Neil Young - Hawks & Doves (1980)

Canada
Label: Reprise

1. Little Wing (2:15)
  2. Old Homestead (7:43)
  3. Lost in Space (4:21)
  4. Captain Kennedy (2:59)
  5. Stayin' Power (2:22)
  6. Coastline (2:30)
  7. Union Man (2:13)
  8. Comin' Apart at Every Nail (2:40)
  9. Hawks & Doves (3:27)
Down_By_Law
De eerste vijf nummers zijn echt enkele van Neil's allermooiste. De tweede helft is wat minder, maar nog wel aardig. Het contrast is helaas te groot, dus wordt mijn cijfer 4/5. Luister 's naar 'Lost In Space' en vooral 'Captain Kennedy'!

avatar van IMPULS
Vind ik ook, vooral het contrast in kwaliteit qua composities.

avatar van CWTAB
Prachtig album en serieus onderschat, de liedjes zijn bedreigelijk eenvoudig maar blijven na enkele luisterbeurten toch hangen en in je hoofd rondspoken...

Lost in Space, Captain Kennedy, Stayin' Power, Hawks & Doves zijn de hoogtepunten van dit album

avatar van c-moon
Zeker niet 'smans beste album, maar zéker niet slecht. Hoogtepunten wat mij betreft zijn STAYIN' POWER, COMIN' APART AT EVERY NAIL, LITTLE WING en zeer zeker HAWKES & DOVES, de titeltrack...

avatar van OldRottenhat
En toch vind ik The Old Homestead één van de beste Neil Young nummers die ik ken! Dat gitaargepingel en die drums en Neil's stem klinken zo goed daarin!

EVANSHEWSON
Weinig opvallend en vrij stil album van Neil Young.
Werd onlangs heruitgegeven op ceedee en zo kon ik mijn collectie vervolledigen.
Vind dit geen hoogvlieger, al is het ook niet echt slecht.
3 sterretjes krijgt dit.
Vooral vanwege twee vrij leuke songs ;
Captain Kennedy en Coastline.
Voor de rest staan er weinig gedenkwaardige songs op, dat is waar.
***

Pieter Paal
Zwaar ondergewaardeerd Neil Young-album met op kant 1 de wat rustigere songs waaronder het prachtige 'Lost in space'.
Op kant 2 het fantastische 'Comin' apart at every nail'.

Davez
Zijn beste uit de jaren 80, een echt groeiertje met het titelnummer als mijn voorlopige favoriet. Wat een veelzijdige man toch.

avatar van Bartjeking
Ik vind dit een lekker album, ik ben alleen niet zo kapot het patriotisme in hawks en doves.

avatar van timhardt
zwaar onderschat album hoor: 4,5*

avatar van devel-hunt
Na het geweldige comes a time was dit toch echt stukken minder, hoewel de plaat wel zijn momenten heeft en nergens echt slecht is. Beetje saai en eentonige plaat, waar alleen de eerste twee nummers en het titlenummer de zaak redden. Middelmaat is troef en helaas vanaf dit punt in zijn carriere vaker zo zal zijn!!

avatar van timhardt
Bartjeking schreef:

Neil Young zelf nu vast ook niet meer: het is een tijdsgebonden nummer...

avatar van Twinpeaks
Fijne plaat,die indertijd weggeschreven werd als een lp met rest materiaal.Toch staan hier pareltjes op als "The Old Homestead" en "Hawkes & Doves" .Ook "Comin Apart at Every Nail is een aparte vermelding waard.Zwaar onderschat album wat wel te kort duurt .

Stijn_Slayer
Little Wing is zeker geen Hendrix cover he?

Met alle respect, maar ik zie Neil dat namelijk niet spelen haha.

OldRottenhat schreef:

Daar ben ik het nou helemaal mee eens!

Stijn_Slayer schreef:
Little Wing is zeker geen Hendrix cover he?

Met alle respect, maar ik zie Neil dat namelijk niet spelen haha.

Nevermind, ik heb het al gehoord. Is geen cover.

Mijn eerste Neil Young album (gekregen op mijn 17de verjaardag)

Kant 1 van deze L.P. (voor de C.D. bezitters, de eerste vier nummers) behoort tot het beste dat Neil Young ooit heeft opgenomen. Vooral Little Wing en Captain Kennedy springen eruit. Kant 2 is mischien wat minder qua songmateriaal maar een feest om naar te luisteren (in het bijzonder Union Man).

avatar van IntoMusic
Schitterend album, waarbij ik eigenlijk alleen Union man buiten de boot vind vallen. Verder geweldige songs zoals inderdaad de eerste 4 tracks.
Ligt het aan mij of is 'Hawks & Doves' live opgenomen? Ik vind de opnamekwaliteit van dat nummer nogal verschillen van de rest. Anyway: net een 4...

avatar van steven
best een aardig neil album hoor. beetje ondergesneeuwd , er staan ook geen powderfinger/free world/hurricane kneiters op , maar zeer genietbaar. heb geen voorkeur voor kant a of b , beetje hetzelfde als rust , alhoewel die natuurlijk wel een stukje beter is

Wat een bedrieglijk album !

