Deep Purple - Fireball (1971)

Label: Harvest

1. Fireball (3:27)
  2. No No No (6:56)
  3. Demon's Eye (5:23)
  4. Anyone's Daughter (4:45)
  5. The Mule (5:23)
  6. Fools (8:21)
  7. No One Came (6:28)
  8. Strange Kind of Woman [A-side Remix '96] * (4:08)
  9. I'm Alone (B-side) * (3:09)
  10. Freedom (Album Out-take) * (3:37)
  11. Slow Train (Album Out-take) * (5:38)
  12. Demon's Eye [Remix '96] * (6:12)
  13. The Noise Abatement Society Tapes * (4:18)
  14. Fireball [Take 1 Instrumental] * (4:10)
  15. Backwards Piano * (0:57)
  16. No One Came [Remix '96] * (6:23)
avatar van c-moon
Toch, wat mij betreft een van de mindere DP-platen in de MK2 line-up...

Maar toch zeker een 3/5 waard. Fireball is natuurlijk fantastisch, en ik hou ook wel van Anyone's Daughter...

avatar van avdj
Hoe lang bestond de MK2 lineup?

Mk-I:

MK-III:
Lord/ Coverdale/ Blackmore/ Hughes/ Paice
1974-1975

MK-IV:
Joe Lynn Turner on vocals (en ik denk Lord/ Blackmore/ Paice)
1990

MK-V:
Lord/ Gillan/ Glover/ Morse/ Paice
1996-1998

MK-VI:
Don Airey/ Ian Gillan/ Roger Glover/ Steve Morse/ Ian Paice
sinds 2003

Zo.. ik hoop dat dat een beetje klopt

avatar van c-moon
En het verhaal zoals het op de Deep Purple website staat:

Deep Purple Mark I (April 1968 - June 1969)
Rod Evans (vocals)
Jon Lord (keyboards + backing vocals)
Ian Paice (drums)
Nick Simper (bass + backing vocals)

Deep Purple Mark IIa (June 1969 - 30 June 1973)
Ian Paice (drums)

Deep Purple Mark III (October 1973 - 5 April 1975)
David Coverdale (vocals)
Glenn Hughes (bass + vocals)
Ian Paice (drums)

Deep Purple Mark IV (1975 - July 1976 (last gig was March 15 1976))
Tommy Bolin (guitar + vocals)
David Coverdale (vocals)
Glenn Hughes (bass + vocals)
Ian Paice (drums)

Deep Purple Mark IIb (reunion) (April 1984 - April 1989)
Same lineup as Mk II above. This lineup was often referred to as Mk V at the time, as fans didn't think they quite stood up to the past.

Deep Purple Mark V (Autumn 1989 - Autumn 1992) ("Mk. Turner" )
Joe Lynn Turner (vocals)

Deep Purple Mark IIc (re-reunion?) (Autumn 1992 - 17 November 1993)
Same lineup as Mk II above.

Deep Purple Mark VI (2. December 1993 - July 1994)
Joe Satriani (guitar)
This lineup was originally just for the Japanese tour, that had been announced before Blackmore quit in November. Due to the success of those shows, they also did a European tour in the summer of 1994. This is the only non-recording lineup so far.

Deep Purple Mark VII (November 1994 - February 2002)
Ian Gillan (vocals)
Roger Glover (bass and backing vocals)
Ian Paice (drums)
Steve Morse (guitar and backing vocals)

Deep Purple Mark VIII (March 2002 - present)
Ian Gillan (vocals)
Roger Glover (bass and backing vocals)
Don Airey (keyboards)
Ian Paice (drums)
Steve Morse (guitar and backing vocals)

miloz
ja deep purple is als het ware een uitzendbureau van muzikanten geworden in de loop der jaren. Ik vind dit een pure klasse plaat. Een van de betere purple platen ook al haald hij het niet bij Made In japan, In rock en machinehead. maar nummers als fireball, demons eye en fools zijn gewoon schitterend! ik beoordeel hem met een 4.

