U2 - Achtung Baby (1991)

Ierland
Rock / Pop
Label: Island

1. Zoo Station (4:36)
  2. Even Better Than the Real Thing (3:41)
  3. One (4:36)
  4. Until the End of the World (4:39)
  5. Who's Gonna Ride Your Wild Horses (5:16)
  6. So Cruel (5:49)
  7. The Fly (4:29)
  8. Mysterious Ways (4:04)
  9. Trying to Throw Your Arms Around the World (3:53)
  10. Ultra Violet (Light My Way) (5:31)
  11. Acrobat (4:30)
  12. Love Is Blindness (4:23)
  13. Lady with the Spinning Head (UV 1) * (3:53)
  14. Blow Your House Down * (3:30)
  15. Salome * (4:31)
  16. Even Better Than the Real Thing [Single] * (3:40)
  17. Satellite of Love * (4:00)
  18. Who's Gonna Ride Your Wild Horses [Temple Bar Remix] * (4:49)
  19. Paint It Black * (3:20)
  20. Even Better Than the Real Thing [Fish Out of Water Remix] * (4:09)
  21. Mysterious Ways [The Perfecto Remix] * (7:06)
  22. Night and Day [Steel String Remix] * (6:58)
  23. The Lounge Fly Mix * (6:27)
  24. Fortunate Son * (2:40)
  25. Alex Descends Into Hell for a Bottle of Milk / Korova 1 * (3:37)
  26. Where Did It All Go Wrong? * (3:56)
de manager van U2 toen.
En nu nog steeds

west schreef:
Er zit ook een DTS mix op de dvd, zat die er toen ook al op?
Ik heb het hoesje van de (oorspronkelijke) DVD er even bijgepakt en daar staat op dat er een DTS 5.1 Surroundmix op staat.

avatar van Guinness1980
Die DVD is ook pas een paar jaar geleden uitgebracht.

Guinness1980 schreef:
Die DVD is ook pas een paar jaar geleden uitgebracht.
Inderdaad, in 2006 pas.

avatar van marcel2
vigil schreef:
wat een fantatische box zeg

Zeker! Lekker stevig materiaal en een overvloed aan schijfjes. Naar mijn mening iets teveel remixes. 1 schijfje was wel genoeg geweest.

In de Achtung Baby Super DeLuxe boxset (20th Anniversary) zit als laatste cd-schijfje 'Kindergarten The Alternative Achtung Baby'. Nu zou je kunnen denken dat het om demo's gaat, maar niets is minder waar. Dit is een andere versie van het album, waarbij alle nummers (ook) geproduceerd zijn door Daniel Lanois en Brian Eno. En wat voor versie! Dit is de Rauwe Rock versie van het album, waarbij de nummers meestal anders tot heel anders zijn ingevuld. Slottrack Love Is Blindness bijvoorbeeld is eigenlijk een ander nummer en Trying To Throw Your Arms Around The World meer een soort folk nummer.

Over het geheel genomen is de geluidslaag van Brian Eno minder of vrijwel weg. Het leidt tot een werkelijk sensationeel resultaat: wat een gave rockplaat is dit! Eigenlijk brengt U2 met Kindergarten eerder een vernieuwd album uit, zo alternative zijn de meeste nummers. Je zou dit album apart op Musicmeter kunnen zetten en laten beoordelen, zo anders is het.

