menu

Mijn Updates +
Overig / Algemeen / Sporttoto en -pools topic (centraal topic)

zoeken in:
avatar van Teunnis
Gisteren weer een klassieke sprintetappe. Eigenlijk tot aan de massasprint niks noemenswaardig gebeurd. Nja, in de kopgroep maakte ze zich druk om een Belg, maar dat boeide voor de rest niemand. En er gingen wat renners die er totaal niet toe doen op hun smoel. In de laatste kilometers nam Team Jumbo-Visma het heft in handen en deden Wout van Aert en Amund "Richard" Grøndahl Jansen meerdere beurten op kop. Dat was misschien iets te optimistisch, want even later liet Grøndahl Jansen zich wegdrukken door Michael "Svanen fra Banen" Mørkøv, waardoor de sprinttrein verstoort raakte en Groenewegen te snel in het tweede wiel kwam. Gelukkig lag het tempo zo hoog dat er een gaatje ontstond en het zo eigenlijk alleen tussen de Amsterdammer en Caleb Ewan ging. Maar profiteren van iemand anders op kop is de specialiteit van de Pocket Rocket en dus won de Australiër op typische wijze: zo lang mogelijk in het wiel van Groeneweg, om er in de laatste meters langs te gaan.

Niet mijn favoriete sprinter, maar ach, ik gun het hem wel na vier eerdere podiumplekken deze Tour. Het is overigens pas zijn allereerste Tour de France, want vorig jaar werd hij gepest door zijn voormalige team, Mitchelton-Scott. De vier snelste sprinters van deze Tour vormden ook eindelijk eens de top-4, dus ik ben een tevreden man. Daarachter was het comedy capers met UAE-Team Emirates (lead-out Philipsen die weer eens zijn kopman voorbij sprintte), Team Arkéa Samsic (Barguil die 10e werd, omdat hun sprinter Greipel niet verder kwam dan plek 37) en Team Sunweb (de wissel Cees Bol pakte niet echt goed uit). Oh ja, Niccolò "Il Veloce" Bonifazio kopte nog even een telefoon van één van de vele debielen in het publiek.

In de pool was het vandaag net zo spannend. Bijna iedereen had de top-4 in zijn team. Alleen Poles Apart en Paap_Floyd mistte de boot. gigage sloeg wel een kleine slag met zijn uitstekende keuze voor Sonny Colbrelli.

Uitslag etappe 11:

1. gigage (382)
2. Nicolage Rico (345)
2. yeahyeahyeah (345)
4. DjFrankie (343)
4. zaaf (343)
6. johannesA (342)
6. Justus18 (342)
8. Poek (340)
9. Mb. (337)
10. Edgar18 (325)
11. jeroentjuhh (324)
11. Joshua68 (324)
11. L_T_B (324)
14. El Ninjo (323)
15. johan de witt (322)
15. Teunnis (322)
17. Paap_Floyd (239)
18. Poles Apart (174)


In het klassement gebeurt er erg weinig.

Klassement na etappe 11:

1. johan de witt (2700)
2. Justus18 (2675)
3. gigage (2633)
4. zaaf (2535)
5. El Ninjo (2527)
6. johannesA (2499)
7. jeroentjuhh (2486)
8. Nicolage Rico (2475)
8. yeahyeahyeah (2475)
10. DjFrankie (2417)
11. Mb. (2369)
12. Teunnis (2317)
13. Poek (2269)
14. Joshua68 (2262)
15. L_T_B (2246)
16. Paap_Floyd (2213)
17. Edgar18 (2063)
18. Poles Apart (1608)

avatar van El Ninjo
Abandon Rohan Dennis....de kansen van Wout van Aert voor het winnen van de tijdrit groeien.

avatar van Teunnis
Een wandeletappe in de Pyreneëen. Wie had dat kunnen denken? Werkelijk iedereen die het profiel van vandaag én de komende dagen van tevoren had gezien. Goed, in de openingsfase ging het wel snoeihard, want niet iedereen had een rustdag op het programma staan. Team INEOS had vooraf in alle media geroepen dat ze een grote vluchtersgroep wilden laten gaan, dus dan wil iedereen die niet voor een klassment(sman) rijdt / tijdrijder is meezitten. En Rohan "Busje Komt Zo" Dennis. Maar dat wilde zijn teambaas niet. Gevolg: dikke ruzie, Dennis die rechtsomkeert maakt richting de bus en einde Tour. Geluk bij een ongeluk is dat hij morgen niet voor schut hoeft te staan.

Goed, de helft van het peloton wilde dus in de aanval, waardoor het heel lang duurde voordat er een kopgroep ontstond waar iedereen tevreden mee was. Uiteindelijk was de oplossing simpel: gewoon iedereen die maar wilt mee in de kopgroep. Alleen The Jesus miste de boot. Echt onvoorstelbaar wat een prutser die man is in WT-koersen. Je zou maar zo stupide zijn geweest om hem op te nemen in je pooltje. De etappe werd uiteindelijk aanvangen met een kopgroep van vijfhonderd man, waaronder zelfs lui als Dylan Groenewegen. Daarna gebeurde er uren niks, zelfs niet op de mythische Peyresourde. Er gingen wat niet-klimmers een voorsprong nemen om zo nog een klein kansje te hebben, en er gingen wat sprinters en mannen uit vorm af.

