Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

Gelet op alle statistieken ook op deze site, hoort dit album gewoon op nummer 1 te staan en terecht ....

Gerards Dream schreef:
Jammer is dat het album in 1975 uitkwam, de cd was er nog niet, want wat mij betreft had het album veel, maar dan ook veel langer mogen duren.

dubbel lp's werden ook al uitgegeven

wel PF's beste samen met the division bell (jeugdsentiment) en animals

avatar van frankvankesteren
Ik durf tegenwoordig eigenlijk al niet meer hier te posten omdat ik bang ben dat ik deze plaat onderschat..

avatar van mitch
De schaduw van wijlen Syd Barrett hangt over deze plaat, reden dat hij zo ongelooflijk mooi is. Mijn PF top drie:
1. Piper
2. WYWH
3. DSOTM
The Wall & The Final Cut vind ik niet veel aan, MLOR al helemaal niet. Desalniettemin is PF natuurlijk een van de (of misschien wel DE) grootste band aller tijden.

himpopgimp schreef:

Bwa. Ik zou het gemiddelde wel eens willen zien als we nu de tellers op nul zetten en de plaat niet "Pink Floyd", maar een andere bandnaam meegeven. Ok, dat is natuurlijk bij alle grote groepen zo, maar deze plaat vind ik toch écht een beetje overroepen.

Als deze plaat op één zou staan, zou ze trouwens lang dit gemiddelde niet halen hoor!

Niettemin vind ik dit wel een degelijke plaat. Ik ben er nog niet over uit hoeveel hij gaat krijgen maar ik denk dat het rond de 3,5* zal liggen. Daar begin ik voorlopig mee!

Favorieten op deze plaat: slechts één: het titelnummer is té briljant om daar een tweede nummer naast te zetten.

avatar van frankvankesteren
Ik vind dit zulk gezeik worden zeg... natuurlijk: als hij op 1 zou staan dan... als hij niet van Pink Floyd was geweest...

Jeetje, mogen we nog een keer genieten van muziek of gaat het echt alleen om prestatie? Pink Floyd was juist een band die zich niet aan de wereldwijde commercie wilde overgeven en die het geen zak kon uitmaken of het op één stond, juist op deze plaat in het 2e en 3e nummer geven zij aan deze maatschappij te verafschuwen..

En dan gaan wij een beetje lopen praten dat Pink Floyd wel een toontje lager zou zingen als.. kom op nou zeg; laten we ajb even genieten van muziek, en niet altijd op de kleinste details een beetje chagrijnig gaan lopen mekkeren, ook jij bent het mee eens dat dit een prima plaat is, dus ajb niet beginnen over dat overgewaardeerde, daar heeft niemand wat aan

P.S. vat dit ajb niet op als een persoonlijke aanval hoor, ik kom deze verhalen nu eenmaal vaak tegen hier op MuMe, en ik wilde er gewoon weer evne op reageren, verder niet speciaal jegens jou gericht..

avatar van ZERO
Eigenlijk denk ik dat we een beetje op hetzelfde reageren hoor. Ik reageerde op de stelling dat deze plaat "verdiend op 1 zou staan, gezien de statistieken". Ik vind dat de laatste tijd precies iedereen OK Computer van één wil en constant loopt te mekkeren over de gemiddeldes, terwijl je die gewoon niet KAN vergelijken... Dus eigenlijk verdedig ik OK Computer en verdedig jij WYWH. Dus no offense, en ik zal vanaf nu proberen niet meer te 'mekkere'n over over- en ondergewaardeerd en de noteringen in de top 250!

EVANSHEWSON
Deze plaat, samen met hun misschien nog overweldigender voorganger the Dark Side of the Moon, is de soundtrack van mijn jeugd.
Deze elpee heb ik grijs gedraaid tot ie bleef hangen en haperen, dan kocht ik hem opnieuw.
Heb hem nu al jààààren op cd, en ook die draai ik nog regelmatig. Eén van die weinige platen die van begin tot einde overweldigend mooi zijn, zonder 1 minpuntje.
Een meesterwerk, tout court. 5 sterren en als het kon ; 6
Een must in iedere serieuze muziekgeïnteresseerde's verzameling ! topperdetopperdetop !

De dag dat ik hem vind op SACD dan koop ik hem opnieuw om een nog betere geluidskwaliteit te hebben, zulke platen zouden eigenlijk enkel op SACD mogen uitgebracht worden !

Zo'n SUPERMOOI album
ik wou dat ik het 10 sterren kon geven

Jesse schreef:
Ik geef (nog) geen 5* omdat ik album nog niet zo goed ken, maar ik zet al wel hoog in op 4,5*

5* is het bij nader inzien toch niet. Het album moet toch inboeten door gebrek aan grilligheid. Echt geniaal is nog wel de, bijna vijf minuten, intro van Shine on... VI - IX, maar verder is het 'slechts' een zeer mooi album. Dus 4,5* is het nog wel waard, ookal bestaat de kans dat ik dit uit mijn top10 donder en er een 4* album van maak.

Jesse schreef:

Als je deze dan vervangt door Dark Side Side Of The Moon, spreken we nergens meer over...

Toch wel..

Wat bedoel je eigenlijk met die grilligheid?

