Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van Kikuichimonji
Pink Floyd is een beetje een vreemd geval voor mij. Dit album (en Animals) zijn zonder twijfel 5* waard, terwijl het alom geprezen Dark Side of the Moon mij juist helemaal niets doet (en bijv. The Wall ook niet).

Misschien dat het mij toch wat meer om het instrumentale deel gaat, dat is op dit album gewoon ontzettend goed. 5* dus

DonDijk
KampF schreef:
Het gemiddelde is echt super hoog valt mij op.

Pink Queen schreef:
En terecht

Paalhaas schreef:

zeker wél terecht vind ik, het middengedeelte alleen al is zó fantastisch..have a cigar,pff..das toch een geweldig stuk muziek

Erik Pruysen
Idd een geweldig album dat altijd goed zal blijven. Slechts 5 nummers, waarvan ik er 4 subliem vind. Alleen Welcome to the Machine kan me niet zo bekoren. De nummers Wish you were here en Shine on you... alleen al zijn het waard om dit album in je bezit te hebben.

avatar van Zwammer
Vandaag aan m'n vader gegeven voor Sinterklaas. Het klonk wel aardig, maar het is zo oubollig hè.. 1975

avatar van Music4ever
Nou, als dit oubollig klinkt weet ik het niet meer................klinkt nog steeds zeer verfrissend!

avatar van frankvankesteren
oubollig of niet..het is een lust voor het oor

(Jammer dat je slechts een top-10 kunt invullen. Dit is m'n nummer 11).

avatar van frankvankesteren
Als het aan mij zou liggen zou ik het wel weten... dan zette ik deze plaat voor je nr 9 uit je lijst, maar wie ben ik

avatar van Jeanneman
Zwammer schreef:

Zot!

Hier is niks oubolligers aan dan aan die Damien Rice van je hoor.

avatar van ChrisX
Nou, ik kan me op zich die opmerking over oubollig wel voorstellen. De klank van dit album is inderdaad gewoon wat ouderwetser door met name de gebruikte keyboardklanken. Wat betreft heeft Dark Side Of The Moon een veel puurder geluid (op was VCS3 synthpartijen na) en blijft voor mijn gevoel ook veel tijdlozer.

avatar van avdj
Mooie verbetering, die originele LP hoes.

avatar van meyer
@ChrisX: Ik krijg nochtans nog altijd kippevel bij de keybordklanken tijdens welcome to the machine, een prachtig keybordgeluid wordt er gebruikt, en dan vooral die van de keybordsolo op het einde.
Ik denk dat je de oubolligheid (die mij nauwelijks opvalt en dus ook niet stoort) van dit album niet alleen op de keybordklanken moet steken.
Welke keybordklanken vind je misschien ouderwets dan?
En weet iemand soms welke synths Richard Wright gebruikte op dit album, wou dit altijd al eens weten...

avatar van orbit
Ik vind het ook voornamelijk in de keyboardklanken zitten hoor. Zeker als je welcome to the machine hoort is dat toch niet te missen?
Ik zeg niet eens dat het zo slecht is (alhoewel ik niet van dit album hou, maar dat heeft nog weer andere oorzaken).. maar dat het gedateerd klinkt is ontegenzeggelijk waar

meyer schreef:

Jep... grotendeels gebaseerd op eigen onderzoek, dus onder enig voorbehoud, maar dit gebruikt Wright op "Wish You Were Here":

Shine On You Crazy Diamond (Parts 1-5):
Hammond C3 organ met Leslie 147 rotating speaker cabinet, Steinway & Sons baby grand piano, EMS VCS3 synthesizer, Moog Mini-Moog Model D synthesizer, ARP Solina String Ensemble en Moog Taurus bass footpedals

Welcome To The Machine:
Hammond C3 organ met Leslie 147 rotating speaker cabinet, EMS VCS3 synthesizer, Moog Mini-Moog Model D synthesizer en ARP Solina String Ensemble

Have A Cigar:
Hammond C3 organ met Leslie 147 rotating speaker cabinet, Wurlitzer 200 electric piano met Crybaby wah-wah pedal, Moog Mini-Moog Model D synthesizer en ARP Solina String Ensemble

Wish You Were Here:
Hammond C3 organ met Leslie 147 rotating speaker cabinet, Steinway & Sons baby grand piano en Moog Mini-Moog Model D synthesizer

Shine On You Crazy Diamond (Parts 6-9):
Hammond C3 organ met Leslie 147 rotating speaker cabinet, Fender Rhodes Stage Piano Mark I electric piano, EMS VCS3 synthesizer, Moog Mini-Moog Model D synthesizer, ARP Solina String Ensemble, Hohner D6 clavinet, Steinway & Sons baby grand piano en Moog Taurus bass footpedals

avatar van vigil
en toch hoor ik weinig gelaagde synth partijen maar zo te zien moeten dat er toch gemiddeld 10 per nummer zijn

ChrisX schreef:

vigil schreef:

Het begin van Shine On You Crazy Diamond staat al bol van de meerlaagse toetsenpartijen.

avatar van japieee
Een steengoed album, vrijwel van begin tot eind sterk en meeslepend, maar ik merk gewoon dat dit niet zo blijft plakken. Het is niet vaak dat ik denk 'Oeh, even lekker 'Wish You Were Here' luisteren'.

