Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van gemaster
Dat is de tekst van Have A Cigar.

dutch2
Ik vind de zang in Have a Cigar eigenlijk wel passend. Het is een satirisch nummer en dat mag ook best op die manier worden gezongen.
Ik bedoel, de manier waarop hij 'I always had a deep respect, I mean that most sincerely' zingt, daar druipt toch de ironie vanaf.

Xander
Dit is een van de albums waarmee ik ben opgegroeid en ik raak hem echt niet beu! Een meesterwerk

beaster1256
toch vindt ik dit album noe een beetje beter dan dark side , vooral welcome to the machine doet me rillen , shine on , doet me wegdromen en wish you were here , maakt me melancholisch , perfecte cd en één van de beste die ik ken ( de floyd op hun hoogtepunt)

5 sterren voor mij. Beste PF album, dan Animals en Dark Side Of The Moon en een stukje later The Wall en het latere werk zonder Waters. Heb hun laatste echte concert gezien en dat was subliem, jammer van het gebrek aan contact met het publiek. Dat deden Genesis en doen Yes (nog steeds!) dan weer beter. Meddle en Atom Heart Mother moet je voor in the mood zijn en The Final Cut draai ik nagenoeg nooit. Het eerdere werk vind ik niet veel aan.

Prachtig titelnummer (Pink floyd's mooiste nummer vind ik) en een hele mooie hoes (die in verschillende uitvoeringen te krijgen is.

De rest van de plaat doet me niet zo veel, maar ik moet ook bekennen: "i'm a soul-man" (als voorkeur dan, want ik heb toch een redelijk brede muzieksmaak).

Kunnen we stellen dat mensen die niet geraakt worden door 'Shine On You Crazy Diamond' per definitie mensen zonder hart zijn?

Nee, dat kan niet.

relax!

Nog even over de (facinerende)hoes als het mag (met het risico dat het al genoemd is, maar ik kon het zo snel niet vinden)
Ik hoorde zoiets dat de man rechts een stuntman is , en dat het nemen van de foto iets te lang duurde waardoor zijn snor vlam vatte.

Ben ik de enige die vind dat het nummer "Wish you were here" een hele andere sfeer heeft dan de rest van het album (en eigenlijk dan het PF werk over het algemeen)?

ik denk het wel

en bedankt..

Laat ik het anders zeggen..

Ik heb een aantal concerten van PF gezien op tv, en na al het geweld met veel synthesizers, vervormde electrische gitaarklanken (en dan heb ik ik het nog niet over de hi-tec lichtshows) vond ik het steeds een (aangenaam) contrast als dit nummer (meestal ergens aan het eind) werd gespeeld.
Het is wat meer basic, misschien ook door de (semi)accoustische gitaar, en ingetogener denk ik, en het heeft een mooie sterke melodie.

Dat bevalt me wel (en raakt me veel meer dan veel ander PF werk zoals bijv. ook "Shine on you crazy diamond").

Neemt niet weg dat ik best zie dat Pink Floyd een hele bijzondere band is.

avatar van psychonaatje
Ik ken niet superveel van Pink Floyd, maar van wat ik ken wijkt Wish You Were Here imo inderdaad af: ik vind het meer een "liedje" dan het andere werk van Pink Floyd. Minder experimenteel, "normalere" structuur enzo. Ik vind wel dat de heer P. de Clown hier een punt heeft.

zelfs op dit album staat een minder experimenteel, normaal nummer
"Have a Cigar"

zo zijn er tientallen
lijstje hebben?

avatar van psychonaatje
Hmmm, ik vind Have a Sigar toch wat experimenteler en ook vind ik Wish You Were Here wat "poppier". Maar ik ken niet superveel van Pink Floyd, dus waarschijnlijk heb je gelijk.

Have a Cigar is volgens mij een parodie op andere bands uit hun tijd, waarbij het meer draaide om het gitaargeluid dan om de eigenlijke boodschap.

maar daarom is Have a Cigar nog niet experimenteel of een niet normaal nummer

psychonaatje schreef:

ik vind juist andersom

avatar van thyson
P. de Clown schreef:

Dit is nu net de reden waarom het album voor mij niet het meesterwerk is waarvoor velen op deze boards hem houden. Wish You Where Here heeft een geniale intro maar verandert al gauw in een zoet popnummertje. Op zich is dit negatief, maar geef mij maar de Pink Floyd die buiten de lijnen kleurt...

Interessant..
En mooi gezegd "buiten de lijnen kleurt".
Ik denk dat ik daar (binnen mijn voorkeursstijlen jazz, funk, soul , r&b en mixen daarvan) ook van houd (dat maakt de muziek leuk), maar misschien hou ik gewoon niet zo van de kleurtjes die Pink Floyd gebruikt (m.a.w. de kenmerkende PF stijl).
"Wish you were here" vind ik overigens veel meer dan "een normaal nummer", en zeker geen zoet popnummertje.
Ik vind het dus een van hun sterkere nummers, wat i.m.o. daardoor dus een stuk "kaler" kan blijven dan veel andere nummers.

Mijn andere Pink Floyd favoriet is overigens "Us & them" dus echt vies van een beetje "afwijkende" sound ben ik ook niet.

avatar van Gajarigon
Ik vind de opbouw van Wish You Were Here toch ook alles behalve pop-achtig hoor.

En het hele nummer wordt gemaakt door de manier waarop de synthesizer aanzwelt voor
'Oh how I wish, how I wish you were here
We're just two lost souls swimming in a fish bowl.'
Dat doet het hem toch elke keer als ik ernaar luister.

Persoonlijk vind ik dit 1 van de beste cd's die PF ooit gemaakt heeft.

dat vind iedereen wel, denk ik

avatar van HiLL
Shine on You Crazy Diamond is en blijft toch een groot oororgasme.....

(heel diep)

idd
1 van die nummers die nooit, maar dan nooit gaat vervelen

Deel 1 of 2?

avatar van HiLL
Degene die ik in mijn winamp heb staan...uhh dat is... ?

avatar van avdj
Ik denk I, het is de lange versie.

Het scheelt slechts een minuutje, en ze zijn trouwens allebei even geniaal...

avatar van Gajarigon
Ik vind I toch een pak beter als II. Soms zet ik de cd gewoon stop na het titelnummer...

avatar van avdj
Haha, zelf vind ik II ook een topper.

avatar van HiLL
I is idd beter dan II vind ik. Heb hem vandaag gekocht. Sounds in Delft....veel zijn er nu 9.99!!