Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

Frostyx
Bulldozer schreef:
Ik krijg nog altijd kippenvel van de laatste pakweg 12 minuten.

Ik van de laatste 44 minuten en 16 seconden.

Frostyx schreef:

Ik van de laatste 44 minuten en 16 seconden.

Ik van de laatste 88 min en 32 sec

Yann Samsa
Ataloona schreef:

Ik van de laatste 88 min en 32 sec

Heb je met één maal luisteren ook niet genoeg?
JOIN THE CLUB!

Hoe moet je een album als dit reviewen: onmogelijk...!
Na te luisteren begrijp je waarschijnlijk wat ik bedoel...

WYWH is een reis, om bij het einde tot een muzikale climax te komen. Het neemt je mee in een zee van emoties. Het vertelt een verhaal van verdriet, onderdrukking en laat je geen seconde los. Het heeft je een reden om nooit te willen sterven en het heeft je een reden waarom je nooit wou geboren zijn.

Het album is perfect uitgebalanceerd, en ieder nummer is een juweeltje (er zijn er dan ook maar vijf).
Experimentele delen worden afgewisseld door puur vakmanschap.
Gilmours zoete stem wordt afgewisseld met de scherpe, emotionele , klagende stem van Waters.
Shine On Your Crazy Diamonds heeft die prachige sfeervolle intro.
Welcome To The Machine zal je schuldig laten voelen, en je triestig laten wezen op een 'gezonde' manier.
Have A Cigar is er om je erbij te houden, en toont het pure vakmanschap van de groep. WYWH is dan weer één brok emotie...

PRACHTIG ALBUM

avatar van Ataloona
Begrijp wat je bedoelt geweldig verwoord trouwens.
Zal hem vanavond weer eens opzetten.

Yann Samsa
Dank!

Veel luisterplezier!

Dwerg Hippoliet
Prachtige opbouw op dit album. Gewoon een machtige sfeer die ze creëren.

avatar van RensZ
Ik snap niet waarom ik Pink Floyd niet eerder heb ontdekt. Afgelopen zondag dit album min of meer op de gok gekocht (ik kende toen alleen Wish You Were Here). Nou misschien was het wel mijn beste gokje ooit wat betreft cd's kopen.

Wat een machtig album met prachtige nummers die mooi opgebouwd zijn door de gitaren en saxofoons.

Geweldig!

avatar van hogweed
Begin jaren 80 hoorde ik WYWH voor het eerst in een jeugdhonk, op LP wel te verstaan. De naald daalde in de aanloopgroef, vervolgens een paar zachte tikjes, en uit de verte zwelde het geluid aan van de synthesizer. En enkele minuten later kwam dan die onsterfelijke gitaarriff van Shine On.... Wat een emotie en wat een kippenvel!

Zo magisch al de eerste luisterervaring zal het nooit meer zijn, maar na vele, vele luisterbeurten is er nog altijd magie, emotie, kippenvel, enz...

Cliché of niet: Na al die jaren vind ik Wish You Were Here (net als Meddle, Dark Side Of The Moon en - vooral - Animals) nog steeds van onverslijtbare buitenaardse klasse!

Ataloona schreef:
Ik kan eigenlijk geen 'minder' nummer noemen op dit album. Wat een KLASSE

Euhm, t album heeft 5 tracks, als er 1 zwakke tussen zou zitten, betekent dit 20% van t album.

Ik vind dit album het beste album van alle PF albums die ik heb. Op twee staat toch TPATGOD (al was t maar omdat ik n zwak heb voor psychedelische albums) op drie staat DSOTM. En dat is (vooralsnog) wel mn PF verzameling... Maar dit album staat toch echt wel op 1!

@amber79

Oh ja daar heb je gelijk in. Ik zou als ik jou was Animals dan maar eens proberen.

avatar van ricardo
@Amber79: En als je van psychedelische albums houdt, dan is A Saucerful Of Secrets ook aan te bevelen. Lekker duister album. Of Ummagumma, dat is wel de psychedelische Floyd topper denk ik.

avatar van Pooiertje
Amber79 schreef:

Ik zou dan eerder naar de tijden van de tracks kijken...

haveman
Als we hier dan toch de loftrompet schallen, doe ik ook maar even mee.

