Ayreon - 01011001 (2008)

Label: Inside Out

1. Age of Shadows (10:47)
  2. Comatose (4:26)
  3. Liquid Eternity (8:10)
  4. Connect the Dots (4:13)
  5. Beneath the Waves (8:26)
  6. Newborn Race (7:49)
  7. Ride the Comet (3:29)
  8. Web of Lies (2:50)
  9. The Fifth Extinction (10:29)
  10. Waking Dreams (6:13)
  11. The Truth Is in Here (5:12)
  12. Unnatural Selection (7:15)
  13. River of Time (4:24)
  14. E=MC² (5:50)
  15. The Sixth Extinction (12:18)
lijkt wel reclame

avatar van Ayreonfreak
Dat is het ook denk ik...

avatar van jellylips
Mijn hoofd staat helaas momenteel helemaal niet naar Ayreon of alle andere muziek die iets 'cheesy' achtigs over zich heen heeft. En in het geval van een dubbel-elpee van Ayreon is dat natuurlijk zacht uitgedrukt. De productie klinkt puik in ieder geval, maar het album lijkt muzikaal gezien echt een herhalingsoefening van THE. Jammer.. wat mij betreft had hij NU echt iets anders kunnen gaan doen, maar hij blijft gewoon maken wat de echte fans te gek vinden. Ook goed, maar ik vind het nu allemaal niet meer zo boeiend.

avatar van Anamorph
Ik heb de meeste ayreon album vrij hoog staan, maar vind deze niet meer dan goed. Hij lijkt me iets te veel op de Human Equation, die ik overigens wel heel goed vind. Ik had gehoopt op iets meer dan dit. Weinig vernieuwend. Misschien als ik 'm een paar keer meer gehoord heb, maar voorlopig 3 sterren.
Enige echte positieve uitzonderingen zijn Liquid Eternity en the sixth extinction voor mij. Helaas staan er ook een paar iritante nummers op zoals bijv. connect the dots. Die had er van mij wel af mogen blijven. Ik had al met al liever een lekker lange single disc gehad met alleen de beste stukken...

avatar van djarend
djarend schreef:
25 januari (dag van release) komt Arjen Lucassen de bij ons gekochte cd meteen signeren!!! bij Velvet Music Breda dus, om 17.00 uur

Oh ja, hij komt dan ook nog optreden, kleine akoestische set met een zangeres erbij, nog steeds om 17.00 uur

avatar van Blind Faith
Ik ben wellicht één van de weinigen die hem wel van hetzelfde niveau als THE beschouwd. Ik vind vooral de eerste CD zeer sterk. Qua songs en qua overkoepelende sfeer zit er veel meer eenheid in dan in THE, waarop ik soms het gevoel had dat Lucassen per sé alles wou uit de kast halen om te overrompelen en soms de songsstructuren wat vergat. Hier gaat het er iets rustiger aan toe en ligt de nadruk weer op de songs. Geweldig donkere sfeer ook hoewel de plaat veel minder op gitaren steunt dan THE. Ik heb het wel voor deze 01011001, maar ik wacht nog de CD versie af om mijn definitief oordeel te vellen. Voorlopig een dikke 4.

avatar van Ayreonfreak
Ik ben blij dat ik een medestander heb, Blind Faith!

Na wat verkeerd gevoerde discussie zal ik hier mijn recensie dan ook maar plaatsen. Ok, ik ben bevoordeeld kan je zeggen, maar daar in tegen kan je ook zeggen dat ik eerder teleur ben te stellen ;…

….En dat ben ik dus niet!
Het is gewoon weer een knaller van een album. Ik heb het album nu al een maand beluisterd en krijg er niet genoeg van. Het is absoluut “not done” op het Ayreon messageboard om te zeggen dat je het album gedownload hebt, maar ik zal je zeggen, toen ik las dat het album te downloaden was, heb ik mij drie dagen in kunnen houden, daarna MOEST ik het hebben. Uiteraard had ik ruim daarvoor de special limited edition al besteld, dus erg schuldig voelde ik mij ook weer niet, ík heb het album tenslotte niet online gezet.

