Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van Flipper
Snappy schreef:
Zeker weten!! Met de wetenschap dat dit nummer is geschreven voor Syd Barrett, maakt het nummer nog mooier en unieker!

Graag iets rechtzetten: 'Shine on you crazy diamond' is geschreven voor Syd Barret en niet 'Wish you were here'.

avatar van Brain Stew
Zijn ze niet allebei voor Barrett geschreven?

avatar van Flipper
Eigenlijk wel

'Wish you were here' is gebaseerd op een gedicht van Waters hoe hij met de psychische en fysieke aftakeling van zijn dierbaren om gaat. Dit naar aanleiding van een bezoek van Barrett aan de studio tijdens de opnames van dit album, waarbij Barret elke vorm van realiteitszin verloren had.

'Shine on your crazy diamond' is echt opgedragen aan Syd Barrett.

nicolas
toon1, mijn verhoging is daar niet op gebaseerd hoor. ik heb het gewoon een paar keer beluisterd en vind dit album 100 %

vanson
Bij het uitkomen van dit album was het monster Pink Floyd geboren (al wisten ze dat zelf ook, luister maar naar 'Have a Cigar'). Floyd was op zijn top tijdens Dark Side of the Moon, alles wat ze daarna gemaakt hebben vertoont sporadische tekenen van genialiteit.
Ik heb zelf een Japanse vinyl persing van 'Wish you were here', geluid is ongelofelijk (de laagst hoorbare basfrequentie aan het begin van 'Welcome to the Machine'...), de nummers toch minder.
Het ophemelen van 'Wish you were here' is wat de audiofielen onderscheidt van de echte muziekliefhebbers.

4 fantastische, overdonderende nummers (Shine on you crazy diamond tel ik als 1). Have a Cigar is echt meesterlijk! Net als Wish you were here en dus Shine on...
Welcome to the Machine is iets minder, maar zelfs dat nummer krijgt nog 5*.
Dit lijkt me wel duidelijk... 5 sterren

nicolas
zelfs minder goede nummers een 5 geven? hier is het toegelaten, er staan hier immers geen slechte nummers op. ik heb geen minder nummer op deze plaat en heb het dus (voor de derde keer) al een 5 gegeven

avatar van beruk
Het cultuur pessimisme van Waters krijgt de overhand hier...dat trek ik slecht. Verder luistert deze plaat als een opera, muzikaal top, maar ja die Waters hè...

Als je dat aan de kant kunt zetten, beleef je anders toch een hele mooie plaat hoor.

Is het normaal dat ik Have a Cigar na honderden keren luisteren nog steeds beter en beter ga vinden? Wie kan me helpen???

avatar van Hans Brouwer
Nog even dan ga je zelf sigaren roken

nicolas
Avitas je hebt gelijk (nu is hij tevreden). Neenee bij mij is het ook zo. Wanneer de tekst begint, dan begint ook de song vind ik. Leuke lyrics ook!

@Hans Brouwer: wie weet begint hij zelfs een tabaksplantage in cuba, die sigaren verkoopt onder de slogan 'have a cigar'.

@ beruk.
Waters heeft wel een punt met zn kritiek in 'welcome to the machine' en 'have a cigar'. De zang in 'have a cigar' vind ik trouwens echt geweldig ookal is het geen Floyd.

Omayyad
@ beruk.
Ik vind het anders nog best meevallen met het 'cultuur pessimisme' op dit album.

Shine On You Crazy Diamond handelt over de opkomst en ondergang en de geestelijke versplintering van Syd Barrett.
Welcome To The Machine is een 'aanklacht' tegen de muziekindustie over het feit dat Pink Floyd op dat moment aan die industrie meedoet en verdient.
Have A Cigar ligt qua tekstuele inhoud min of meer in het verlengde van Welcome To The Machine.
Wish You Were Here gaat dan weer deels over Syd Barrett, maar handelt ook over de vervreemding binnen de wereld in het algemeen en die binnen Pink Floyd in het bijzonder.

