Lupe Fiasco - The Cool (2007)

Label: Atlantic

1. Baba Says Cool for Thought (0:47)
  2. Free Chilly (1:02)

met Sarah Green en Gemstones

3. Go Go Gadget Flow (4:10)
  4. The Coolest (5:13)
  5. Superstar (4:49)

met Matthew Santos

6. Paris, Tokyo (4:31)
  7. Hi-Definition (3:52)

met Snoop Dogg en Pooh Bear

8. Gold Watch (4:13)
  9. Hip-Hop Saved My Life (4:03)

met Nikki Jean

10. Intruder Alert (4:00)

met Sarah Green

11. Streets on Fire (4:40)
  12. Little Weapon (4:06)

met Bishop G en Nikki Jean

13. Gotta Eat (3:24)
  14. Dumb It Down (4:04)

met Gemstones en Graham Burris

15. Hello / Goodbye (Uncool) (4:27)

met UNKLE

16. The Die (3:23)

met Gemstones

17. Put You on Game (3:03)
  18. Fighters (3:33)

met Matthew Santos

19. Go Baby (3:37)

met Gemstones

Mayne
Vind dit album tegenover Food & Liquor wel echt een classic. Heb 'm nu zo'n 4x geluisterd en is veel indrukwekkender als F&L, die mij toch wat tegenviel. "The Coolest" heeft voor mij al status moderne klassieker gekregen.

avatar van j.b.b.l
Ik heb dit album 5 keer beluisterd,maar ik weet nog niet welke cijfer ik hem ga geven,maar ik geniet wel van het album.De beats op dit album zijn wel goed en Lupe Fiasco flowt ook lekker op dit album.Nummers op dit album die ik vaak beluisterd zijn Little weapon en intruder alert,wat is dat toch een mooi nummer.

avatar van j.b.b.l
Ik geef dit album een 4,0.Ik ben vooral positief over de beatkeuze.Lyricly komt Lupe Fiasco wel oke.

avatar van Chrisseh
Bij mij omgekeerd. Ik vind de producties vaak wel lekker, maar die refreintjes Echt zó jammer. Zoveel nummer hebben een verrot refrein IMO, die dan soms ook nog te vaak wordt herhaald. Over het algemeen een prima album met een goede Lupe.

Hier nog wel een leuk interview met Lupe:

The concepts are very dark. The music may be very mainstream, may be very... kinda poppy in some aspects. But the subject matter like Intruder Alert is about rape... (...) But it's put on these bright, kinda like almost happy, kinda music beats. So it sneaks pass, so it sneaks on to radio.

Hier te zien.

Vind het wel grappig dat Lupe zelf toegeeft dat zijn 'geluid' redelijk mainstream is, maar dat hij zo wel 'darker subject matter' in de pop-scene kan brengen. Alhoewel dit deels natuurlijk wel een marketing-trucje zal zijn, heb ik daar toch respect voor!

Harco
Ik heb Superstar eerder gehoord, maar waar? De clip komt me in ieder geval niet bekend voor, en het is vooral het refrein dat het 'm doet.

avatar van J.M.
Ik vind het refreintje lijken op een nummer van Coldplay waar ook zo'n soort refreint inzit. Maar ik weet niet meer welk nummer.

Harco
Dat ook, ja (het zou zelfs zo kunnen zijn). Het concept lijkt trouwens ook op dat van Homecoming van Kanye West.

avatar van Reijersen
Bijzonder hiphopalbum dit. Erg intelligente hiphop en ik moet zeggen dat ik erg enthousiast ben geworden door dit te luisteren. Het enige nummer dat me niet zoveel doet is 'The Coolest' met die ietwat irritante herhaling, maar verder vind ik het vooral als geheel helemaal top. Ik zit te twijfelen tussen 4 en 4,5 ster, maar hou het toch nog maar even op 4.

Ben het hier helemaal mee eens, zelf vond ik natuurlijk Superstar en daarnaast Intruder Alert er wel boven uit steken. Al met al een mooi album!

avatar van thomzi50
Ik vind het eigenlijk helemaal niks - die hele Lupe Fiasco vind ik niks. Vind The Cool geforceerd klinken en het weet me nergens echt te boeien, alhoewel ik wel kwaliteit hoor.

avatar van thomzi50
Lees hier mijn review - ik denk dat weinigen hier zich er in kunnen vinden.

Harco
Ik kan me er ook niet invinden, haha. Het klonk allemaal niet eens zo vet; er zaten een aantal zeer belabberde tracks tussen.

avatar van J.M.
Ik heb hem nu 1x geluisterd en hij valt wat tegen. Vooral de vele irritante refreintjes die te vaak worden herhaald verpesten het. Beats vind ik over het algemeen wel goed.

Die beat van Gold Watch zuigt trouwens wel. Zo irritant.

avatar van j.b.b.l
Dat had ik ook toen ik het eerste keer had gehoord.Maar ik vind de vioolen in de refrein het wel goed maken.En elke keer dat ik gold watch luister,wordt hij voor mij beter.

