White Lies overblufte mij met het voortreffelijke vintage postpunk debuut To Lose My Life…, maar hoe lang kan je op deze gunfactor teren? Bij elke volgende release zette ik vervolgens de eersteling op, en werd ik met een frisheid geconfronteerd die ik later niet meer terug hoorde. Het lange visitekaartje Time to Give, van Five, liet mij opveren en groeide gestaag tot een persoonlijke favoriet uit. Tokyo van dezelfde plaat riep tevens hoge verwachtingen op. Zouden ze het dan toch nog kunnen? Helaas was Five verder minder memorabel dan gehoopt en ook As I Try Not To Fall Apart had zijn momenten, om vervolgens echter in de kast te verdwijnen.
Kritisch buig ik mij over Night Light en laat het rationele verstand spreken. Wat heeft White Lies in 2025 nog te bieden? De post-pandemie krautrock van Nothing on Me is een prima opener. White Lies bewandelt futuristische sterrenstelsels en koppelt deze aan hun vintage postpunkgeluid. Vaag, experimenteel en geheimzinnig. Het mist echter het puntige van de klassieker Death, opener van debuut To Lose My Life… een album dat je in zijn greep houdt. Night Light is echter geen eenheid, maar een mengelmoes aan stijlen.
All the Best is een rustig opbouwende popsong. De strijd met de duisternis is gestreden, we hebben bemiddeld en leggen ons bij het resultaat neer. Winst behalen is er niet meer bij. De soulvolle saxofoon staat hier voor die commerciële knieval voor het grote succes. De ommezwaai van donkere postpunk naar neon glitterpakkenwave. Daar raken ze mij kwijt en is die titel van toen, To Lose My Life…, van toepassing. Dit geeft het angstige ‘Don’t block my rhythm again’ in de song Keep Up betekenis. Het is een reminder dat de magie verdwenen is, en dat je deze niet kan faken.
De prachtige rockgitaar solo op Juice verwacht je eerder bij het jaren tachtig werk van Pink Floyd. Harry McVeigh is in de loop der tijd een betere gitarist geworden, zijn zwalkende zang ontwikkelt zich minder positief. Bij de tekstueel goedkoop scorende Everything Is OK elektrosoul mis ik aansluiting, samenhang. De connectie bestaat uit twee losse draden in het universum die elkaar niet vinden. Bassist Charles Cave redt het verder nietszeggende Going Nowhere. Een hoog Duran Duran gehalte dat uiteindelijk nergens tot bloei komt.
Night Light is een kaars die langzaam dooft. Het ritmische titelstuk is een poging om een verlate dansvloer te reanimeren. De lampen staan al gedempt in standje ‘laatste ronde’ afgesteld, de bar sluit bijna. Het veilige aan de krautrock van het aan Nothing on Me gelinkte, afsluitende In the Middle is de pijnlijke constatering dat deze eens zo grote belofte naar de middenmoot is afgezakt. Night Light bezit geen songs die zich met To Lose My Life… of zelfs Time To Give kunnen meten. De lat ligt nu een stuk lager.
White Lies - Night Light | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com