menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / 1997 - singles, eigen hitlijsten en besprekingen

zoeken in:
avatar van herman
In navolging van de soortgelijke topics over 1963, 1969, 1982 en de MuMeAfrekening open ik bij deze het topic waarin komend jaar 1989 centraal zal staan.

In dit topic plaatsen de deelnemers wekelijk hun eigen hitlijst (top 15 of meer) met singles van 25 jaar geleden. Bij genoeg animo plaats ik elke zondag de gezamenlijke weeklijst.

Waarom 1989?
- Omdat dat in 2014 precies 25 jaar geleden is en 1989 voor mij het jaar is waarin ik als 10-jarige bewust muziek begon te luisteren. Ik ging actief de top 40 bijhouden en mijn eerste singles kopen.
- Daarnaast is het ook een interessante periode gezien de opkomst van de dance- en hiphop. Toevallig heb ik net het boek "Roxy en de Houserevolutie" dat zich in deze tijd afspeelt gelezen en ben ik weer helemaal into de house-muziek uit die tijd.
- Verder gebeurde er ook genoeg aan de scherpe kant van platenland, zoals de eerste voortekenen van de grunge- en britpophausses met debuutplaten van bv. Nirvana en de Stone Roses. Ik ben benieuwd wat voor mooie juweeltjes ik kan ontdekken. Via de soortgelijke topics heb ik wel ontdekt dat er gigantisch veel gave muziek buiten de albumcultuur om wordt gemaakt.
- Tenslotte miste er voor mijn gevoel een nostalgietopic over deze periode op de site. Dus bij deze!

Ik zal komende dagen nog wat meer posts plaatsen, zodat het topic-idee wat duidelijker wordt. Zelf ben ik ook van plan om naast een wekelijkse persoonlijke hitlijst ook de nieuwe binnenkomers uit de top 40 te bespreken, vooral vanuit nostalgisch oogpunt. Verder kan iedereen een beetje zijn eigen draai eraan geven.

Ter inspiratie nog even de links naar de zustertopics:
Muziek >> Toplijsten en favorieten >> Wekelijks: de single top 10 van 50 jaar terug
Muziek >> Toplijsten en favorieten >> 1969 - Tipparade-, singles- en eigen lijsten/besprekingen
Muziek >> Toplijsten en favorieten >> 1982 - singles, eigen hitlijsten en besprekingen
Muziek >> Muziekgames >> MuMeAfrekening

avatar van herman
Om alvast in de stemming te komen mijn favoriete plaat uit de top 40 van 7 januari 1989:avatar van jassn
damn, goed nummer

ik zal misschien ook wel aanknopen lijkt me een goed jaartal vooral voor de beginjaren van de house en hiphop ben ik wel geïnteresseerd. Ga alvast proberen mee te doen, al ga ik wel heel wat moeten checken om mee te kunnen want veel ken ik niet van deze periode. Trouwens mijn geboortejaar ik voel me haast verplicht om hier mee te doen.

avatar van herman
Top. Je kan gewoon mijn lijstje kopiëren straks natuurlijk. Zullen sowieso behoorlijk bekende nummers instaan.

Ik heb al wat research gedaan en gekeken naar de Nederlandse top 40 en de Engelse en Amerikaanse hitlijsten.

Ik gebruik zelf als bronnen:
Top 40 - top40.nl
Ultimate Music Database - umdmusic.com

http://www.rateyourmusic.com

http://www.45cat.com/45_filter.php

Nu klinkt het misschien als heel veel werk, maar dat valt eigenlijk allemaal wel mee als je eenmaal je eerste lijstje hebt gemaakt.

avatar van ArthurDZ
Ik doe ook mee. Ontzettend interessante periode inderdaad. Ik heb nog niet al te veel research gedaan, maar ik denk dat Angel Of Harlem van U2 mijn eerste nummer 1 gaat worden.

avatar van sjoerd148
Count me in. Voor mij begon het ook rond deze periode (eigenlijk al in 1988 met Pet Shop Boys, Toto en Fleetwood Mac).
In 1989 had je inderdaad de opkomst van acid house (808 state, Frankie Knuckles etc) en in top 40 met o.a. S'Express, KLF, Jungle Brothers, Lil Louis en Inner City.

