menu
zoeken in:
avatar van Wandelaar
En ja hoor. Ik ben nog aan het schrijven en het laatste nieuws komt al binnen:
De nieuwe bassist. Dat wordt de in 1978 in Zweden geboren Kristoffer Gildenlöw. Hij maakte recent twee soloalbums en is vooral bekend van zijn rol in de progband Pain of Salvation.

De bassist kunnen we nu dus ook afstrepen. Op naar 17 juni.

avatar van The_CrY
Ben benieuwd wie de nieuwe toetsenist gaat worden

avatar van Wandelaar
The_CrY schreef:
Ben benieuwd wie de nieuwe toetsenist gaat worden

Haha, ik ook. Dan kan Ton remote-controlled vanuit Griekenland de band het werk laten doen.

avatar van Wandelaar
De afgelopen maanden was ik gewend rond de zeventiende even op de Kayaksite te kijken voor nieuws. Zeventiende album, Seventeen, prachtig bedacht. Tot ik gisteren, geheel van slag, werd getrakteerd op nieuws op de tiende. Huh, was dat niet te vroeg? Maar denk eens even na, 10-7, 7-10, ja ja , ook dát is een vorm van verwijzen naar Seventeen. Knap!

Nu het nieuws! Was ik net gewend aan nieuwe drummerboy Lean Robbemont, moet ik alweer een nieuwe drummernaam onthouden: die van Collin Leijenaar. Jawel!. Die gaat mee met de live-act.

Het moet een traumatiserende ervaring zijn voor de nietsvermoedende Kayakfan van het eerste uur, vijftiger, die een kayakconcertje denkt bij te wonen om zich te wentelen in nostalgie en zich verbaasd zal afvragen of hij in een verkeerde film terecht is gekomen. Het stond toch echt op het aanplakbord: Kayak. Maar dit is een totaal andere band!

En wat de site tot slot opmerkt stelt die fan ook al niet gerust:
Binnenkort hopen we te komen met fantastisch nieuws over de live plannen van Kayak- en meer!
En meer, wat nog meer dan? Gaat Ton nu ook al weg?

Maar ik zal de pret niet bederven. Het is allemaal fántástísch!.

avatar van Wandelaar
Website kayakonline.info laat weten dat de release van Seventeen is uitgesteld naar 12 januari 2018.
Waarom dat tóch goed nieuws is, lees je op de site.

avatar van Wandelaar
Nog even terugkomen op het persbericht waarin het Kayak-verhaal in het kort wordt samengevat. Over het vervolg van Cleopatra, toen tijdens de tournee de twee leadzangers afhaakten, het volgende:

...when lead singers Cindy Oudshoorn and Edward Reekers left the band shortly after, Scherpenzeel realized he had to completely renew the line up in order to maintain his creativity as well as keep the band going

Dus wat staat hier: om de creativiteit van Ton en het voortbestaan van de band te waarborgen was het nodig om met een geheel nieuwe line-up te komen. Cindy en Edward vertrokken, dan ook maar meteen exit voor Rob Vunderink, Jan van Olffen en Hans Eijkenaar. To keep the band going.

Ik kan niet anders lezen dan: Kayak = Ton Scherpenzeel en Ton Scherpenzeel = Kayak. Hoe snel de nieuw ingehuurde krachten kunnen wisselen, blijkt ook wel aan de drummerwissel. Werd in april nog opgetogen gedaan over de nieuwe drummer Lean Robbemont, nu, drie maanden later, is Collin de grote aanwinst op drums.

...a reborn KAYAK once again proves that the band's name - though chosen randomly back in 1972 - is as appropriate as ever. Just when everyone expects the boat to sink, it miraculously resurfaces and sails on.

Mooi gezegd. Maar onder het omgeslagen bootje liggen nog wel een paar mensen te spartelen.

avatar van The_CrY
Ja, het is inderdaad jammer, met nog een beetje drama op facebook een paar maanden terug toen gitarist Joost Vergoossen ineens vernam te zijn vervangen. Het is jammer, want de laatste jaren leek het een hechte band te zijn geworden, die nu, zonder Ton uiteraard, regelmatig met elkaar speelt in andere bandjes zoals het Symfo Classics project en de Toto-tribute band Zeno.

