Wu-Tang Clan - 8 Diagrams (2007)

Label: Universal

1. Campfire (3:59)
  2. Take It Back (4:12)
  3. Get Them Out Ya Way Pa (4:18)
  4. Rushing Elephants (3:00)
  5. Unpredictable (4:11)

met Dexter Wiggle

6. The Heart Gently Weeps (5:37)

met Erykah Badu, Dhani Harrison en John Frusciante

7. Wolves (4:16)

met George Clinton

8. Gun Will Go (4:14)

met Sunny Valentine

9. Sunlight (3:22)
  10. Stick Me for My Riches (6:08)
  11. Starter (4:13)

met Sunny Valentine en Tash Mahogany

12. Windmill (4:31)

met John Frusciante

13. Weak Spot (3:58)
  14. Life Changes (7:21)
  15. Tar Pit * (4:56)

met George Clinton

16. 16th Chamber (ODB Special) * (2:44)
Gekkenhuis
CaliLove schreef:
Ik wacht veel liever tot het dropt op 11 december.
Jullie downloaden maar en downloaden maar...
C'mon als je zo wacht tot die dag en het dan uiteindelijk gaat halen in de winkel dat heeft toch allemaal iets veel specialer, dan dat julie op jullie reet achter je pc een album zo onpersoonlijk en oppervlakkig gaan downloaden?
Where's the love for Hip-Hop?

Eerst luisteren en dan kopen is mijn motto, op MF DOOM en Opgezwolle producten na. Die koop ik blind.

CaliLove schreef:
Ik wacht veel liever tot het dropt op 11 december.
Jullie downloaden maar en downloaden maar...
Where's the love for Hip-Hop?
Goed album of niet, ik ga dit album toch niet kopen. Als ik alles moet gaan kopen dat goed is ben ik binnen een week zo blut als Death Row.

Relax
Ik weet echt niet waarom jullie zo zeuren over dit album hoor, ik vind het geweldig klinken, echt Wu-Tang style weer.

avatar van waxs
Beetje overtrokken beeld, ik koop bijna alles wat ik "leuk" vind orgineel, dit vind ik niet leuk dus ga ik dit ook niet aanschaffen.

Social_Mask
Ik vind dit toch wel een aardig albumpje.

tuktak
zo de 2e keer luisteren klinkt het best lekker dit album, maar niet helemaal wu-tang stijl. het is allemaal wat relaxter kwa beats en flow. toch vind ik dit wel wel lekker klinken, het is iig niet de overcommerciële kant op geslagen, wat ik wel had verwacht vantevoren. dat het niet dezelfde wu-tang is als 10 jaar geleden, jah dat kan je ze ook niet kwalijk nemen natuurlijk.
ik denk dat veel mensen hier dit album wel gaan kraken.

avatar van MJ_DA_MAN
Eenmaal beluistert, en mijn negatieve commentaren over de mogelijke kwaliteit van het album zijn nu al ongedaan gemaakt. De beats zijn redelijk experimenteel, maar toch heeft RZA erg zijn best gedaan en is het toch zeker geslaagd. De nummers die al gelekt waren klinken een stuk beter als je het album in zijn geheel beluistert i.p.v. de nummers individueel. Ik ga nog niet stemmen, omdat ik dit album absoluut beter ga beluisteren en ''bestuderen''. Maar ik ben iig positief verrast!

avatar van thomzi50
SKIT (Robin Harris)
Ik denk dat ik de enige en op deze site, maar ik denk dan meteen aan The Cable Guy

SKIT (Robin Harris)
Die staat er niet op, er staan sowieso geen skits op het album. De tracklist moet dus nog worden aangepast, als er tenminste nog geen correctie naar de crew is gestuurd.

avatar van Ericos
Leven die ook nog joh?

eazyfan
Ericos schreef:
Leven die ook nog joh?

Ja, de Wu-Tang Clan leeft nog, op ODB na.