Simon "Simo" Clarke en Matteo Trentin waren de mannen die met voorsprong aan de Hourquette d'Ancizan begonnen en het leek even alsof Trentin een motortje had gemonteerd. Hij haalde Clarke met gemak in en bleef ook de klimmers voor. Maar zodra die even bijschakelden werd het al gauw duidelijk dat de rit geen totale flop zou worden. Simon "De Echte" Yates en Gregor "Mullie" Mühlberger leken op het eerste gezicht de sterkste renners en reden na een aantal halfslachtige pogingen met zijn tweëen vooraan. De Bask met de mooie naam Pello Bilbao López de Armentia, a.k.a. Bilbo voor het gemak, vond in het tweede deel van de beklimming zijn adem terug en sloot aan bij de twee. Drie mooie mannen vooraan en ook duidelijk de sterkste van de vluchtgroep. Ook drie mannen die een massaspurts niet kunnen winnen, maar wel rap genoeg zijn om in een select groepje te winnen. Ze vertrouwden daarom alle drie op hun eindschot en gebeurde er tot aan de finish niks meer.

Niet geheel toevallig had Yates het voor mekaar om in het laatste wiel te zitten. De andere twee probeerden daar nog verandering in te brengen - een bijna-surplace tot gevolg - maar Yates stond dat laatste wiel niet meer af. En ook in de laatste driehonderd meter was Yates de slimste van de drie door net voor de laatste scherpe bocht aan te gaan. Vooral Mühlberger zat te slapen en raakte ingesloten. Bilbo kwam er ook niet meer aan en dus won Yates een Tourrit. Hij heeft nu in alle grote rondes een rit te pakken.

In de pool gebeurde er weer weinig. johan de witt en Joshua68 scoren nog enigszins dankzij Trentin. Eerstgenoemde voegt daar De Schach aan toe en wint zo deze etappe.

Uitslag etappe 12:

1. johan de witt (45)
2. Joshua68 (40)
3. Justus18 (15)
3. Paap_Floyd (15)
3. Teunnis (15)
6. El Ninjo (10)
6. gigage (10)
8. DjFrankie (0)
8. Edgar18 (0)
8. jeroentjuhh (0)
8. johannesA (0)
8. L_T_B (0)
8. Mb. (0)
8. Nicolage Rico (0)
8. Poek (0)
8. Poles Apart (0)
8. yeahyeahyeah (0)
8. zaaf (0)


In het klassement gebeurt er niks noemenswaardig. De gele trui van johan de witt zit alleen wat strakker.

Klassement na etappe 12:

1. johan de witt (2745)
2. Justus18 (2690)
3. gigage (2643)
4. El Ninjo (2537)
5. zaaf (2535)
6. johannesA (2499)
7. jeroentjuhh (2486)
8. Nicolage Rico (2475)
8. yeahyeahyeah (2475)
10. DjFrankie (2417)
11. Mb. (2369)
12. Teunnis (2332)
13. Joshua68 (2302)
14. Poek (2269)
15. L_T_B (2246)
16. Paap_Floyd (2228)
17. Edgar18 (2063)
18. Poles Apart (1608)

Morgen een tijdrit. In Pau. Je verzint het niet. De organisatie van de Vuelta is al net zo origineel. Ook naar Pau. Ook een tijdrit. Die stad moet wel stinkend rijk zijn. Al hoop ik eigenlijk dat ze nu failliet gaan en we Pau de komende twintig jaar eens gaan overslaan. Morgen is het ook de dag van de hoop. De hoop op de wonderfietsen van Bianchi en Cannondale. Maar ik denk dat morgen vooral het einde van heel veel hoop wordt, vooral die van de Fransen. En, God verhoede, misschien ook voor Bernal, want het schijnt dat hij bij een minuut achterstand moet gaan knechten.

Het advies voor degene die graag naar een tijdrit kijken: de eerste paar startende renners - zo rond 14:00 uur - zijn meteen klasbakken en daarna is het wel even wachten tot ongeveer 15:30 uur voor het volgende clustertje toppers (met o.a. God van Aert). Vervolgens is het tijd voor een klein middagdutje of ga je desnoods toch maar aan het werk en tot slot is het iets voor 17:00 uur de beurt aan de klassementsmannen.

avatar van Teunnis
Teunnis schreef:
Maar ik denk dat morgen vooral het einde van heel veel hoop wordt, vooral die van de Fransen.

Al gaat Alaphilippe natuurlijk wel een fantastische tijdrit rijden en kunnen ze daar nog even aan vastklampen.

avatar van Teunnis
Teunnis schreef:
En Rohan "Busje Komt Zo" Dennis. Maar dat wilde zijn teambaas niet. Gevolg: dikke ruzie, Dennis die rechtsomkeert maakt richting de bus en einde Tour. Geluk bij een ongeluk is dat hij morgen niet voor schut hoeft te staan.

Blijkbaar ging de onenigheid over de materialen in de tijdrit. Wat een kleuter, die Dennis...

avatar van Teunnis
WAT. EEN. TOUR.

