Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van ArthurDZ

Ja hoor, op pagina 256 alinia 23 regel 7

TideOfTears schreef:
Shine On You Crazy Diamond is misschien de mooiste song dat Pink Floyd ooit hebben gemaakt, en Wish You Were Here is prachtig zeker als je het verhaal van Syd Barrett kent. echter door Welcome To The Machine moet ik dit toch 4,5 geven, als je dan net de prachtige bluesy yet pink floyd achtige opener hebt gehad krijg je ruim 7 minuten van een veel minder sterk nummer(ik heb geen idee hoe ik het nummer zelf nog verder zou kunnen beschrijven) en daar heb je toch wel last van.

Had ik ook in het begin, mijn advies is dus: vaker luisteren!

avatar van ricardo
Gewoon 1 van de allerbeste albums ooit gemaakt van wat voor artiest/band dan ook. Als ik een discman en 1 cd mocht meenemen naar een onbewoond eiland, dan wist ik het wel.

Staat in de wet dat ik dit album 5* moet geven dan?

Nee hoor, dat niet. Maar als je George Harrison 5* geeft, mag je mij eens uitleggen waarom zo'n onmiskenbaar meesterwerk van absolute buitenklasse als Wish you were here, van jou "maar" 4* sterren krijgt. Ieder album in mijn top 10 heeft van mij trouwens 5* sterren gekregen, Misschien is niet iedereen het daarmee eens?

Tja, smaken hè.

Tony schreef:

Omdat ik All Things Must Pass een mooier album vind, simpel. 4* is omgerekend een 8. Wat is dan het probleem? Een 8 is flink hoog dacht ik zo. Ik strooi niet met vijven.

avatar van Schizophrenia
Inderdaad, ik ben het met Stijn_Slayer eens. Een 8 is een mooi cijfer. Niet iedereen weet deze plaat net zoveel te waarderen als de meesten. Dat heb ik wel met meer platen, en dan is het jammer dat sommige Users er zo op gaan inhakken.

Misterfool
ik geef het album ook maar 4* hoor en ik ben een pink floyd liefhebber. dit komt omdat ik have a cigar maar niks vind en omdat ik hier een beetje het totaal concept en teksten van waters mis. ten slotte is de experimentatie drang hier wat minder dan op de voorgaande platen. hier kijken ze wat meer terug. sluit overgens niet uit dat dit album ooit weer op 4,5* komt.

Joy
have a cigar had zo op animals kunnen staan wat mij betreft

dik nummerke

avatar van ricardo
Op dit album staat geen 1 slecht of minder goed nummer. Van begin tot eind een perfect album. Have A Cigar is net zo'n prijsnummer als alle andere nummers, lekker heavy en donker. Qua sfeer inderdaad lijkt het net of het een voorbode was van het album Animals, hij zou daar zo tussen gepast hebben. De titeltrack is zeer emotioneel natuurlijk en door die lading erg goed. Qua structuur en opbouw en genietbare luisterbaarheid vind ik de titeltrack nog het minst goede nummer, maar door die emotionele lading is dat ook een super nummer. Welcome To The Machine is zo'n lekker trippie en hallucinerend nummer. Ook 1 van de mooiste nummers doe PF ooit gemaakt heeft. Shine On hadden ze gewoon 1 nummer van moeten maken als afsluiter van dit album, dan was het helemaal super geweest. Net als Echoes op het album Meddle.

Nietemin voor mij 1 van de beste albums die ik ooit gehoord heb, en die nooit verveeld en altijd super blijft.

avatar van Schizophrenia
Volgens mij paste Shine On You niet in zijn geheel op een Lp kant.
Daarom staat hij er in twee stukken op.

avatar van jeewee*
Ik heb Welcome to the Machine een tijdje een zeiknummer gevonden, maar na een nieuwe luisterbeurt vind ik hem weer helemaal top!
En natuurlijk de rest van het album, met Shine one you.. in het bijzonder, is he-le-maal goed. Vakmanschap.

avatar van Tony
Sorry hoor. Ik kan en wil niemands smaak in twijfel trekken of "erop inhakken", van mij mag je 5* aan George Harrison, George Michael en George Baker geven.

Ik had alleen de (naieve?) hoop, dat dit album boven iedere discussie verheven zou zijn. Het ultieme album, zeg maar. Maar goed, er wordt al 26 pagina's over dit album gediscussieerd.

Ik ben al ruim 1.000 platen, cassettebandjes, CD's en MP3's op zoek naar dat perfecte album en vind Wish you were here daar heeeeeel dichtbij komen. Maar dat is blijkbaar niet iedereen met me eens. Ik zoek verder...

Staat in de wet dat ik dit album 5* moet geven dan?

Was dat maar zo, dan was er tenminste één wet in dit land dat deugt!

Tony schreef:

Zo'n album bestaat niet... Zelfs onder de PF-fans ziet lang niet iedereen dit als hun beste album.

Dat begrijp ik.

Maar dat is stiekem toch wat wij zoeken, het ultieme album. Of ben ik nou de enige met die "afwijking"?

Misterfool
herman schreef:

Zo'n album bestaat niet

zeker wel en die staat op no 1 van mijn top tien. iedereen die het niet met mij eens is gewoon gek.

zei de grootste gek

avatar van Lakai
Dat begrijp ik.

Voor de ene is dit het ultieme album, voor de andere is dat het ultieme album.

