Coldplay - Parachutes (2000)

Label: Parlophone

5. Yellow (4:29)
  6. Trouble (4:31)
  7. Parachutes (0:46)
  8. High Speed (4:14)
  9. We Never Change (4:09)
  10. Everything's Not Lost / Life Is for Living (7:15)
  11. Careful Where You Stand * (4:45)
  12. For You * (5:42)
  13. Yellow [Acoustic Version from Jo Whiley's Lunchtime Social] * (4:16)
  14. See You Soon * (2:48)
joeri_metal
mischien wel het beste debuut wat er is,

het eerste en zonder twijvel ook het beste coldplay album, heerlijk rustig ook.

het album begint bij het sterke en relaxte don't panic, gevolgt door het beste nummer shiver, spies is ook een erg mooi nummer, eigenlijk zijn alle nummers gewoon heel sterk alleen sparks vind ik veel minder, na sparks vind ik eigenlijk yellow het minst :O terwijl dat gewoon een ijzersterk nummer is, de beste nummers zijn shiver, spies en everything's not lost ookal vind ik het einde een beetje overbodig...

een heerlijk album, de zanger heeft een goede stem en dit is ook wel is goede afwisseling aangezien ik voornamelijk hardrock, metal luister, en een beetje punk, albums hierna zijn een heel stuk minder helaas...

joeri_metal
Hedser schreef:

Live is for Living is de naam van de hidden track aan het einde van het nummer.

stomme hidden track, had van mij zeker niet gehoeven, nummer is beter af zonder die hidden track

avatar van Hedser
Ik ben de laatste tijd verslaafd aan Spies. Wat een mooi nummer is dat zeg, voor mij het mooiste nummer dat Coldplay ooit gemaakt heeft. Er zit een geweldige sfeer in, net zoals in High Speed.

avatar van woutorrmusic
Hedser schreef:

Volledig mee eens. Ik denk zelfs dat deze hele CD het moet hebben van de sfeer. Een sfeer die weinig andere bands vanaf die tijd hebben weten te creëren. Ook Coldplay niet overigens...

avatar van harm1985
Gisteren ook weer voor het eerste in heel erg lange tijd opgezet en het album staat nog steeds als een huis. Ik heb niet zo'n hele grote collectie muziek, ik denk zo'n 300 CD's, maar de afgelopen tijd draaide ik er maar zo'n 20/30 van en daar zat deze dus niet bij. Sowieso was ik Coldplay na X&Y een beetje uit het oog verloren, zonde want dot is een verdomd goeie plaat, met rustige, soms melancholische nummers, die veel meer een geheel volgen als zijn opvolger, a Rush of Blood to the Head. Eigenlijk is verhoging naar 5 sterren niet eens zo gek.

avatar van Snoeperd
Voor mij de beste coldplay met alleen maar hoogtepunten en geen dieptepunten.
Mijn mooiste coldplay nummer staat er ook op, namelijk Spies, voor de rest zijn Don't Panic, Shiver, Sparks, Yellow en Trouble(!) ook topper, en eigenlijk al het andere ook. Perfecte cd voor mij.

5* en top 10 notering

avatar van harm1985
Eh, je hebt em nu op twee sterren staan...

avatar van Snoeperd
Ik weet het, verander het morgen wel, kut ipod, mume op de ipod doet het niet helemaal, alleen bij stemmen en zoeken

avatar van niels94
Maar inmiddels is het weer gefixt

Dit album is inderdaad enorm goed in staat een bepaalde sfeer op te roepen, het is een heerlijk rustgevend album, ik kan er altijd lekker bij wegdromen. Het bevat één van mijn all-time favorites: Trouble, verder nog het prachtige nummer waarmee Coldplay écht bekend werd: Yellow (de acoustische versie daarvan is ook erg mooi) en nog een paar pareltjes van nummers: Don't Panic, Shiver, Spies, We Never Change... eigenlijk allemaal wel. Het niveau blijft behoorlijk constant erg hoog. Prachtig debuutalbum.