Maar goed, mijn review dus…
Het is een album dat over het algemeen progressiever en rustiger is dan THE. Dat album is veel meer “Metal” dan 01011001 vind ik zelf. Het album is eigenlijk op mijn lijf geschreven. Veel akoestische instrumenten als viool en cello afgewisseld met heftige stukken gitaargeweld, al komen die dus zoals eerder vermeldt, minder voor dan op THE. Het album balanceert tussen heftige en rustige stukken. In de reviews die ik gelezen heb, schrijven veel journalisten dat het donker klinkt, al krijg ik zelf absoluut niet dat gevoel, als ik zuiver naar de muziek luister, en de teksten even links laat liggen. Ik word er niet down van of zoiets. In tegenstelling juist, soms klinkt het zelfs hoopvol, swingend. Ik krijg een beetje de indruk dat veel journalisten dit maar in de reviews zetten gezien de moeilijke tijd die Lucassen heeft gehad de laatste anderhalf jaar met een scheiding en zijn ziekte. Wel is het zo dat de zang van Katatonia’s Jonas Renkse het album een mysterieuze vlaag meegeeft.

In tegenstelling tot eerdere commentaren hier, vind ik dat de zangers enorm goed werk afleveren, met name Jorn Lande, Hansi Kursch, Anneke van Giersbergen, Daniel Gildenlow, Floor Jansen en Steve Lee, die mij totaal onbekend was tot nu toe. De opmerkingen die hier op musicmeter zijn gevallen over de zangers die niet goed gebruikt zijn, kan ik absoluut niet begrijpen. Iemand die zich aangesproken voelt, mag mij dat nog eens uitleggen….

Het album begint met “Age of shadows”, wat ik persoonlijk de minste track vindt. Op één of andere manier raakt het mij niet. Dat is dan ook zón beetje de minste van het hele album. Op disc 1 is: “Beneath the waves” één van mijn favorieten. Disc 2 is nog iets beter dan de 1e vind ik zelf, met als favoriet “The earth Extinction, het openingsnummer. Ook het nummer "The truth is here" met de fluit en de zang van de master himself, is géniaal ! Door het album klinken vaak ook herkenbare deuntjes van vorige albums, vooral ook omdat het thema gebasseerd is op een eerder besproken aspect in de albums van Ayreon; de teloorgang van de aarde in 2084.
Al met al klinkt het album weer zoals we van Lucassen kunnen verwachten. Het klinkt niet experimenteel, niet vooruitstrevend en is misschien niet zijn geniaalste, maar het is het geld meer dan waard in mijn optiek. Ik denk ook dat mijn benadering van het nieuwe album ook anders is dan de gemiddelde Metal of Prog rock liefhebber. Ik ben bijvoorbeeld ook fan van Marillion. Die komen eens in de tijd ook met een totaal ander, experimenteel album dat dan vervolgens (mij) niet aanspreekt. Bijv. “Somewhere Else” is een enorme misser in hun discografie. Al met al ben ik meer dan tevreden met het nieuwste resultaat van de meest onbekende en toch nog steeds ondergewaardeerde Metal/rock muzikant van Nederland, want missers heeft die nog niet gehad in zijn discografie na zijn solo platen.

Voorlopig krijgt hij nog een 4.5, maar ik ga er van uit dat wanneer de "surround" klanken van het origineel in mijn huiskamer klinken dat snel opgetrokken wordt naar 5.

*edit= taalfoutjes

avatar van bonothecat
Niets nieuws onder de zon.......maar toch best lekker. Het zou misschien wel eens aardig zijn als Arjen eens met wat een kortere cd op de proppen zou komen. De CD is wederom veel te lang om echt voor een hoog cijfer in aanmerking te komen. 3,5*

avatar van vigil
half puntje erbij, Ayreonfreak kan trots op me zijn

avatar van lykathea
Zoals gewoonlijk bij Ayreon zal ik niet na 2 keer het volledige album geluisterd te hebben al een definitief oordeel vellen.

Maar ook zoals bij THE heb ik al meteen een voorkeur voor één van de 2 cd's. Dit keer is het de eerste cd die mijn aandacht het meest trekt, en dan vooral door de eerste 3 songs.

Ik zal ze nu stuk voor stuk wat vaker gaan beluisteren zodat ik de volledige impact kan beoordelen, maar ik kan nu al wel stellen dat het een bovengemiddeld goede plaat is, maar die helaas niet het niveau van THE haalt.

avatar van Gert P
als dat album vandaag uitkomt hoe kan men dan al zoveel stemmen geven?
En dan ook nog eens laag!
Dacht dat je album ook meerdere keren moet hoeren voor je goed kan oordelen.
Dit slaat nergens op, ken de plaat nog niet dus vel ook geen oordeel.

avatar van Bluebird
Aangezien ik The Final Experiment, Actual Fantasy, Into The Electric Castle, The Dream Sequencer en The Flight Of The Migrator in de kast heb staan ga ik deze denk ik ook wel aanschaffen. Het blijft toch erg vette muziek, hopelijk in de lijn van de vorige albums. Ik laat me wel verrassen. Wie krijg je trouwens aan de lijn als je het titelnummer belt?

avatar van beruk
Ik heb zeer veel bewondering voor de muzikaliteit van de man, deze plaat raakt me niet.

avatar van Wrathchild
Gert P schreef:
als dat album vandaag uitkomt hoe kan men dan al zoveel stemmen geven?
En dan ook nog eens laag!
Dacht dat je album ook meerdere keren moet hoeren voor je goed kan oordelen.
Dit slaat nergens op, ken de plaat nog niet dus vel ook geen oordeel.

