Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van RensZ
Ik denk dat je vergeet dat rock uit talloze subgenres bestaat en niet alleen uit het genre van Linkin Park, 3 Doors Down en Panic! At the Disco.

avatar van chevy93
Rockchick. schreef:
en 5 nummers? van gemiddeld 10 minuten? sure...
Als je het niet gelooft, beluister je het album toch. Dan zul je zien dat het echt waar is!

avatar van freitzen
Doe maar niet, alleen al in die eerste oersaaie minuten van Shine on You Crazy Diamond kun je tenminste twee vette hardrocknummers van Nickelback draaien.

Misterfool
de helft van mijn favoriete nummers is langer dan 10 moeten.
en ik kan je verzekering dat het de pan uit rockt. luister eens naar deep purple en led zeppelin en werk van daaruit eens verder. Als je dat doet zul je zien dat lange nummers zekers ook intressant kunnen zijn.

Ach laat ze...
Nickelback, Panic At The Disco hoge scores geven.
Denegrerend praten over Pink Floyd, met een menig die totaal niet onderbouwd is...
Ze zal later - hopelijk - op haar mening terugkomen.

nicoot
Als 14-jarige was het bij mij ook 3 Doors Down en Nickelback (en Linkin Park, Limp Bizkit en Papa Roach ) dat de klok sloeg. Tot ik Led Zeppelin op m'n 15e en Pink Floyd op m'n 16e ontdekte. En ja, lange nummers, dat wil toch ergens zeggen dat ze iets te vertellen hebben in die 13,5 + 12,5 minuten dat Shine On duurt? Het is zeer ambitieus en ze zijn absoluut in hun opzet geslaagd. Daar kan je toch alleen maar respect voor opbrengen?

Het is tegenwoordig een opvallend terugkerend fenomeen om conceptalbums uit te brengen, waarbij het album als één lied beschouwd wordt (zoals DSOTM, The Wall en in mindere mate WYWH). Met het verschil dat het dan (gelukkig maar) niet 60 minuten lang vers-refrein-vers-refrein-bridge-solo-vers-refrein-... is, maar een muzikale trip vol verrassingen, wendingen, duistere vs. psychedelische vs. vrolijke vs. andere passages. Als een boek vol hoofdstukken: je beluistert alles chronologisch (een boek begin je ook niet bij hoofdstuk 8 hé) en dat verheft muziek net tot kunst! Porcupine Tree, Dream Theater, Transatlantic, Pain Of Salvation,... ze zijn er allemaal mee bezig tegenwoordig en de ene slaagt er alwat beter in dan de andere.

Dus rockchick, jouw tijd komt nog hopelijk. Zonder Pink Floyd en al die andere "ouwe mannen rock muziek van duizend jaar geleden" was er van vele commerciële rockgroepjes nu geen sprake

avatar van kaztor
Rockchick. schreef:
sorry dat ik het zeg, maar ik vind pink floyd echt zwaar overschat voor een band die twee keer in de top 10 staat.
kom op hé ze noemen zich zelf rock, maar échte rock mag je het zeker niet noemen.
en 5 nummers? van gemiddeld 10 minuten? sure...

Ik snap, met jouw leeftijd, absoluut dat je zoiets hebt van 'wat een ouwe lullen-muziek' etc. etc. Ik had ook zo m'n vooroordelen op zo'n leeftijd (Ik waardeer bv. The Beatles nu heel wat meer dan dat ik het toen deed), maar ga nou niet zulke dingen roepen als je de muziek zelf niet kent (datgene kan ik herleiden uit jouw laatste opmerking).
Lees eerst eens het volgende:

hawkins schreef:
Ik bespeur wederom misplaatste arrogantie en denigratie. Óf je loopt de meute achterna óf je gaat je eigen weg. Ik heb meer respect voor het laatste.

Deze muziek is niet "te hoog gegrepen", zij is deze muziek gewoonweg niet gewend te luisteren, niet gek als je nog maar veertien bent.

...en ga dan eens proberen onbevooroordeeld naar de muziek luisteren. Als je vervolgens misschien ontdekt dat het wél jouw ding is dan denk je nog aan de hier aangehaalde quote. Als het niet je ding is maakt het nog niets uit: Je hebt het tenminste wel geprobeerd en je weet dat je jezelf voor zogenaamde 'ouwelullenmuziek' en eventuele andere muzieksoorten kunt openstellen.

avatar van IntoMusic
Zo en nou genoeg uitgelegd aan de pubers... (verhaal van kaztor lijkt mij nu toch wel duidelijk en anders is dit album simpelweg de scheiding tussen de broekies en de mannen ).

Heb het altijd vreemd gevonden waarom men tijdens de 90's alleen het eerste gedeelte van Shine on live speelde en niet net zoals in de 70's beide delen of zoals Waters heb gedaan: deel 1 t/m 8?

Eigenlijk kun je die beide delen niet los van elkaar spelen en vind ik persoonlijk deel 2 een meer meeslepende song dan de eerste track...

Maar goed: het blijft een schitterend album die ik altijd zal blijven zien en horen als hét beste album van de roze Floyd.

Skinny Fists
Absoluut niet mijn ding. Ik vind het zelfs, sorry als deze uitspraak hard aankomt, kitcherig. Desondanks is Shine on You Crazy Diamond best aardig.

Skinny Fists
Aha, gelukkig heb ik die niet gelezen. Harstikke bedankt voor jullie sportieve reacties.