Het was genieten geblazen het afgelopen weekend. En dan moet het - op papier - mooiste weekend nog komen. Maar daarover morgen meer.

Nu eerst in (hopelijk enigszins) vlugge vaart het spektakel van de afgelopen drie dagen langs. Te beginnen met de tijdrit. Een tijdrit leent zich niet echt voor een episch verslag achteraf, dus ik ga chronlogisch de meest opvallende prestaties langs.

Tony "Der Pantzerwagen" Martin kwam als één van de eerste kanshebber van het schavot, maar de voormalig wereldkampioen tijdrijden eindigde 163e, net achter de enige andere deelnemer die ooit een WK-medaille op deze discipline won, Jonathan Castroviejo (156e).

Kasper Asgreen ging er wel voor en toonde zijn potentie. Hij zette de eerste richttijd neer en eindigde uiteindelijk op een achtste plek.

Daarna was het de beurt aan het nieuwe wereldwonder. Maar Wout van Aert ging helemaal niet zo lekker. Op het eerste meetpunt was hij nog wel sneller dan Asgreen, maar die was heel voorzichtig gestart. Van Aert ging alleen maar trager en klokte gelijke tijden met figuren als Joey Rosskopf. Wout ging forceren, met als gevolg dat hij een scherpe bocht naar rechts te scherp instuurde. Normaal wordt zoiets maximaal een flinke glijpartij en minimaal een flinke stuurcorrectie, maar de Tourorganisatie was vergeten na te denken op welke manier je de dranghekken het best in elkaar kon steken. Goed, ik denk dat we allemaal de beelden hebben gezien. Akelig was het zeker. En ook een sneu einde van de Tour. Maar ik denk dat Van Aert ook gewoon op was. Hij had nog nooit zoveel dagen gefietst en überhaupt nog nooit op dit niveau. Laten we hopen op een goed herstel. De focus mag alvast op het veldritseizoen, waar we een laatste keer het duel Van Aert vs. Van der Poel krijgen.

Gelukkig voor de Belgen kwam er direct ook een reden om blij te zijn, want terwijl Van Aert liters bloed aan het verliezen was sjeesde Thomas de Gendt langs. Hij had weer eens zo'n dag. Alle specialisten werden te kijk gezet en naar mijn idee was het bovenal de bekroning op zijn etappezegge in Saint-Étienne. Zijn tijd was een stuk sneller dan die van Asgreen en ook genoeg voor een prachtige derde plek.

Net bekomen van de schrik, kreeg ik alweer de volgende hartverzakking. Maximilian Schachmann zat welhaast horizontaal op zijn fiets. Iets was niet goed met zijn linkerarm. Het bleek achteraf om meerdere middenhandsbeenbreuken te gaan. In een paar minuten twee strepen door mij team. En ook nog eens die vervelende De Gendt aan de leiding. Ging het dan zo'n weekend worden?

Na een piepklein middagdutje werd ik niet veel vrolijker wakker. Mikel Landa had weer eens een vreselijke tijdrit gereden en de achterstand in het algemeen klassement kwam tot zes minuten.

Daarna leek Richie "Tasmanian Devil Fish" Porte een gooi te doen naar de etappezege, maar viel uiteindelijk een beetje stil. Toch zeker een indrukwekkende tijdrit van een weinig indrukwekkend rondfietsende Australiër.

Waar Jakub Fuglsang en Alejandro Valverde de schade beperkt hielden, lukte dat Romain Bardet allerminst. Er kon een streep door. Naast die vier eerdere strepen die ik door zijn naam had gezet.

Ondertussen was Rigoberto "Mick Jagger" Urán op weg om Michel Wuyts een depressie in te rijden, toen het even leek alsof hij HUN De Gendt ging flikken, maar hij kwam enkele tienden te kort.

Ook Thibaut Pinot ging heel erg lekker. Het wachten was op het moment dat hij ging instorten - immers kan hij alleen tijdrijden in kleinere rondes of eerste weken - maar dat gebeurde wonder boven wonder niet.

Daarna was het weer wegstreeptijd. Daniel "Panda" Martin reed zijn onvermijdelijke beroerde tijdrit, maar ook Nairo "Nairoman" Quintana en Adam "De Neppe" Yates kwamen niet vooruit. Vooral van Yates had ik absoluut geen slechte tijdrit verwacht. Hij was zelfs het langzaamst van alle (serieus te nemen) klassementsmannen.

Enric Mas en Emanuel "Emu" Buchmann deden niks schokkends en toen was het alweer aan ONZE Steven Kruijswijk. De Kleerhanger begon fenomenaal. Sneller dan alle concurrenten op het eerste meetpunt. Maar beetje bij beetje kwam er meer verval en het oogde ook niet altijd even soepel. Toch wist hij er een hele behoorlijke tijd uit te krijgen: de zesde tijd op een paar tienden van Porte.