Ik ken alle nummers al een tijdje, maar heb eigenlijk pas sinds kort het album gekocht en speel dus sinds kort ook pas het album als geheel af. Dit bevalt nog vele malen beter en hij kan nog weleens stijgen in mijn top 10.

Misterfool
ik heb dit album toch maar 4,5 ster gegeven. bij pink floyd ben ik zeer kritisch. ik mis hier met uitzondering van welcome to the machine de echte bijtende teksten van waters en ik ben geen groot fan van have a cigar.

avatar van ricardo
Misterfool schreef:
ik ben geen groot fan van have a cigar.
Vreemd, want Have A Cigar dat is nu juist net een nummer met een kritische Waters text. Dat nummer had ook zo op Animals gekund vind ik. Een kritische noot tegen alle grote platenmaatschappijen gaat dat nummer over.

ricardo schreef:

Dat dacht ik ook.

Misterfool
mijn bezwaar tegen have a cigar heeft weinig met de tekst te maken. meer met de opbouw en sfeer die ik helaas niet zo goed uit de verf vind komen. vooral de teksten in shine on crazy diamond vind ik(hoe goed het nummer muzikaal ook is) een stuk slechter dan de teksten op animals en dark side of the moon. wat overgens niet zegt dat ik de tekst van die nummer niet goed vind.

Misterfool
voor de mensen die de tekst niet onthouden hebben hier is:

Remember when you were young, you shone like the sun.
Shine on you crazy diamond.
Now there's a look in your eyes, like black holes in the sky.
Shine on you crazy diamond.
You were caught on the crossfire of childhood and stardom,
blown on the steel breeze.
Come on you target for faraway laughter,
come on you stranger, you legend, you martyr, and shine!
You reached for the secret too soon, you cried for the moon.
Shine on you crazy diamond.
Threatened by shadows at night, and exposed in the light.
Shine on you crazy diamond.
Well you wore out your welcome with random precision,
rode on the steel breeze.
Come on you raver, you seer of visions,
come on you painter, you piper, you prisoner, and shine!

ik heb gewoon niet zo veel met deze lyrics

avatar van barrett
Ik vind die tekst nu net wel goed, maar idd Welcome to the Machine is voor mij ook het zwakkere broertje van de plaat...

haveman
Als je weet waar het betrekking op heeft vind ik het persoonlijk wel erg goed.

haveman schreef:
Als je weet waar het betrekking op heeft vind ik het persoonlijk wel erg goed.

op syd barret uiteraard. ik heb nooit gezegd dat ik de teksten lelijk vind. alleen niet zo goed als bij animals,dostm en the wall. bij een band als pink floyd mag je zeer kritisch wezen.

avatar van barrett
Voor mijn part is dit het meest poëtische en zeker een van de meest emotionele songteksten die deze band ooit heeft verspreid.

Misterfool schreef:

Laat ik deze dooddoener er maar eens tegen aan gooien:

ieder zn voorkeur.

Misterfool
Mischien ben ik ook wel iets te krenterig. de teksten zijn eigenlijk gewoon erg sterk ookal mis ik het maatschappijkritische van waters in wywh en soycd. teruggezet naar 5*

avatar van Ataloona
@Misterfool Goede keuze. Dit album heeft geweldige teksten geweldige sfeer en geweldige muzikale kwaliteit. Eigenlijk is 5* te weinig hiervoor.

Social_Mask
Ik vind het muzikaal wel interessant, maar tegelijkertijd ook wat 'mak'. PF weet mijn ziel zelden te vinden, maar reikt er wel naar (alleen het debuut wist mij ook daadwerkelijk te raken). Daar is hier momenteel totaal geen sprake van.

@ Social Mask

Nog maar een paar keer beluisteren in de komende avonden.
na meerdere keren luisteren vind je deze echt goed denk ik.

Social_Mask
Ej, goede tip!

Misterfool
deze heeft wellicht het meeste SOUL van alle pink floyd albums. weet je dat dit album grotendeels over syd barret gaat,

shine on you crazy diamond

avatar van Lakai
Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik moet met Welcome to the machine....
De rest is echt super! Maar dat ene nummertje...van al met al toch 7.33 min!

Ik kan er niet zoveel mee als de andere nummers.
Ik verdraag 'em wel, maar het blijft een moeilijke!