avatar van avdj
Haha, alleen de drummer is er nog bij op het nieuwe album Ik ken trouwens alleen Fireball, wereldnummer.

avatar van Backdrifter
Een echte typische Ian Gillan plaat.
Laat de lekkere funky kant van de band zien in hun experimentele periode. Vooral de nummers Fireball, Demons Eye en No One Came zitten muzikalisch geweldig in elkaar. Maar sla vooral Fools niet over, geweldig nummer, al moest ik het zelf een paar keer horen voordat ik het mooi vond! Verder prima werk van Purple.

avatar van the viking
Prachtplaat ten onrechte ondergewaardeerd hier op MusicMeter Fireball, Anyone's Daughter(beetje een buitenbeentje op dit album)Fools en Strange kind of Woman
zijn mijn favorieten en wat een geweldige zanger is die Ian Gillian toch !

met vriendelijke groet the viking

the viking schreef:
zijn mijn favorieten en wat een geweldige zanger is die Ian Gillian toch !

met vriendelijke groet the viking

Beste The Viking, wat heb je dit toch weer mooi verwoord. "Goed gedaan jochie"
Fireball is inderdaad een heel goed album die ten onrechte wordt ondergewaardeerd. Ik heb wel eens gelezen dat er strubbelingen in de band waren toen deze plaat werd opgenomen. 4,5*

avatar van Halloween
Het word beschouwd als 1 van de slechteren van Deep Purple, maar het is eigenlijk een hele goeie cd, waar zoals je bij sommige nummers de band heel erg aan het experimenteren is met wat ze allemaal met muziek kunnen doen en hoe ze bepaalde dingen kunnen laten klinken met hun instrumenten.....deze cd is dus gemaakt midden in hun experimentele fase...

Ook word dit aangezien als de cd van mk2 met een beetje een funky achtige sound....dit was namenlijk het idee van Ian Gillan....en ok dee lvan het experimenteren...

Daarom ook zegt Ian Gillan dat dit 1 van Deep Purple's beste albums is en ik geef hem zeker wel gelijk..

Kortom goieie cd met in mijn ogen als topnummer Fireball de titel song.

van mij krijgt hij 4,5 Sterren....Deep Purple 5 leden 1000 meningen.

avatar van HiLL
En of dit een toppertje is. Sneeeeerende gitaren, heerlijk drumwerk, een dampende bas, en geweldig toetsenwerk!! En uiteraard die stem he... Neem alleen al de intro van Fireball (die ik uiteraard al kende) werkelijk fantastisch! Ik ben mij in eens meer gaan interesseren voor Donker Paars! Ik was altijd meer van Led Zeppelin. Nu zal ik niet meer Paars worden, want beiden bands hebben een echt een eigen sound. Straks heb ik 5 reguliere album van deze band en dan ben ik wel even zoet! Let's fucking rock!!

Stem verhoogd naar 4*

De invloeden van Anyone's Daughter vindt ik erg interessant. Daarna wordt het album iets minder, maar met enkele leuke toevoegingen als "Strange Kind of Woman" is dit een sterke Deep Purple plaat. Voor 6 euro kon ik het gewoon niet laten, inclusief een kleurenboekje van 28 bladzijden!

avdj schreef:
Geen geld voor zo'n waanzinnig goed DP album!!

avatar van avdj
Beter dan Machine Head HiLL? Persoonlijk legt deze het op alle fronten af tegen Machine Head. Net zoals vrijwel alles van Led Zeppelin maar dat is al eens besproken. Gillen is wel top.