Maar ik kijk ook wel weer met veel nieuwsgierigheid uit naar de toekomst van Ton Scherpenzeel/Kayak als project. Een deal met InsideOut lijkt eindelijk wat erkenning te zijn voor het geesteskind van één der beste Nederlandse componisten uit de klassieke rock. Had het album in januari al voorbesteld, dus ik mag in januari een leuke nieuwjaarspakketje verwachten. Tenslotte, of het nou een solo-album is of een Kayak-album, nieuwe muziek van Ton Scherpenzeel is altijd iets om naar uit te kijken.

avatar van Wandelaar
Aan de muzikale kwaliteiten van Scherpenzeel twijfel ik ook geen moment. Het nieuwe album zal ongetwijfeld goed doortimmerd zijn en is zeker iets om naar uit te kijken, ongeacht label of bandsamenstelling.

avatar van Bluebird
Persoonlijk ben ik er ook niet bepaald rouwig om dat met name de zangeres is vertrokken. Het gladde musicalsfeertje hing me al jarenlang de strot uit. Hopelijk gaat het nu weer eens wat meer de duistere progkant op en klinkt het zoals de band er nu uitziet.

avatar van The_CrY
Bluebird schreef:
Persoonlijk ben ik er ook niet bepaald rouwig om dat met name de zangeres is vertrokken. (...)




Ik vond eigenlijk dat Cindy Oudshoorn meer ballen bracht dan alle voorgaande Kayak-zangers bij elkaar. Selfmade Castle of Nobody Wins waren met Werner, Heerink, Vunderink of Reekers alleen nooit zo krachtig geworden.

avatar van Bluebird
The_CrY schreef:
(quote)




Ik vond eigenlijk dat Cindy Oudshoorn meer ballen bracht dan alle voorgaande Kayak-zangers bij elkaar. Selfmade Castle of Nobody Wins waren met Werner, Heerink, Vunderink of Reekers alleen nooit zo krachtig geworden.

Precies dat dus. Voor mij begon het wat al te veel overkill te worden en nam juist een hoop mystiek weg in het altijd zo dromerige en fantasierijke repertoire van de band. Op zich uiteraard niks op Cindy aan te merken maar dan wel op haar eigen manier graag. Bij de concerten hadden de oude nummers allang de lading niet meer. Ik vind zelfs dat Kayak als vanouds helemaal geen zangeres nodig heeft. Hopelijk mogen ze nu de kant op gaan van Marillion, Arena, Pendragon en de andere gevestigde progacts van dit moment.

avatar van The_CrY
Laten we het er maar op houden dat het een kwestie van smaak is dan. Mij bevalt het helemaal niet wat je daar typt

avatar van Bluebird
De nieuwe plaat zal het leren en nieuwe bezems vegen schoon.

En mijn oprechte excuus dat ik ben opgegroeid met de jaren 70 Kayak.

avatar van Wandelaar
Twee berichten over Kayak. Het eerste is het goede nieuws dat de band bezig is met een nieuw album. Ik citeer de eigen website van Ton Scherpenzeel vorige maand:
Hoe ver zijn we? Nog niet zo heel ver, maar het begin is er en alle band-leden zijn nu hard bezig om zich het materiaal eigen te maken. Er liggen minstens zestien nummers klaar, waarvan er enkele zullen moeten afvallen omdat de CD dan weer te lang zou gaan duren. En voor een dubbel CD is even geen budget, los van de vraag of dat een zinvol idee is. Ik lees de recensies al: leuk maar te lang, het had best op 1 CD gekund.
Ton leest ook wel eens MuMe, merk ik soms.

Het tweede nieuws is een stuk minder leuk: Scherpenzeel is 2 weken geleden, thuis in Griekenland, getroffen door een hartinfarct. Alle optredens zijn afgezegd. Ik ben zo vrij een paar zinnen uit het bericht van iO Pages te citeren:
Mister Ton- zoals ik door de verpleegsters op de IC in Kalamata werd genoemd- voelt zich naar omstandigheden goed. En verder? Ach, zolang het hart maar doorpompt blijft het hoofd vast gewoon doormalen, met meer ideeen voor de toekomst dan er in passen. "
Jammer voor Kayak, maar veel belangrijker dan dat: duimen voor het herstel van Ton. We willen hem graag nog even houden!

avatar van Brunniepoo
Ja, dat nieuws kwam even onverwacht (ook voor hem overigens). Dan maar even geen Kayak-concert in december. Ik kreeg de indruk dat het herstel voorspoedig verloopt, dus hopelijk kan hij de muzikale draad snel weer oppakken.

avatar van Wandelaar
Ton Scherpenzeel is nog herstellende van zijn hartaanval afgelopen oktober en daarom zijn ook de festival-optredens van Kayak voor komende zomer afgelast, lees ik op Facebook.