Er is geen album wat íedereen helemaal geweldig vindt.

avatar van ricardo
Dit album ben ik nu even aan het afspelen weer. Ik draai hem de laatste tijd niet al te vaak meer, ook omdat ik dit in het verleden natuurlijk herlemaal grijs gedraaid heb. Dit album heeft bij mij al een paar jaar behoorlijk geroeleerd in mijn top 10, maar ik heb deze er altijd in gehad en gehouden. Soms plaatste ik een ander album weer boven deze, dan weer een album die ik boven deze had staan die er nu niet eens meer instaat. Dit zet ik waarschijnlijk wel definitief op no 1 in mijn top 10,( al weet je dat natuurlijk nooit helemaal 100 procent zeker). Vooral omdat dit album mij altijd heeft bijgestaan, ook als ik even erg enthousiast met ander muziek bezig was.

Ik denk wel het beste album ever voor mij.

avatar van Helicon
ricardo schreef:

Ik denk wel het beste album ever voor mij.

Dat geldt voor mij ook! Tot nu toe (en ik zie dat niet gauw veranderen) de onbetwiste nr 1.!! Zoiets moois is en zal er nooit meer gemaakt worden, in mijn nederige opinie (voor wat die waard is)

avatar van ricardo
Wat moet de druk groot geweest zijn en de verwachtingen hoog gespannen zijn geweest in deze tijd. Na het zo goed als perfecte Dark Side Of The Moon weer een album maken die ook weer succes zou hebben. De heren dachten destijds dat TDSOTM niet te evenaren of te overtreffen zou zijn, maar dat is ze met dit album zeker wel gelukt, en hoe. Het steriele en kille maar muzikaal en zakelijk gezien perfecte album als Dark Side, die sound werd min of meer doorgetrokken naar dit album, met het verschil dat hier gevoel bij kwam. Ook werden de nummers weer wat langer, minder in aantal maar langer uitgesponnen. Dit album heeft een enorm eigen gezicht, en heeft wat van de sound van van Dark Side meegenomen ook. Ook op dit album het nummer Have A Cigar, die erg veel van de sound wegheeft van de nummers die op Animals staan. Het klinkt echt als een venijnig Waters nummer al, en dat nummer is een beetje de voorbode van de steeds meer heersende hand die Waters in Pink Floyd kreeg.

Voor mij verruit het beste album uit de Floyd catalogus, en de druk om een album na Dark Side te maken en proberen te evenaren of te overtreffen is een hele opgave geweest denk ik, maar het is ze m.i nog gelukt ook. Samen met Dark Side de meest uitgsproken Prog Pink Floyd albums. Hierna kreeg Water gewoonweg teveel de overhand in de band, waardoor het uiteindelijk ook zal misgaan in de band.

avatar van Helicon
Dat heb ik ook. Ik vind dit album veel beter dan DSOTM. Het komt veel warmer emotioneler bij mij binnen. Ik heb echt het gevoel dat de heren op dit album het beste bij elkaar naar boven hebben gehaald. En dat na DSOTM. Vooral Shine on parts (VI- IX) vind ik van een ongekende schoonheid.

Net wat je zegt; zette Waters na dit album de sound volledig naar zijn hand, En dat heb ik altijd erg jammer gevonden. Terwijl ik Animals, The Walls en Final Cut fantatische albums vind.
Maar wat als Waters niet dat stempel was gaan drukken? Het heeft natuurlijk allemaal niet zoveel zin, maar ik denk er wel eens over. Wat als ........

It's no use, crying over spilled milk!
Daarom geniet ik elke keer weer wanneer ik dit hoogepunt van de muziekgeschiedenis opzet

avatar van Bulldozer
Het intro is zo fenomenaal en tijdloos.....

avatar van bikkel2
Wish You Were Here heeft een wat warmere sfeer dan Dark Side Of The Moon .
Toch blijf ik vinden dat beiden elkaar in kwaliteit nauwelijks ontlopen .
Dark Side is minder toetsengericht . Wish You Were Here heeft geweldige fragmentarische stukken . Zeker in de 2 delen van Shine On en vanzelf Welcome To The Machine .
Maar het conceptuele van Dark Side vind ik dan net even boeiender .
Beiden topproduktie's .
Het knappe is dat de groep heel constant bleef in het maken van kwalitatief sterke platen .
Wel een stuk toegankelijker geworden , maar als muzikanten en bedenkers enorm gegroeid .
Met Animals en The Wall erbij , een geweldige prestatie om artistiek zo lang een topprestatie af te leveren .

Echoes1989
Het blijft ongelooflijk hoe de heren van Pink Floyd na het meesterwerk DSOTM nog een beter album hebben kunnen maken. Ja dit is nog beter, nog emotioneler. Al blijft DSOTM ook wel een trip van jewelste die je het liefst in een keer helemaal uitluistert. Onsterfelijk dat zijn beide platen (en Pink Floyd in het algemeen)

avatar van barrett
Het is inderdaad bewonderenswaardig hou dat deze jongens, zo'n mooie reeks platen konden maken, voor mijn part hoort Meddle er ook al bij...

avatar van doke1
Mooi album! The Wall al geluisterd, alleen DSOFTM niet(slecht he!?) The Wall vind ik een beter album, maar deze mooier! Wish you were here, een van de mooiste nummers die er is. Shine on.. is ook mooi, en lekker zweverig, lijkt wel een soort andere wereld. Maar ik vind Wish you were Here(het liedje) eerlijk gezegd niet - pink floyd stijl. Maar misschien ken ik te weinig van PF om daar over te oordelen. Gaat Wish you were here(liedje) ook over Syd Barret?

Volgensmij wel.

avatar van Arrie
"The song's lyrics encompass writer Roger Waters' feelings of alienation from other people. Like most of the album, it refers to former Pink Floyd member Syd Barrett and his breakdown." - Wikipedia

Ja dus

beaster1256
shine on you crazy diamand gaat wel over syd barrett , naar 't schijnt was hij zelfs eventjes in de studio maar bijna onherkenbaar door zijn jarenlange opsluiting in psychiatrie .