Hendrix - Band of Gypsys (1970)

Label: Polydor

1. Who Knows? (9:32)
  2. Machine Gun (12:33)
  3. Changes (5:10)
  4. Power to Love (6:53)
  5. Message of Love (5:22)
  6. We Gotta Live Together (5:46)
  7. Hear My Train a Comin * (9:02)
  8. Foxy Lady * (6:33)
  9. Stop * (4:47)
Pow
'band of gypsys' (en ook de later uitgebrachte 'fillmore east' live-recordings) is naar mijn mening Hendrix op z'n best. De steady groove van Buddy Miles en Billy Cox draagt er absoluut aan bij.
De Machine Gun versie op dit album is one big trip. Luister naar het moment wanneer de bas en drum inkomen op 'Who Knows'. Pow...
a must-have...

Yup, Band of Gypys is het beste wat Hendrix ooit gedaan heeft.
Who knows? is mijn all-time favourite wat gitaarmuziek betreft.

avatar van dudehere
het nummer machine gun op dit album is echt machtig

de manier hoe de drummer een machine geweer immiteerd takketakketak

en natuurlijk het gitaarspel van hendrix

brr kippevel

Dit 4e album is het enige live-album dat is uitgebracht tijdens zijn leven.
Opgenomen in de Fillmore East te New York op oudejaarsavond 1969-1970.
Het schijnt alleen maar uitgebracht te zijn om onder de contractuele verplichtingen uit te komen.
Je merkt al wel dat Jimi met deze nieuwe band duidelijk andere wegen in wilde slaan. De muziek kreeg wat meer funk en jazz invloeden.
Hierdoor heeft het een lekkere, relaxte vibe.
Hoe ongelooflijk jammer dat we nooit meer hebben kunnen meemaken wat deze man allemaal nog voor ons in petto had

aERodynamIC schreef:

Inderdaad, als ik iemand in de muziekwereld mis dan is het Hendrix. Ik heb wel eens gehoord dat hij van plan was om een album met Miles Davis op te nemen…

Klopt, die plannen waren zelfs al in een vergevorderd stadium.

miloz
Dit album is inderdaad uitgebracht wegens contractuele verplichtingen. Hendrix had ergens in 69 een nieuw album moeten hebben. Maar vanwege het uit een vallen van de experience en de stroeve samenwerking met Billy Cox en vooral Buddy Miles kwam dit er maar niet van. uit eindelijk werd er dus gekozen voor een live album. Eerst werden er in de albert hall en op woodstock opnames gemaakt. Dit werd echter niet uitgebracht omdat Hendrix dit 2 van zijn slechtste optredens vondt.

Uit eindelijk werd het dus in concert ook al vond Hendrix het nog steeds niet goed genoeg. Maar ja, hij was natuurlijk ook een perfectionist.

nicolas
vrij weinig nummers en minder goede dan electric ladyland en are you experienced. hiervoor een 3,5*

Minder goed... och och.

Geweldige bluesy vibe op deze plaat. Het wordt meteen ook erg duidelijk welke kant Hendrix verder op wilde. Ik ben ervan overtuigd dat de beste albums van Jimi juist nog moesten komen. Maar dat zullen we nooit weten helaas.

avatar van Tompie
Smaken verschillen natuurlijk, maar voor mij is dit ook het album van Hendrix dat me het minste doet. Misschien moet ik het nog wat meer kansen geven, maar ik denk dat ik toch altijd een voorkeur zal blijven behouden voor nummers als 'Crosstown Traffic', 'All along the watchtower', 'Purple Haze', ...

Maar misschien spreek ik daar over vijf jaar helemaal anders over... ik ben benieuwd.

avatar van Toon1
Tompie schreef:

Bij mij ook. Alhoewel het nog altijd een zeer uitstekende plaat is. Maar ik heb gevoel dat ik toch Hendrix' studiowerk verkies boven de live opnames.

avatar van HammerHead
Dat had ik vroeger ook, maar ik neig de laatste jaren steeds meer naar deze plaat en bv. een plaat als deze:

avatar van freebird
'n Must voor iedere Hendrix-fan, al was het alleen al om
Machine-Gun

'n 4,5

Voor mij toch wel een van de betere werken van Hendrix, zoniet de beste (naast Axis). Oftewel: van begin tot einde van zijn muzikale loopbaan: van een zeer hoog niveau.
Prettig om te merken dat ondanks een hele lading dope musici zich kunnen ontwikkelen.

Volgens mijn vader is dit het mooiste album dat er ooit gemaakt is.

avatar van frankvankesteren
en volgens jouzelf?

Nee; dEUS - Worst Case Scenario.

Maar ik heb een andere smaak als mijn vader.

avatar van frankvankesteren
deric raven schreef:
Nee; dEUS - Worst Case Scenario.

Maar ik heb een andere smaak als mijn vader.

ja dat het niet je favoriet is ok maar wat vind je er zelf van, van het album?

Het is niet echt mijn ding. Ik vind Hendrix wel een zeer goede gitarist. Persoonlijk hou ik meer van nummers als Hey Joe, en vooral Castles Made of Sand.
Maar ik zal hemm een keer van hem lenen, dan kan ik een betere mening over dit album geven.