Het goede nieuws daarbij is wel dat het live-dubbelalbum dat al eerder werd aangekondigd, maar uitgesteld werd, in maart a.s. toch nog gaat verschijnen.

avatar van Renoir
Het uitgestelde live-album komt uit op 27 maart en is alleen te bestellen via Bandcamp.

avatar van Wandelaar
In de serie 'The First Five' brengt Universal op 8 mei a.s. de eerste vijf albums van Kayak (See See The Sun t/m Starlight Dancer) opnieuw uit in een boxje, met daarbij een zesde CD gevuld met bonusmateriaal. Prijs rond de 25 euro.

Aardige kans voor wie deze albums nog niet heeft, gezien de betaalbaarheid. Kanttekening daarbij: verwacht geen remasters of verbeterde kwaliteit ten opzichte van de vorige serie reprints van Universal, die rond 2010 verscheen.

Op de bonus-CD:
Fluffy (Hide Tide Formation)
White Walls (Hide Tide Formation)
Give It A Name
Try To Write A Book
Bulldozer
Chance For A Lifetime
We Are Not Amused
Boezem
I Want You To Be Mine
(USA Version)
Irene (USA Version)

avatar van Wandelaar
Nieuw album komt uit op 7 mei a.s.: 'OUT OF THIS WORLD'.


avatar van musician
Mooi, ik ben er wel een beetje benieuwd naar.
Ton Scherpenzeel blijkt zo te horen en te zien goed hersteld.
Ik ben nog altijd tevreden over het 17e album dus zonder ingrijpende wijzigingen en een "gemotiveerde" band kan het alleen maar beter worden!

avatar van Wandelaar
De hoes is in elk geval al een stukje beter

avatar van musician
Erg actueel ook, het lijkt wel de kloof van de beroemde Highway 1 weg in Californië die vorige week is ingestort!
Hier het uiteinde van de weg:

https://www.mercurynews.com/wp-content/uploads/2021/01/MCH-L-WEATHER-2-0130-e1611960113100.jpg?w=620

avatar van Bluebird
Die zanger wil bij mij nog steeds niet landen en vind ik zelfs nog een tandje minder dan Bert Heerink. Het heeft iets weg van het eenmalige Europe project waar wijlen John Philippo de vocalen moest doen en dat klonk niet best. De composities echter zijn hier wel een stuk beter gelukkig.

avatar van Wandelaar
Of het toeval is of niet, maar de website Kayakonline.info is uit de lucht. Hoe dan ook, Kayak had al besloten na de tour dit voorjaar er een punt achter te zetten. Het allerlaatste concert staat gepland op 14 mei in De Vorstin in Hilversum. Nu toch wel echt een afscheid na 50 jaar.

avatar van Wandelaar
Toetsenist/bandleider Ton Scherpenzeel licht het besluit toe: “Aan elke reis, hoe prachtig ook, komt een keer een eind. De rest van de band had nog best door willen gaan, dus dat maakte de beslissing extra moeilijk. En het spelen zelf vind ik ook nog altijd erg leuk. Maar er komt ontzettend veel (en steeds meer) bij kijken voor bands zoals wij om zo’n tour tot een goed einde te brengen en ik voel bij mezelf dat de rek er beetje uit is. En hoe jammer ook, ik wil liever te vroeg stoppen dan te lang doorgaan.” (bron: podiuminfo)

avatar van Brunniepoo
Ergens toch jammer dat zo'n band zijn oprichter dan niet kan overleven...

avatar van Wandelaar
Brunniepoo schreef:
Ergens toch jammer dat zo'n band zijn oprichter dan niet kan overleven...
Waaruit opnieuw blijkt dat sinds de dood van Pim Koopman in 2009 de band Kayak al niet meer bestaat.

avatar van The_CrY
Zo gek is het niet denk ik. Ton Scherpenzeel loopt tegen de zeventig aan, had afgelopen jaar nog een hartaanval, en hoewel de laatste twee platen weer wat bekijks kregen in progland, blijft het echte succes volgens mij nog altijd uit. Aangezien hij de songwriter is snap ik dan ook wel dat ze niet zonder hem nog een Kayak-plaat gaan maken. Blijft jammer, maar niet onbegrijpelijk.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:24 uur

geplaatst: vandaag om 14:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.