Ben toevallig trouwens deze week begonnen met aanmaken van een playlist uit deze periode.
Kan dus mooi gecombineerd worden.

Verder The Cure met Lullaby een erg sterke track. Ook helemaal gek van De La Soul
En Personal Jesus werd toch ook released in 1989 ?

Wellicht ter aanvulling op Herman's links:
Songs 1989

avatar van heicro
Ik doe niet mee, maar ga dit wel met veel belangstelling volgen. Succes.

avatar van jassn
ArthurDZ schreef:
Ik doe ook mee. Ontzettend interessante periode inderdaad. Ik heb nog niet al te veel research gedaan, maar ik denk dat Angel Of Harlem van U2 mijn eerste nummer 1 gaat worden.
zojuist nog eens beluisterd, ik dacht ik geef U2 nog eens een kans, maar het enige goede aan dat nummer dat ik kon vinden was dat John Coltrane werd vernoemd.

Voor de rest denk ik ook wel dat ik mijn nummer 1 al gevonden heb, 1 van mijn favoriete nummers van de '80 (wat niet veel zegt want ik ken er echt niet veel)

edit: hoe meer nummers ik beluister hoe meer ik besef dat ik eigenlijk wel redelijk wat ken maar totaal niet bij naam of titel

avatar van herman
Angel of Harlem gaat het bij mij wel halen, maar gaat niet heel hoog komen. Waarschijnlijk plaats ik vanavond mijn lijstje.

Personal Jesus van Depeche Mode komt inderdaad ook aan bod, later in 1989. Die gaat mijn lijstje wel halen.

avatar van ArthurDZ
Ik vind wel heel weinig releasedata van singles uit 1989, zeker uit het hiphopgenre. Mensen met hetzelfde probleem?

avatar van jassn
ik ben gewoon alles van de uk aan het beluisteren voor de 1ste week, daarna zie ik wel.

Iemand die de oude lijsten kan vinden van de afrekening van studio brussel? (ik vind ze niet direct, anders stuur ik wel een mailtje naar studio brussel)

avatar van ArthurDZ
jassn schreef:


Iemand die de oude lijsten kan vinden van de afrekening van studio brussel? (ik vind ze niet direct, anders stuur ik wel een mailtje naar studio brussel)


Ik heb er ook al vruchteloos naar gezocht. Stuur maar een mailtje

avatar van herman
Haha, goed bezig. Ik had nog niet eens aan StuBru gedacht.
Ik bedenk me nu wel dat ik ook nog Oor heb liggen uit 1989. Ik weet niet of daar toen nog een singles-rubriek instond. Wellicht was er nog een andere alternatieve singles-hitlijst in die tijd? Van de VPRO ofzo?

Van hiphop weet ik niet veel helaas, de paar nummers die ik gecheckt heb doen me niet zoveel.

avatar van LucM
Ik ga de binnen gekomen singles in de tipparade bespreken zoals ik met de andere topics bezig ben. Ik heb ook gezocht naar de Afrekening-lijstjes van 1989 maar vind enkel de eindlijst terug (sterke eindlijst maar vrijwel alle nummers ken ik en heb ik in mijn bezit).

Als ik die Eindafrekening-lijsten bekijk valt het mij op hoe de officiële hitparade en alternatief steeds verder uit elkaar groeien. Aanvankelijk bevatte de Afrekening nog het betere hitparadewerk, nu lijken hitparade en alternatief totaal verschillende werelden, enkele uitzonderingen daargelaten.

avatar van jassn
Wat een heerlijke house die ik al ontdekt heb vandaag

avatar van sjoerd148
jassn schreef:
Wat een heerlijke house die ik al ontdekt heb vandaag

Zou je je playlist willen delen?
Heb al een aardige (winamp) playlist, maar wellicht voor mij nieuw materiaal in je lijst.

avatar van jassn
Ultimate Music Database - umdmusic.com

ik zit hier gewoon in deze top 100 te kijken, waarschijnlijk gewoon bekende nummers hoor voor wie er een beetje wat van kent, maar ik kende er dus gewoon niks van.