Gekkenhuis schreef:

Kom je mooi bedrogen uit met "Fakkelteit"

avatar van VforVictor
Ik ben deze plaat van de clan nu aant beluisteren en moet zeggen dat het weer dope klinkt; relaxte beats, shaolin sounds en o o wat heerlijk om weer de raps van alle wu members te horen, ik kan er nog geen oordeel over vellen maar denk dat het een hoog cijfer zal worden, het klinkt gewoon VET

Social_Mask
Ik heb het album 3 keer beluisterd en ik kom uit op een mooie 4*. Tot nu toe het beste Wu-Tang voor mij. Geen saaie nummers, maar wel 1 slechte, maar ook dat nummer heeft wel iets positiefs, namelijk de zang erin. Mijn favorieten zijn Campfire, Rushing Elephants, The Heart Gently Weeps, Gun Will Go, Sunlight( ), Weak Spot en ODB Special. Alleen Stick For My Riches vind ik nog steeds matig.. Maar dit is een goed album. Fijne beats en de raps ook. Dit ligt mij een stukken meer dan hun debuut. Even de tracklist nog aanpassen..

EDIT: Ik heb weer eens problemen met de tracklist...

avatar van psychonaatje
Tja, weer een dubbelgevoel. Omdat Enter the Wu-Tang wat mij betreft het meest indrukwekkende staaltje hip-hop/muziek is dat ooit gemaakt is, heb ik, althans: een deel van mij, nog altijd de hoop dat de Wu-Tang Clan met een mind-blowing nieuwe sound komt, iets wat totaal onverwacht compleet overdondert. Dat die kans klein is en steeds kleiner wordt, moge duidelijk zijn. Het zijn hoge verwachtingen die eigenlijk op geen enkele manier kunnen worden ingelost, niet door de Wu-Tang, niet door anderen. Aan de andere kant kent dit album - ondanks dat ik het naar het einde toe saai en voorspelbaar vind worden, met teveel R&B-achtige refreinen en -elementen - zeker een paar leuke momenten. Zo vind ik Rushing Elephants een erg lekkere track en Wolves met een fantastische rol voor George Clinton, met een lichtelijk onbegrijpelijk verhaal over wolven en honden, graaf ik ook zeker. Nog een paar keer luisteren voor mijn definitieve oordeel, maar ik verwacht dat dit weer 3,5 sterren krijgt.

Artifact
Nuff said.

avatar van nega
mensen, ik heb dit album nu 3 keer geluisterd. Op het begin dacht ik dat het wat zou worden, maar na een aantal nummers begon het een beetje minder te worden. ik ben een wutang fan, en dees album mist iets, soms gaat het te eentonig vind ik.
bijvoorbeeld de nummers: get them out ya, unpredictable, the heart, gun will go, sunlight, stick me for my riches, windmill en tar pit kan ik niets mee. Wat vinden jullie van deze tracks hierboven.

welke ik wel goed vind zijn: campfire, take it back, rushing elephants, starter, weakspot
beste track op de album blijft voor mij Wolves met George Clinton.

Wolves is inderdaad de beste track die ik tot nu toe heb gehoord

avatar van JuRR
You Can't Stop Me Now staat er niet op toch?

avatar van psychonaatje
Oorspronkelijk was er een iets andere tracklist, maar daar waren twee verschillende versies van. De Britse versie had Tar Pit en 16th Chamber (ODB Special) als bonustracks staan, de Amerikaanse versie had You Can't Stop Me Now en Watch Your Mouth als bonustracks staan. We moeten even afwachten of er inderdaad een versie van het album op de markt komt met die laatste twee bonustracks.

avatar van J.M.
Nu 1x geluisterd en vind het niet echt top klinken. Klinkt best wel eentonig en soms lijken ze er niet echt zin in te hebben.
Life Changes vind ik tot nu toe het slechtste nummer, hoevaak kun je een R&B refreintje in één nummer doen? Gewoon 5 of 6 keer dat refreintje en allemaal rappen ze een heel klein stukje. Als je een nummer ter nagedachtenis van ODB wil doen hadden ze beter een heel rauw nummer kunnen maken en niet zo'n slap nummer als deze.
16th Chamber (ODB Special) vind ik denk ik één van de beste nummers van dit album, Method Man komt erg goed in tegenstelling tot de rest van het album.
Maar ik zal nog maar geen te snelle conclusies trekken, maar hoger dan 3,5* zal dit niet worden denk ik.

avatar van VforVictor
Deris ook nog een mixtape uitgekome van 8 Diagrams met 29 tracks waarvan een groot deel unreleased; check www.loud.com voor meer info..

