MGMT - Oracular Spectacular (2007)

Rock / Electronic
Label: Red Ink

1. Time to Pretend (4:21)
  2. Weekend Wars (4:12)
  3. The Youth (3:48)
  4. Electric Feel (3:49)
  5. Kids (5:02)
  6. 4th Dimensional Transition (3:58)
  7. Pieces of What (2:43)
  8. Of Moons, Birds & Monsters (4:46)
  9. The Handshake (3:39)
  10. Future Reflections (4:00)
  11. Metanoia * (13:49)
  12. Electric Feel [Demo Version] * (3:48)
  13. Electric Feel [Justice Remix] * (5:27)
  14. Kids [Soulwax Remix] * (5:42)
Grappig bandje dat qua zang het jengelende van een Jack White in zich heeft. Het doet me een beetje denken aan het debuut-album van Pop Levi vorig jaar: het zwiebert alle kanten op, eigenlijk is het bij tijd en wijlen erg irritant en toch blijft het boeien en moet je erkennen dat je het telkens weer opzoekt.
Dit kan wel eens zo'n verslavend plaatje worden waar je niet goed raad mee weet en wat ondertussen best eens groots kan gaan uitpakken. Wie weet kent iedereen ze eind 2008 wel en heeft iedereen er een mening over! In de VS eind oktober uitgekomen en Europa krijgt eind deze maand zijn release.
Scissor Sisters? Die zijn zo uit.... MGMT is het nu

Ik vind het heerlijk alvast, doet me ook zeer regelmatig aan Of Montreal denken. Je noemt zelf ook al de Scissor Sisters, ik vind qua stem die zanger ook bij vlagen wel wat weg hebben van Jake Shears, dus dat zou niet eens zo'n rare vergelijking zijn

Er komt op een gegeven moment wel een dipje vind ik, met name track 6 en 7 vind ik wat minder, maar naar het einde van de cd toe wordt dat weer volledig hersteld. Wellicht dat dat dipje ook komt door het ongelofelijke hoogtepunt dat Kids is

avatar van Bill
Een lekker luchtig album, wat me qua zang inderdaad wat meer aan Of Montreal doet denken dan aan Jack White (hoewel Weekend Wars wel weer wat Jack White-achtigs heeft). Van mij mogen ze best de "nieuwe Scissor Sisters" worden. Het klinkt allemaal best aardig, en het zou de muziek van de scharen-zusjes nog niet eens zo slecht opvolgen. Dit klinkt alleen (gelukkig) wat minder gay.

Ook van mij 3,5*.

avatar van LittleBox
Erg leuke plaat. Ik ben dit eens gaan zoeken na een artikel in NRC gisteren. De associaties die het bij mij oproept zijn Jack White, David Bowie, Flaming Lips, Arcade Fire. Voortreffelijk eerste nummer van dit album en Kids nodigt ook uit tot herhaaldelijk de play-knop indrukken!

na 1x luisteren totaal overdonderd, wat een plaat

avatar van Bill
Ik gooi hem toch een half sterretje hoger. Het klinkt toch wel goed allemaal. Stuk beter dan de Scissor Sisters eigenlijk...

JustaRascal
Heerlijk plaatje, klinkt echt verfrissend.

avatar van titan
titan (crew)
Lekker hoor, deze alternatieve versie van de Scissor Sisters. Voor albums die kwaliteitspop met een scheutje dwarsheid en prikkelende rafelrandjes combineren kun je me toch altijd wel wakker maken.

De echte ster van dit album is trouwens producer Dave Fridmann. Het is geen wonder dat dit album aan The Flaming Lips doet denken, wat Fridmann is hun vaste producer. Met zijn kenmerkende geluid (bombastisch, moddervet en orkestraal) geeft hij dit album een meerwaarde.

Kom op; vergelijken met Scissor Sisters; die vind ik dus echt helemaal niet prettig om naar te luiteren, die stem is Over The Top.
Dit is toch wel een erg leuke verrassing; wat meer psychedelisch gericht.
Time To Pretend

Heeft wel wat weg van Polyphonic Spree.

Bij mij schoot Mercury Rev opeens door mijn hoofd. Overigens merk ik wel dat meerdere draaibeurten er niet voor zorgen dat mijn waardering er door omhoog gaat.