Ik heb hem geluisterd, en hij doet me qua ritme wel aan werk van Deep Purple denken, dit ook met de duur van de nummers. Dat Hendrix een goede gitarist is, was wel duidelijk. Soms vind ik het toch ook weer klinken als een uit de hand gelopen jamsessie; wat dan weer goed, dan weer minder uit valt. Ik mis wel de bekende nummers, maar voel wel de eenheid van de band. Bij het laatste nummer (We Gotta Live Together) is de bas groove halverwege wel erg lekker.

Maar ik heb wel beter werk van Hendrix gehoord.

avatar van schizodeclown
zappas schreef:

Misschien juist daarom?

Een heerlijk live uitstapje met dit keer Buddy on drums.
Inderdaad is dit mede door de bezetting meer funk als rock.
Wederom geen vergelijking met andere albums omdat dit appels en peren is.
Zelf ben ik meer leifhebber van de muziekale worsteling tussen Jimi en Mitch.
Helaas ging de laatste die periode terug naar Engeland voor de geboorte van zijn zoon (Bellybutton window).
Wat wel weer,evenals de samenwerking met Curtis Knight,een mooi beeld geeft van Jimi in een totaal verschillende setting t.o. de Experience.
Ook dit album zal nooit geevenaard worden

avatar van The Scientist
Berichten verplaatst naar Jimi Hendrix

:\

avatar van Dridge
Ik weet niet of één van jullie het is opgevallen maar er staan hier maar 6 nummers weergegeven en ik heb hier mijn cd voor me liggen maar er staan er toch echt 9 op en duurt ruim een uur.
nl. : 7.Hear my train
8.Foxy lady
9.Stop

Maar goed even over het album , ik vindt dit een buitenbeentje in het oeuvre van Jimi en dat komt volgens mij door het funky geluid wat ik door de moddervette blues/rock heen hoor.
De eerste 2 nummers zijn bij mij favoriet.
Overigens hoorde ik een tijdje geleden iemand zeggen dat Jimi Hendrix de meest overschatte artiest was allertijden.
Als ik naar de gemiddelden kijk hier op MuMe dan moet ik hem haast wel geloven want bijna al zijn albums worden op zo'n 4 sterren gezet , sorry maar dat vindt ik toch wel wat te veel van goede,
Want hij heeft toch echt wel een hoop bagger op plaat gezet.

Je hebt blijkbaar een bijzondere versie. Dit is wat ik vond op internet:

The German/Japanese release contained these bonus tracks:

"Hear My Train A Comin'" (Third set) – 9:02
"Foxy Lady" (Third set) – 6:33
"Stop" (Howard Tate) (First set) – 4:47

Ze staan er nu bij als bonustracks.

Dridge schreef:

Want hij heeft toch echt wel een hoop bagger op plaat gezet.

Die bagger staat toch echt niet op de vier albums die tijdens zijn leven uitkwamen en dat zijn de enige platen waarop je 'm kunt afrekenen. Dat er na zijn dood bergen onzinnige verzamelaars uitkwamen (niet allemaal uiteraard) kun je Hendrix zelf moeilijk kwalijk nemen.

(de meest overschatte artiesten allertijden zijn wat mij betreft nog altijd the Beatles)

avatar van Oldfart
Beste Dridge Hendrix heeft "zelf" vier albums uitgebracht, waaronder deze Band of Gypsys, en dat ook nog tegen zijn zin, vanwege cotractuele verplichtingen.
Al de andere albums: ALLE andere,
zijn na zijn dood verschenen.
Uitgebracht door geldwolven, die uit zijn dood een slaatje hebben geslagen.

Hendrix kon geen (muziek)noot lezen, daardoor was zijn manier van componeren : ideeën al jammend en proberend op de band zetten.
Dat is de reden dat er zo veel materiaal van hem bestaat.

Pas toen de familie van Hendrix na jarenlange juridische strijd de rechten van zijn werk verwierf, wordt er wat beter met die nalatenschap omgegaan. Meer met respect en gebruikmakend van die mensen waarmee Jimi op die momenten ook echt in de studio verbleef.

Die iemand, who the hell he may be, die zei dat Hendrix de meest overschatte muzikant is uit de popgeschiedenis; is niet goed bij zijn hoofd, en laat blijken geen enkel historisch (muziek) besef te hebben.

avatar van Oldfart
Hammer en ik denken er in ieder geval grotendeels het zelfde over !!

Overigens heb ik een vinyl versie, deel 2, van Band of Gypsys waar die extra drie nummers ook op staan; die plaat heet dan ook:
Band of Gypsys 2.

avatar van Dridge
HammerHead schreef:

Daar heb je 100% gelijk in , idd de 3 reguliere albums verdienen een hoge waardering alleen al om het feit dat hij destijds met een geluid kwam dat nog nooit eerder ten gehore was gebracht , maar bovenal natuurlijk omdat er geweldig goeie songs op staan.
Ik doelde meer op het feit dat veel van zijn live optredens nou niet bepaald het neusje van de zalm waren. en voor mij ben je pas echt een goede artiest als je live net zo goed uit de verf komt , of zelfs nog beter , als op een studioalbum.
Veel van deze livealbums vind ik hier op Mume terug met wat mij betreft een veel te hoge waardering , je geeft een album niet zomaar 4 of 5 sterren puur en alleen omdat het een plaat van Jimi Hendrix betreft.