Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

HET BESTE EERBETOON OOIT!!!

dit verdient Barett, met dank aan waters en co.

avatar van John Doe
Het is wel geschikt inderdaad, Barett was er ook niet helemaal meer bij (wel een mooi fade-out einde trouwens)

John Doe schreef:
1 en 4 (ook mijn favorieten) weerstaan de test der tijd misschien wat makkelijker, doordat er niet van die overduidelijk ouderwetse synths inzitten als in 2 en 3. Nummer 2 vind ik trouwens wel indrukwekkend. Van 5 kan ik nog begrijpen dat ze er niet helemaal bij waren, te makkelijk (voor goede muzikanten als zij).

1 en 5 waren oorspronkelijk één lang nummer...

Omayyad
En een deel van die ouderwetse synths wordt nu gebruikt in de dancewereld...

avatar van John Doe
Dat zal zo zijn, maar wat wil je daar mee zeggen?

Wat vooral bij 5 voor mij ontbreekt is toonaangevend spel, noten die wat 'hoeken inslaan'. Wat er nu is is mij weinig zeggend gepiel in éénzelfde sfeertje (wat overigens best aardig is).

Omayyad
Ik wil daarmee zeggen dat 5 dus muzikaal en tekstueel voorborduurt op 1 en dat beide nummers zeer veel overeenkomsten hebben. Dat ik het dus eigenlijk hierdoor een beetje vreemd vind dat je 1 wel en 5 niet goed vindt.

avatar van orbit
Zoals je weet heb ik het ook moeilijk met Shine On, de hele rit. Het zal best dat gitaarpuristen of ambientrockfans dat oeverloos gepiel prachtig vinden, op mij maakt het de indruk alsof ze nog wat reservemateriaal zitten af te spelen en maar hopen een echt unieke "vibe" te pakken te krijgen, wat ze in het geheel niet doen. Het begint zeker bij de afsluiter erg vermoeiend te worden en allesbehalve magistraal. Jammer, want PF heeft veel betere lange composities gemaakt. Deze mislukte duosong maakt het voor mij een erg magere plaat.

avatar van John Doe
@Omayyad: Het is totaal verschillend Het begint totaal anders dan nummer 1 begint. Zodra diezelfde Queen-achtige titelvocaal terugkomt, heeft het voor mij dan ook een totaal andere muzikale achtergrond en krijg ik andere impulsen. Dezelfde muziekingrediënten kunnen op zoveel verschillende manieren ingezet worden waardoor de luisteraar vervolgens op een ander oordeel uit kan komen.

En trouwens, zelfs al was het niet zo verschillend en ook aaneensluitend gebracht. Het is niet zo vreemd als iemand de tweede helft van een lang nummer slecht vindt, dat kan bijvoorbeeld om een reden als ''eentonig worden''.

Omayyad
Daar is zeker iets voor te zeggen. Ik ken echter weinig mensen die het eerste deel geweldig vinden en het tweede slecht, maar dit vind ik wel een goede verklaring.

orbit schreef:

Ik vind het eerste deel nog altijd even schitterend en vind het tweede stuk wat minder. Het is een tijd geleden dat ik de plaat helemaal gedraaid heb, maar ik kan me best voorstellen dat je het een hele zit vind.

Het is wel aardig dat je de indruk hebt dat Pink Floyd wat reservemateriaal zat af te spelen, want de band had grote moeite om deze plaat te maken. Het was ook de eerste keer dat Pink Floyd een jaar (1974) oversloeg. Tot en met 1973 brengt de band elk jaar een nieuwe plaat uit, maar door het succes van Dark Side Of The Moon wisten ze eigenlijk even niet hoe ze verder moesten gaan. Ze wilden namelijk beslist geen tweede DSotM maken en dat besluit kan ik enkel toejuichen.

Gister heb ik deze klassieker voor de eerste keer geluisterd.
Ik snap eigenlijk niet waarom dit album zo verschrikkelijk goed moet zijn.
Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) en Wish You Were Here zijn wel goede tracks, maar voor de rest kwakkelde het wat langs me. Het zal waarschijnlijk ook zon groeialbum zijn en zal het dus vaker luisteren.
Maar de eerste keer vond ik het wat te gedateerd klinken, ik weet dat ik met deze opmerking niet veel vrienden zal maken

avatar van orbit
Ik vind wel meer van PF gedateerd klinken... maar dat hoeft niet in de weg te staan dat het goed is natuurlijk
Eigenlijk vind ik alleen het titelnummer en welcome to the machine echt goede nummers hier.. te mager voor mij.

