Bruce Springsteen - The River (1980)

Label: Columbia

1. The Ties That Bind (3:34)
  2. Sherry Darling (4:03)
  3. Jackson Cage (3:03)
  4. Two Hearts (2:46)
  5. Independence Day (4:46)
  6. Hungry Heart (3:19)
  7. Out in the Street (4:17)
  8. Crush on You (3:11)
  9. You Can Look (But You Better Not Touch) (2:37)
  10. I Wanna Marry You (3:30)
  11. The River (4:59)
  12. Point Blank (6:06)
  13. Cadillac Ranch (3:03)
  14. I'm a Rocker (3:37)
  15. Fade Away (4:41)
  16. Stolen Car (3:54)
  17. Ramrod (4:05)
  18. The Price You Pay (5:29)
  19. Drive All Night (8:27)
  20. Wreck on the Highway (3:52)
Madjack71 schreef:
De vrolijke kant kan ik waarderen voor wat het is; opgewekt en met plezier gespeelt.

Ja en vooral live een onmisbare schakel in een Springsteen concert vind ik. Toegegeven; op plaat klinken nummers als Cadillac ranch, Two hearts, You can look, The ties that bind, Ramrod of Out in the streets wat vlak maar live zijn en werken ze echt geweldig!!

avatar van okaysjon
Ik ben zeer onder de indruk geraaktvan STOLEN CAR en ik ben dat (naarmate ik het meer luisterde) steeds meer een soort THE RIVER (Part 2) gaan vinden.
Gek genoeg zie ik het op geen enkele live registratie na elkaar geprogrameerd staan terwijl het mijns inziens wel zou moeten passen.

Ik ben mede samensteller van een (hobby)hitlijst voor oudere muziek en ik zal dit nummer eens voordragen als potentiele hit. ben benieuwd wat de andere samenstellers ermee kunnen en of het daadwerkelijk zo'n krachtig nummer is voor velen.

Ik zet hem in ieder geval nog eens op

avatar van Poeha
Wat een fantastische uitvoeringen levert The Boss steeds weer af met Sherry Darling.
Wat een inlevingskracht legt hij toch elke keer weer in zijn optredens.
Vooral bij dit nummer krijg ik daar steeds weer kippenvel van.
Respect!

Point Blank blijft mijn absolute favoriet van dit album en van zijn hele oeuvre.

avatar van Metalhead99
Mooi album, maar wat aan de lange kant. Ik had bij dit album namelijk iets dat ik bij de rest van zijn albums niet had: mijn aandacht verslapte. Het kabbelde allemaal wat voort, waardoor ik na een tijdje niet meer echt geboeid zat te luisteren.

johannesA
R.I.P. Clarence, naast je geweldige sax werk op Jungleland, was je solo in Drive All Night ook fenomenaal.

avatar van Poeha
Volledig met je eens, johannes.
Man ik kan het nog niet geloven dat hij er niet meer is Geen E-Street Band meer zonder Clarence, het gemis van Danny Federici was al niet plezierig, maar zonder het sax werk van Clarence...pffff....
Natuurlijk is het saxwerk te vervangen door een ander, maar de hele intense samenwerking tussen o.a. Bruce en Clarence zeker niet...al die jaren samen en dat is nu definitief voorij.

avatar van vielip
Ben het helemaal met je eens Poeha! Ben heel benieuwd wat Bruce nu met de E-Street Band gaat doen...de zoon van Clarence?? Heeft al een aantal keren meegespeeld op een paar nummers. De solo in Independence day vind ik trouwens ook hartverscheurend mooi!!!

cosmic kid (moderator)
Clarence is al saxofonist vervangbaar, als persoonlijkheid totaal niet.

Geef Bruce de tijd, hij heeft nu vooral een vriend verloren.

Oké, ik geef 'm even de tijd. Zal 'm deze week niet meer bellen

Fantastische plaat. het ene prachtnummer na het andere. Miscchien net iets minder dan zijn voorganger, maar who cares. Wat een discografie heeft die man toch. Adenbenemend

rico24
mooi mooi mooi mooi.........

avatar van matthijs
Drive all night en Independence Day zijn niet slecht, maar van deze 20 songs heb ik na 3 x draaien maar bij 1 song behoefte m vaker te draaien. Maar dat is dan ook een fenomenaal mooi nummer: Pointblank
Voor het geval je nu denkt dat ik het titelnummer dan blijkbaar niet mooi vind: dat was een flinke hit in 1980 en heb ik daarom toen al 20 x op de radio gehoord, dat was wel even genoeg voor een jaar of dertig, veertig. Blijft een meesterwerkje, zonder dat ik het regelmatig hoef te draaien.

avatar van uffing
Ik heb met veel songs van deze plaat de behoefte om ze vaker te draaien, met name van cd2. Stolen Car springt er wat mij betreft bovenuit.

Naast de rauwe prachtnummers vol emotie die je ook op voorganger Darkness On The Edge Of Town terug vond, staan op dit album ook flink wat vrolijker rock 'n roll en Amerikaanse poprock nummers. Tussen de echt geweldige nummers door is het zo wat lichter allemaal en heeft the River dan ook overall een andere sfeer dan zijn wat donkerder voorganger.