avatar van meyer
een prachtige plaat, waarbij de nummers wel heel verschillend klinken.
fireball klinkt lekker heftig (zalig gedrumd) zoals we gewoon waren van de vorige plaat, terwijl er dan meer geexpereminteerd wordt in nummers al no no no, the mule en fools (de solo van fools, het traag gedeelte, kwam toen veel live terug in het gedeelte na space truckin) en dan heb je het meer bluesachtige nummer anyone's douchter. Hier speelt jon lord piano en dat mocht hij wel meer doen in andere nummers.
Demon's eye is prachtig gezongen door ian gillian, hier hoor je dat gillian meer kan dan alleen hoog gillen en ook enorm veel emotie in zijn zang kan steken.
mooie stukje muziek dus als je het mij vraagt

miloz
Gewoon de beste band aller tijde als je het mij vraagt

Ik weet het niet... Alhoewel Fireball wordt gezien als de minste MkII plaat, kan ik het niet laten om deze nog wekelijks te draaien. Fireball, Fools, No One Came, No No No en The Mule, allemaal toppertjes. Hoort ZEKER in je top 10 DP
thuis!

Tja, wat is de minste?
Mijn voorkeur gaat ook uit naar In Rock en Machine Head.
Maar dit album blijft natuurlijk top.

avatar van HiLL
Ik vind deze en Machine Head in zijn geheel beter dan In Rock.

avatar van avdj
Gemiddeld genomen vindt ik deze ook beter dan In Rock maar daar staan Child in Time en Black Night op, en die behoren tot mijn favorieten van Deep Purple.

avatar van HiLL
Daar heb je gelijk in, dat zijn voor mij ook 2 toppers! Verder vind ik bijvoorbeeld Speed King helemaal niet zo heel goed.

HiLL schreef:
Ik vind deze en Machine Head in zijn geheel beter dan In Rock.
Alle vijf de albums (In Rock, Fireball, Machine Head, Made in Japan en Who do we think we are) zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. Ik draai deze vijf genoemde cd's zeer regelmatig en ik vind het moeilijk om aan te geven welke nou de beste is .
Eén ding staat wel vast: Deep Purple is onbetwist de beste rockband allertijden

Ik kan natuurlijk alle MkII platen waarderen, luister ze ook nog zeer regelmatig, maar Fireball heeft iets speciaals, en net als Made in Japan voor mij onbetwist de beste Purple platen ooit gemaakt. Luister alleen maar eens naar The Mule (beide versies) en Fools. Dat zijn toch pareltjes?

avatar van sjoerd5
ik draai nu vooral no no no
dat is een hele goeie

zie:

mijn favoriete purple album ....

avatar van rudiger
sterk album van deep purple , deze hoort in het rijtje thuis met in rock , machine head , en burn

Joy
sjoerd5 schreef:
ik draai nu vooral no no no
dat is een hele goeie

zie:

sjee wat een belachelijk hoog hendrix gehalte

EVANSHEWSON
rudiger schreef:

Onze Dire Straits Man heeft het prima gezegd. Strange Kind of Woman is het bekendste nummer op deze tijdloze rockplaat. Maar héél dit album is van een hoog niveau.
Daarom 4 sterren van de Led Zeppelin Man. ****

EVANSHEWSON
Hans Brouwer schreef:
Eén ding staat wel vast: Deep Purple is onbetwist de beste rockband allertijden

Sorry Hans, dàt vind ik er IETS over; Je vergist je, Deep Purple was, ik zeg wàs, want de schim die het nu nog is, dàt is Deep Purple natuurlijk al lang niet meer, mààr ik herhaal - wàs een zéér goede rockband, en als er een soort ATP lijst (zoals in het tennis) zou bestaan hebben, dan stonden ze ooit wel eens op 1, maar voor mij was LED ZEPPELIN toch nog een pak sterker en leverde constant topalbums af. Toch zeker van hun eerste tot en met Physical Graffiti in 1975.

Ook al had Led Zeppelin géén Jon Lord, dàt is waar, maar Deep Purple had geen Jimmy Page!

EVANSHEWSON schreef:
Nee Deep Purple had Ritchie Blackmore . Ik denk, beste EVANSHEWSON, dat we maar niet moeten gaan redetwisten welke gitarist beter is want dat wordt een oeverloze discussie .