Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van kaztor
Have A Cigar!

Vind het een beetje jammer dat de solo op dat nummer iets te kort duurt, maarja, ze doen er wel wat leuks mee aan het einde.

avatar van bertus99
Dit was mijn topalbum van 1975. Wat was dit toen een hype zeg. Nog voor ze met The Wall zo ongeveer de status van band aller bands kregen.
Ik vond Wish you were here helemaal te gek en er viel erg goed bij te blowen. Dat had die Syd Barret, over wiens gekte het nummer handelt, immers ook gedaan, te veel blijkbaar. Die lange gitaarsolo's en dat slepende ritme, precies wat er nodig was voor het goeie sfeertje in die jaren
Of ik nu, sinds 25 jaar niet meer geblowd hebbende, dat nog steeds vind? Ik denk dat het allemaal wat langdradig is. Het titelnummer blijft wel lekker in de oren zitten. Het is ook zo makkelijk mee te spelen op gitaar.
Maar nooit zal het meer een van mijn favoriete albums worden. Dat heb je zo met die platen die zo gebonden zijn aan een bepaalde periode in je leven. Geen sterren derhalve

Kevin-Raphaëll
ik ken dat album al zo'n 7 jaar en heb deze al verschrikkelijk vele malen beluisterd. moet zeggen dat ze blijft boeien. prachtige plaat en de 5 blijft staan.

avatar van Bulldozer
@bertus99: Je hebt toch mooie herinneringen aan die "bepaalde periode in je leven"? Nee, ik snap dit echt niet. Dit soort platen blijf je mooi vinden, zeker door herinneringen, in welke vorm dan ook.

avatar van jeroenheinz
Afgelopen zomer na een avond stevig stappen strompelde ik met een paar vrienden naar mijn slaapzak om daar een aantal uur later wakker te worden met flink wat hoofdpijn Mijn hoofdpijn verdween al snel toen ik de eerste klanken van van dit geweldige album hoorde, omdat iemand zo vriendelijk was geweest dit op te zetten. Dit is niet alleen een geweldig album maar werkt ook erg goed als anti-kater middel

avatar van kaztor
Moet je Ummagumma eens proberen....

avatar van jeroenheinz
Zal ik eens doen

avatar van bertus99
@ Bulldozer: Ik bedoel ook niet dat ik geen mooie herinneringen heb aan dit album, die heb ik zeker. Het is ook een goede plaat en dat blijft het. Maar de intensiteit als ik het hoor is bij mij niet meer als in de jaren 70. Terwijl albums van Van Morrison, The Beatles en Dylan dat wel hebben weten te behouden. Voor mij is Pink Floyd blijkbaar toch minder tijdloos dan die drie.

avatar van Bulldozer
OK Bertus, ik begrijp je intentie.

avatar van 999Grey
ik zag net iemand reageren dat dit album te langdradig is?
shame on you! het is niks voor niks een album, geen 'greatest hits collection' (wat by the way niet voor pink floyd is uit te brengen).
tip: ga in een stoel zitten, liefst tegenover je geluidinstalatie, en laat het album van begin tot eind in je stromen...... daarna praten we verder!

avatar van Hans Brouwer
en... Have A Cigar .

999Grey schreef:
ik zag net iemand reageren dat dit album te langdradig is?

Moet je toch eens luisteren naar Echoes.... prachtig samengesteld (volgorde en songkeuze) en schitterend geremastered.

Natuurlijk is het wat anders dan een origineel album, maar deze greatest hits is een album op zich.

Dave.
Heb dit album slechts enkele weken geleden leren kennen, maar hij behoort nu al tot men favorieten. Persoonlijk vind ik deze beter dan Dark Side Of The Moon.
4,5 (voorlopig).

avatar van Gerards Dream
Ben ik met je eens. Wish You Were Here is meer het verhaal van Pink Floyd zelf dan van een fictieve groep zoals op Dark Side of The Moon. Daardoor net dat stukje beter, maar veel schelen doet het niet.

grappig dat het nr 'wish you were here' qua melodie lijn grotendeels is gejat van : van morrison's 'almost independance day' van Saint Dominic's preview....

avatar van Gerards Dream
In de klassieke muziek wereld is het een eer als je werk door een andere componist wordt gejat. Waarom in de popmuziek dan niet? Het geeft immers wel aan dat er wat in zit wat de moeite waard is.....

EVANSHEWSON
marcello schreef:

Ik ga dat eens checken, want ik heb die van Van (van Van, dat klinkt niet maar allez...) en kom terug met mijn bevindingen hierover, ok?

bertus99 schreef:

Goed gezegd! Dat heb ik nou ook maar dan met een aantal housealbums.

Joy
EVANSHEWSON schreef:

phil collins scoorde er ook nog een hitje mee

Gerards Dream schreef:

Ik denk dat het eerder een oneer is voor diegene die jat. Niet andersom.

avatar van Gerards Dream
Wat ik er over gelezen heb vonden componisten van klassieke muziek het een hele eer als hun werk door een collega werd geciteerd. In dat geval stelde je wat voor. Zelf ben ik ook van mening dat dit een vreemde gang van zaken is, maar als meerdere boeken het bovenstaande beweren ga ik er vanuit dat het zo is. Dus de zin "Beter goed gejat dan slecht gedaan." gaat kennelijk op in de muziek.

avatar van Lennonlover
Laat ze maar doen. Jatten zoveel je kan, mag voor mij. Maar dan raak je niet veel verder vooruit vind ik. Origineel is altijd beter (enfin, meestal toch.). Ik vind het inderdaad ook een compliment voor diegene die gejat wordt. Het is gewoon een beetje een teken van zwakke inspiratie voor diegene die jat.

avatar van Gerards Dream
Volgens mij zijn ze aan het jatten. Het is zo rustig rondom dit album. Of is het stilte voor Welcome to the Machine.

avatar van Lennonlover
Wie weet... Ik hoop van niet in ieder geval. Het origineel is voor negentig percent van de tijd beter. Laatst nog eeen Instant Karma van John gecoverd gehoord. een regelrechte schande. Dat ze dit Pink Floyd maar niet aandoen!

nummer "wish you were here" tijdloze klassieker zelfs goed in Wycleff jean cover versie!

Enige mindere nummer is Have a Cigar, maar dan nog is dat een dikke 5 waard!

DonDijk
Neeheee...hoe vaak moet ik het nog zeggen; check de geweldige solo

avatar van Gerards Dream
En luister eens na de tekst, deze is namelijk erg maatschappijkritsch. Laat deze een keer goed op je inwerken, want hij is nog steeds van toepassing.

avatar van Harribo
een 5 , top -klassieker

WoetR
jaaaaa dit klinkt goed. Geef mij dit maar ipv de voorganger. twee uitschieters zijn beide versies van Shine On You Crazy Diamond: fenomenale opbouw. Wish You Were Here is ronduit prachtig.
Minpunt: Welcome to the Machine zeurt maar door, vooral tijdens de vocalen heb ik een teiltje nodig. De solo maakt echter een hoop goed, maar niet genoeg om het nummer op te laten staan. Misschien komt het ooit nog

4.5