Er staan een aantal mooie nummers op, vooral Time To Pretend, maar dat heeft dan ook wel het meeste nivo.

avatar van Pinsnider
Heeee, dit is dan weer eens een van die platen die WEL meteen blijft hangen tijdens de treinreis!! Heerlijk!! Lekker rammelig, soms lullig, maar altijd fijn. Naast Time to Pretend is Kids toch ook wel goed binnen te houden!! Dit wordt er een voor 2008!!!

avatar van titan
titan (crew)
aERodynamIC schreef:
Bij mij schoot Mercury Rev opeens door mijn hoofd.

Ook geproduceerd door Dave Fridmann, dus niet verbazingwekkend.

JustaRascal
Electric Feel is .. meester.

avatar van sillus
Geweldig album. Maakt eigenlijk niet uit welk nummer je luistert ik vind ze allemaal heerlijk.
Deze muziek geeft mij een het gevoel van:
In de zon zitten met een lekker koud biertje in de hand, genieten zonder zorgen.
Nu heb ik pas echt zin in de zomer!

JustaRascal
Het klinkt gewoon.. episch. Die tekst van Time to Pretend is gewoon.. heroisch.

avatar van leiferikson
Na een aantal keren gedraaid te hebben ben ik toch op de conclusie gekomen dat het album niet echt is geworden wat ik hoopte dat het zou worden. Ten eerste begint de plaat heel sterk met de single maar zakt te ver weg in een rommelig ongeorganiseerd compositie van electric sounds terwijl in Time To Pretend alles zo beheerst klinkt.

Misschien ook wel omdat dit niet helemaal mijn genre meer is. Als ik dit een jaar of twee eerder had gehoord had ik het vast een hoger cijfer gegeven.

avatar van Koerok
Ik vind The Youth een prachtig nummer. En inderdaad, de tekst van Time To Pretend is geweldig. Goeie plaat, een dikke 3.5.

Dwangbuis
Zeer lekker album - niet te veel elektronica aan de ene kant, maar zeker ook voldoende psychedelische invloeden. Misschien nog wat te weinig 'compositie' in het geheel - groeimogelijkheden alleszins present!

avatar van gherdt
Wat een opener! Een onvergetelijke en verslavende meezinger. En daarmee hebben we alle hoogtepunten gelijk gehad. Verder nog 2 of drie aardige nummertjes maar voor het overige zijn enkel aanzetjes tot iets moois wat niet komt en ik krijg ik zelfs de Scissor Sister associate zo af entoe, da´s natuurlijk niet de bedoeling! Maar door uber-anthem Time To Pretend moet ik ze toch net een voldoende geven....

JustaRascal
Ja ik ben het eens met de oor recensie die ik gister heb gelezen, ze hebben echt een stuk of 3 a 4 knallers maar de rest klinkt een beetje als opvulling. Gelukkig klinkt die opvulling wel heel erg tof.

Leuk duo
Perfecte songs, veel variatie
De beste nummers vind ik: Time To Pretend, Weekend Wars, The Youth, Electric Feel, Kids, Pieces Of What, Of Moon Birds & Monsters

Verkeerd hoesje trouwens daarboven

Absoluut niet: dit is het origineel van de 2007 uitgave. Degene waar jij waarschijnlijk op doelt is van de huidige 2008 re-release.
Oorspronkelijk voegde ik die re-release hoes ook toe maar kwam er zeer snel achter dat het niet de oorspronkelijke was en op deze site is het nog steeds zo dat we kiezen voor de originele hoes.

avatar van coldwarkids
oh ok die heb ik nog niet gezien

We hadden al Vampire Weekend, Yeasayer maar dit is ook leuk hoor.. wat een plaat! popmuziek hoe ik ze wil.

avatar van Dielie
de tweede helft van de plaat blijft me tot nu toe niet boeien, maar ik blijf hem draaien en mss komt het nog

Voor mij is dit alvast de plaat van 2008 , of moet ik zeggen 2007
De hoes bovenaan is inderdaad de originele eerste uitgave.
Onlangs nog op eBay verkocht voor een paar dollar.

Weet iemand toevallig of er een vinyluitvoering bestaat met de originele hoes ??

De vinyluitgave van Time to Pretend heeft trouwens ook 2 verschillende hoezen.

Ik kijk alvast uit naar hun concert in Brussel morgenavond.

Toch maar gekocht vandaag, en ik vind het toch wel een groeiplaatje. De Bowie invloeden hoor ik ook duidelijk. The Youth heeft zelfs ook Beatles invloeden, maar daar hoor ik ook The Pixies in door. Toch wel een aangename verrassing.