Yann Samsa
Gewoon niet op die reacties letten hoor...
Hoewel ik toch ook even moest slikken toen ik zag dat je een album van Frans Bouwer meer punten gaf dan dit meesterwerkje . Dat is toch .... Achja

Skinny Fists
Jan Smit ja, ook niet echt mijn ding, maar dit is gewoon verouderd en maakt geen indruk op me.

Toch zou je eens naar wat oudere albums van Pink Floyd moeten luisteren, ze hebben toch ook wel invloed gehad op de band van jouw username en avatar. Luister maar eens naar het tweede album bv.

Zelf vind ik Wish You Were Here ook lang niet hun beste, kan me goed voorstellen dat je daar niet veel aan vindt.

Benno
Het tweede album?! Zeg dan Meddle of Ummagumma, veel meer sferische muziek dan het nog licht psychedelische Saucerful (over verouderde muziek gesproken!).

Overigens mag het cijfer wel wat omhoog als je Shine On You Crazy Diamond wel aardig vindt, het beslaat immers een groot deel van de plaat

herman schreef:

Daar ben ik van op de hoogte ja. Vader heeft een hele box van zijn favoriete band dus ik zal het beluisteren.

Je hebt wel gelijk, Benno. Halfje erbij.

Sheplays schreef:
Leuke mening, Rockchick!

Het slaat alleen nergens op.

Weet je wat nergens op slaat? Dat jullie, als dit album kritiek krijgt, meteen zielig gaan doen. Naar mijn mening is dit een kitcherig en verouderd album. Ik denk niet dat het ooit anders wordt. Als iemand zijn mening naar voren brengt en het is kritiek, hoef je niet met dit soort opmerkingen te gaan gooien.

Misterfool
ik denk niet zozeer dat mensen problemen hebben met een negatieve reactie. Het probleem zit 'm er in dat Rockchick dit album afkeurd omdat er nummers op staan die langer dan 10 minuten duren. Aangezien ze nog geen stem heeft neergezet neem ik aan dat ze dit album ook nog eens niet beluisterd heeft. Overigens is Rockchick slechts 14 jaar oud, haar mening zou best nog eens in de komende jaren 180 graden kunnen draaien.

Skinny Fists
Het was meer in het algemeen. Toen ik mijn mening plaatste, werd ik meteen de grond in geboord. Vreselijk kinderachtig.

Skinny Fists schreef:

Wanneer iemand dit album niet tof vind is dat prima, maar wanneer er wordt gezegd dat 'Pink Floyd zichzelf geen echte rock mag noemen' bega je wel een hele grote blunder.

Misterfool
och,sommige users op deze site willen wel eens in een melige bui wat gekscherend reageren maar uiteindelijk respecteren ze jouw mening wel. We zitten ook niet voor niets op een discussiesite.

@lakai vanuit het perspectief van rockchick is het enigzins wel voor te stellen. Pink floyd laat een andere kant van rock zien dan dat zij gewend is. Makkelijkste reactie is natuurlijk om het dan maar aan de kant te schuiven, maar na een tijdje zul je uiteindelijk op muzikale wereldreis gaan

avatar van Lakai
Het is zo dat dit album niet de rock laat zien die we kennen zoals ie nu is (hoe divers ook).

Dat wil zeggen dat het begrip 'rock' door rockchick nogal kortzichtig wordt gezien. Dat neem ik haar ook niet kwalijk op die leeftijd. (niet dat ik nou zo heeeeel veel ouder ben, ik ben zelf het afgelopen jaar of 2/3 pas begonnen met een beetje verdieping in muziek).

Het mag haar wel duidelijk gemaakt worden dat ze onzin uitkraamt, ongeacht wat ze van de muziek vindt.

Skinny Fists
Eens, maar begrijp je mijn punt? Ik werd een ongezond persoon genoemd omdat ik dit dit goed vind.

avatar van IntoMusic
Dat wordt voor de moderators weer swifferen... Ieder mag zijn mening hebben, maar om nou steeds het laatste woord te hebben... Je punt(je) is duidelijk, zo ook de meningen van anderen.

JanBetonde2e
De nummers die op dit album korter duren, vind ik zelf ook de beste van het album, ik hou het helemaal niet vol om die nummers van 13 minuten te luisteren, dat komt nog wel een keer als ik er zin in heb.

avatar van chevy93
Die nummers die 13 minuten duren, bestaan eigenlijk uit 5 korte delen. Verder zou ik niet inzien waarom je ze niet zou kunnen beluisteren. Die 'korte nummers' duren bij elkaar net zolang hoor.

JanBetonde2e
Ja, alleen de verveling slaat al snel toe bij mij, ik ben ook niet echt het type om een heel album in een keer uit te zitten, bij sommige artiesten dan weer wel, maar bij dit album nog niet, maar dat had ik eerst ook gewoon bij The Wall, en dat is nu een van mijn favoriete albums

JanBetonde2e schreef:

Ik heb dan wel het idee dat dat idee dat de verveling toe slaat tussen je oren zit.
Beide Shine On's zijn sterk opgedeeld in aparte stukken die toch zeer divers zijn, waardoor beide nummers veel variatie kennen.

Het kan echter nog steeds zo zijn dat de delen op zich je vervelen, los van de duur

Skinny Fists
Aan variatie geen gebrek ja.

Skinny Fists
Ik ga er een hele punt van afhalen. Hoe vaker ik dit hoor, hoe kitscheriger ik het vind. Als pa dit op zet ga ik ook uit pure protest wat anders doen. Kinderachtig hè?