menu

Mijn Updates +
Overig / Apparatuur / Streaming - hoe doe je het en wat heb je nodig

zoeken in:
Even wat ervaringen met opslag, software en apparaten. Als je een bestand opslaat op je pc, lijkt dat in windows verkenner één (fysiek) geheel - niets is echter minder waar. De zgn FAT (file allocation table) zoekt waar zoveel mogelijk aaneengesloten sectoren op de harddisk beschikbaar zijn en kent die vervolgens toe; het bestand is dan zeg maar één logisch geheel. Hetzelfde geldt ook voor een map (folder), dat is ook een logisch geheel.

Sommige spelers, zoals Naim kijken niet naar de mappen (logische eenheden). Dat betekent dat een album als Madonna - Rebel Heart (2015) in de Deluxe Version in meerdere eenheden wordt opgesplitst, ook al staan dit album in één map. Dit vergt dus wat 'fikswerk' mbt metadata bijv in J-River Mediacenter. De Cambridge Audio StreamMagic kan daarentegen wel overweg met mappen.

Dan even over de afspeelsoftware: veelal wordt bij Qnap of Syllogic, de twee hoofdmerken voor opslag, bij de meegeleverde tools ook afspeelsoftware meegeleverd, Twonkymedia. Alleen van Qnap kreeg ik op een bepaald punt een bericht dat Twonkymedia niet langer werd ondersteund. Tja, dan switch je naar andere meegeleverde afspeelsoftware, Mimic, die eigenlijk fijner is in gebruik en beter om kan gaan met metadata - al zijn ook daar wat haken en ogen.

Echter de updates die windows (ongevraagd) door het internet heen duwt, maken dat je af en toe weer instellingen moet aanpassen. In een eerder geval heeft zo'n update ervoor gezorgd dat ik mijn NAS niet meer als fysieke unit in mijn netwerk kon zien (wel als 'gemapte' drive met een aanduiding van 1 letter), maar nu heeft zo'n update ervoor gezorgd dat mijn minim-player niet meer zichtbaar is op het display van mijn Naim.

Toch maar eens google'n - of is dat voor anderen, Broembijv iets waarmee ze bekend zijn? Ook kan Broem misschien wel wat vertellen over de pro's en cons van Roon (en de kosten ervan)?

avatar van Broem
Komt Broem op terug. Die is op vinyljacht in Antwerpen

Hier terechtgekomen door titel van topic: hoe doe je het en wat heb je nodig? Het woordje streaming had ik gemist. Veel plezier allemaal verder!

avatar van Leptop
Ben nu wel benieuwd wat je beeld vooraf dan was .

avatar van Leptop
geplaatst:
Zit nu serieus te overwegen om Naim spulletjes aan te gaan schaffen. De demo pasgeleden was iig indrukwekkend. Voorversterker/dac/streamer + eindversterker. Kan mijn gelievde cd-speler dan nog behouden en hoef niet meteen al mijn cd's op zolder te zetten.

avatar van Leptop
geplaatst:
Aldus geschiedde. Ben overstag gegaan en zeil momenteel streamend aan de wind.

Het blijkt vervolgens een kunst om ook nog cd's te blijven luisteren...maar op een ochtend als deze is een ontbijtje met cd wel lekker.

avatar van Leptop
geplaatst:
O btw, de keuze voor de apparatuur is gemaakt op basis van het geluid (specifiek: de muzikale betrokkenheid en uiteraard beperkt door de prijs) en niet zozeer de functionaliteit. Ik stream via Tidal en de Naim-app. Geen Spotify, NAS, Roon, etc.

avatar van gigage
geplaatst:
Als ik dit zo zie dan maakt de streamer zelf niet zo veel uit indien digitaal aangesloten.
Dus mijn vraag aan Leptop, heb je je eigen DAC er nog tussen zitten of gebruik je de Naim d/ a conversie? Of allebei.

avatar van Leptop
geplaatst:
Naim NAC N272 + NAP 250 DR = voorversterker + dac en een losse eindversterker.
Daarop een Music Hall cd-speler met losse dac (+ Telefunken NOS buis) op het analoge deel van de voorversterker. Dus op dit moment nog 2 dacs. Ben verder nog wat geluidoptimalisaties aan het doen. En tussendoor vooral genieten.

avatar van gigage
geplaatst:
Wow, mooi spul !

avatar van Leptop
geplaatst:
Tis een hobby zeg ik dan maar altijd...

avatar van Broem
geplaatst:
Mooi hoor Leptop. Wat voor speakers heb je eraan hangen?

avatar van Leptop
geplaatst:
Vivid Audio V1.5

Gast
geplaatst: vandaag om 21:08 uur

geplaatst: vandaag om 21:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.