Portishead - Portishead (1997)

Electronic / Pop
Label: Go! Beat

1. Cowboys (4:38)
  2. All Mine (3:59)
  3. Undenied (4:18)
  4. Half Day Closing (3:49)
  5. Over (4:00)
  6. Humming (6:02)
  7. Mourning Air (4:11)
  8. Seven Months (4:15)
  9. Only You (4:59)
  10. Elysium (5:54)
  11. Western Eyes (3:57)
Er hangt een bepaald sfeertje in dit album wat me wel aanstaat. Het album weet me helaas niet de hele tijd te boeien, mischien wat te veel van hetzelfde...maar ik gun hem nog wat luisterbeurtjes. 3,5*

avatar van FisherKing
Magische sfeer, vooral omdat ik ze hoorde in 1998 in Vienne, oud amfytheater (bij Lyon) en Stockholm bij Gamla Stan.

"only you" heeft een fantastische clip, gemaakt door chris cunningham (maker van widowlicker van aphex twin)

Goed album. Als ik het hoor dan vraag ik me altijd af wanneer er eindelijk weer eens een nieuw portishead album komt. Dat mag namelijk wel weer eens.

avatar van Jordy
Nét een tikkeltje minder geniaal dan het debuut. Ik ben een beetje bang voor een nieuwe Portishead, deze muziek (hoe goed ook) kun je nu natuurlijk niet meer mee aan komen

avatar van Kos
Kos
Het was zo ontzettend fijn dat dit album niet tegenviel. Dat kon namelijk bijna niet anders. Ongelooflijk knap dat ze toch weer met van die mooie songs op de proppen konden komen.

avatar van Zachary Glass
Jordy schreef:

Vreest niet - een nieuwe Portishead zal er voorlopig niet meer komen. Ik dacht dat ze twee jaar geleden besloten hadden het bijltje neer te leggen. Lijkt me logisch - want hun geluid kan je niet blijven opwarmen. Enfin, dat kun je wel - maar daar lijkt deze groep me net dat tikje te integer voor.

Als je Beth Gibbons op een andere manier aan 't werk wil horen, moet je maar eens naar haar plaat uit '02 luisteren

deze dus

avatar van Jordy
Ja, moet ik eindelijk maar eens gaan doen

avatar van Zachary Glass
Dat album uit '02 is wel een stukje akoestischer. Sloeg niet meteen in bij mij, moet ik zeggen. Maar ben er momenteel opnieuw naar aan het luisteren en het klinkt toch wel erg warm en organisch.

Dit album werd bij mij altijd een beetje ondergesneeuwd door grote broer/zus Dummy. Die zette ik altijd sneller op.
Het debuut is niet voor niks gaan behoren tot een van mijn lievelingetjes
Nu ik vandaag dit titelloze album weer eens hoor begin ik ook een beetje te begrijpen waarom dit album een halfje minder krijgt (ach wat is een halfje): het verrassende is al ietsje minder dan op het debuut. In feite is deze plaat net zo goed als Dummy, maar ik krijg nu het gevoel van "Ha daar zijn ze weer, gelukkig".
Dit nu zo bedenkend is het maar goed dat het hier bij gebleven is. Telkens een halfje minder is ook zowat, nietwaar?!

avatar van Onderhond
1,0
Na het live album had ik hier eigenlijk toçh een beetje van verwacht. Minstens dat het beter zou zijn.

Humming en Only You zijn aardig, de rest vind ik niks. Da's 1 track minder dan op PNYC. Vind het zeker niet in het voordeel van Portishead spreken dat het live werk beter is dan het studiowerk. Net met dit soort muziek moet je veel meer in een studio kunnen doen. Niet dat ik er superveel van verwachtte, maar toch een stevige tegenvaller. 1*

avatar van LittleBox
Hmm, ik draai deze plaat nu juist meer dan het debuut... Zo zie je maar weer wat smaak met een mens kan doen.

avatar van Paalhaas
Als deze 1/5 krijgt, dan moet Dummy er toch zeker 1,5/5, zo geen 2/5 uit weten te slepen.

Electro_
Portishead is een leuke band, heb ze deze week een beetje 'ontdekt'. Van dit album vind ik vooral Cowboys en All Mine wel mooi. 3,5*

avatar van Judith
Het is een goed album, zeker 3,5* ster waard. Vind het wel goed dat ze maar twee albums hebben, 't is inderdaad een beetje veel van hetzelfde. De zangeres heeft een beetje een schelle stem af en toe, vind ik ook niet zo mooi.

Electro_
Huh, en dan op 4 in je Top-10?

Niet dit album, weet ik. Maar als zelfs het concept van de band je niet aanstaat..

avatar van Judith
Ik vind het ontzettend goeie muziek, maar ik zou er niet 5 albums van willen hebben, omdat de beats etc. vaak een beetje hetzelfde zijn, maar de beats opzich zijn dan wel weer heel mooi, beetje irritant om uit te leggen. Maar dan kan ik het dus nog wel hele goede muziek vinden, snap je?

Nope, maar laat maar.

Marcel²
Zachary Glass schreef:
Sloeg niet meteen in bij mij, moet ik zeggen.

Bij mij ook niet, maar al je hem vaker hoort is deze ook erg goed. Er hangt een grauwe sluier over dit album heen, bij de eerste ook wel, maar hier nog meer.

Heel erg goed. DVD al eens gezien? Bestaat Portishead eigenlijk nog wel? Ik hoop het!

Je hoeft niet exact hetzelfde bericht bij meerdere albums te posten hoor...

En ja, Portishead is met een derde album bezig.

avatar van Josje
myn vader luistert erg vaak naar hun muziek en ik dacht ik ga eens wat downloaden.. het nummer nobody loves me vind ik erg mooi en derest tja.. af en toe

Goed nieuws dat Portishead met een derde album bezig is. Hopelijk wordt die net zo goed als de eerste twee.

Het bericht dat Portishead aan een 3e album werkt doet me een beetje denken aan Guns 'n Roses. Ook hier wordt al jaren gezegd dat het 3e album in productie is maar nog steeds geen release bekend.

Bij Portishead kwam dat bericht vorig jaar pas, dus ik vind het wel meevallen. Moet zeggen dat ik er daarna ook niet veel meer van heb gehoord, dus misschien zijn ze wel echt hard aan het werk.

avatar van TerryA
Portishead zijn nu wel bezig met een nieuwe album (as per Juni 2006) en is verwachting dat het begin 2007 in de winkels ligt...

avatar van Hermy
Op de Myspace-pagina van Portishead zijn twee nieuwe nummers te horen ('Greek jam' en 'Key bored 299 03') van het album waaraan ze momenteel werken. Nou ja, nummers kun je het niet echt noemen; er staat namelijk geen zang op.

Pauper
Heerlijke clip van Chris Cunningham bij Only You, geniaal!

Truly beautiful! Beter dan de eerste nog. Sfeervol bandje uit Bristol met briljante vocalen van beth. Zei heeft nog een mooie plaat gemaakt met Rustin Man en paul webb van talk talk. Jammer dat je niet veel meer over hoort.