Stem aangepast van 5,0 (beetje overdreven) naar 4,0 (beter). Ook van 8 naar 10 in m'n Top 10, met de kans dat-ie binnenkort helemaal verdwenen is.

avatar van meyer
Omayyad schreef:

inderdaad, je moet maar eens luisteren met een koptelefoon en de aantal verschillende keybordklanken tellen die in het begin van shine on your crazy diomand gebruikt zijn.

bedankt omayyad voor de meer dan duidelijke informatie, echt allemaal uit eigen ondervinding, knap.
Herken je dan echt al die keybordklanken of heb je thuis gewoon zelf een kamer vol synthesisers en orgels staan ?

voor de liefhebbers--> http://www.geocities.com/jpjkeys/emsvcs3.html
al de keybords, synths, orgels, piano's,... die john paul jones bij led zeppelin gebruikte

avatar van vigil
Omayyad schreef:

De reden hiervoor was waarschijnlijk dat onze vriend Wright zoveel partijen moest spelen zodat hij vrijwel geen tijd meer had om te zingen

Dat had de rest dan toch mooi voor elkaar

Laurora
Gewelidg mooi! Geen andere woorden voor.

nicolas
Prachtige versie van Shine On Parts 1-5 op Pulse DVD.

Omayyad
Kan nog niet in de schaduw staan van het origineel op "Wish You Were Here".

avatar van Jochempie
Dit is lang mijn favoriet geweest van alle Pink Floyd albums en zelfs mijn nummer 1 in mijn top 10 maar hij staat nu jammer genoeg net op 11. Ik vind Meddle en Animals toch beter en daarmee nog 8 platen. Nog steeds blijft het 1 van de beste cd's ooit gemaakt zonder twijfel. Alleen als ik er nu weer aan terug denk ga ik hem weer in mijn top 10 zetten. Fantastisch album.

Geweldig album. "Shine On You Crazy Diamond" deel 1 is nog steeds mijn favoriete nummer van het album, gevolgd door het titelnummer van het album.

Ik beloof dat ik me in 2007 meer zal gaan verdiepen in Pink Floyd ("WYWH" en "The Wall Live" zijn nog steeds de enige 2 albums die ik heb van Pink Floyd. Schandalig natuurlijk .

thejazzscène
Ik vind Wish You Were Here een heel goed album van Pink Floyd. Het is eerst en vooral goed opgebouwd. Met een rustig begin en dan altijd herhalen van de gitaarakkoorden. Om dan over te gaan naar de rock. Bij Pink Floyd vind ik de teksten ook altijd geslaagd. Ze zijn heel poëtisch. Je voelt dat hier veel gedacht is over de teksten en de muziek zelf.
Dit is het album dat ik naast Animals het meest geslaagd vind van de groep. Misschien omdat het eerder muzikaal is en rustiger dan The Wall en Dark Side of the Moon. Die laatste vind ik niets bijzonders. En bij The Wall stoort me de totale samenhang en dan die helikopter erin.
Je bent ervoor of niet.

Na een paar luisterbeurten moet ik zeggen dat dit echt een weergaloos goed album is, een album met slechts sublieme nummers. Dat 'Shine on...' en 'Wish You Where Here' meesterlijk zijn is gewoon een gegeven, een feit. Ook 'Welcome to the machine' is dan net zo weergaloos/subliem/meesterlijk als de eerder genoemden, ondanks dat het nog niet helemaal een feit is. 'Have a Cigar' is dan de minste (nog steeds subliem) en valt er een beetje buiten, maar komt voor mij wel tot zijn recht als ik hem afzonderlijk draait.

Ik geef (nog) geen 5* omdat ik album nog niet zo goed ken, maar ik zet al wel hoog in op 4,5*

avatar van ErikM
Op dit moment mijn nummer 1, met natuurlijk 5 sterren, vooral omdat Wish you were here en Shine on you crazy diamond tot mijn alltime favorieten horen. Hoe mooi kan muziek zijn

avatar van Gerards Dream
Dit is de beste plaat die Pink Floyd heeft gemaakt. Het is echt een album om helemaal in op te gaan, vooral bij het luisteren in het donker. Goede instrumentatie en geluiden uit het dagelijks leven. Hiermee is het een goede samenvatting wat de supergroep eerder heeft gemaakt. Jammer is dat het album in 1975 uitkwam, de cd was er nog niet, want wat mij betreft had het album veel, maar dan ook veel langer mogen duren. Het is net of je in een duur restaurant bent, je krijgt weinig op je bord, doch wat je proeft is van pure wereldklasse.

fastpulseboy
Echt? ik vind dit meer in het kader van "minder is meer"
veel platen duren tegenwoordig te lang

avatar van frankvankesteren
Ik heb ook niet de indruk dat er zomaar 1,2,3 wel eventjes een veel langere plaat uit had kunnen komen als dat mogeljik was. Deze plaat is voor mijn gevoel namelijk gewoon 'af'op het moment dat je hem af hebt beluisterd en dan moet je hem neit gaan rekken. De laatste tonen van SHine on VI-IX maken het album gewoon af en ik zou echt geen idee hebben hoe ze het nog langer hadden kunnen maken, tenzij jij voor mij parts X-M kan maken?

Ik blijf maar weer eens herhalen dat dit muzikaal de sterkste plaat is die ik heb, zelden heb ik een plaat zo goed geproduceerd horen worden.. Tja wat kan ik erover kwijt; luister en huiver zou ik zeggen, bij mij schieten de rillingen regelmatig over mijn rug, heerlijk