Ik wil overigens zeker niet zeggen dat de Brian Eno-effecten de originele plaat tekort hebben gedaan, integendeel zelfs. Het maakte het album ook in 1991 en zorgde voor gezonde veranderingen die U2 als band toen nodig had. Maar we zijn inmiddels 20 jaar verder en om dan deze prachtige nummers meer in de 'klassieke' U2 stijl te horen is geweldig.
Deze Kindergarten versie sluit ook aan bij de woorden van Daniel Lanois in het schitterende boek wat erbij zit. Hij ziet Achtung Baby als een logisch slotstuk van het drieluik:
Unforgettable Fire
Joshua Tree
Achtung Baby

Er staan nog veel meer interviews van betrokkenen in het boek dat zo groot is als een lp en echt dik. Heel veel fraaie foto's versieren het en dan met name van Anton Corbijn. Toch wel bijzonder hoor, een Nederlander die hier een hoofdrol pakt. Ook hij heeft zijn eigen interview.
De foto's zijn zeker niet alleen van de band, maar ook bijvoorbeeld van een trabant op verschillende plekken en in zwart/wit en kleur. En dat allemaal op dik papier. Achterin uitgebreide info over de zes (!) cd's en de vier (!) dvd's. En natuurlijk alle teksten van de songs van Achtung Baby.
Daarbij krijg je 16 (!) artprints van de zestien foto's voorop het album, ook in lp formaat op fraai papier in een nog mooiere hoes. Daaromheen zit dan de zeer stevige box. Wow!

Nog een bijzonder schijfje is: B-Sides and other stuff. Ook hier veel goede tot zeer goede nummers, die deze cd ook zeer de moeite waard maken. Het tweede schijfje overigens van de 2cd Deluxe editie bevat deels dezelfde nummers als dit schijfje, maar mist een aantal cruciale nummers.

Je kan je voorstellen dat sommige b-sides niet op het album terecht kwamen. Maar dan meestal niet vanwege de songkwaliteit, maar puur omdat ze er niet goed tussen pasten. Van een paar covers is Paint It Black echt niet goed, maar Fortunate Son - wat erna staat - bijvoorbeeld weer wel. De 2 remixen zijn aardig, maar passen er niet echt tussen.
Wel bijzonder is dat van de 16 tracks er 6 nummers zijn van de opnamesessie van Achtung Baby, nog niet eerder uitbracht. De meeste zijn ook (zeer) de moeite waard en goed om erbij te hebben. Goede voorbeelden zijn het mooie soul-achtige (!) Heaven and Hell met een fraai orgeltje en het heerlijke Salomé: wat een bas! En wat heeft Alex Descends Into Hell... uit de film Clockwork Orange een vette groove zeg.

Tot slot een overzicht van de andere cd's:
- Achtung Baby (Remastered): de originele vrij doffe sound is bewaard gebleven, de muziek is gelukkig niet heel luid gemaakt; wel hoor je meer details. Opvallend genoeg vind ik de remastering van de disc met B-sides and Other Stuff beter: je hebt daar een helderder geluid.
- Zooropa (Remastered): ook de opvolger zit in deze box.
- Uber Remixes: nog een ander nummer: Night and Day (b-side) prima song in een uitstekende remix. Als je ook van goede dance houdt, staan hier nog een paar prima remixen op: Even Better Then (Perfecto Mix), Mysterious Ways (Solar Plexus Mix / Ultimatum Mix / Perfecto Mix); de rest is (wat) minder.
- Unter Remixes: hier staan de lounge/ambient/trance-achtige mixen op. De Mystery Train Dub van Can't Help Falling in Love vind ik heel fraai; de Zooromancer Remix van Salomé is geweldig, maar alleen voor dance liefhebbers, net als de Trance Mix van Even Better Then. Hoogtepunt van alle mixen vind ik de Gimme Some More Dignitiy Mix van Numb door oa Rollo (van Faithless).

Kortom: dit is een geweldige heruitgave en een absolute aanrader!

avatar van The_CrY
En dat zal ik alleen maar beamen. Amen, West!

avatar van rudiger
Goede info over de box West , daar heb ik wat aan .

avatar van rkdev
Perfect beschreven West, ben het helemaal met je eens. Overigens is 'Salomé' geen nieuw nummer, nu geef je wel die indruk. Jammer dat ze destijds niet voor 'Down All The Days' hebben gekozen in plaats van er 'Numb' van te maken...
Ook de documentaire 'From The Sky Down' is zeer de moeite waard trouwens.