Tja, een beetje vreemd verwoord, maar ook wel moeilijk te zeggen. Ik bedoel dat het allemaal een beetje vlak is en dat het vooral 'netjes' en strak opgebouwd is. Sympho zal dan wel niet zo mijn ding zijn.

Zal je zien dat het nu nog steeds vreemd verwoord is en dat je het niet snapt

avatar van frankvankesteren
Ik denk dat ik het wel enigzins begrijp, het is natuurlijk wat grof om het 'saai' te noemen, maar ik neem aan dat je die richting op wil als je het over vlakte hebt?

Ja het is maar wat je vind.. persoonlijk vind ik wat dat betreft de 2 Shine On's echt geweldig, zulke lange geweldige stukken zonder minuut verveling... ik kan me voorstellen dat je het vlak vind, maar het is niet voor niets mijn nummer 1 plaat

Zeker eervol is toch ook om te noemen dat dit de opvolger is van het best verkochte album aller tijden, hoezo drukbestendig de heren van PF?

Omayyad
Nou... Dat zou ik toch niet willen beweren...

avatar van frankvankesteren
Ik neem aan dat je bedoelt dat dit geen waardige opvolger is?

voltazy
nee, de verkoop van dotm was niet zo geweldig hoor

avatar van frankvankesteren
excuus, ik vergat even Thriller van Mickael Jackson... maar daarna was het geloof ik wel de meest verkochte?

Dan nog: geweldig durf ik het toch wel te noemen.. misschien heb je wel een punt dat het destijds nog niet zo verschrkkelijk veel werd verkocht..

voltazy
momenteel zijn er geloof ik ongeveer 6,3 miljoen exemplaren verkocht. van The Wall zijn wel aardig wat over de toonbank gegaan, 23 miljoen geloof ik toch wel.

en om het over wywh te blijven hebben, die was goed voor 6 miljoen

avatar van frankvankesteren
ehm, weet je zeker dat die 6,3 miljoen klopt? Volgens mij moet je het meer in de tientallen zoeken namelijk

Omayyad
Ik denk dat voltazy een klein beetje in de war is, want Dark Side Of The Moon is veruit het meest verkochte album van Pink Floyd.

frankvankesteren schreef:
Ik neem aan dat je bedoelt dat dit geen waardige opvolger is?

Neen, dat bedoel ik niet. Het ging mij om het drukbestendige van Pink Floyd.

Omayyad schreef:

niet volgens rolling stone
daar heb ik het ook vandaan

kan zijn dat het onzin is, maar toch

voltazy schreef:
niet volgens rolling stone
daar heb ik het ook vandaan

En wat doet dat Amerikaanse blad? Die kijkt enkel naar de verkopen in dat land zelf, maar het blijft ook in dat geval een erg laag getal.
Volgens EMI gaat de verkoop van het album wereldwijd immers richting de 60 miljoen en dat vind ik een groot verschil met wat dat reclameblad aangeeft.

Omayyad
According to an August 2, 2006 Wall Street Journal article, although the album was released in 1973, it has sold 7.7 million copies since 1991 in the U.S. alone and continues to log 9600 sales per week domestically.

Met andere woorden...
Rolling Stone zit er weer eens naast, maar dat is helaas geen uitzondering.

voltazy
ok, dan houden we het erop dat rolling stone fout zit en daardoor ik ook
ben ook niet zo scherp laatste week

Frank zat er ook niet ver naast. Omdat je binnen het 'genre' mensen vaak hoort zeggen dat tDSotM het best verkochte rockalbum is, wat dan wel klopt. Thriller is immers het best verkochte (overall-) popalbum.

En tDSotM is bijna 10 jaar eerder uitgebracht.

avatar van ZERO
Omdat ik toch benieuwd was, heb ik eens een beetje rondgesnuffeld op het internet. Ik moet zeggen, de cijfers verschillen enorm.

Op MTV heb ik ooit gehoord dat DSotM op drie staat in de lijst 'best verkochte albums ooit'. Dit na "Thriller" en "Back in Black".

En hoewel de verschillende bronnen elkaar wel eens tegenspreken, denk ik toch dat we mogen aannemen dat DSotM effectief in de top 5 van best verkochte albums ooit staat (verzamelalbums niet meegerekend).

Ik ga hier niet alle bronnen opsommen, maar voor mensen die graag zelf eens op zoek gaan: www.google.com! Je merkt zelf wel welke sites het meest geloofwaardig zijn...

avatar van frankvankesteren
Nja volgens mij is het in ieder geval zeker dat Thriller het meest verkocht is, vervolgens komt ongeveer een 4-tal albums die aanspraak zouden kunnen maken op plek 2, schat ik het zo goed in?

Volgens mij staat dit album trouwens ook ergens in de top 100 of niet?

avatar van charlezzz
een interessante lijst is te vinden op de site van de riaa (amerikaanse platenmafia):

let wel. dit zijn amerikaanse cijfers. voor floyd gold doorgaans de door einstein gestelde formulie amerika x2 = wereldwijd, maar dat zal voor velen (garth brooks, etc) niet gelden.

de best verkochte 100 albums in amerika (eerste getal is miljoenen verkochte exemplaren, per juli 2006)