menu

Hier kun je zien welke berichten Marjet als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Allah-Las - Allah-Las (2012)

5,0
Wat een verslavende muziek. Muzikaal 2012 kon voor mij al niet stuk, maar dit debuut slaat werkelijk alles en dat nog eens in zeer positieve zin ook.
Eigenlijk is dit dé sound voor mij. Ik hoor muziek dat dicht in de buurt komt bij het debuut van Jefferson Airplane (mijn favoriete band) - 'Takes Off', uit 1966.
Alsof je aan het picknicken bent in Golden Gate Park. In een wolk rook, mogelijk gemaakt door moeder natuur.

Toch moet ik één kanttekening maken. Onlangs was er een breedgedragen discussie over het wel of niet ontbreken van een zomerhit/album. De Allah-las zijn eigenlijk net even te laat. Dan had de discussie namelijk niet plaatsgevonden.

Ultimate Spinach - Behold & See (1968)

4,5
Enige tijd geleden (5 jaar) attendeerde iemand mij op Ultimate Spinach. Als grote Jefferson Airplane fan zou deze band mogelijk in de smaak vallen. Bij het informatie vergaren op internet, kwam ik echter nogal wat kritische geluiden tegen: Ultimate Spinach is een 2e rangs pseudo-hippie groepje. Toch zijn er ook veel fans te vinden. Ik heb vluchtig een nummer mogen beluisteren, maar er écht goed voor gaan zitten... Dat is er nooit van gekomen.

Tot ik onlangs de film 'Taking Woodstock' zag. In een LSD scene (zeer de moeite waard overigens) klonk naast de muziek van Love ook een ander epos.
Geen idee hebbende wat het was, zocht ik het op. Het bleek 'Mind Flowers' van Ultimate Spinach te zijn. De band dus die ik nog altijd aan een uitvoerige luisterbeurt zou onderwerpen.

Inmiddels behoren de eerste twee albums tot mijn favoriete jaren 60 albums. In het bijzonder 'Behold & See'. De kritiek snap ik ergens wel. Her en der zijn elementen uit andere stukken overduidelijk te horen. Storend is dit echter voor mij niet. De muziek weet zich wel degelijk te onderscheiden van andere psychedelische muziek uit dezelfde periode.
Ook de diversiteit van de nummers maakt dat het album nergens eentonig is en tot het einde blijft boeien. Ian Bruce-Douglas (de man achter de muziek) is bovenal een erg goede componist. Spannende akkoordwisselingen en dromerige hooks tovert hij met gemak uit zijn mauw.
De wereld staat anno 2014 (grotendeels) in brand. Net zoals in de tijd van 'Behold & See'. Ook nu is de functie relevant: escapisme naar een wereld waarin kleurrijke bloemen in ieders hoofd tot bloei komen. Mind Flowers....