Bedankt mensen.

rkdev, is Salomé al in deze versie uitgebracht? Ik dacht alleen als remix. Eigenlijk is Numb praktisch een ander nummer geworden dan Down All The Days, wat ik een fraaie song vind. De docu ga ik morgen kijken: een weekend is niet genoeg voor deze box...

Kindergarten- The Alternative Achtung Baby is inderdaad een zeer geslaagde versie moet ik zeggen.

avatar van The_CrY
aERodynamIC schreef:

En ik van tevoren maar denken dat het iets zou worden als Babies Go U2. Bij de tracklist stond immers over 'Baby' Zoo Station, 'Baby' Even Better Than... en je snapt m al. Inderdaad een verfrissende versie zo.

west schreef:
rkdev, is Salomé al in deze versie uitgebracht? Ik dacht alleen als remix.
De 'normale' versie was de b-kant van 'Even better than the real thing'.
De 'remix' versie (Zooromancer Remix) was de b-kant van 'Who's gonna ride your wild horses'.

The_CrY schreef:
Ik was daar ook al bang voor, dus baalde een beetje van die disc. Maar nu blijkt dit een compleet nieuwe versie van Achtung Baby te zijn (herinterpretatie). Erg gaaf.

avatar van lennon
rkdev schreef:
De 'normale' versie was de b-kant van 'Even better than the real thing'.

En die is waanzinnig... .

Door al die mooie besprekingen hier begint het wel te kriebelen....

lennon schreef:
Door al die mooie besprekingen hier begint het wel te kriebelen....
Logisch, want buiten het geweldige album (én Zooropa) krijg je een supergave 'alternate' versie van het album ('Kindergarten') en de zeer goede B-kantjes uit die tijd, zoals 'Salomé', 'Lady With The Spinning Head (UV1)', 'Satellite Of Love', 'Fortunate Son', 'Alex Decends Into Hell For A Bottle Of Milk/Korova', 'Where Did It All Go Wrong?' en 'The Lounge Fly mix'.
En enkele 'nieuwe' nummers die ook de moeite zijn zoals 'Blow Your House Down', 'Oh Berlin' en 'Down All The Days' (absoluut beter dan het nummer dat 't uiteindelijk werd: 'Numb').
En dat alles in een supermooi koffietafelboek en niet te vergeten een mooi DVD pakket met de sterke documentaire 'From The Sky Down'. Zo moet een re-release zijn.

edit: enig puntje van kritiek: als échte fan had ik liever een ander concert van de ZOO-TV tour op DVD (of Blu-Ray) gezien want dit concert staat natuurlijk al jaren in de kast.

avatar van lennon
rkdev schreef:

Maar deie kan je dan cadeau doen aan een goede muziek vriend ofzo

lennon, dvd'tje overnemen?

avatar van CWTAB
hmmm las ik niet ergens dat the edge over achtung/zooropa dat de albums niet ge-remastered zijn dat juist het geluid " a bit polished/lifted is"... desalniettemin prachtige box uitgave (remix cd's waren eigenlijk niet zo nodig voor mij, baby achtung pakt prachtig uit) tweede box van 91 die nu heruitgebracht wordt....

avatar van vielip

Unforgettable Fire
Joshua Tree
Achtung Baby

Begrijp ik je goed als ik zeg dat dit Achtung baby is in U2 oude stijl? Zo ja, welke oude stijl moet ik dan aan denken? War, The unforgettable fire of....?? Ben echt heel benieuwd n.a.v. je review!

avatar van rudiger
Dat schijfje met de b-sides vind ik erg intressant maar de rest is overbodige luxe (boxset)

vielip schreef:

Ik denk vooral aan die van the Joshua Tree en enigzins aan the Unforgettable Fire (bijvoorbeeld bij de Kindergarten versies van Until the End of the World & Who's Gonna Run Your Wild Horses). Niet voor niets noemt Daniel Lanois beide albums.