Het duel der INEOS-mannen én het duel om de gele trui werden voor het laatst bewaard. Eerst was het de taak aan Egan Bernal om zo min mogelijk te verliezen op zijn ploeggenoot Geraint Thomas. Immers, bij een te groot verlies zou het wel eens kunnen gebeuren dat Bernal van medekopman tot werkpaard zou worden gedegradeerd. De nachtmerrie werd werkelijkheid. Bezweken onder de druk. Heel Colombia in rouw.

Niet alleen vanwege de teleurstellende tijdrit van Bernal, maar ook vanwege het schroeien van Geraint Thomas. Hij leek weer helemaal de Thomas van vorig jaar en in prachtige tijdritstijl maakte Thomas gehakt van de snelste tijd - tot dan nog steeds op naam van De Gendt.

Wie rekenen kan - of wie gewoon de koers gevolgd heeft - weet dan dat ook Julian Alaphilippe onder die tijd dook. En niet zo'n beetje ook. Alaphilippe reed op gele wolken, voortgeduwd door de hartstocht van zijn landgenoten. Het was een magische tijdrit. Eentje om over twintig jaar nog eens terug te zien en dan weer vol bewondering te kijken hoe alles als vanzelf ging bij de Franse lieveling.

Het geel is dus nog steviger in handen van Loulou, zoals de echte kenners al hadden voorspeld. Maar wat gebeurt er in onze Tourpool? De klassementsleider had in ieder geval geen beste dag en zag bovendien, net als ondergetekende, twee man letterlijk en figuurlijk wegvallen. Bovendien twee man die vandaag zeker punten zouden hebben gepakt. En de wonderdagen van Schachmann stonden voor de deur. Zo, heb ik me alvast ingedekt voor de komende dagen.

Joshua68 had wél de juiste renners in zijn team voor deze etappe. Een flinke score, zeker als je het vergelijkt met die sukkels zonder Thomas in hun team.

Uitslag etappe 13:

1. Joshua68 (320)
2. Edgar18 (309)
3. L_T_B (289)
4. Justus18 (279)
5. johannesA (276)
6. El Ninjo (270)
7. Paap_Floyd (266)
8. Nicolage Rico (259)
8. Poek (259)
8. yeahyeahyeah (259)
11. Poles Apart (256)
12. jeroentjuhh (239)
13. Mb. (230)
14. gigage (210)
15. zaaf (180)
16. DjFrankie (146)
17. johan de witt (145)
18. Teunnis (139)


Het was een hele zwarte dag voor johan de witt, want hij verloor ook nog eens de koppositie aan Justus18. En zie ik ook een breukje in het peloton? Het is nog net geen 100 punten, dus ze kunnen zeker nog terugkomen.

Klassement na etappe 13:

1. Justus18 (2969)
2. johan de witt (2890)
3. gigage (2853)
4. El Ninjo (2807)
5. johannesA (2775)
6. Nicolage Rico (2734)
6. yeahyeahyeah (2734)
8. jeroentjuhh (2725)
9. zaaf (2715)
10. Joshua68 (2622)
11. Mb. (2599)
12. DjFrankie (2563)
13. L_T_B (2535)
14. Poek (2528)
15. Paap_Floyd (2494)
16. Teunnis (2471)
17. Edgar18 (2372)
18. Poles Apart (1864)

Morgen een verslag van twee schitterende Pyreneeënritten. En een vooruitblik op de laatste week.

avatar van johan de witt
Schachmann en Van Aert die beiden vallen, je verzint het inderdaad niet.

avatar van Teunnis
Schijnt ook nog eens in dezelfde bocht te zijn gebeurd, maar ik heb geen beelden gezien van de val van De Schach.

avatar van johan de witt
Bizar! Moet Buchmann de meubelen maar redden voor mijn ploeg. Maar meer dan het podium zal er niet inzitten.
Fuglsang en Yates stellen ernstig teleur. Verkeerde Yates dan.

avatar van Teunnis
Afgelopen zaterdag stond er een juniorenrit op het programma. De hype van de laatste jaren is om hele korte ritten in te plannen. Niet altijd even geslaagd, maar als het peloton er zin in heeft is het smullen. Tsja, hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de lange ritten. Het parkoers van zaterdag was 111 kilometer lang, maar dankzij de altijd protesterende Franse boeren werd de officiële start zelfs nog wat uitgesteld.

Zodra Christian "Directeurtje" Prudhomme het startsein gaf vlogen Vincenzo Nibali en Peter Sagan weg. Even leek het erop dat ze met zijn tweeën zouden wegrijden, maar met frisse tegenzin sloten er toch wat extra mannen aan en werd het een kopgroep van zeventien man.

Deze kopgroep kreeg nooit veel ruimte, want Groupama - FDJ hield het tempo hoog in het peloton; Thibaut Pinot had er blijkbaar wel zin in. De voorsprong kwam nooit boven de drie minuten en op de eerste klim van de dag, de Col du Soulor, werd het snel duidelijk dat dit een dag voor de klassementsmannen zou worden.

Op die eerste klim sneuvelden al gauw de namen die in de tijdrit het zwakst voor de dag kwamen: Romain Bardet en Adam Yates moesten al heel snel lossen. Halverwege de klim nam Movistar Team het initiatief over en het tempo bleef er redelijk in zitten. In de vallei konden we een aantal lui terugkeren in het peloton, maar die waren bij de eerste meters bergop direct weer kansloos. Ook in de kopgroep gebeurde er het één en ander, maar het was niet alsof dat er echt toe deed.

