Editors levert in de eerste decennia van deze eeuw een drietal zeer interessante albums af. Sterker nog, zonder deze pioniers van de tweede postpunkgolf zou dat muzikale klimaat er totaal anders uitzien. Natuurlijk hoop je dat het vlammetje nooit volledig gedoofd is, en stiekem schrijf je over de latere platen net wat te positief. Het is een hard gelag als deze voormalige helden van alle kanten ingehaald worden. Is er in deze wereld nog een plek voor een romanticus als Tom Smith?
De kracht van Editors ligt hem in de som der delen. In eerste instantie zeer gitaargericht, hard, scherp en doeltreffend. Vervolgens de gedurfde en zeker geslaagde overgang naar een meer synthpop georiënteerde sound. Ze komen er goed mee weg, al luidt In This Light and on This Evening wel de teloorgang in. Met Blanck Mass als vers teamlid jagen ze op EBM weer naar het avontuur. Het blijft echter vooral een zoektocht.
Na de vruchtbare samenwerking met Andy Burrows probeert Tom Smith het nu alleen. Helemaal op zijn eigen benen staat hij echter niet, daarvoor is de rol van producer Iain Archer net te groot. De oorspronkelijke opzet was om de nummers met zijn maatje Andy Burrows in een geschikte pasvorm te gieten. Misschien had hij dat ook beter kunnen doen, There Is Nothing in the Dark That Isn’t There in the Light heeft een stroeve aanloop. Gedurende de plaat maakt Tom Smith wel wat goed. De eerste indruk maak je toch met de openingstracks en die zijn niet zo bijzonder.
Bij de Deep Dive soul groeit de tragiek boven zijn hoofd uit. Hij deelt publiekelijk de wanhoop en het verdriet waardoor het niet eigen aanvoelt. Een hart moet bloeden en je moet alleen die strijd aangaan. Tom Smith kiest nu voor de gemakkelijke weg en maakt er ons probleem van. En dan verpakt hij dat probleem ook nog eens in goedkoop cadeaupapier. Hij laat je een popsong in de uitverkoop consumeren, en daar zit ik niet bepaald op te wachten. Een band als Kane zou er wellicht voor tekenen, maar Editors is geen Kane. Hoe toepasselijk is het om There Is Nothing in the Dark That Isn’t There in the Light op de dag dat we Sinterklaas vieren uit te brengen. Ook die goede man is ondertussen over zijn hoogtepunt en houdbaarheidsdatum heen.
How Many Times is net zo radiovriendelijk. Heerlijk wegmijmeren bij oude successen, zonder hier een nieuw boeiend hoofdstuk aan toe te voegen. Muziek als pijnbestrijding om je van die lichte mannenkwaaltjes te genezen. Het is wachten tot Souls, daar doorbreekt Tom Smith de sleur. Een veelbelovende track die hij beter voor Editors had kunnen bewaren. Stel je hierbij de juist afgestelde gitaren en het stuwende drumwerk voor, dan klopt het helemaal. Ergens moet er nog een goede Editors plaat inzitten.
There Is Nothing in the Dark That Isn’t There in the Light is behoorlijk op de Amerikaanse markt gericht. Die trappen waarschijnlijk eerder in die verhalende stadse Northern Line setting. Beschouw de winter als een overbruggingsperiode, die gelukkig behoorlijk mild begint. In de zomer van 2026 gaat de zanger weer met zijn Editors collega’s op stap, en is men There Is Nothing in the Dark That Isn’t There in the Light allang vergeten. Tom Smith geeft aan dat hij met deze plaat nu de kleine zaaltjes afgaat om het product aan de man te brengen. There Is Nothing in the Dark That Isn’t There in the Light is niet voor het grote publiek. Als je dat accepteert, dan valt er nog genoeg te genieten.
Tom Smith - There Is Nothing in the Dark That Isn't There in the Light | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com