Ik ben nu nog een lijst aan het samenstellen hoor om daar uit dan een top 20 of zoiets samen te stellen voor de 1ste week.

avatar van herman
Bij deze mijn eerste lijstje. Er was vast nog wel veel te ontdekken, maar ik vind het voor nu wel even mooi. Dit zijn allemaal platen die op een paar uitzonderingen na in de eerste week van januari niet langer dan een maand in de Top 40 of de Engelse of Amerikaanse hitlijst stonden. Grootste uitzondering is Nirvana's Love Buzz, dat in november 1988 werd uitgebracht door Sub Pop records.

01 52 AW
01 *** 01 Neneh Cherry - Buffalo Stance
02 *** 01 Inner City - Good Life
03 *** 01 Womack & Womack - Teardrops
04 *** 01 New Order - Fine Time
05 *** 01 The La's - There She Goes
06 *** 01 Fairground Attraction - Perfect
07 *** 01 Nirvana - Love Buzz
08 *** 01 Edelweiss - Bring Me Edelweiss
09 *** 01 Michael Jackson - Smooth Criminal
10 *** 01 Edie Brickell & New Bohemians - What I Am
11 *** 01 Fine Young Cannibals - She Drives Me Crazy
12 *** 01 The Timelords (The Jams) - Doctorin' the Tardis
13 *** 01 A Tribe of Toffs - John Kettley (Is A Weatherman)
14 *** 01 Elvis Costello - Veronica
15 *** 01 U2 - Angel of Harlem
16 *** 01 Duran Duran - All She Wants Is
17 *** 01 Royal House - Can You Party?
18 *** 01 Hithouse - Jack to the Sound of the Underground
19 *** 01 Raze - Break 4 Love
20 *** 01 Traveling Wilburys - Handle With Care

Edelweiss is wellicht een verrassend verschijning. Wat mij betreft is het een legendarisch nummer, alleen al omdat het geschreven is aan de hand van ‘The Manual’, het handboek van The KLF waarin wordt beschreven hoe je zonder geld en muzikaal talent toch een nummer 1 hit kunt scoren. Desondanks word ik altijd wel blij van dit nummer, al zullen housepuristen het destijds wel afgrijselijk hebben gevonden. Het handboek is online te vinden als PDF, mocht iemand nog eens een poging willen wagen.

Nummer 13 is voor mij de grootste ontdekking vooralsnog. Leuk Brits indieplaatje. En ook die single van Duran Duran valt me erg mee. Best een leuk nummer.avatar van sjoerd148
Ik heb me gebaseerd op de Nederlandse en Engelse single top 100.
Ben helaas niet in de gelegenheid om alle releases te beluisteren maar doe een beroep op m'n lange termijn geheugen. Meeste nummers aardig grijs gedraaid.

Ben teruggegaan in de tijd en heb een mix gemaakt van nummers die ik destijds als beginnende tiener goed vond. Dit gecombineerd met de kennis van nu (bijvoorbeeld New Order en The La's).
Kan zijn dat er foute nummers tussenstaan maar dat boeit me voor nu even niet

Ik vind Edelweiss trouwens ook nog een prima nummer. Beetje guilty pleasure, maar weer leuk om es te beluisteren. Deed het altijd goed op feestjes.

Smooth Criminal en Domino Dancing destijds grijs gedraaid.

Domino Dancing heb ik gemakshalve nog meegenomen. Blijft voor mij een all-time favourite. De PSB laten horen wat ze zo goed maakt. Pakkende melodie, mooie samenzang en lekkere synths en in deze gecombineerd met latino invloeden.

Smooth Criminal is een andere topper. Een van Jackson's beste. Kenmerken is de pakkende, korte bass/drum ritme. De video was z'n tijd ook ver vooruit. Zowel de dans als setting is erg goed.

