Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van Brains
Ik ben niet thuis in dit genre, en ken verder (bijna) niks van Pink Floyd, maar wat is Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) een prachtig stuk muziek!

Frostyx
Strakke cover

beaster1256
misschien wel één van de beste cd's aller tijden , tijdloos dat zeker , en nog altijd zeer geliefd zowel bij jong en oud !!!!!

beaster1256
heb onlangs nog mijn pink floyd basketters gekocht van all star met op de zijkanten de foto van dit meesterwerk

niet belangrijk , ik weet het !

avatar van Leeds
Amen voor Beaster Buster

Ja gewoon een meesterwerk. Je hebt het gevoel dat je wat doormaakt als je deze CD draait, je beland ergens in en je komt er sterker weer uit.

Gisteren nog eens geluisterd. Toch wel een sterk album, ik doe er een halfje bij.

avatar van Tony
Wish you were here (de track) is het beste nummer ooit gemaakt als je het mij vraagt. Ik speel gitaar en dit nummer zit qua gitaarwerk zo geniaal in elkaar dat ik niet anders dan de volle 5 punten kan geven. 4,41 gemiddeld snap ik niet; Iedereen die dit heeft gehoord is toch "om", anders heb je gewoon stront in je oren.

avatar van trebremmit
4,41 snap je niet? Dat is echt ongelofelijk hoog, jij wil het nog hoger hebben? Ik snap het ook niet maar dan de andere kant op, doe mij maar Piper at the gates of dawn.

stuart
4,41 is bij zo'n stemaantal een hele beste score; ik denk dat menig album dat wel wilde hebben met zoveel stemmers. Have A Cigar! op dit 'succes'....

wijsneus
Precies wat Stuart zegt.
Onvoorstelbaar hoog gemiddelde, daar kunnen maar erg weing albums aan tippen.

Persoonlijk vind ik het licht overschat, maar daar heb ik ergens anders al eens over geschreven.

avatar van Leeds
Ach kom

het is een brilliant meesterstuk. verplichte studie voor iedere muziekliefhebber.

avatar van ricardo
Licht overschat?

Welnee, eerder licht onderschat, want ik geef immers een 5*.

Father McKenzie
Als perfectie bestaat en toch niet saai is, dan moet het wel deze plaat zijn, of eigenlijk zowat om het even welke Pink Floyd plaat gereleased tussen 1971 en 1979.
Maar mijn absolute voorkeur gaat toch uit naar deze, al was het O zo close met Meddle, Animals, The Dark Side of The Moon èn The Wall.
Deze heren hebben voor mij, samen met The Beatles, toch de soundtrack van mijn leven geschreven. Daarmee bedoel ik; als ik het geluk mag hebben van zéér oud te worden, hoop ik tegen mijn honderdste nog regelmatig van deze onverwoestbare droommuziek te mogen genieten.

Al is het in het rusthuis dat ik er een dansje op doe met de rollator!

Hoevéél beter kan muziek nog worden? Niet veel, dit is muziek van zo'n bovenaardse schoonheid..... haast niet te vatten. Filmisch mooi, als het ware.

Toen het album voor het eerst uitkwam, had ik Meddle en The Dark Side of The Moon al verslonden, Obscured By Clouds, dat er tussenviel, moest ik toen nog ontdekken; dat inhaalmaneuver kwam wat later en ook dàt vond ik géén misse plaat, maar nèt niet van de klasse van de andere vernoemde platen.

Toen dit album dan uitkwam, ging je bij vriendjes die ook van the Floyd hielden, en ging je bij elkaar naar die elpee luisteren.
Of voor elkaar cassettebandjes opnemen met die muziek.... Dàt waren nog eens tijden.

Je was een puber, je ging bij vrienden langs, elpees betekenden nog iets in die tijd.

De jeugd groeide nog op met de popcultuur, ik vraag me af of dat tegenwoordig nog zo ervaren wordt als toen; ik vrees er voor, omdat het aanbod duizend keer groter (maar daarom niet beter) is geworden, en omdat alles zo veel vluchtiger is geworden.
Wie neemt nog de tijd om een heel album te beluisteren?
Tegenwoordig duren albums ook véééééééls te lang, deze hier duurt drie kwartuur, ideaal is dat.

Wij groeiden op met popcultuur, met elpees waar werk van gemaakt werd, niet in het minst voor de prachtige hoezen.

Deze is er één van Storm Thorgerson, als ik me niet vergis. Hignonis heette het artiestenproject waar hij deel van uit maakte en die de meest formidabele hoezen ever hebben ontworpen.

Ik heb aan dit album al aardig wat geld uitgegeven, maar iedere Frank destijds, en iedere Euro is het dubbel en dik waard.

Eerst dus gewoon op vinyl, de elpee, jawel. Later de cd en nog later de SACD, voor de perfecte klank.

Nou, als er de komende 50 jaar nog betere geluidsdragers ontworpen worden, wil ik er best nog eens wat tegenaan gooien, dergelijke muziek is onaards mooi en verdient het.

Dit is er zo ééntje om voor eeuwig en drie dagen te koesteren.