@Infernal.
Ik heb geen enkel probleem met jouw mening, maar ik zou een plaat nooit na een enkele keer beluisterd te hebben kunnen beoordelen. Ik zal de plaat nog even laten bezinken, wat meer over het idee achter de plaat te weten willen komen en dan nog eens rustig alles beluisteren. Wie weet ontdek je nog heel wat moois op deze manier...

Overigens geldt dit niet enkel en alleen voor deze plaat...

Helemaal gelijk in hoor, ik luister altijd platen vaker voordat ik een punt geef. Dat ik deze cd nu zo schitterend ben gaan vinden had ik echt nooit verwacht.
Echt een superschitterende cd, met geen enkel slecht nummer.
De lyrics zijn te prachtig voor woorden:
We're just two lost souls swimming in a fish bowl,
year after year, dit is misschien wel de mooiste zin die ik ooit in een songtekst gehoord hebt.
Ik heb na lange twijfel deze cd maar in een keer 5 sterren gegeven, wat ik nog geen 1 keer gedaan heb.
Hij komt ook meteen op 2 in mijn top 10 binnen en misschien weet hij zelfs tool van de nummer 1 te stoten.
Dus omayyad ik heb genoeg moois ontdekt

Oldfart schreef:
Daar is hij bang voor; voor dat horloge.
Het gaat om een cadeau van z'n directe collega's.
Is er niet iets bijzonders, een speciale dvd of zo, of een manier om iets door bijv. Gilmour gesigneerd te krijgen?

Ik neem aan dat jouw collega alles al heeft. Natuurlijk zijn er genoeg interessante collector's items, maar ik weet niet of die collega dat ook vindt. Bovendien ben je dan gegarandeerd een hoop geld kwijt.
Overigens kan je dat laatste echt vergeten...

avatar van frankvankesteren
Wat is het toch schitterend, die formatie van de heren..:)

Als drummer vind ik de drums vrij simpel en toch hou ik ervan.. het gaat namelijk niet om hoe moeilijk het is (al durf ikb est te geloven dat bijv een solo als Comfortably Numb aardig moeilijk is voor David) maar het effect dat het heeft... live 8 2005 was daarom zo schitterend ook, ben blij dat ik dat heb opgenomen, ze speelden van al hun top albums 1 nummer, goede verdeling..(de titelsong van dit album bijv:) het op-1-na-mooiste nr van Floyd naar mijn mening)

Dan het album zelf.. ik vind het schitterend..kan er zo een tijd naar lusiteren zonder dat de muziek me gaat 'storen'..

Shine on You Crazy Diamond is als geheel een super nummer.. hou er vooral van in autoritjes of 's avonds laat, voor als het hoofd even ontspanning nodig heeft.. Welcome to the Machine vnid ik ook prachtig, heeft ook duidelijk een boodschap (sarcastische titel verklaart genoeg) Have a Cigar vergeet ik af en toe echter dat ie bestaat want soms gaat even alles langs je heen (zelfs de muziek zelf) als je naar PF aan het luisteren bent..maar dan word ik weer opgeschrikt door het schitterende Wish You Were Here..

Al met al een super album, kan er niks fouts in zien

avatar van Splinter
Met name 1 en 4 zijn hele mooie nummers. Voor de rest doet het me niet zoveel dus daarom 4 sterren.

avatar van Hans Brouwer
Twee van de vijf nummers spreken je aan, de rest niet?? En dan toch 4*?? Dan moeten de nummers 1 en 4 je wel héél erg aanspreken.
Het album verdient inderdaad 4* maar wel omdat "Wish...Here" geen enkel zwak nummer kent. Dit album behoort samen met "The Wall", "Dark Side..." en "Animals" tot mijn favoriete Pink Floyd albums .