Had dit Neilalbum al enkele jaren vooral in mijn kast staan en veel minder in mijn cdlader liggen.
Onlangs legde ik dit album eens in de auto op: ik kon men oren niet geloven; wat een goed album ! Wat een sfeer en spelvreugde. Er staan werkelijk pareltjes op. Een compleet album dat ZWAAR onderschat is, in het verleden dus niet in het minst door mezelf.

Neilklassieker ! dikke 4/5

avatar van Cygnus
Jep, dat gemiddelde hier is echt misleidend.

Stijn_Slayer
Ik vind het gemiddelde nog wat aan de hoge kant eigenlijk. Allemaal afgeraffelde nummers, sommigen klinken niet eens af.

Ik zou toch nog eens goed luisteren Stijn.
In mijn auto klinkt hij alleszins zeer goed.
Ik ben een zware Youngfan, en dit behoort zeker bij zijn 20 meesterwerken

Father McKenzie
Neen, modern times, een echte hoogvlieger in Neil's oeuvre is deze beslist niet....

avatar van OldRottenhat
Father McKenzie schreef:

En toch zou ik weer eens willen opperen wat een fantastisch mooi nummer The Old Homestead eigenlijk is! Raakt dit geweldige nummer nou ondergesneeuwd door de rest van dit album? Hoe dan ook, The Old Homestead beschouw ik persoonlijk nog altijd als één van de beste nummers in Neil's oeuvre, en zorgt er dan ook voor dat dit album bij mij nooit in de vergetelheid zal raken.

Aan eenieder die dit album reeds heeft afgeschreven zou ik willen vragen dat nummer nog eens aandachtig te beluisteren.

Ik heb gesproken!

avatar van Japser84
Laatst weer eens op de speler gelegd en moeten concluderen wat velen voor mij hier ook reeds schreven: wat een lekkere plaat. 't Is waar, je moet de plaat eerst even op je laten inwerken. Maar het rockt en rammelt zo als Neil eigen is. Niets mis mee!!!

avatar van harm1985
Niet zijn beste plaat, maar er valt zeker wat te genieten. Het ligt een beetje in het verlengde van American Stars 'n' Bars, dat ook half country, half folk-rock was. Little Wing behoort zeker tot Neil's beste nummers en is net als de andere nummers van kant 1 uit zijn hoogtijdagen van 74-77 en zijn feitelijk outtakes van Homegrown en Chrome Dreams. Kant 2 is afkomstig van een van de spaarzame sessies in de studio in de periode 78-81 toen Neil Young zich vooral bezig hield met de revalidatie van zijn zoontje Ben (meer daarover bij Re-Ac-Tor). Lost in Space werd overigens ook gespeeld tijdens het concert in de Ahoy, en het was één van de hoogtepunten. Altijd leuk om een zeldzaam nummer eens live te horen, doet me ook denken aan Ride My Llama op de één of andere manier.

Ook leuk: plak kant 1 van deze LP achter kant 2 van Stars 'n' Bars en kant 2 van deze plaat achter kant 1 van Stars 'n' Bars.

avatar van musician
DBL schreef:
De eerste vijf nummers zijn echt enkele van Neil's allermooiste. De tweede helft is wat minder, maar nog wel aardig(...)

Schreef hij alweer in 2005

Ik kan mij er wel in vinden, hoe gek dat misschien ook klinkt, want het is bepaald geen stevig album, wat Neil Young hier presenteert. De eerste vier nummers zijn inderdaad hele sterke westcoast ballads van Young, zonder noemenswaardige country invloeden overigens.

Het had prachtig geweest als er een electrisch vervolg was gekomen, eigenlijk in de stijl van Rust never sleeps. Maar hoewel het in stevigheid dus inderdaad wel toeneemt krijgt het hier ook een hoger country gehalte en dat vind ik dus minder. Union man gaat dan nog, Hawks & doves het enige nummer waar Neil Young zijn electrische gitaar uiteindelijk nog in een hoek heeft gevonden, ook al 'jammert' er met enige regelmaat een viool doorheen.

Een beetje tweeslachtig, uiteindelijk, maar overwegend een aardig beluisterbaar album.

avatar van LucM
Neil Young gaat hier de country- en in mindere mate de folktoer op. Geen onaardig album maar ook weinig bijzonder in die zin dat de songs minder gedenkwaardig of opvallend zijn, ze blijven daardoor minder hangen. Captain Kennedy en Coastline vind ik nog de leukste songs hier maar echte topsongs zijn hier niet te horen al zakt het hier ook nergens echt in.

avatar van Cor
Cor
LucM schreef:
.....maar echte topsongs zijn hier niet te horen al zakt het hier ook nergens echt in.

Precies. Het klinkt niet ongeinspireerd, maar de absolute creativiteit van Neil Young is hier wel een beetje verdwenen. De moeilijke jaren '80 zijn begonnen. Toch is dit geen misser in zijn oeuvre. Maar het steekt schril af tegenover al zijn topwerk uit de jaren '70. Toen was alles raak!