JanBetonde2e
Coldplay - Parachutes

Ooit een hele tijd geleden hoorde ik Don't Panic, nee, geen Yellow, maar Don't Panic. Wat dit nummer met mij deed is heel moeilijk te beschrijven, vanaf dat moment was ik Coldplay fan in hart en nieren. We live in a beautiful world, yeah we do, yeah we do, kan het nog ironischer. Ten tijde van dit nummer, was het net over met mijn eerste grote liefde, en maar denken van, we live in a beautiful world yeah we do. Nee de wereld was toch niet zo mooi als hoe het zou moeten (kunnen) zijn.
Dat horen we ook op de volgende nummers van het album. Shiver, liefde dat een obsessie wordt. Ik zit er zelf middenin, het meisje waarvan je denkt en hoopt dat zij de ware voor je is, maar het waarschijnlijk toch niet is, I'll always wait for you.
Spies is het volgende pracht nummer, het mooiste nummer van Coldplay.
Sparks, liefde dat weer opklaart, maar toch ook weer niet, of zit het allemaal maar in je hoofd? Yeah i saw Sparks.
Yellow, het meeste bekende liedje, of ja, na Viva La Vida denk ik nu dan. een liefdes song van een gebroken hart, maar er straalt hoop vanuit dit liedje, een straal hoop na nummers als Spies en Sparks.
Trouble, spijt betuigen, je obsessie is te ver gegaan, je obsessie wordt een frustratie, je gaat te ver. Je zegt dingen waarvan je later spijt krijgt, maar je weet de juiste weg niet meer, een inzinking na de hoop van Yellow.
Parachutes, acceptatie van je liefde, je weet dat het zo is, en zo zal blijven, geen zorgen.
High Speed, we gaan door na het verlies van je liefde, waarom zou dat niet kunnen, maar toch blijf je gek worden, je wilt het zo graag, je weet niet of je de juiste keuzes hebt gemaakt.
We Never Change, je vervalt in oude gewoontes, je wilt wel veranderen, maar je bent nou eenmaal wie je bent, en zij ook.
Everything's Not Lost, je bent er overheen, je bent er klaar mee, afgesloten hoofdstuk in je leven waar je nog vaak aan zal denken. In Life is For Living weet je weer wat je moet doen, doorgaan, ga weer leven, ga dingen doen, maak plezier, ontmoet nieuwe mensen.

avatar van Snoeperd
Precies hetzelfde hier, heb coldplay door Don't Panic leren kennen. Mijn vader had dit nummer op een gebrande cd staan voor een feest, daarna heb ik dit nummer veel gedraait, daarna gevraagd of coldplay nog meer liedjes had aan mijn vader ( was 10 of 11 ofzo ) en hij gaf me Parachutes mee naar mijn kamer. Prachtig album, samen met Stadium Arcadium de eerste albums die ik heb leren kennen. Nu staat het album nog steeds als een huis. En Spies is idem dito mijn mooiste nummer van Coldplay.
Daarna van Sinterklaas Rush of Blood To The Head gekregen, die ik toch minder trek

avatar van The_CrY
@JanBetonde2e

Mooie recensie. Zo te zien is het voor jou ook een heel persoonlijke plaat met je hele eigen beleving eraan geplakt. Mag ik eens vragen, was je er ook helemaal overheen toen je voor het eerst bij Everything's Not Lost aan was gekomen?

avatar van wibro
Ik hoorde voor het eerst van "Coldplay" toen ik het nummer "Trouble" hoorde dat ik tot nu toe nog steeds het beste nummer vind van deze band. Ik had toen al voorspeld dat Coldplay wel eens zeer hoge ogen zou gooien in dit decennium wat dus min of meer ook uitgekomen is. Toch ben ik nu na herbeluistering van dit album en "A Rush of Blood..." niet meer zo enthousiast over Coldplay. De muziek is uiteraard nog steeds goed, maar ik ben er toch enigszins op uitgeluisterd. Ik heb in dit decennium toch wel wat betere bands gehoord. Ondanks dat vind ik een hoge notering mijnerzijds voor dit album toch zeker wel op zijn plaats, want 10 jaar geleden vond ik het prachtig.