Man, wat denk je nou zelf? Als je even terugleest, kun je zien dat de plaat al geruime tijd te downloaden is. Zelf heb ik sinds december een promo in huis en zoals ik al eerder aangaf: die heb ik grijs gedraaid, in de hoop dat ik hem net zo goed zou gaan vinden als b.v. THE, Into the Electric Castle en The Final Experiment.

Helaas kan ik nog steeds niet zeggen dat ik er bijzonder warm van word. Ik volg Ayreon al sinds The Final Experiment en deze plaat klinkt mij te vertrouwd in de oren en daardoor saai. Je kunt ondertussen precies voorspellen wanneer dat ene basloopje, koorpartijtje of dat ene gitaar- of synthmelodietje gaat komen. Bovendien vind ik dat de gastzangers en -zangeressen over het algemeen weinig ruimte krijgen om individueel te schitteren. De bijdragen van vooral de zangers vind ik erg vlak.

Ik ben blij dat er mensen zijn zoals Ayreonfreak die wel ondersteboven zijn van de plaat, want ik gun Arjen alles. Maar voor mij persoonlijk is deze schijf een stuk minder interessant dan zijn voorgangers.

avatar van DikkeDarm
Geef hem 3,5 * het boeit me niet helemaal soms denk ik je dat klinkt lekker maar dan heb ik weer de neiging om te skippen, dit had ik niet bij The Electric Castle.

avatar van beruk
Zat ie opeens bij de wereld draait doorrr!!
Kijke:
Wel even geduld hebben maar dan web of lies live !

Op de site kan je ook nog het stukkie los zien.

Floor Jansen

Klonk goed. Geen overproductie, maar lekker live.. Gewoon strakke zang en goeie instrumentatie.

avatar van Flipper
Zoals normale stervelingen betaamt, gisteren naar mijn platenboer om de nieuwe Ayreon te halen. Niet eerst downloaden, dat verpest alleen de voorpret. Natuurlijk de limited edition meegenomen en het artwork is weer als door een ringetje te halen lijkt een kruising tussen THE en de Migrator albums.
Eerst de DVD bekeken om lekker in de stemming te komen.
De titel is '01011001' (in de volksmond 01), een binair getal en wanneer je dit omzet naar decimaal kom je op 89 en dat is weer de ASCII-code voor de letter 'Y'. Zo komen we dan bij het begin van het verhaal op de waterplaneet Y, waar de machines alles heeft overgenomen van de mens. Voor een nieuwe kans wordt DNA geïnjecteerd in een komeet en deze komt dan op aarde terecht. Deze komeet zorgt er ook voor dat de dinosaurus hier op aarde uitsterft en dat de mens die nieuwe kans krijgt. Dat horen we op de tweede CD 'Earth'.
Dit verhaal staat veel verder van mij af dan het heel veel meer menselijke verhaal op THE. Het verhaal ligt veel meer in het verlengde van TEC. Wat ik van THE zo sterk vind is de menselijke emotie en die is hier beduidend minder. Ook wat Wrathchild al aangeeft is dat vooral de zangers slecht te onderscheiden zijn, iets wat veel minder is bij de zangeressen.
De muziek is typisch Ayreon, maar ik moet zeggen dat nadat ik nu het album 3 keer heb gehoord, ik hem toch tegen vind vallen. Arjen is zijn eigen platgetreden paden aan het bewandelen. Met elk nummer heb je wel een link naar een nummer op TEC of THE. Luister eens naar het intro van 'River of time', dat is gewoon 'Loser'. Arjen blijft voor nu het voordeel van de twijfel houden, maar hij zal toch bij een volgend project het over een andere boeg moeten gooien. Het mag toch niet zo zijn dat deze wereldmuzikant een karikatuur van zichzelf gaat worden !!
OOR en IOPAges zijn vol lof over deze nieuwe spruit van Ayreon en hij zal bij mij ook nog wel gaan groeien, maar ik weet zeker dat hij niet uit de schaduw komt van THE en helemaal niet TEC.

avatar van notsub
Tijdens de opener was ik hoopvol gestemd, maar het vervolg doet mij weer op aarde terugkeren. Ayreon blijkt op dit lange werkstuk zichzelf niet te kunnen overtreffen. Zo worden middelmatioge momenten afgewisseld met meer memorabele, maar als geheel heeft Ayreon in het verleden beter werk afgeleverd. De bekende fragmenten met verschillende stemmen, rustpuntjes en bombastische stukken kennen we inmiddels en verassen niet meer. Ik verwacht wel dat ik het de komende tijd meer ga waarderen.

