Franz Ferdinand - Franz Ferdinand (2004)

Label: Domino

1. Jacqueline (3:49)
  2. Tell Her Tonight (2:18)
  3. Take Me Out (3:57)
  4. The Dark of the Matinée (4:04)
  5. Auf Achse (4:20)
  6. Cheating on You (2:37)
  7. This Fire (4:15)
  8. Darts of Pleasure (3:00)
  9. Michael (3:21)
  10. Come on Home (3:47)
  11. 40' (3:24)
  12. This Fffire * (3:32)
  13. Van Tango * (3:26)
  14. Shopping for Blood * (3:34)
  15. All for You, Sophia * (3:00)
  16. Words So Leisured * (2:18)
  17. Cheating on You [Live] * (2:10)
  18. Jacqueline [Live] * (3:48)
  19. Tell Her Tonight [Live] * (2:47)
  20. Shopping for Blood [Live] * (4:04)
  21. Take Me Out [Live] * (4:48)
  22. Love and Destroy [Live] * (3:55)
  23. Truck Stop [Live] * (3:48)
  24. This Fire [Live] * (4:21)
  25. Michael [Live] * (3:27)
  26. Darts of Pleasure [Live] * (4:14)
Nieuw binnen op 59

avatar van Nicolage Rico
Florian schreef:

Je gaat me nou toch niet vertellen dat je alle cd's zo beoordeelt?

Nee, dat ga ik niet vertellen nee.

avatar van Joy4ever
Nicolage Rico schreef:

Nee, dat ga ik niet vertellen nee.

Typisch Rico

avatar van Nicolage Rico
Joy4ever schreef:

Typisch Rico

Typisch Tom om daarop te reageren..

avatar van nuf
nuf
jeuuuj franz ferdinand

de leukste upbeat nummers in town, geweldige opening met jaqueline met andere juweeltjes als matinee, take me out.

*4.5 voor een album wat bijna altijd leuk is!

nog knap lastig om je 3 favo tracks te kiezen op zo'n geweldig album

avatar van Red Sail
Nummer 1 in mijn strijk top 10. Ik word hier altijd vrolijk van. *****

Ik vind dit echt een hele goede CD!
Vooral de nummer 1 en 3 van de CD vind ik erg leuk om naar te luisteren!

avatar van HaanHoen
In tegenstelling tot de meeste van jullie, doet dit mij echt niks. Een erg saaie plaat als je het mij vraagt. Er staan wel enkele goeie nummers op deze plaat, take me out bijvoorbeeld is wel degelijk een lekker nummer, maar dan is het voor mij dan ook wel gedaan. Het is erg veel van hetzelfde. De zang kan ik absoluut niet waarderen, en het geheel komt nogal vlak en vooral ook zeurderig bij mij over. Het raakt mij gewoon totaal niet.

avatar van Ploppesteksel
Ik ga helemaal niet akkoord met HaanHoen hier. Deze plaat is gewoon een fantastische plaat. Geen enkel maar dan ook geen enkel nummer is slecht of 'minder' , je hebt wel enkele uitschieters zoals The Dark of the Matinee & Michael. De extra songs mogen er ook best zijn dus zeker ook deze plaats waardig in de 250.

Goede nummers. Frisse, jonge sound. Het klinkt allemaal hetzelfde maar dat maakt me geen donder uit. Take Me Out vond ik de beste single van 2004, Jacqueline en The Dark of the Matinee zijn fijn om naar te luisteren (net zoals de rest van het album) en zelfs Auf Achse, met het goedkope keyboard-riedeltje eronder, klinkt lekker.

avatar van levenvergeten
Auf Asche is denk ik mijn favoriete nummer van deze plaat.

levenvergeten schreef:
Auf Asche is denk ik mijn favoriete nummer van deze plaat.

Sta me toe een stelling te doen, als Take Me Out niet zo stuk was gedraaid, dan was dat van het 95% van de luisteraars het favoriete nummer geweest.
Ik noem zelf meestal 40 ft. als favoriet, maar nuchter geanalyseerd vind ik Take Me Out eigenlijk gewoon het best.

avatar van Xel
Xel
Oké, ik ben om.
Toen FF uit kwam heb ik 'm geboycot. Darts of Pleasure had ik gdwnld en ik vond het zeer slecht. Begreep ook niks van de hype van toen.
Maar ach, je gaat toch eens luisteren. Je bent toch nieuwsgierig. Op tv kwamen wel wat aardige clips langs, en de nummer leken heus niet zo slecht.
En bij de Plato lag deze cd me heel goedkoop toe te lachen. ach, toch maar kopen dan maar?
Geen spijt van gehad!
Darts of Pleasure blijf ik skippen. Het nummer bekoort me niet. Gelukkig is de rest prima te noemen.
Beste plaat van dat jaar is het zeker niet, maar dit was wel een leuke voorbode van een goed paar jaar heerlijke britpop en leuke rockbandjes met heerlijke meezing liedjes... Leve den Franz!!

avatar van levenvergeten
luc011190 schreef:

Take Me Out is mijn nummer 2. Maar dat nummer vond ik de eerste keer dat ik het hoorde niet zo bijzonder.