Dan was het alweer tijd voor de Tourmalet. Toch jammer van die korte ritten dat het al zo snel al in de slotfase zit. Alsof je alleen de laatste helft van een boek leest. Op de Tourmalet was het weer Movistar Team dat het kopwerk deed. Daniel Martin moest dit keer ook snel lossen en niet lang daarna zagen we Nairo Quintana met het kopje naar beneden. Hij durfde niks tegen zijn ploeggenoten te vertellen, dus die waren gewoon nog aan kop aan het beuken voor hem. Lekker bezig, Nairo!

Toen het langzaam tot de Spaanse armada door begon te dringen dat die hufter ze in de steek gelaten had, lieten ze het tempo zakken en daarop ging WaWa Barguil in de attack. Hij kreeg een aardige voorsprong, maar plots stonden de knechten van INEOS op uit de dood en gingen ze tempo maken. Gelukkig rijden er tegenwoordig meer ploegen met extra ronde wielen, waaronder Groupama - FDJ. David Gaudu en Pinot deden een soort dubbelaanval, waardoor het tempo ineens flink in de hoogte ging. Gaudu bleef maar doorbeuken. Richie Porte en Enric Mas zakten er hierdoor doorheen, Valverdes licht ging uit op 2000 meter hoogte en de wonderknechten van INEOS waren eigenlijk helemaal niet zo wonderlijk.

Zodra Gaudu zijn werk erop zat, bleef er een elitegroepje van de beste klassementsmannen over. Helemaal geen knechten meer? Jawel, ONS Team Jumbo-Visma reed gewoon nog met drie man mee. Steven Kruijswijk had nog steun in de vorm van George "Waterdrager" Bennett en Laurens "Beugelbekkie" De Plus. Ze hielden het tempo zo hoog dat niemand kon aanvallen en Rigoberto Urán en Jakub Fuglsang zelfs moesten lossen. En ook Geraint Thomas leek het heel zwaar te hebben. Ondertussen danste geletruidrager Julian Alaphilippe nog gewoon vrolijk op zijn pedalen. Zelfs ONZE Stevie had het niet gemakkelijk en vroeg Bennett om een beetje normaal te blijven doen.

Zodra Bennett leeg was- we zaten inmiddels bijna in de laatste kilometer - was het aan de grote mannen en dat wil nog wel eens tot een hoop geloer en weinig gefiets leiden. Maar tot mijn stomme verbazing ging de voorheen altijd onzichtbare Emanuel Buchmann. Emu ging zelfs zo rap dat G. Thomas moest passen. Egan Bernal ging wel makkelijk mee en dacht nog altijd G. in zijn wiel te hebben. Hij keek achterom en snapte er niks van. Kortsluiting in zijn hoofd en de laatste kilometer reed hij een beetje versuft mee met de rest. De rest was op dat moment Alaphilippe, Kruijswijk, Buchmann, Pinot en Landa.

Op het steilste stuk van de laatste kilometer gaf Thibaut Pinot er nog een ultieme snok aan. Alaphilippe keek vooral naar de rest, maar die konden niet echt reageren. Bernal was nog steeds in de war, Buchmann en Kruijswijk hebben niet echt een eindschot en Landa zat er redelijk doorheen. De twee Franse lievelingen waren dus het sterkst in de koers en Alaphilippe werd op het gemak tweede achter de gevierde man, Pino.

De altijd oprechte Emmanuel "Monsieur Le Président" Macron ging spontaan een praatje houden met de twee gevierde Franse wielrenners, geheel toevallig op het moment dat de wereldpers de renners aan het interviewen was. Tsja, het blijven Fransen...

Wie pakt het fotomoment in onze Tourpool? Na weken achteraan het peloton te hebben gebungeld is het dit keer Poles Apart die de bloemen in ontvangst mag nemen. Of moet ik zeggen Poles "Macron" Apart? Misschien wat te kort door de bocht, want 397 is een heel indrukwekkende score.

Uitslag etappe 14:

1. Poles Apart (397)
2. jeroentjuhh (385)
3. Paap_Floyd (373)
4. Poek (360)
5. Edgar18 (347)
6. johan de witt (345)
7. Nicolage Rico (340)
7. yeahyeahyeah (340)
9. Joshua68 (337)
10. Mb. (320)
11. Justus18 (300)
12. johannesA (290)
13. El Ninjo (289)
14. Teunnis (285)
15. L_T_B (276)
16. DjFrankie (258)
17. gigage (255)
18. zaaf (195)


In het algemeen klassement maakt vooral jeroentjuhh een indrukwekkende sprong: van plek 8 naar 3. En de strijd om De Rode Lantaarn zou ook zomaar eens heel spannend kunnen worden, Met nog veel bergetappe voor de boeg moet Poles Apart in ieder geval in de buurt van de (omvangrijke) bus kunnen komen.

