menu

Hier kun je zien welke berichten kaholiic als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Danny Brown - XXX (2011)

4,0
Zoals stapler al had gezegd, je moet dit album echt een kans geven. Het is echt een groeier.

In het begin lijken het gewoon een paar nummers die eigenlijk vrijwel niks met elkaar te maken hebben, gewoon nummers waarin die zegt hoe goed die wel niet is, en hoeveel vrouwen die kan krijgen etc. Maar daar gaat het helemaal niet om.

Hij heeft natuurlijk een paar nummers waarin dit wel het geval is, maar zijn woordgebruik bij deze nummers is wel geniaal, evenals de aparte zinnen waarin hij het formuleert.

"Punch punchlines I'll punch rappers til your broke spine"

Maar waar dit album vooral om gaat is hoe hij zijn hele leven in armoede heeft geleefd, en daarom nu een zwaar gebruiker is geworden. Hij zakt steeds dieper, en de drugs beschadigen hem steeds meer, hij gaat dingen zien die er niet zijn. Eigenlijk heeft die er ook geen zin meer in, het leven, maar hij durft niet zelf moord te plegen. Dus probeert die zoveel drugs te nemen dat die eraan zal overlijden. Zeer indrukwekkend verteld..

Wat ik trouwens ook erg vet vind aan Brown is dat die ze stem kan veranderen, de eerste tracks heeft die een beetje zeurende stem, maar later in het album, als de nummers serieuzer worden verandert zijn stem. Veel volwassener en lagere stem, erg vet om te horen! Dat brengt veel gevoel met zich mee, ook bij het laatste nummer 30, als die hele tijd switched van stem, van laag naar hoog naar schreeuwen. Dat maakt het nummer erg persoonlijk en mooi.

Het gaat uiteindelijk toch om het hele plaatje bij dit album, de wat lichtere, onserieuze zijde van drugsgebruik en de zeer donkere zijde. Zeer goed woordgebruik, goeie flow (soms laat die hier en daar wat steekjes vallen maar dat maakt het hele album juist menselijk), erg mooi en somber verhaal, en geweldig verteld.

Goed! 4*.

Kendrick Lamar - Section.80 (2011)

4,5
Super album.

Bijna alles klopt: tekst, vibe, beats, features. Makkelijk 1 van de beste rappers die ik ooit heb gehoord. Enige nummer dat ik wat minder vind is: Kush & Corinthians. Verder vind ik alles geweldig eraan.

ScHoolboy Q - Habits & Contradictions (2012)

3,5
Goed album, goeie beats. Alleen veel eentonig nummers, beetje te veel cliché rap. Bitches, money etc. Ook vind ik de teksten van Q niet altijd super. Kendrick lamar heeft de hele show gestolen met zijn verse in Blessed.