al komen er elementen terug die onmiddellijk aan eerdere albums doen denken. Zo heeft de sterke rocker 'Bodysnatchers' heel wat van 'The Bends' en 'OK Computer', iets waar de vette riffs van Jonny Greenwood uiteraard toe bijdragen. Ook 'Jigsaw Falling Into Place' is een in de rocktraditie gevormde song, zij het eerder verwant aan 'Hail To The Thief'. Het nummer wordt sterker naarmate het langer wordt, iets wat Radiohead wel vaker overkomt en hier enkel met 'Weird Fishes/Arpeggi' een tegenvoorbeeld kent. Nauw verbonden aan de haast heilig verklaarde elektronica van 'Kid A', alsook aan Thoms soloplaat The Eraser is opener '15 Step'. Aanvankelijk weinig nieuws onder de zon maar in de tweede helft, met zijn verfrissende samples toch weer gevaarlijk lekker.

Een regenboog telt zeven kleuren en toeval of niet, met hun zevende release voldoet Radiohead aan de torenhoge verwachtingen. Zeven sterren is 'In Rainbows' nu ook weer niet waard, 'OK Computer', 'Kid A' en 'The Bends' staan nog een trapje hoger, maar desondanks staat vast dat Radiohead er nog maar eens is in geslaagd een album te maken dat de geschiedenis zal ingaan als een van de beste van zijn jaar én dat binnen een kwarteeuw nog zal gekocht worden. Gaat 'In Rainbows' in de richting van een klassieker? Laten we dat nog even afwachten. Het ziet er goed uit voor het vijftal uit Oxford. Nu nog gratis én legaal te downloaden, volgend jaar op uw favoriete podium.

avatar van T.A.
theodor schreef:

Ik hoop zo dat je gelijk hebt, zou em zeker meteen kopen. Dat New Years eve cadeautje was ook wel leuk, maar toch van een andere orde.

avatar van rien
Heb zojuist mijn momentje gehad met Last Flowers, blijkt toch een prachtige plaat te zijn

avatar van meyer
Ik heb mijn stem verhoogd naar 4,5* omdat de muziek erg goed in elkaar zit, origineel is en tegelijk erg emotioneel kan zijn.

avatar van rien
De plaat blijft maar groeien en groeien

Feeder
Jouw stem verhogen kan je jammer genoeg nietmeer doen Rien

tuktak
ik heb deze plaat al zeker 1,5e maand niet meer geluisterd, misschien toch te hard van stapel gelopen en me mee laten slepen met de mening van de massa...

avatar van Bart
Vreemde opmerking. Dus omdat je de plaat een tijdje niet hebt geluisterd, is hij ineens minder van kwaliteit? Ik heb in mijn collectie prachtige platen die ik soms maanden niet draai. Is dat een teken, dat ze plots van mindere kwaliteit zijn? Ik denk het niet. Als een album goed is, dan blijft die goed. Als je 'm nou vandaag draait, over een maand of over een paar jaar. De kwaliteit hangt niet af van het aantal keren, dat je de plaat per week of per maand draait.

avatar van Ploppesteksel
Klopt.
Bij mij verbeterde deze pas toen ik hem een maand niet meer had beluisterd. Nu vind ik alle nummers van het album zonder bonus disc bijna schitterend, buiten Videotape.

Feeder schreef:
Jouw stem verhogen kan je jammer genoeg nietmeer doen Rien

Idd, helaas

tangmaster
Met alle respect voor de liefhebbers van dit album. Deze stond al op de site toen ie alleen nog maar als MP3 verkrijgbaar was en in eigenbeheer, is eigenlijk in de stem verhouding niet terecht. Maar daar gaat het mij niet om of dit nou No 1 is of niet, in de regels staat geen MP3 of eigen beheer.Dat vond ik jammer omdat veel ander materiaal wel afgekeurd en niet op de site komt en deze op dat moment wel, klasse justitie?

Sven Bersee
Rock Plaza Central, behoort ook tot die überklasse die wel met albums onder eigen beheer op de site mogen. Ik vind dat alles dat wordt uitgebracht op de site moet komen te staan.

Beitel
tangmaster schreef:

Ik heb laatst The Rise And Liberation Of NiggyTardust! erlangs weten te krijgen, volgens mij hebben ze stiekem die regels al aangepast, maar dat moet inmiddels dan wel duidelijker gemaakt worden.

tuktak
Bart schreef:

ik heb gewoon geen zin om deze plaat te draaien, en dat na zo'n korte tijd na de release al. de houdbaarheidsdatum is dus niet bijzonder hoog voor mij, merk ik nu al. andere albums én ook andere albums van radiohead wil ik wel graag draaien. de kwaliteit van het album staat natuurlijk los van de houdbaarheid. en ik had het over het laatste.