Klassement na etappe 14:

1. Justus18 (3269)
2. johan de witt (3235)
3. jeroentjuhh (3110)
4. gigage (3108)
5. El Ninjo (3096)
6. Nicolage Rico (3074)
6. yeahyeahyeah (3074)
8. johannesA (3065)
9. Joshua68 (2959)
10. Mb. (2919)
11. zaaf (2910)
12. Poek (2888)
13. Paap_Floyd (2867)
14. DjFrankie (2821)
15. L_T_B (2811)
16. Teunnis (2756)
17. Edgar18 (2719)
18. Poles Apart (2261)

avatar van Teunnis
Na een korte explosieve rit, kwam er een wat langere net zo explosieve rit. Vooral het tweede deel zag er heerlijk uit, met drie steile beklimmingen van de eerste categorie. Geen HC.-categorie, dus extreem lang en hoog werden de bergen niet. Een kolfje naar de hand van de eerder al zo succesvolle Fransen. En ook wel iets voor Geraint Thomas.

Qua hoogtemeters was dit de zwaarste etappe tot dusver en dat werd het ook. Het leek een etappe met kansen voor de vluchters, dus was het weer dringen geblazen. Poging na poging mislukte en geen moment viel het echt stil. Ze liepen al gauw haast een half uur voor op het allersnelste tijdschema. Na 55 kilometers kwamen ze bij het eerste klimmetje en er was nog steeds niemand weggereden.

Op die klim, de Col de Montsegur, konden eindelijk renners wegrijden. Doordat de kopgroep bergop ontstond was het ook een kopgroep vol sterke klimmers. Daartussen ook een aantal man die er nog redelijk voor staan in het klassement, zoals Nairo Quintana en Bauke "Bau" Mollema. Dat leidde ertoe dat met name Nairoman de hele dag verrot werd gescholden - hebben zij even mazzel dat ze niet op MusicMeter zitten - ondanks dat het peloton het wel prima leek te vinden. Neemt iemand de Colombiaan nog serieus? Ook in de kopgroep waren te vinden Romain Bardet en De Echte Yates

Deceuninck - Quick Step reed vooraan in het peloton en ik begreep eigenlijk niet zo goed wat hier het idee achter was. Ze reden niet heel hard, maar hielden het gat controleerbaar. Misschien waren zij de enige die Quintana wél serieus namen.

Op 75 kilometer voor de streep begon de finale al met de Port de Lers. In de kopgroep gebeurde er wel het één en ander, maar toch ook niet zo heel veel. Wel was het eigenlijk meteen duidelijk dat Simon Yates bergop veruit de sterkste was en dat Romain Bardet zich redelijk herpakt heeft, nadat hij gisteren op een half uur werd gereden. In het peloton was het nota bene Elia Viviani die het tempo bepaalde, dus erg hard ging dat niet bergop. Maar toch te hard voor zijn eigen kopman, Enric Mas. Mas verloor gisteren al veel tijd, maar dit was wel heel treurig. Eraf worden gereden in de bergen door de sprinter van je team.

Op de volgende klim, de Col de Péguère, ging het wel helemaal los. In het peloton zakten alle ploeggenoten van Alaphilippe er massaal doorheen, mede vanwege het strakke tempo van Movistar Team. In de kopgroep reed Simon "Baardmans" Geschke er vandoor en lieten de Astana-troepen zich terugzakken. De reden daarvoor was dat Jakub Fuglsang en Mikel Landa niet veel later in de aanval gingen. Landa is een gevaarlijke klant, iemand die zomaar eens minuten kan pakken als je even niet oplet. Fuglsang is weer eens enorm middelmatig in de Tour en moest Landa snel laten gaan. Om Landa niet teveel tijd te geven gingen de sterke mannen van Team Jumbo-Visma in de achtervolging. Nuttig werk, maar helaas waren ze deze dag wat minder sterk dan zaterdag.

Vlak voor de top van de Péguère ontsnapte Simon Yates uit de vluchtgroep en zette de achtervolging in op zijn naamgenoot. Er volgde na de beklimming een lange afdaling en een stukje vallei. In de afdaling kwam Simon al snel bij Simon en Landa kreeg wat ploeggenoten bij zich die oorspronkelijk in de vluchtgroep zaten. In het peloton moesten ONZE mannen alles oplossen. U hoort het al, strijd op meerdere plekken en totale chaos bij de renners én de kijkers.

Terwijl Quintana nog steeds om de minuut werd uitgescholden in het eerste achtervolgende groepje, liepen de Simons meer en meer uit, voornamelijk omdat Simon Yates een formidabele daler is. Ook Landa en zijn makkers zijn goed in deze discipline, dus liepen zij uit op het peloton en in op de groep Quintana. In het peloton kreeg Jumbo-Visma ondertussen voorzichtige steun van Astana Pro Team, BORA - hansgrohe en Groupama - FDJ.

Met nog 10,8 kilometer te gaan, was het tijd voor de slotklim, de vrij onbekende Prat d'Albis. Vanaf de eerste meters omhoog was de situatie bij de vluchters al snel duidelijk. Simon Yates reed - haast komisch - als een raket weg bij Simon Geschke en Mikel Landa liet allereerst snel zijn ploeggenoten achter zich en ging er vervolgens op en over bij de groep Quintana. Verrassend genoeg kon ene Lennard "Lennie" Kämna enige tijd blijven aanhaken bij de ontketende Landa. Een interessante jongen, maar laat ik niet teveel uitweiden.

