Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van wolf
De teksten van Waters op Animals zijn zeer goed, maar toch is het Gilmour die de show steelt met zijn briljante Solo werk. (op Animals he)

avatar van ricardo
de allerbeste floyd plaat uit het zeer omvangrijke oevre van de band vooral shine on part 2 , de beste muziek ooit gemaakt

avatar van Rufus
Ooit gemaakt is misschien wat overdreven, maar wel fantastisch.

tis ier precies kattendag

trouwens dit plaatje is om van te smullen

avatar van LeRoi
Leuke plaat van een prima band......maar niet geheel mijn 'cup of tea'......maar dat begreep u al....

1 van de beste groepen uit de jaren 70 zonder twijfel

maar 5 nummers maar wat voor nummers

een bom van een plaat

LocoHermano
De enige Floyd plaat die ik in bezit heb. Welcome To The Machine en Have a Cigar doen me weinig, maar Shine On..(vooral parts VI-IX) en Wish You Were Here vind ik erg goed. Ik ga dit niet beoordelen aan de hand van sterren, daar ken ik de band te slecht voor.

avatar van KapiteinClaus
Een geweldige CD, een van de beste die ik tot nu toe gehoord heb. Welcome to the machine doet me niet veel, Have a cigar is gewoon goed maar de rest is heel erg goed!

Maarten||
Wat een pracht van een plaat! Dit ga ik vaker beluisteren .

avatar van Bulldozer
Absoluut één van de beste albums van Pink Floyd. Het intro is weergaloos en tijdloos. Subtiel keyboardwerk van Richard Wright. Op dit album vallen de kwaliteiten van het viertal perfect samen en vullen ze elkaar aan.

avatar van Benjammin'
Super. Vooral Shine on you crazy diamond, voor mij een van de mooiste nummers allertijden. Op emotie en compositie. Ken van dit album dan ook echt elk nootje.

Maarten||
Gisteravond opgezet; tranen in mijn ogen van Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V), zo perfect .

Feeder
Echt weergaloos, ik ben nog steeds iedere keer zwaar onder de indruk.

avatar van argus
Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) trouwens ook. Toch heb ik het idee dat dit album vanwege z'n goede opener en afsluiter (die zo'n beetje hetzelfde thema hebben) lichtelijk wordt overschat. Song 2 t/m 4 (pakweg 19 minuten) vind ik namelijk helemaal niets, dus bij elkaar genomen toch ook weer niet zo'n sterk album als je dat in beschouwing neemt. (of je moet die songs 2 t/m 4 wel goed vinden...)

Feeder
Toeval of niet maar ik vind song 2 t/m 4 helemaal het einde. Dit is met andere woorden 1 van m'n absolute lievelingsalbums.

DonDijk
Have a Cigar vind ik juist weer het beste wat er op dit heerlijk album te beluisteren valt.

Nee maar, de eigenlijke nummer 1 - dit album dus, gebaseerd op sterren - is 1 of 2 plaatsen gezakt ...

Kevin-Raphaëll
ja? valt me niet direct op eigenlijk????

avatar van xalibertofislak
Gisteren gekocht en zo'n drie keer achter elkaar geluisterd, waaronder één keer met whiskey bij kaarslicht (heerlijk cliché, maar wel bevordelijk voor de muziek) en ik kan niet anders zeggen dan dat het een prachtig album is. Voorlopig 4,5 ster, maar dan kan veranderen omdat ik nog wat moet wennen aan Have A Cigar en Welcome To The Machine.
Overigens doet de synthesizer bij Have A Cigar (die na 24 seconden invalt) mij herinneren aan een film die ik ooit gezien. Ik weet alleen niet welke, erg irritant.

Dit is natuurlijk een fantastisch album. Als je het beoordeelt op samenhang tussen de nummers, dan is dit het unieke album. Ik ken geen beter album waarbij de nummers zo bij elkaar passen. Weergaloos. Een parchtig 'boek'.

'Shine on you crazy diamond' part one is natuurlijk sidderend spannend. Gaat door merg en been. 'Welcome to the machine' wat te mechanisch en hierdoor verliest het album een half puntje.

voltazy
Viscus schreef:

nog veel te luisteren

avatar van Joy4ever
Ik ben begonnen met TDSOTM en dat vond ik een behoorlijke tegenvaller. Maar ik wilde het nog niet opgeven met Pink Floyd dus heb ik me gewaagd aan deze WYWH. En ik moet zeggen: erg mooi album, het zit veel beter in elkaar dan zijn voorganger. En de zang is deze keer wel in orde, vooral op het titelnummer.

avatar van orbit
Bij mij ging het ongeveer andersom..

Ieder zijn visie. Vindt Dark Side veel te opgeblazen muzikaal

avatar van orbit
Dat vind ik juist van deze plaat.. die oeverloze solo's en gedoe rondom één nummer gaat me vervelen, zeker omdat hetzelfde thema dan weer terugkomt steeds. Als dat nummer gewoon was teruggebracht tot 8 of 9 geniale minuten en ze hadden er nog wat nummers ala Wish You Where Here opgezet, was dit een dikke voldoende geweest van mij, nu is het een plaat die ik niet meer hoef op te zetten.

avatar van DikkeDarm
overloze solo's een sampletje 10x herhalen dat is voor mij oeverloos gepriegel maar dit ECHT NIET.als je bijv: "Shine On You Crazy Diamond" part 1 en 2 achter elkaar hoort weet je wat ik bedoel. Als je het geduld niet op kan brengen om hier de klasse van de muzikanten te horen dan vind ik dat heel jammer.

avatar van orbit
Ik kan het geduld wel opbrengen, maar ik vind desalniettemin dat ze zichzelf herhalen.. dat doen ze iets minder irritant ook al op de Wall met another brick. Maar hier vind ik het vrij weinig verheffend gedaan, en na een paar keer weet ik het wel. Ik heb liever dat ze een paar van die slowhands van Gilmour in een nummer van 9 minuten persen met refrein en al en dan verdergaan met iets anders. Dit verneveld de klasse van de muzikanten alleen maar, als ze het nou op een liveplaat zouden zetten..

avatar van Thuurke
Mooi dat Roy Harper Have a Cigar heeft ingezongen en dat ook Led Zeppelin een nummer een nummer over hem heeft gemaakt: Hats Off To Roy Harper.

avatar van kaztor
orbit schreef:

Ben het normaal gesproken altijd met je eens, maar hier eens een keer niet. De manier waarop dit album in elkaar steekt bevalt me zeer. Het heeft een lekkere lome, maar ook donkere sfeer, en het terugkerende Shine On vind ik juist geweldig werken, vooral met de overgangen in nummers erbij nemend voor het totaalplaatje.
Have A Cigar vind ik hier het hoogtepunt.

Feeder
Kaztor, geef me een knuffel.

- Ook ik ben stiekem een Orbit-fan
- Ook ik ben het voor 1 keer niet met hem eens.
- Het terugkerende Shine On vind ik ook fantastisch.
- En ja hoor, Have A Cigar is ook mijn favoriet.