Nadeel is dat het niveau van deze lichtere nummers vaak wat lager ligt. Hoewel het natuurlijk heel aardige muziek is, luister bijvoorbeeld eens naar het wel erg prettige Ramrod & het sterke Hungry Heart. Echt bijzonder vind ik toch die tracks die meer aansluiten bij Darkness. Prachtsongs als Independence Day, het nog altijd zeer ontroerende The River, het sterke Point Blank, het met een fraai orgeltje gelardeerde Stolen Car & het lange Drive All Night.

Gemiddeld ligt mijn waardering wat lager dan voor Darkness, maar dat heeft ook te maken met die bewuste keuze om van The River een wat minder zwaar album te maken dan zijn voorganger. En dat is natuurlijk meer dan te respecteren.

avatar van Ducoz
Bruce en ik, we worden maar geen vrienden, en gaan dat denk ik ook niet worden.

Het is weer kersttijd, wat kado's betekend. Nou heb ik een familielid dat wel van Springsteen houd, en daar kocht ik hem ook voor, maar ik dacht: laten we het nog eens een kans geven.

Bruce is zo'n "vriend" die je maar eens in de zoveel tijd ziet, je kent hem wel maar meer dan dat is het niet. Zo nu en dan heeft hij wat leuks te melden, en ga ik met een glimlach op mijn gezicht weer verder.

Bruce kan heel nederig en open zijn, zo waardeer ik hem ook het meeste. Maar soms, als je hem te veel zijn gang laat gaan gedraagt hij zich als een macho, en de verhalen die hij mij verteld komen dan over als Indianen verhalen.
Dan lult hij uren vol, en lijkt er geen eind aan te komen. Dan knik ik instemmend en luister ik mee, soms weet hij me te boeien. De hoop op dat soort momenten houdt mij dan ook vast.

Maar wat hij uit eindelijk heeft verteld weet ik niet, het trok langs in een waas.
En laat mij achter met een wat ongemakkelijk gevoel, als hij mij vraagt wat mijn mening over het geen dat hij gezegd heeft was. Ik weet het niet direct, maar glimlach een beetje ongemakkelijk.
Nee, echte vrienden... dat zullen we niet worden.

avatar van bertus99
west schreef:

Je noemt precies de beste songs. Daarnaast vind ik ook The Price You Pay en The Ties That Bind aansluiten bij de sfeer van Darkness on the edge of Town

cosmic kid (moderator)
Dat is op zich wel logisch, want een aantal van die nummers is ook in die periode geschreven.

Vind deze cd van Springsteen persoonlijk net iets beter dan z'n voorganger.
Het verbaasd me eigenlijk een beetje dat de meeste andere users er net iets anders over denken. Ik vind de klank hier net iets voller klinken, en het gehele album op zich net iets meer diversiteit hebben dan het album hiervoor.

avatar van vielip
Het klopt ook wel wat je zegt over diversiteit alleen vinden veel mensen dat juist een nadeel (als ik het goed heb begrepen tenminste )
Ik vind dit album ook magistraal! Geen slecht nummer te vinden.

avatar van Dungeon
Ik vind sommige nummers wat minder. Enkele nummers zijn nogal recht toe recht aan. Dat hadden de voorgangers toch niet. Al met al een erg mooi album.

avatar van matthijs
Wat betekent 'recht toe recht aan'nou eigenlijk? Eenvoudig? Saai? (zijn alweer twee heel andere betekenissen...)

avatar van Dungeon
Ik bedoel er, zoiets als, recht op het doel af mee.

avatar van rushanne
SoundWave schreef:
Vind deze cd van Springsteen persoonlijk net iets beter dan z'n voorganger.

Ik ook, daarom staat The River in mijn top 10 en Dakrness niet. Maar ook darkness is natuurlijk een geweldige cd/lp.

Overigens, wanneer komt hier een superdeluxe versie van uit, compleet met 16 dvd's en een 600 bladzijden tellend boekwerk?

Ja, inderdaad. 40 jaar the River hebben ze zomaar laten lopen.

cosmic kid (moderator)
Zullen we het op 30 jaar houden?

avatar van vielip
Ik gok dat Born in the USA eerder zo'n behandeling krijgt. Zéker gezien de commercie ( iets waar Landau over het algemeen nogal op let). Ik heb geen voorkeur by the way...

cosmic kid schreef:
Zullen we het op 30 jaar houden?

Eeeeehm, oeps! (het was laat?)

avatar van rushanne
vielip schreef:

Doe eerst maar de River, daar zijn mooie concerten gegeven toendertijd. 3,5 uur tot soms wel 4 uur lang. Doe daar maar wat dvd's van zou ik zeggen. En er zal best ook nog wel wat materiaal op de plank liggen dat nog nooit is uitgebracht

avatar van vielip
Er zal nog wel het nodige onuitgebrachte materiaal liggen inderdaad. Ik vind het prima als ze dat, samen met een aantal dvd's uiteraard, op de markt slingeren ala The promise!

cosmic kid (moderator)
Ik heb wel eens interview met Bruce gelezen en volgens The Boss zelf valt dat wel mee. Vergeet niet dat veel ook al op Tracks is verschenen.
Ook schijnt er minder beeldmateriaal van The river te zijn. Bruce zei ook dat hij graag iets zou willen doen met Nebraska, maar dat de ideeën voor dat project zich nog niet hebben aangediend.