Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

De eindgitaarsolo van 'Have a Cigar ' is magistraal!!!
Die Gilmour toch.

avatar van avdj
Ik vind de beide stukken SOYCD het beste.

avatar van HiLL
Ja maar die solo is inderdaad om over naar te schrijven! Potjan3 zeg.

avdj schreef:
Ik vind de beide stukken SOYCD het beste...

... ooit.

avatar van avdj
Nou ja, gaat wat ver maar fenomenaal vind ik het wel.

avatar van Arno
Gewoon een fantastische cd. Shine on you crazy diamond is veruit het beste van Pink Floyd. 13 en 12 minuten is niks te lang.

Te kort zelfs!

avatar van Dielie
ik ben er dan toch uit, en ging deze kopen vandaag en nu vond ik hem nergens, ajijjijtog,

morgen nog keer ergens proberen en dat wordt een gezellige kerst

Zeker kopen dit album Dielie.
Gegarandeerd een topper.

avatar van avdj
De twee stukken van SOYCD zijn echt subliem. Nummers 2 en 3 hadden bij mij wat tijd nodig.

Nummer 3 wende bij mij toch al heel snel.
Welcome to the Machine is inderdaad wel een groeier, ook het enige 'iets mindere' nummer van dit legendarische album.
Maar de tekst is wel subliem van dat nummer.

avatar van The Scientist
"Welcome to the Machine" minder
Dat vind ik zo'n beetje het mooiste nummer van de CD, hoewel SoYcD ook geniaal is. Kwam er trouwens net pas achter dat de naam SYD daar in de titel verwerkt zit, een wel heel subtiele verwijzing naar het onderwerp van dit nummer. Vond zelf "Have a Cigar" de eerste paar keren wat minder, maar die begin ik ook steeds mooier te vinden. Mooiste moment van de plaat is voor mij het moment dat de eerste woorden gezongen worden in SoYcD.

avatar van avdj
Voor mij ook. Prachtig gekozen dat moment. Inmiddels ben ik aan alle nummers 'gewend geraakt' en vandaar dus ook 5*

Lastig om op pagina 4 nog iets zinnigs over dit album te zetten: ik switch qua beoordeling altijd wat heen en weer. Dan wat naar boven, dan toch weer wat naar beneden.

Geen "persoonlijke all-time-classic" (wat het blijkens de populariteit hier zeker is voor velen), maar wel een sterk album in mijn collectie.

avatar van Arno
Voor mij ook zeker 5*. Samen met The Wall het beste Pink Floydalbum.

Ik vind dit absoluut hun beste en veel beter dan The Wall, daar worden zo bijna pathetisch sentimenteel.

avatar van Drs. DAJA
Erg leuke Pink Floyd plaat. Op het niveau van Dark Side Of The Moon en The Wall. Maar beide laatste platen zijn zonder twijfel beter.

Op hetzelfde niveau maar toch beter? Beetje ongelukkige verwoording, maar we begrijpen je...

wavanbuuren
Na maanden zeuren bij een collega (ja ik weet het, ik ben lui) kreeg ik eindelijk een kopie van wish you were here in handen. Na de eerste luisterbeurt had ik eerlijk gezegd het gevoel dat het me allemaal behoorlijk tegenviel, maar nu na een keer of twintig is het kwartje toch echt gevallen. Heerlijke luistermuziek met Welcome to the Machine als voorlopige favoriet 4.5*

avatar van avdj
Een 'voorlopige' favoriet na 20 luisterbeurten?

avatar van The Scientist
Ik ben hier de laatste tijd ook volop naar aan het luisteren, wat heeft dat laatste nummer een ultiem mooie bas-intro . Eigenlijk heb ik niet zozeer een favoriet nummer op dit album staan, vondeen tijdje "Have A Cigar" minder maar die is toch ook wel erg mooi.

Het is gewoon fijn dat elke song net iets anders heeft en dat het toch samen een sfeer uitademt , mooiste stuk voor mij is nu de eerste keer dat er gezongen wordt in Shine on You Crazy Diamond deel 2 , de regel "Nobody Knows Where You Are, How Near Or How Far"

wavanbuuren
avdj schreef:
Een 'voorlopige' favoriet na 20 luisterbeurten?

Altijd ruimte laten voor verandering avdj, anders roest je vast

avatar van IMPULS
Have a Cigar fade out op een vage radiozender en na enig tunen start kort erop de intro van Wish you were here, overvloeiend naar de glasheldere studioweergave. Wat een vondst !

avatar van Gajarigon
Dat vind ik ook prachtig gedaan. Ook het einde van Welcome To The Machine, met die 'pijplijn-geleiden' zijn origineel gevonden.

Ace
Schitterend album dat samen met DSOFTM een soort magisch duo vormt voor mij. Wel ben ik één van de weinigen die nog steeds niet helemaal kapot is van 'Welcome to the Machine'. De rest van het album maakt dit zo ruimschoots goed dat 5* het minste is dat ik kan geven!

avatar van HiLL
Ace dat had ik eerst ook met the Machine. Ik moet echter zeggen dat ik het een zeer goed nummer vind inmiddels. Met name door de koptelefoon.

Ace
Ik heb een zeer goede versterker en speakers, dus heb daar geen koptelefoon voor nodig. Misschien ga ik het ook nog eens een zeer goed nummer vinden, maar dat overdreven synthesizergepingel gaat naar alle waarschijnlijkheid nooit wennen...

Van dat hoge toontje dat in Welcome to the Machine voorkomt (in mijn eigen taaltje 'het vlindergeluid', al vraag ik me zelf af waarom) krijg ik steevast een ferme schok in mijn hersenen, en beginnen mijn oren ferm te suizen . Ik raad iedereen dus aan om inderdaad met gewone boxen te luisteren...

avatar van orbit
Een van de meest overschatte platen ooit.. 4 nummers waarvan 3 aardig en één erg slecht. Daarnaast is eigenlijk 1 van die drie ook nog een nummer dat 26 minuten duurt!! 26 fuckin minuten, hallooo!! Best mooi thema hoor, maar om daar nu 26 minuten over te moeten gaan gitaarpielen en met je orgeltje zwaaien vindt ik een beetje teveel van het goede. Wat dat betreft is pink floyd toch een beetje verouderd.. dat was vroeger tof, toen we nog urenlang in onze lavalampen staarden en allemaal op de poef aan een stickie zaten hijsen.. maar met dat soort gepiel kun je nu toch niet meer aankomen
Dark side, dát is een voorbeeld van effectief een spanningsboog opbouwen en je luisteraar niet vermoeien. Zelfs het nummer echoes is dat. Maar shine on duurt on en on en on en on... *zucht* waarom zijn er nog steeds zoveel symfoknakkers die dat niet inzien?

dat klinkt toch wel heel erg naar de ABSOLUTE waarheid; hetgeen in muziek niet bestaat
en zijn het niet de symfoknakkers die ook genieten van ruim 23 minuten "Echoes"