Week 1
01 (--) 1 -- Michael Jackson - Smooth Criminal
02 (--) 1 -- Edelweiss - Bring Me Edelweiss
03 (--) 1 -- Inner City - Good Life
04 (--) 1 -- The La’s - There She Goes
05 (--) 1 -- Pet Shop Boys - Domino Dancing
06 (--) 1 -- Wee Papa Girl Rappers - Wee Rule
07 (--) 1 -- New Order - Fine Time
08 (--) 1 -- Confetti's - The Sound Of C
09 (--) 1 -- Guns N'Roses - Welcome To The Jungle
10 (--) 1 -- U2 - Angel Of Harlem
11 (--) 1 -- Neneh Cherry - Buffalo Stance
12 (--) 1 -- Maurice - This Is Acid
13 (--) 1 -- Fine Young Cannibals - She Drives Me Crazy
14 (--) 1 -- The Pasadenas - Riding On A Train
15 (--) 1 -- INXS - Need You Tonight

avatar van herman
Mooi lijstje Sjoerd!

Confetti's gaan het bij mij ook nog wel halen. Heerlijk nummer toch eigenlijk.

Ik vond ook nog dit lijstje: De Verrukkelijke 15 van de VARA, een soort alternatieve top 15 die van 1983 t/m 1989 bestond. Niet echt alternatief, maar wel wat alternatiever dan de top 40.

http://www.hitsallertijden.nl/Verrukkelijke%20715/v15%201989.htm

Hun eerste lijstje van dit jaar:

1 Angel of Harlem U2
2 Rag doll Aerosmith
3 Can't stay away from you Gloria Estefan & MSM
4 First time Robin Beck
5 Tonight ( live ) Tina Turner & David Bowie
6 Loving whisky Rory Block
7 Smooth criminal Michael Jackson
8 Love bites Def Leppard
9 My best friend Lois Lane
10 Buffalo Stance Neneh Cherry
11 Something's gotten hold of my heart Marc Almond & Gene Pitney
12 Georgia Ray John Hiatt
13 Life's just a ballgame Womack & Womack
14 Bring me Edelweis Edelweiss
15 Love train Holly Johnson

avatar van LucM
De Verrukkelijke 15 bevat vooral het betere top-40-werk. De Afrekening-lijsten van Studio Brussel waren dan toch een stuk alternatiever, R.E.M. en Pixies prijkten toen al vaak bovenaan.

avatar van herman
Dat geloof ik graag, maar die lijsten zijn vooralsnog nergens te vinden. Hopelijk krijgt jassn mail terug...

avatar van ranboy
De Verrukkelijke 15 was in de beginjaren veel alternatiever dan nu in 1989. Ik heb REM leren kennen via de Verrukkelijke 15, Can't get there from here (1985), toen ze nog lang niet doorgebroken waren. Ook zorgde de lijst ervoor dat veel alternatieve singles toch nog hits/hitjes werden (zoals Tinseltown in the rain). Na een paar jaar (ca 1986/1987) gingen ze ook singles van Madonna toelaten, en ik zie dat in 1989 zelfs Gloria Estefan al 'kon', waar ik toch wel van schrik. De lijst verloor door de commercialisering zijn betekenis en zou al voor het eind van 1989 opgeheven worden.

avatar van ranboy
Een nieuw topic, ditmaal over 1989! Als muziek- en hitlijstfreak trekt dat meteen mijn aandacht en doe ik graag mee, al twijfel ik ook wel of het niet te veel wordt. We zien het wel.

Hier mijn lijst van 4 januari 1989, zoals ik hem toen gemaakt heb (dus geen 'kennis van later').