In het peloton waren de knechten al snel op, ze hadden zich ook al de hele dag de pleuris gewerkt. En dus was het al snel aan de grote jongens. Thibaut Pinot wachtte niet al te lang en ging op 5,9 kilometer van de finish al in de aanval. Een verwoestende aanval, want alleen Bernal, Buchmann en Alaphilippe konden volgen. Pinot hield het tempo ontzettend hoog, waardoor de andere drie één voor één kraakten. Eerst Alaphilippe, daarna Buchmann en tot slot moest ook Bernal passen. Pinot leek even op weg naar de overwinning, maar waar Pinot aan het einde toch lichtjes stilviel, bleef Simon Yates vliegen. Het betekende de tweede ritzege voor de Brit. Landa kon uiteindelijk bij Pinot in het wiel blijven en Bernal en Buchmann eindigden op een seconde of twintig van Pinot.

De twee belangrijkste mannen die al bij de eerste aanval van Pinot moesten lossen, Kruijswijk en Thomas, hielden het tempo vlak en de schade nog enigszins beperkt. Sterker nog, ze haalde de stilvallende Alaphilippe in en na twee extra tempoversnelling lieten ze de geletruidrager zelfs achter zich. Nadat Kämna onopvallend, maar uiterst knap als zesde finishte, bolden de twee over de finish met Alejandro Valverde stilletjes in hun wiel. Ze verloren net iets minder dan een minuut op Pinot. De achterstand van Flip was nog eens 27 seconden meer.

De conclusie van dit weekend is dat alles nog open ligt. Julian Alaphilippe staat nog gewoon in het geel, met nog steeds een voorsprong van meer dan anderhalve minuut, maar lijkt voorbij zijn limiet te zitten. Daarachter is het helemaal in elkaar geschoven. Geraint Thomas (2e) heeft slechts 39 seconden voorsprong op Emanuel Buchmann (6e). En houd ook die dekselse Mikel Landa in de gaten!

Welke conclusies kunnen we op dit moment in de pool trekken? In ieder geval dat johan de witt erg goed in vorm is deze Tour. Hij won de eerste etappe en nu ook deze etappe. Goed op dag 1 én goed op dag 15, dan ben je erg lekker bezig. Ook in etappe 5, 10 en 12 mocht hij de bloemen in ontvangst nemen.

Uitslag etappe 15:

1. johan de witt (277)
2. Mb. (248)
3. jeroentjuhh (246)
4. Paap_Floyd (232)
5. Poles Apart (229)
6. Edgar18 (220)
7. Teunnis (217)
8. johannesA (214)
9. Joshua68 (213)
9. Poek (213)
11. Nicolage Rico (205)
11. yeahyeahyeah (205)
13. Justus18 (181)
14. El Ninjo (176)
15. gigage (173)
16. DjFrankie (172)
17. zaaf (163)
18. L_T_B (125)


Als we naar het algemeen klassement kijken zien we uiteraard opnieuw johan de witt aan de leiding. Maar let ook op jeroentjuhh, de man met misschien wel de beste klimbenen.

Klassement na etappe 15:

1. johan de witt (3512)
2. Justus18 (3450)
3. jeroentjuhh (3356)
4. gigage (3281)
5. johannesA (3279)
5. Nicolage Rico (3279)
5. yeahyeahyeah (3279)
8. El Ninjo (3272)
9. Joshua68 (3172)
10. Mb. (3167)
11. Poek (3101)
12. Paap_Floyd (3099)
13. zaaf (3073)
14. DjFrankie (2993)
15. Teunnis (2973)
16. Edgar18 (2939)
17. L_T_B (2936)
18. Poles Apart (2490)

avatar van Teunnis
Wat staat ons in de laatste week te wachten? Mogelijk nog het allermooiste. Vooraf was ik sceptisch over de Pyreneeën in deze Tour. De eerste rit bevestigde dat, maar daarna was het van begin tot eind genieten. Gijpie zou zeggen dat ie geen broekje meer overhield. En dan nu de Alpenritten. Vooraf was ik uiterst optimistisch over de Alpen in deze Tour. Dus zal het wel gaan tegenvallen... Nee, nee, niks ervan. De Alpenritten zijn zulke schitterende ritten en het klassement ligt zo open dat dit op geen enkele manier saai kan gaan worden. Op zijn slechts wordt het net wat minder spectaculair dan afgelopen weekend.

Goed, wat is nu daadwerkelijk het programma voor deze week?

Op dit moment zijn ze al bezig met de 16e etappe. Een enorm saaie sprintetappe. Misschien heb je de afgelopen dagen wat lui horen orakelen over waaiers enzo. Trap er niet in! De kans op waaiers is het beste te berekenen met de verhoudingsformule parcoursmogelijkheden / hype. De parcoursmogelijkheden liggen er op zich wel, maar staan totaal niet in verhouding met hoeveel er gehoopt wordt op waaiers. Waaiers blijken er alleen maar te komen wanneer men het niet verwacht. Of, zoals in de etappe naar Albi, wanneer iedereen het verwacht, maar niemand het er over durft te hebben. Bovendien hebben ze het laatste stuk van de etappe tegenwind. We gaan dus sprinten. Pak de vlaggetje en oranjeschmink maar alvast.