Het was Dark of the Matinee dat me deze plaat liet kopen, toen ben ik de andere nummers meer en meer gaan waarderen, zo ook Take Me Out.

Voor mij is dat nummer niet echt stuk gedraaid, aangezien ik ten tijde dat ik dit album leerde kennen nog een trouwe YorinFM luisteraar was(die weliswaar Rob Stenders als DJ hadden, en Timur die me respectievelijk The Streets en Flip Kowlier hebben laten leren kennen), maar ik luisterde geen alternatieve muziek, ik kende niemand die alternatieve muziek luisterde en kwam ook niet op plaatsen waar alternatieve muziek werd gedraaid.

Wel was dit het album het begin(samen met de Lowlands 2004-verzamelaar) het sein: GA NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN, ER ZIJN ZAT PARELTJES DIE JE NOG NIET KENT!

Lost Highway
Zoals levenvergeten al min of meer zegt, dit is (of je ze al dan niet goed vindt speelt hier geen rol) één van de belangrijkste albums van dit decenium. Dit album heeft het pad geopend voor vele mensen naar de 'betere' muziek + het pad geopend voor vele Britse bands naar meer mainstream succes. Zo zie ik het toch.

Franz Ferdinand doet dit jaar geen festivals, want ze zijn bezig met nieuw album en ze hebben een gitaar ingeruild voor een synthesizer... en dat doen ze omdat er al genoeg gitaarbandjes zijn.

Ik ben zeer benieuwd naar het nieuwe album, alleen vind ik het wel jammer dat ze een gitaar inruilen voor een synthesizer, maar we zullen zien

Zeer zeker beste album van Franzje, echt super album. (Meer kan ik er niet over zeggen)

*5,0

Leuk album van Franz

jammer dat ze live echt bagger zijn

een 4,5

Rompuhh schreef:

jammer dat ze live echt bagger zijn

Hmmmm, ik heb dan toch een geheel andere ervaring

avatar van Edjo
De ultieme lenteplaat? In ieder geval krijg ik er echt goede zin van!!

Goede CD:). Nummers met 3 of meer sterren :

Jacqueline - Tell her Tonight - Take me Out - The Dark of the Matinee - Auf Ause - Cheating on you -This Fire - Darts of Pleasure - Michael - Come on Home - 40' -

Eigenlijk de hele CD

k heb hem leuke flotte nummers

alles is gwn goed

avatar van Bastiaan.
Helaas kapotgedraaid, misschien als ik hem een jaar niet meer hoor dat ik hem daarna nog een keer kan luisteren.

avatar van Edjo
Ja, even een tijdje met rust laten en vervolgens weer lekker van genieten!! Heb ik ook gedaan en mij lukt het weer!

avatar van pinguin#13
Leuk, maar Gang of Four was toch leuker.

avatar van Nanne-1995
jaqueline take me out en 40 ft zijn mijn favorieten, ik geef een 4 een goed rockend album

EVANSHEWSON
The Dark of the Matinée werd hier gekgedraaid op allerlei radiostations, ik copieerde dit album van een vriend, maar na één of twee luisterbeurten belandde het al aan de kant.

Ga het binnenkort nog eens proberen, maar veel dingen hierop zijn ontzettend rommelig en neigen te veel naar garagerocktoestanden, muziek met te weinig structuur en melodie om mijn aandacht lang te kunnen vasthouden. Of om me te ergeren, ook wel.

Maar ga het een tweede kans gunnen en dan terugkomen met een soort definitief oordeel...

avatar van Lennonlover
eindelijk heb ik eens de moeite genomen om me eens aan het luisteren te zetten. Ik heb er geen moment spijt van gehad. De sound is fantastisch en er zitten een paar echt goede nummers op. Alleen vind ik het allemaal een beetje van het zelfde en echte uitschieters zitten er niet tussen (maar dan ook geen dieptepunten).
en de cover is ronduit lelijk...

maar soit, een mooie 3.5*! Ik hoop dat "you could have it so much better" even goed is.