Ranboy top 40 nr 654 van 4-1-1989
pos vw aw titel - artiest
1 1 7 American dream - Crosby, Stills, Nash & Young
2 2 9 Angel of Harlem - U2
3 4 7 Can I come near you - Won Ton Ton
4 6 5 Something's gotten hold of my heart - Marc Almond
5 5 5 Orange crush - REM
6 3 9 9 AM - London Beat
7 7 6 Musica è - Eros Ramazzotti
8 10 4 My best friend - Lois Lane
9 11 5 Say a little prayer - Bomb the Bass
10 14 3 Evening falls - Enya
11 13 5 Can't stay away from you - Gloria Estefan & Miami Sound Machine
12 8 7 Life is just a ball game - Womack & Womack
13 16 5 Keepin' the dream alive - Freiheit
14 17 3 Stop - Erasure
15 9 11 Orinoco flow - Enya
16 19 4 Easier in the morning - The Hothouse Flowers
17 12 7 First time - Robin Beck
18 23 4 Enchanted lady - The Pasadenas
19 30 2 Freaks - Marillion
20 37 2 Suddenly - Angry Anderson
21 27 3 Ragdoll - Aerosmith
22 15 9 Fisherman's blues - The Waterboys
23 26 3 Confidence man - The Jeff Healey Band
24 28 3 You are the one - A-ha
25 32 2 Runaway - Matt Minglewood
26 18 13 Brothers in arms - Dire Straits
27 20 6 Left to my own devices - Pet Shop Boys
28 -- 1 Down town - One Too Many
29 25 6 Kissing a fool - George Michael
30 34 2 Four letter word - Kim Wilde
31 21 8 Kokomo - The Beach Boys
32 22 10 Handle with care - The Travelling Wilburys
33 -- 1 Where did tomorrow go - Ellis, Beggs & Howard
34 -- 1 She drives me crazy - Fine Young Canniballs
35 36 2 Jimmy ballando - Paolo Conte
36 -- 1 Buffalo stance - Neneh Cherry
37 24 9 Nobody's perfect - Mike & the Mechanics
38 29 10 The dream - The Nits
39 33 7 Till I loved you - Barbra Streisand & Don Johnson
40 31 10 Real gone kid - Deacon Blue

Waar moet ik beginnen? Laat ik eerst opmerken dat er in 1989 nog geen internet was, en alle songs dus van de radio zijn opgepikt. Wat niet gedraaid werd (op Radio 3), kan dus ook mijn top 40 niet halen.

Mijn lijst is heel anders dan die van Herman en sjoerd148, er zitten maar een paar overlappen tussen (U2, Marc Almond, Neneh Cherry). Het valt me op dat een paar artiesten wel dezelfde zijn, maar de songs niet (Womack & Womack, Pet Shop Boys, Pasadenas); ik denk dat het achteraf moeilijk te bepalen is, wanneer iets een single was. INXS met Need you tonight is zelfs een hit uit 1987.

Ik plaats mijn top 40 compleet in de hoop dat anderen die ook een lijstje willen maken, meer keuze hebben (en het is leuk om te zien dat Buffalo stance van de totaal onbekende Neneh Cherry bij mij voorzichtig op 36 binnenkomt). Ik schat dat meer dan de helft van mijn top 40 ook in de NL top 40 gestaan heeft; de scheiding tussen de alternatieve wereld en de commericiële wereld moet dus nog beginnen.

avatar van LucM
Interessante lijst van ranboy, sommige nummers dateren wel van voor 1988 (Brothers in Arms bv., een geweldig nummers overigens).

Won Ton Ton (nr.3) ken ik vooral van I Lie And I Cheat, in België een grote hit en nu een terechte evergreen. De daaropvolgende singles (deze Can I Come Near You en Hey Marlene) vielen echter tegen waardoor ik hun album niet kocht, overigens flopten alle daaropvolgende singles en albums waardoor Won Ton Ton een ééndagsvlieg is geworden. Frontzangeres Bea Van der Maat werd kort daarop actrice (ze speelde mee in Hector met Urbanus) en presentatrice (o.a. Tien om te Zien).

Martial
ranboy schreef:
De Verrukkelijke 15 was in de beginjaren veel alternatiever dan nu in 1989. Ik heb REM leren kennen via de Verrukkelijke 15, Can't get there from here (1985), toen ze nog lang niet doorgebroken waren. Ook zorgde de lijst ervoor dat veel alternatieve singles toch nog hits/hitjes werden (zoals Tinseltown in the rain). Na een paar jaar (ca 1986/1987) gingen ze ook singles van Madonna toelaten, en ik zie dat in 1989 zelfs Gloria Estefan al 'kon', waar ik toch wel van schrik. De lijst verloor door de commercialisering zijn betekenis en zou al voor het eind van 1989 opgeheven worden.