Geweldige plaat. prachtige nummers, goed artiesten, zeker de moeite waard. Erg leuk concept en een goede 'boodschap' achter de tekst in. 5*

avatar van vigil
Jemig de pemig deze plaat is op de 2de plaats binnengekomen in de album top 100!

avatar van Tribal Gathering
Dat is niet zo vreemd. Volgende week zal hij weer zakken en over 4 weken is hij al helemaal uit de top verdwenen. Heel veel fans hebben lang op dit album zitten wachten en schaffen hem meteen aan. Aangezien de fanbase niet zo heel groot is, is een snel verval onontkoombaar.

avatar van charlezzz
beetje kort de bocht opmerking voor de enige nederlandse symfoband waarvan er meer exemplaren verkocht worden dan als promo rondgestuurd. en nog wel meer dan dat.

avatar van Tribal Gathering
Niet zo heel groot i.v.m. de Anouk's, Radioheads, Acda & de Munniks die de album top 100 bevolken. In zijn genre is het natuurlijk wel een belangrijk album maar er zijn gewoon te weinig fans in Nederland die dit album lang in de hitparade houden.

Tribal Gathering schreef:
Dat is niet zo vreemd

Nou dat is het wel zeker kan ik je melden. Verreweg de hoogste notering ooit voor Ayreon. Aangezien er vrijwel nimmer symfo/progmetal in de hitlijsten staat zeker een opvallende gebeurtenis

avatar van Tribal Gathering
The Human Equation is ook meteen de top 10 binnengekomen en ik dacht dat Into the Electric Castle ook in de top 10 heeft gestaan. Ayreon is inmiddels een gearriveerde naam.

En voordat jullie denken dat ik iets tegen de band / man heb, The Human Equation heb ik op 5 sterren staan. Ik betwijfel echter of deze dat aantal ook gaat halen. Na de eerste keer luisteren lijkt hij wat minder subliem dan THE en wat minder "fun" als ITEC. Voorlopig parkeer ik hem op 4 sterren.

Nu loont het met name bij Ayreon albums altijd om ze meerdere malen te beluisteren dus het kan morgen maar zo anders zijn. Al met al is Lucassen natuurlijk een briljantje is het wat vlakke Nederlandse muzieklandschap.

avatar van Ceasar
bonothecat schreef:
Niets nieuws onder de zon.......

Misschien.... maar het zonnetje schijnt wel verdomd lekker!

avatar van vigil
@Tribal Gathering: Inderdaad de THE is ook in de top 10 gekomen 1 weel op nr 7 maar plaats 2 vind ik toch een stuk beter. Electric Castle hoogste positie is 49 dus die doet niet in dit verhaal mee

avatar van Ayreonfreak
Ik ben het qua notering wel met Tribal eens. Lang zal dit album niet op 2 staan, al sluit ik ook niet uit dat hij nog op nr 1 komt volgende week. Maar daarna zal hij snel zakken, omdat dan gelijk de markt verzadigt is. Dan grijpt het gewone publiek weer masaal naar Ali B en Frans Bauer. Er is gewoon niet genoeg markt voor deze muziek, en de fans hebben lang gewacht op dit album.

Inmiddels kan ik wel zeggen dat dit album ITEC niet van de kroon zal stoten, en ik vindt zelfs THE iets beter als dit album......

Het verbaast me toch wel een beetje zoveel negatieve berichten te zien. Nu moet ik zeggen dat ik de 1e keer ook niet overdonderd was. Ik bedoel, kommop, het lijkt heel erg op alle Ayreon CD's doorelkaar. Beetje ITEC hier, Beetje THE daar, Beetje TFE in het hoekje etc. Toch na een paar luister beurten is hij behoorlijk gegroeid. Hij zal nooit ITEC of THE vervangen, maar hij is absoluut niet slecht. Gewoon een paar luisterbeurten geven en er niet veel van verwachten, dan is het een prachtplaat.