Op internet zie je ook veel erg enthousiaste reacties op deze alternatieve versies op dit schijfje. 6* en zo.

rudiger schreef:

Wat vind je dan van 'Kindergarten Achtung Baby'?

west schreef:

Wat vind je dan van 'Kindergarten Achtung Baby'?

Vind ik kinderachtig

Vooropgesteld ben ik een enorme U2 liefhebber en bezit al hun albums en dvd`s en zelfs 2 orginele soundboard cd`s .
Maar ik houd liever van de orginele nummers die zo bedoeld zijn en van mij hoeven die mixen niet zo en ik vind die schijf met de b-sides dus wel een aanvulling net zoals dat bij de Joshua Tree box het geval was .Dus daar ben ik wel blij mee alhoewel ik die box natuurlijk niet ga kopen orgineel , enkel alleen voor dat schijfje .

avatar van rkdev
Je mist toch echt wat Rudiger. De versies op de 'Kindergarten' CD zijn de kale, vroege, versies van de nummers, dus de rauwe mix. En van de meeste nummers niet de definitieve tekst en vaak ook nog een andere muzikale invulling. Zo is '...wild horses...' bijna een compleet ander nummer. Heel apart om deze naast de definitieve/uiteindelijke versie te leggen. Je krijgt zo een beetje een inzicht in het proces dat een nummer/album doormaakt.

Een fan heeft de B-sides en remixen al op de cd-singles staan. Dus de 'Kindergarten' CD en de overige pakweg 8 'unreleased songs' maken deze box toch echt een must voor een fan.

avatar van vielip
west schreef:

Oké dank voor je toelichting! Ik ga wachten tot er een enkele (en dus hopelijk betaalbare) versie komt van het Kindergarten album.

Ik vrees dat die er niet komt. Maar je weet natuurlijk nooit. Meanwhile kan je natuurlijk eens gaan pindakazen...

Overigens is B-sides and other stuff ook echt de moeite waard en als je van dance / remixen houdt ook een aantal remixen. Los nog van de geweldige verpakking en de dvd's.

avatar van Guinness1980
Afgelopen vrijdag had mijn vriendin de Über Super Deluxe Box voor me gekocht.
Toen ze s'avonds van haar werk terug kwam kon ik natuurlijk niet wachten met het uitpakken van deze mooie box.
Alle extra's die er in zitten (de 7" clear vinyls, The Fly bril, zakje met pins, foto's, stickers etc) zijn leuk voor bij de verzameling.
De dubbel LP heb ik (nog) niet beluisterd en de dvd's nog niet bekeken.
Dus blijft de cd box over.

De "remasters" van Achtung Baby en Zooropa klinken niet zo heel anders als het origineel.
Thuis of op de koptelefoon zullen vast wel details opvallen die op de heruitgave beter te horen zijn.
Ik ben geen liefhebber van remixalbums dus Unter Remixes en Über Remixes heb ik nog niet beluisterd.

Dan komen we bij de B-Sides and Bonus Tracks.
De meeste nummers kende ik al. Heb verschillende B kantjes op vinyl/cd singles (en een speciale bootleg box) staan en Achtung Baby Sessions als download.
Het album begint met een van de beste nummers van dit prachtige schijfje: Lady With The Spinning Head.
De covers Paint It Black en Fortunate Son waren mij al bekend. Eerst genoemde vind ik best geslaagd maar van de tweede cover vind ik het origineel vele malen beter.
De single version en de Fish out of Water remix hadden ze wat mij betreft achterwege kunnen laten op dit schijfje.
Daarvoor had ik veel liever Walk on By (Achtung Baby Session) op dit schijfje gezien.
Where Did It All Go Wrong?, Lady With The Spinning Head, Alex Descends Into Hell For A Bottle Of Milk/Korova 1 en Oh Berlin zijn tot nu toe de favorieten van deze cd.

