menu

Hier kun je zien welke berichten DannyVanN als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Killswitch Engage - The End of Heartache (2004)

3,0
Ik ben hier op 't begin helemaal gek van geweest. Was een van de eerste bands die ik luisterde met grunts en screams erin. Meteen nadat een vriend mij "A Bid Farewell" had gestuurd wist ik dat ik dit album wou hebben. Ben toen als een razende naar de muziekwinkel in de buurt gereden en deze cd aangeschaft. Eenmaal in mijn stereo is hij er dagenlang niet meer uitgekomen.

Maar toen werd hij opeens saai. Ik zette 'm niet meer zo vaak op, hoewel ik toen echt weinig cd's had nog. Hij begon te vervelen, ik hoorde er niks nieuws meer in. Sommige mensen hebben het over "groeialbums", maar dit is dus duidelijk een "krimpalbum". Als ik hem sporadisch opzet vind ik 'm nog wel goed, maar bij elke luisterbeurt wordt hij eigenlijk wat slechter.

Als ik dit 6 jaar geleden had moeten beoordelen had er zeker een 5 ingezeten, nu kom ik echter niet verder dan een 3.

Kutschurft - Over Smaak Valt Niet Te Fisten (2011)

4,0
Kutschurft liet aan het eind van 2008 officieel weten ermee te zijn gekapt. Ze hadden zichzelf letterlijk doodverveeld bij het (toen) nieuwe album van Within Temptation, The Heart of Everything. Na hun dood werden ze ingevroren in het medisch laboratorium van Universiteit Utrecht.

Begin 2010 kregen ze er blijkbaar weer zin in. In een duistere winternacht, toen Utrecht nog te slapen lag, klonk er na een donderslag, in het duister hoongelach. Krakend ging een vrieskist open, en vanouds vies en straalbezopen, met een ochtendlul vooruitgestoken, kwam Kutschurft uit het graf gekropen (aldus Kutschurft)

Het eerste wat ze deden nadat ze uit de dood waren opgestaan was natuurlijk razendsnel een nieuw album opnemen. Zo razendsnel in feite, dat tegen de tijd dat mensen goed en wel doorhadden dat Kutschurft weer op vrije voeten was, deze nieuwe misdaad tegen de menselijkheid alweer te verkrijgen was bij de meest duistere cd-dealers van Nederland, of bij de band zelf natuurlijk.

De hoezen werden de laatste tijd sowieso al wat minder smerig, hoewel deze weer een stap naar beneden aangeeft, in vergelijking met de wel hele schone hoezen waarmee Kut Maar Krachtig en Zolang de Voorhuid strekt gesierd werden.

Kutschurft heeft op dit album een geluid gecreëerd wat het midden houdt tussen Kut maar Krachtig en Medisch centrum Kutschurft. Het album is weer aan de korte kant, en na zo'n 20 minuten zit deze trip er alweer op.

De nummers zijn zoals je ze na meer dan een decennium wel zou kunnen verwachten. Smakeloos, keihard, en vooral met heel veel humor. Mijn favorieten op dit album zijn De Lucht van Weggeweest, waarin ze een duidelijke beschrijving geven van hoe het was om uit de dood op te staan (zie ook de quote van Kutschurft die ik hierboven ergens gebruikt heb). Hoewel het intro op dit nummer wel een beetje amateuristisch aandoet. Verder vind ik Kebab Yum een geweldig nummer met een enorm goede tekst. Hard, energiek, en - dit kan een verassing zijn - met hele smakelijke lyrics. Eigenlijk is elk nummer op dit album gewoon retegoed.

Een nummer is hier echter een vreemde eend in de bijt. Ik heb het uiteraard over "Smegma Niets Meer", waar Kutschurft heeft besloten dat ze schijt hebben aan alles en maar een jazznummer gaan opnemen.

Ook op "De Pieter Baan Blues" besluiten ze een beetje een andere richting op te gaan en (je raad 't al) blues te spelen. Nu vind ik Smegma niets meer alleen een vreemder nummer dan De Pieter Baan Blues. Laatstgenoemde heeft namelijk nog wel de energie van Kutschurft. Vocalen die het midden houden tussen een schreeuw en een grunt, en weer een enorm goede tekst. Ze gebruiken op dit nummer misschien wel een akoestische gitaar, maar dat hoort bij dit nummer en geeft het op de een of andere manier ook meer energie mee. Smegma niets meer is gewoon enorm anders wat dat betreft. Op de teksten na natuurlijk.

Wil je zelf ook het nieuwe Kutschurft album beluisteren? Ze hebben een stream van het gehele album op hun site gezet, gratis en voor niets. En je kan 'm natuurlijk ook kopen. Dat raad ik de ware viezerikken onder ons natuurlijk wel aan!

Onheil - Razor (2009)

4,5
Ik had hun demo "We Hebben de Hel Gezien" een tijdje geleden bemachtigd, en vond dat album in ieder geval al heel goed, dus heb ik deze ook een luisterbeurt gegund.

Dit album is beter dan de demo, dat wordt bij het tweede nummer al duidelijk, al is het alleen maar door de productie. Maar dat is natuurlijk niet alles.

Doordat er overal black metal bands opgericht worden, is het vooral zaak om jezelf een herkenbaar geluid te geven. Onheil doet dit als geen ander. Het is melodieus, zwaar, maar dat alles wel op een primitieve manier. Sinds de eerste keer luisteren heeft dit album al vaker in mijn cd-speler gezeten dan menig ander black metal album, en ik heb het gevoel dat dit één van m'n favorieten zal blijven.

Xasthur - Subliminal Genocide (2006)

5,0
De meest donkere en depressieve plaat die ik in een lange tijd gehoord heb. Het hele album lang weet Xasthur een beklemmende, koude, angstige en depressieve sfeer te behouden. Duistere, koude en vooral hypnotiserende riffs houden je een uur lang in een angstige greep. Al het kwade in de wereld wordt door dit album perfect uitgebeeld, en dan hoef je de teksten niet eens te weten.

Een dikke 5.