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ik geloof dat dit zelfs mijn favoriete PF-album is en daarmee verdient hij wel 4½*...

avatar van kaj_666
Deze verdient ook met recht een plekje in mijn top-10, vind het persoonlijk het beste PF-album, nog net ietsje beter dan Dark side etc. Met name Shine on (en dan liefst de volledige 26 minuten achter elkaar) en Wish you were here zijn geweldig, al kan ik ook aan Welcome to the machine en Have a cigar ook niks slechts ontdekken, hooguit minder goeds Wat mij - als Dire Straits-addict - betreft is er maar één album dat slechts 5 tracks heeft dat dit meesterwerk overtreft, en dat is Love over gold.. Totaal verschillend, maar nog weer net een stapje magistraler dan Wish you were here

Wat mij betreft wordt de kwaliteit van dit album prima uitgelegd in de roman "nieuwe buren " van Saskia Noort waarin een van de hoofdrol spelers lyrisch is over Wish you were here, en er dus regelmatig uit citeert. Erg leuk om te lezen als die hard PF fan.

Nummers als Shine on.... en Wish you were here blijven magistraal ook al heb ik ze al honderden waarschijnlijk eerder duizenden keren gehoord.
MEESTERWERK met hele grote letters!!!!

fredpit
Tsja....wat is dat toch met Pink Floyd? Ik ben net nieuw op deze site en denk .....kijken of er bij wish you where here nog wat rock en roll beleeft wordt.....nee hoor,geen onvertogen woord.Allemaal heren op leeftijd zeker..!?Het zijn ook vrijwel alleen maar heren,ook al zoiets.netzoals de floyd zelf heeft het geheel wel wat weg van een herensocieteit....kalm aan,breekt het lijntje niet...

En zo hoort dat ook.....vrouw de hort op, whiskietje, rustig licht, stereo wat harder.......en dan die eerste tonen van shine......... het leven is goed,muziek goddelijk!

bedankt Syd ,bedankt voor de inspiratie,en ik hoop dat je zelf je rust eindelijk gevonden hebt...proost

avatar van Nightrider
Ik moet zeggen dat ik geen bal van je stukje begrijp, maar het is positief dus ben ik het maar volkomen met je eens!

fredpit
Ik eigenlijk ook niet....Ik wordt dus altijd een beetje vaag van Pink Floyd

avatar van orbit
Daar bedoelt ie mee dat het eigenlijk een beetje bezadigde muziek is.. en daar ben ik het volkomen mee eens. Weinig uitdagend, beetje hogere school rock voor de muziekluisteraar die rustig met zijn slofjes aan wil genieten op de schommelstoel

fredpit
jij weet niet wat ik bedoel,of prettig vind.....maar je maakt daar wel een punt.

Het is nu niet echt uitdagende of opwindende muziek

Maar bij Pink Floyd heb ik daar geen moeite mee ,en trek ik mijn slofjes aan en ga lekker mijmeren over mijn pensioen

dromend dat ik dan net zo'n volgevreten miljonair ben als
de jongens zelf

dat is dan ook het mystery en enigzins wrange van dit album. Syd Bareth, oprichter van pink floyd, leed onder zijn schytsofrenie,en gleed steeds verder richting afvoerputje z'n ex colega's laten zich door hem inspireren (voor degene die het niet weet...ik zou niet weten wie dit verhaal niet kent maar shine.....gaat over syd) en worden multimuljonair

nu ben ik werkzaam in de sociosector en mischien dat ik daarom het opneem voor de underdog,maar bovenstaande is zo'n beetje de reden waarom ik altijd die geniale gek bedank als ik dit nummer hoor

want het is hoe dan ook een prachtig monumentaal nummer

amen

avatar van Nightrider
fredpit schreef:

dromend dat ik dan net zo'n volgevreten miljonair ben als
de jongens zelf

Ik snap nu wel beter wat je bedoelt

Ik heb dagen (weken, maanden..) gehad dat ik niet zonder Pink Floyd, en dan met name dit briljante album, de slaap kon vatten. En nog steeds kan dit album mij laten wegdromen van deze wereld, wegdromen van wat er echt en nep is op deze wereld. Als ik jouw stukje zo lees, denk ik dat we in die zin wel enigszins overeenkomen!

Meesterwerk..

avatar van KampF
Het gemiddelde is echt super hoog valt mij op.

Pink Queen
En terecht