De zesde en tevens laatste cd van deze box vind ik de meest verrassende.
Toen ik over deze Kindergarten - The Alternative Achtung Baby cd las en overal 'Baby' voor de titel zag staan vreesde ik het ergste.
Tijdens de eerste tonen bleek het tot mijn grote vreugde dus geen baby cd te zijn maar een demo achtig album!
Zoals al eerder gezegd klinken sommige nummers totaal anders dan op de uiteindelijke versie.
Who's Gonna Ride Your WIld Horses is hier het perfecte voorbeeld van.
Tryin' To Throw Your Arms Around The World vind ik op de originele versie nogal eentonig maar op de Kindergarten versie samen met Ultra Violet (Light My Way) en Until The End Of The World de hoogtepunten. Zelfs het door mij verafschuwde One vind ik goed te doen.
Als ik zo enthousiast blijf over de Kindergarten - The Alternative Achtung Baby cd dan ga ik deze misschien zelfs beter vinden dan de orignele versie.

Met remix cd's heb ik niet zoveel dus had voor mij niet gehoeven maar wie weet zitten er toch nog wat leukke versies tussen.
De dvd van ZOOTV had ik in 2006 al gekocht. Daarvoor had ik dus liever een ander optreden op DVD, of nog liever Blu-Ray, gezien. Of het optreden als cd in de box toegevoegt.
En de videos van de The Video's DVD staan volgens mij ook (bijna) allemaal op de DVD van The Best Of 1990-2000.
Wat ik ook een beetje jammer vind is dat de cover cd die bij het Q magazine zit niet in deze box zit. Wellicht heeft dat iets te maken met de rechten?

Maar heb ik spijt dat er zoveel geld aan uitgegeven is?
Nee!

avatar van Korreltje Zout
Het zou fijn zijn als het Kindergarten album als apart album zou kunnen opgenomen hiero. Het verschilt zo sterk van de volwassen versie van Achtung Baby dat je het rustig als een afzonderlijk album kunt beoordelen. En dat doe ik dus: 5 sterren. Dikke aanradert!

Het album is 5 minuten langer dan de oorspronkelijke versie. De teksten verschillen in de meeste gevallen nogal sterk van de 1991-versie, en het muzikale jasje is in alle gevallen opvallend anders.

Hoogtepunten (in goede volgorde):
1. Who's Gonna Ride Your Wild Horses: erg prettige 'nieuwe' versie, frisser en minder gaargekookt dan de versie op het oorspronkelijke album.

2. Ultra Violet (Light My Way): wow, mooie onheilspellende opening! Zo mogelijk nog serieus-ernstiger dan de oorspronkelijke versie.

3. Love Is Blindness: dit lijkt wel een compleet ander nummer; alleen de zang lijkt nog de oorspronkelijke versie. Heerlijk dramatisch en lang uitgesponnen nummer; ook prima luisterbaar als je niet na een verbroken relatie vol zelfmedelijden ergens eenzaam in een hoekje wegkwijnt. Luminous Times in het kwadraat.

(Tussen twee haakjes, naast een goed album is dit ook een interessant inkijkje in de laatste fase van het creatieve proces dat uiteindelijke leidde tot het geniale Achtung Baby. Als fan sta je zelden stil bij de 1000en kleine en grote beslissingen die een band en haar producers nemen tijdens dat proces. Waar de gejatte outtake tapes vooral inzage gaven in de eerste fase, laat dit Kindergarten album zien hoe het album had kunnen klinken (en waarschijnlijk ook daadwerkelijk klonk) twee-drie maanden voor de release in november 1991.)

avatar van jellecomicgek72
Hoe komt Achtung Baby nou weer in de rotatielijst?

avatar van Timo-otje
Omdat er een re-release is, vanwege het 20 jarig bestaan van dit album.

Korreltje Zout schreef:

Ik ben het helemaal met je eens met deze quote, Korreltje Z. en ook met de rest van je reaktie