Weet iemand toevallig of het 'Campfire' "refrein" gesampled is?
Zo ja, weet iemand van welk nummer dat afkomstig is?

avatar van MJ_DA_MAN
Voor mij persoonlijk dé verrassing van het jaar. Mijn verwachtingen waren voordat er ook maar iets bekend was over het album groot, maar werden per gelekt nummer lager en lager. En toen Raekwon ook nog eens de beats van het album niet-Wu-Tang noemde en RZA een ''hiphop-hippie'' waren mijn verwachtingen tot onder het vriespunt gedaald. Maar goede verwachtingen of niet, ik moest het album natuurlijk wel checken.

Ik ben erg verrast over de aanpak van de producties van RZA. De vertrouwde Kung-Fu-samples zijn nog altijd aanwezig, maar toch klinkt dit voor mij als een nieuwe sound. De term ''hiphop-hippie'' die The Chef gebruikte voor RZA kan ik wel begrijpen, maar dan in positieve zin. De beats (lang niet allen overigens) bevatten tussen de typische Wu-deuntjes vaak gitaar-invloeden, zowel akostisch als elektrisch, met als beste voorbeeld The Heart Gently Weeps. Het is vaak wat muzikaler, maar ik vind het goed en geslaagd klinken.

Ook is dit een album dat je absoluut niet los per nummer moet gaan luisteren. Dit is één geheel, en je kan alleen het album echt voelen (tenminste, zo was het bij mij) als je het gehele album luistert. Dit is ook de reden dat ik de al gelekte nummers niet voelde: geen samenhang met andere nummers. Luister je het gehele album, dan voel je die nummers absoluut beter en hoor je ook een stuk beter hoe knap en vooral hoe professioneel RZA het heeft aangepakt.

Over de raps. Opzich is er niks op aan te merken. Lyrical doet elke member zijn ding en rappend zijn ze natuurlijk niet minder geworden. Maar toch hoor je en voel je aan de sfeer van de nummers dat RZA duidelijk het meest aanwezig is (qua beats dan natuurlijk). Zijn geluid heerst over het album, en is duidelijk ''de baas''. En ook híerdoor begrijp ik het commentaar van Raekwon wat beter. De muzikalere invloeden passen niet altijd op typische Wu-raps over het gangsterleven enz. Ik zelf heb er geen problemen mee, maar begrijp wel enigsinds wat Rae ermee wil aangeven.

Minpunt is Life Changes, wat dus een nummer is ter nagedachtenis van ODB.
J.M. schreef:
Niets aan toe te voegen, 100% waar.

Voor mij dus de meest verrassende plaat van het jaar. Ik bekroon het album met 4 dikverdiende sterren, vooral dus voor de apartheid, sfeer en de professionaliteit van de heerser van het album: RZA.

avatar van thomzi50
MJ_DA_MAN schreef:

rappend zijn ze natuurlijk niet minder geworden.

Daar denk ik helaas anders over. Ik vind eigenlijk elk Clanlid minder dan vroeger.

thomzi50 schreef:

Ja ok, de verses van bijv. Enter The Wu worden natuurlijk niet geëvenaard maar dat is ook onmogelijk. Je gaat als rapper gewoon met de tijd mee.

avatar van T.O.
MJ_DA_MAN schreef:

Toch niet met een John Frusciante die het deuntje van While My Guitar Gently Weeps speelt?

avatar van psychonaatje
Ik weet niet of Dhani Harrison (de zoon van George Harrison) of John Frusciante het melodietje speelt (zo te horen inderdaad Frusciante), maar het melodietje van While My Guitar Gently Weeps zit er wel in, ja (het refrein van Badu is ook gebaseerd op het refrein van dat nummer). Ghostface had al eerder een track die bekend is als 'Black Cream' en 'My Guitar' met een sample van While My Guitar Gently Weeps, maar er wordt nogal moeilijk gedaan over het samplen van de Beatles. Van Dhani Harrison kwam wel de toestemming om het (door George Harrison geschreven) nummer te gebruiken, maar dan moest het wel opnieuw worden opgenomen.

thomzi50 schreef:

Ik heb er bij dit album nog niet zo op gelet, maar allen Ghost vind ik niet (heel veel) minder geworden. Ik kijk erg uit naar The Big Doe Rehab, meer dan dat ik naar dit album uitkeek.

Relax
Ligt het aan mij of komt GZA maar 1 keer aan de beurt om te rappen ?

avatar van MJ_DA_MAN
GZA rapt zes keer, ligt dus aan jou .