Tenzij je dit pessimistisch vind...

E
bij selecteer je 2 favoriete tracks moet en kan in dit geval maar 1 ding staan: kant A én kant B...

(in de cdspeler is dat gewoob 'play')

avatar van dynamo d
In tegenstelling tot velen vind ik dit een minder album van Pink Floyd. Nog steeds erg goed, dat wel. Shine on You Crazy Diamond is natuurlijk geniaal maar voor de rest vind ik albums als The Wall, The Final Cut en The Dark Side of the Moon over het geheel genomen nog beter.

avatar van HiLL
The Wall en Cut beter? Auw!

avatar van dynamo d
Ja, in deze albums voel ik veel meer muzikale passie en emotie. Meeste nummers op WYWH zijn nogal mechanisch. Maar ja, dat is mijn mening.

Omayyad
Wauw! Leuk dat je juist het woord 'mechanisch' gebruikt, want dat is het belangrijkste concept achter het album.

De band werkte na het grote succes van "Dark Side Of The Moon" immers een beetje op de automatische piloot aan dit album. Ze waren dus niet echt met hun gedachten bij deze opnamen, die daardoor een beetje een mechanisch gevoel kregen. Niet voor niets wordt de plaat wel eens door de bandleden "Wish We Were Here" genoemd.

prachtig album, krijg nog steeds tranen in mijn ogen van
'wish you were here'

Pink Queen
Het is ook (vooral Welcome to the Machine) mechanisch bedoeld. Welcome to the Machine is volgens mij namelijk een aanklacht tegen het "laten leiden door je leven door een machine (of de maatschappij oid)".

Flipper schreef:
Eigenlijk wel

'Shine on your crazy diamond' is echt opgedragen aan Syd Barrett.

Wish You Were Here is tegen de hele wereld gericht, Shine On You Crazy Diamond tegen Syd.

Har
Het simplistische 'Welcome to the Machine' en het wel zeer bedroevende 'Have a Cigar' halen het niveau van dit album helaas sterk naar beneden. De rest van het album is natuurlijk niet onaardig.

avatar van tomthumb
hmmm, Have a cigar is juist een van m'n favoriete Floyd nummers.

Pink Queen
Have a cigar en welcome to the machine simplistisch/slecht.
waaaaaaat

avatar van Jason28
Welcome to the Machine!!! Juist het allerbeste nr. van PF, deze hele cd is naar mijn mening nooit overtroffen, behalve dan dat ze verschrikkelijk goed live zijn en Pulse en Delicate Sound of Thunder nog lekkerder zijn om naar te luisteren maar die mag ik niet mee rekenen. Dit is echt een topper en staat in mijn top 5

avatar van John Doe
Net een echte kwaliteitsluistersessie gehad met deze. Zeer uitdagend zijn de meeste losse elementen op dit album niet (vind ik). Wat het vooral goed maakt lijkt de zorgvuldigheid te zijn waarmee alles is uitgewerkt. Dát maakt het erg de moeite waard ernaar te luisteren; de emotie is hierdoor bovendien nadrukkelijker aanwezig. Het trage tempo zorgt hier ook voor.

avatar van T.O.
Toevallig onlangs ook geluisterd en denk dat bij een album als deze toch de jaren gaan tellen voor mij (ook al kan ik oudere albums van bijvoorbeeld Beatles en Beach Boys wel waarderen).

Nummers 1 en 4 kende ik al en vind ik nog steeds erg goed. Maar de andere nummers maakten vreemd genoeg toch een beetje oubollige indruk op mij.

avatar van John Doe
1 en 4 (ook mijn favorieten) weerstaan de test der tijd misschien wat makkelijker, doordat er niet van die overduidelijk ouderwetse synths inzitten als in 2 en 3. Nummer 2 vind ik trouwens wel indrukwekkend. Van 5 kan ik nog begrijpen dat ze er niet helemaal bij waren, te makkelijk (voor goede muzikanten als zij).