Misschien waren de Verrukkelijke Tips die er waren naast de Verrukkelijke 15 nog wel belangrijker in het kader van de alternatieve muziek, wat heb ik heb in dit programma toch veel ontdekkingen gedaan destijds, wat voor jou geldt voor REM gold voor mij o.a weer tot de ontdekking van The Smiths of die geweldige single van Fiat Lux - Secrets en misschien wel de totaal vergeten (?) Nederlandse New Wave Band Tent om zomaar is iets te noemen.
De beginjaren van de Verrukkelijke 15 waren toch echt het beste vind ik.

In het jaar 1989 waar we nu in zitten zocht ik toch al meer mijn heil meer in het alternatieve circuit en minder in het echte hitparadewerk.
Als ik de lijstjes van Herman en Sjoerd bekijk zou bij mij dan weer The La's - There She Goes op nummer 1 staan, nog steeds helemaal geweldig dit nummer

avatar van ranboy
Martial schreef:

Als ik de lijstjes van Herman en Sjoerd bekijk zou bij mij dan weer The La's - There She Goes op nummer 1 staan, nog steeds helemaal geweldig dit nummer


Even kijken wanneer dat in NL een single was. There she goes bereikte in jan 1991 (twee jaar later dus) de Nederlandse tipparade (geen top 40). Rond die tijd zal hij ook in mijn lijst verschijnen .

avatar van sjoerd148
Respect voor jouw lijst ranboy. Erg knap gedaan.
herman en ik hebben meerdere bronnen (lees hitlijsten uit verschillende landen) gebruikt.
Wellicht moeten we dan dezelfde bron gebruiken om de vergelijkbaarheid beter te borgen. Bijvoorbeeld de Nederlanse single top 100.

Ik was in 1989 pas 11 jaar en nog niet bekend met alternatieve werk.
Luisterde eigenlijk alleen naar Keizerstad (de beroemde en beruchte etherpiraat uit Nijmegen).
Op dit station werd veel top 40 werk gedraaid gecombineerd met de bekende all time hits.
Ik vind dit een geweldig topic en baseer m'n lijstjes op ervaringen vooral vanuit nostalgisch oogpunt.

avatar van ranboy
@ sjoerd148: bedankt voor je compliment, maar ik schrijf alleen maar mijn lijst uit 1989 over, dat is niet moeilijk . Het lijkt me veel moeilijker een lijst uit het niets te creëren! Vooral de songs die niet de top 40 of tipparade haalden, zijn lastig te dateren, veel succes daarmee! .

avatar van musician
Dank! Dat is precies wat ik probeerde te doen en inderdaad! Waar ik mij nu weer in ga storten....

Top 20 7 januari 1989

01 Fleetwood Mac - As long as you follow
02 U2 - Angel of Harlem
03 Marc Almond - Something's gotten hold of my heart
04 Patti Smith - Up there down there
05 Rory Block - Lovin' whiskey
06 Aerosmith - Rag doll
07 Def Leppard - Love bites
08 Toto - Straight for the heart
09 Robert Palmer - Tell me I'm not dreaming
10 Phil Collins - Two hearts
11 Tom Jones & The Art of Noise - Kiss
12 Morrissey - The last of the famous international playboys
13 The Nits - The dream
14 John Hiatt - Georgia Rae
15 Travelling Wilburries - Handle with care
16 George Michael - Kissing a fool
17 Won ton ton - Can I come near you
18 Annie Lennox & Al Green - Put a little love in your heart
19 Chris Deburgh - Missing you
20 Tina Turner & David Bowie - Tonight

Maar er moet toch ook iemand zijn die gewoon Fleetwood Mac op één zet? Juist op een moment dat zangeres en componist van dit nummer recent heeft aangekondigd weer terug te keren bij de band?

Gast
geplaatst: vandaag om 22:11 uur

geplaatst: vandaag om 22:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.