Hemels.

stuart
Mooi stukkie, oh Father....

avatar van LucM
Volledig eens met Father McKenzie, dit album bewijst dat technische perfectie, originaliteit en sfeer hand in hand kunnen gaan.
En ja, destijds was popmuziek vrijwel de enige cultuur waar de jeugd zich kon optrekken, jongeren waren intenser bezig met muziekbeluistering.
Nu is er ook internet, DVD, Playstation ... popmuziek is slechts een tussendoortje geworden.

avatar van corn1holio1
LucM schreef:

Dat is toch een beetje kort door de bocht he. Er zijn meer dan genoeg jongeren die intensief met popmuziek bezig zijn. Die kunnen er ook niet aan doen dat er op de radio alleen maar bagger gespeeld wordt...

avatar van LucM
Natuurlijk zijn er nu ook jongeren die intensief met popmuziek bezig zijn (dat merk ik ook op MuMe), maar er zijn nu veel meer andere cultuurvormen voor de jeugd. Er zijn ook veel jongeren die zich enkel bezig houden met bv. Playstation of Facebook en niet geïnteresseerd zijn in muziek, je kan hen dat niet kwalijk nemen.

avatar van George
Ja , ik denk dat corn1 , wel een beetje gelijk heeft. Het is waar dat voor veel jongeren popmuziek slechts als tussendoortje dient. Voor veel ouderen overigens ook.
Maar is dat nou echt zoveel anders dan ten tijde van Wish you were here ? Zowel op MuMe als daarbuiten zijn er veel jongeren die zich intensief bezighouden met muziek. Ik ben er van overtuigd .
Serieuze muziekliefhebbers zullen er altijd zijn en blijven.
Dus: niet zo somber op de woensdagmorgen , LucM

@ Father : bedankt voor je mooie verhaal !

avatar van barrett
Tja ik moet altijd lachen met de term "serieuze muziekliefhebber", iedereen denkt van zichzelf dat hij een serieuze muziekliefhebber is.

Muziek is en blijft muziek of dat je smaak is of niet, het is en blijft gewoon muziek. Je merkt hier ook op MuMu dat er verschillende smaken zijn die niet altijd voor iedereen als top worden gewaardeert.

Over Wish you where here kan ik ook kort zijn, ik ben een van de jongere generatie ken mijn klassiekers en deze is echt top... samen met Dark Side of the Moon tot de ultieme top van Pink Floyd. (The Wall vind ik echt zo overschat... maarja bon).

avatar van George
In mijn optiek heeft de term serieuze muziekliefhebber niets van doen met muzikale smaak. Wel met het gegeven dat er mensen zijn ( jong en oud ) die muziek voornamelijk genieten als achtergrondbehang ; dus oppervlakkig muziek ervaren en mensen die zoveel van muziek houden dat zij er geconcentreerd ( serieus) naar willen luisteren. Met of zonder glimlach !

avatar van LucM
Inderdaad, 'serieuze' muziekliefhebbers houden zich intens met muziek bezig, het genre speelt geen rol of het nu pop, klassiek of jazz is.
Ik kan mij goed voorstellen dat dit album voor velen jeugdsentiment is, Pink Floyd was één van de topbands in de jaren '70.
Muziek is perceptie, van de albums van Pink Floyd in de jaren '70 waaronder "Wish You Were Here" kan ik blijven genieten, met de huidige R&B bv. heb ik weinig.

Father McKenzie
Eerlijk gezegd, ik denk ook met het ouder worden, dat je toch méér belang hecht aan muziek uit de tijd dat je jonger en mooier(!) was.
Jeudsentiment heeft daar veel mee van doen, uiteraard.
Er zijn in elke generatie zware muziekliefhebbers en muziekgekken, en ik ben er zeker van dat er tegenwoordig ook nog prachtige dingen gemaakt worden, in elke periode trouwens.
Maar deze muziek hier zit bij mee heel diep. En heb ik zeer hoog op.

avatar van LucM
Dat je meer belang hecht aan muziek van jouw tijd kan ik wel begrijpen, de albums in mijn jeugd waaronder "Wish You Were Here" heb ik vele malen gedraaid en ken ik door en door. Al zijn er ook recente albums waar ik aan verkocht raak zoals die van Elbow, Fleet Foxes, Anthony & the Johnsons.
Maar de muziek van bv. Pink Floyd, David Bowie, Abba, Queen, Bob Marley, The Police, Dire Straits ... zal ik blijven draaien.

avatar van George
En......wat was dat mooi , toen Wish you were here verscheen ; een lp geheel gesealed in zwarte folie .Nog nooit eerder gezien . Bijna zonde om het er af te halen. Maar je moest wel .

avatar van barrett
Father McKenzie schreef:
Jeudsentiment heeft daar veel mee van doen, uiteraard.
Maar deze muziek hier zit bij mee heel diep. En heb ik zeer hoog op.

Dat is inderdaad normaal denk ik, je kan niet altijd blijven evolueren kijk ook naar verschillende artiesten die doen dat ook op den duur niet meer.... David Bowie zal nu wsl, moest hij een nieuwe plaat uitbrengen (kleine nuance), ook teruggrijpen naar dingen waar hij vroeger mee bezig was.

avatar van Pooiertje
Father McKenzie schreef:
Een mooi stukje

avatar van Tony
@ trebremmit, stuart, wijsneus, etc.

Ik reageerde (een beetje primair...) op het halve puntje erbij van Stijn_Slayer, net voor mij gepost. WAT nou half puntje erbij? Als je hier de 5 sterren niet aan afhoort, waaraan in godsnaam nog wel dan?

Maar jullie hebben gelijk, 4,41 is zowat de hoogste gemiddelde score die ik kan vinden. Ik mag dus niet klagen!!

avatar van TideOfTears
Shine On You Crazy Diamond is misschien de mooiste song dat Pink Floyd ooit hebben gemaakt, en Wish You Were Here is prachtig zeker als je het verhaal van Syd Barrett kent. echter door Welcome To The Machine moet ik dit toch 4,5 geven, als je dan net de prachtige bluesy yet pink floyd achtige opener hebt gehad krijg je ruim 7 minuten van een veel minder sterk nummer(ik heb geen idee hoe ik het nummer zelf nog verder zou kunnen beschrijven) en daar heb je toch wel last van.

Tony schreef:
@ trebremmit, stuart, wijsneus, etc.

Staat in de wet dat ik dit album 5* moet geven dan?