De dag erna is er de onvermijdelijke rit naar Gap. Pau, Tourmalet, Gap; ze mogen me ondertussen gestolen worden. Weer een etappe die veel te veel opgehemeld wordt. Hier gaat niks gebeuren. Er gaan wat minderwaardige vluchters strijden om de zege.

Waar blijft het spektakel dan? Nou, zet je schrap. Pas op, deze beelden zijn NSFW:

https://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/2/2019/03/TDF19_Profil18-Copy-920x650.jpg

https://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/2/2019/03/TDF19_Profil19-920x650.jpg

https://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/2/2019/03/TDF19_Profil20-920x650.jpg

De etappe van donderdag is naar mijn idee meteen de allervetste van de hele Tour. De Col d'Izoard is een monsterlijke klim - en de eerder aan bod komende Col de Vars idem dito - en als je iemand een stunt à la Froome in de Giro 2018 wilt uithalen, dan is dit het moment. Ik zie het Landa wel proberen. De rest zal waarschijnlijk wachten tot de Galibier. De (makkelijke kant van de) Galibier is een klim van 23 kilometer, waarbij de stijgingspercentages nog wel meevallen. Maar de lengte en de hoogte (2642 meter) gaan hier de mannen van de jongens onderscheiden. Daarna een razendsnelle afdaling. Hier gaat veel gehuild en gelachen worden. De hoogtemeters, de mythische bergen, de afdaling, de lengte van het parkoers (208 kilometer); allemaal ingrediënten voor een complete veldslag.

En de dag erna gebruikt de Tour het concept van een korte etappe wel handig. Want nadat de hele, hele lange donderdag (in stikhete temperaturen) volgt een etappe van 126,5 kilometer die zich kenmerkt als trage, sadistische moordenaar. We gaan de Col de l'Iseran. Daar kom je niet zomaar, daarvoor moet je eerst tientallen kilometers lang beetje bij beetje hoger de bergen in. De laatste 100 kilometer blijft het altijd boven de 1000 meter wat betreft de hoogtemeters. En op de Iseran bereiken we het plafond van deze Tour op 2770 meter. Dit is enorme test. Jongens als Groenewegen moeten heel ver boven zichzelf uitstijgen om in deze Tour Parijs te halen. Ik zou zelfs zeggen dat Groenewegen en Ewan hier totaal kansloos zijn om de tijdslimiet te halen. Tenzij er laf gekoerst wordt, wat in deze etappe nog wel een gevaar is.

De slotetappe - Parijs nemen we niet serieus - is weer een hele korte etappe, maar wat explosiever en wat minder een stille sluipmoordenaar. We gaan op en af en op en af en op. En dat binnen 130 kilometer. Als je je goed voelt kun je op de laatste dag nog tien minuten pakken op klimmers met net wat mindere benen. De laatste klim, de Val Thorens, is maar liefst 33,4 kilometer lang. En op wat plateautjes na, liggen de stijgingspercentages vrij stabiel rond de 7%.

Pinot zal moeten toeslaan op donderdag. Kruijswijk moet die dag juist hopen bij te kunnen blijven en dan lijkt hij op weg naar een podiumplek. Thomas zul je donderdag moeten slopen, anders vrees ik het ergste. En Bernal, mijn mooie jongen Egan Bernal, die moet hopen dat hij zijn eigen ding mag doen van de ploeg. Zo ja, dan zie ik niet wie hem gaat stoppen in de Alpen. Wellicht Pinot, maar het lijkt me sterk dat hij dit door gaat zetten in de voor hem veel minder geschikte Alpen. En ik zeg het nog maar eens, houd die dekselse Mikel Landa in de gaten!

Ik raad aan om donderdag t/m zaterdag de hele dag voor de buis te zitten, het weer is toch veel te warm. Wil je toch iets later inschakelen, dan zeg ik donderdag 14:30 uur of 16:00 uur, vrijdag 16:00 uur en zaterdag, tsja, dat kan echt niet later dan 14:00 uur, maar als je echt iets beters te doen hebt, dan 15:30 uur.

Geniet ervan!

avatar van Justus18
Teunnis schreef:
De slotetappe - Parijs nemen we niet serieus

Wat is dat nu weer ! Mijn ploeg heeft opdracht om vandaag of morgen het geel te heroveren en in die saaie bergetappes zo min mogelijk punten te verliezen. Mogelijk stuur ik wat renners mee in een kopgroep. En op de Champs moeten ze echt vlammen.

avatar van johan de witt
Fuglsang ook al naar huis.

avatar van Justus18
Dat is ook voor mijn ploeg slecht nieuws.

avatar van gigage
6 deelnemers binnen 10 punten verschil? Het lijkt de tour wel! Net nu ik achterstevoren op de fiets zit.


avatar van gigage
Ach ja, leesfoutje.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:22 uur

geplaatst: vandaag om 04:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.