He nou heb ik nog steeds niet de moeite genomen om dit album te luisteren. Is eigenlijk de schuld van Typhoon en talib kweli, hun nieuwe albums staan constant op. Ik zal binnenkort een plaatsje vrijmaken op m'n to-do list ^^

Reijersen schreef:

over de hele linie mee eens

Chriss
Wie is de producer van Superstar??

avatar van j.b.b.l
Huis producer van Lupe Fiasco's label 1st & 15th Entertainment genaamd Soundtrakk

tuktak
de producties zijn ijzersterk op dit album. er is wel een commerciele sound, maar het is niet too much en overgecommercialiseerd. die balans vinden is misschien wel het allermoeilijkste bij het produceren van een album. de sound is redelijk venieuwend in sommige opzichten, waardoor ik een negatieve mening kan begrijpen van de echte oldscool hiphop liefhebber. voor het mainstream hiphop genre is dit echter wel een positieve uitschieter die zowel kwalitatief goed is, en daarnaast toch ook een breder publiek aantrekt. knap gedaan.

Chriss
Ok bedankt

avatar van NaimG
Dit is een erg sterk album , 4* . Het album bestaat voornamelijk sterke lyrics en lekkere producties. Hij rapt niet zomaar over iets, zoals bij ''little weapon'', hij heeft echt wel een message in zijn liedjes wat ik erg goed vind. Ook de verfrissende producties waar hij een risico mee neemt, pakken bij mij goed uit. Erg sterk album, props voor Lupe!

avatar van ketchuperop
Waarom wordt Fighters zo ondergewaardeerd? Naar mijn mening het beste nummer van het album, en maar 3 stemmen :s

avatar van J.M.
Meen je dat serieus ?? , dat nummer vind ik veruit het slechtste nummer van deze cd. Dat refrein doet gewoon zeer aan mijn oren.

Maar ja ieder zijn eigen mening natuurrlijk

Stack-That-Cheese!

Het beste moment uit het beste nummer op een zeer goed tweede album van Lupe Fiasco. Lupe rapt in meer verschillende stijlen. Zijn nummers zijn nog even betekenisvol als dat ze op het debuut waren met een kritische brik op alles waarin dit keer het verlangen van veel mensen om 'cool' te zijn centraal staat.

Het album boeit mij inmiddels langer dan Food & Liquor dat deed. Ik werd een beetje moe van hem na een tijdje. Nu heb ik daar totaal geen last van.

De hoogtepunten zijn voor mij The Coolest, Superstar, Hiphop saved my life, Intruder Alert en Little Weapon.

Enige nummer dat ik echt slecht vind is Goldwatch. Die sample op de achtergrond is ronduit vervelend. Wat dachten ze zelf toen ze dat eronder zetten zeg. Maar ook al was die sample er niet dan had het nog steeds geen bijzondere track geweest.

avatar van BoordAppel
Typisch zo'n hiphopalbum dat weer goed gevonden mag worden door de algemene muziekjournalist, dacht ik toen ik dit album voor het eerst hoorde. Nu denk ik dat nog steeds maar het is toch wel een lekker plaatje, net zoals Lupe's vorige. Alleen wel jammer dat het te lang duurt waardoor er een paar fillers opstaan anders had het vast een hogere score van me gekregen.

Topper vind ik Little Weapon, sterke tekst, lekkere beat en een goed refrein. Maar er staan nog wel meer sterke nummers op zoals Go Go Gadget Flow en Hi-Definition.

avatar van oruiz
jeetje ben heel erg aangenaam verrast door deze plaat van meneer Lupe. Ik hoorde er niet al teveel goede verhalen over en vaak is de lengte van veel hiphop albums mij te gortig. Het zou hem ook aan creativiteit ontberen. Maar het zijn heerlijke nummers. Goeie flow, lekker verschillende soorten beats. Erg prettig om naar te luisteren. En maar weinig "fillers". Ik geef hem een 4,5. Dankje Lupe voor deze plaat.

Nu eerste x aan 't luisteren. Na eerste nummers kon ik niet zo goed begrijpen waarom iedereen hier zo enthousiast over is, maar naarmate het album vordert word ik toch enthousiaster. Zijn flow begint steeds beter te bevallen. Nog maar eens een paar x luisteren voordat ik stem.

Mezelf
Na een paar keer luisteren wordt dit album wel beter, al blijf ik zijn debuut album toch net iets beter en fijner uitgewerkt vinden.

Maar dit is zeker geen slechte cd, staat met gemak in de top 3 van 2007.

avatar van luc011190
Little Weapon is wel een eenzaam hoogtepunt.

pj-
The coolest nigga, What...!

Wat rapt die Lupe toch geweldig, samen met Kanye West de beste Hip Hop artiesten.

Draai dit album erg veel.
Little Weapon, Hip-Hop saved my life, Go baby en natuurlijk Superstar zijn mijn favorieten.