avatar van jellecomicgek72
Prachtig debuut van Coldplay er zitten nummers bij die ik al een paar jaar niet meer had gehoord. Ik vind hem net een tikkie beter dan A Rush of Blood To The Head. Dit album zit toch net wat sterker in elkaar. Staan geen slechte nummers op deze plaat naar mijn mening. 4,5* kan hoger worden.

avatar van Arrie
JanBetonde2e schreef:
Yellow, het meeste bekende liedje, of ja, na Viva La Vida denk ik nu dan

En wat dacht je van Clocks?

avatar van niels94
Talk, Speed Of Sound, The Scientist en Lost! zijn bijvoorbeeld in het grote publiek ook bekender dan Yellow hoor.

avatar van stoepkrijt
Het jammere van dit album vind ik dat niet alle nummers mij evenveel kunnen boeien. De singles vind ik allemaal heel erg mooi (met name Shiver en Yellow), maar er staan op Parachutes te veel nummes die me eigenlijk niet zoveel doen. Gelukkig worden de goede en de wat mindere nummers hier wel goed afgewisseld, dus daardoor blijft het album als geheel nog wel interessant genoeg. Met dank aan het schitterende Everything's Not Lost

avatar van AOVV
Beste plaat van Coldplay. Ik vind het geweldig, van 'Don't Panic' over 'Sparks', langs 'Yellow' en 'Trouble' via 'We Never Change' naar 'Everything's Not Lost'!

4,5 sterren

avatar van vantagepoint
Beste album van coldplay, niet omdat het hun eerste is, niet omdat ze toen nog "onbekend" waren en dus geen stadionband waren. Maar gewoon omdat er prachtige songs opstaan, die je precies meenemen naar een andere wereld, waar je gewoon kan wegdromen voor de rest van je leven. Het album begint met Don't Panic, met de beklijvende woorden op het laatste: Everybody here got somebody to lean on. Dan gaat het verder in het iets hevigere Shiver dat fantastisch begint met de gitaren. En dat begint met de fantastische woorden So I look in your direction
But you pay me no attention, do you?

En dan zijn er nog een hoop goede nummers terug te vinden.

avatar van Jumpjet
Hmm, best een leuk bandje destijds. Coldplay speelde in 2002 op Werchter en kwam daar nog een beetje schuchter over. Chris Martin zette Trouble in, stopte even, riep het publiek op om a.u.b. enthousiast te reageren, dit was immers hun hit!
We zijn bijna een decennium verder en de wereld ligt aan zijn voeten. Zolang dat het geval is, zal Coldplay doorgaan met waar ze al jaren mee bezig zijn: ieder keer dezelfde plaat maken. Na het schitterende Parachutes is de verrassing er toch wel af.

JanBetonde2e
Viva La Vida Or Death And All His Friends lijkt toch niet echt meer op dit geweldige album?

avatar van The_CrY
Jumpjet schreef:

Je maakt niet echt de indruk dat je de rest van Coldplay ook gehoord hebt... Ik vind ze alle vier erg verschillend.

avatar van Rogyros
The_CrY schreef:

Ik vind wel dat je in iedere plaat Coldplay terug kunt horen, maar dat komt denk ik vooral omdat ze een eigen sound hebben ontwikkeld. Parachutes is toch heel anders dan de drie daarna. En het verschil tussen Vida en XY of A Rush etc. is duidelijk aanwezig.

Dit is in mijn ogen toch de rustigste plaat van Coldplay. Wel een uitstekend album overigens.

Ezechiël²
Rogyros schreef:
Coldplay is toch heel anders dan de drie daarna. En het verschil tussen Vida en X&Y of A Rush etc. is duidelijk aanwezig.

Parachutes bedoel je waarschijnlijk?

avatar van Rogyros
Ezechiël² schreef:

Parachutes bedoel je waarschijnlijk?

Klopt! Ik heb het aangepast!

avatar van Razor Eater
Goede plaat van Coldplay. Ik twijfelde of ik 4 of 3,5 sterren moest uitdelen, vanwege nummer 7 t'm 9 had ik de neiging om de cd 3,5 sterren te geven. Die nummers zijn wel aardig, maar niet zo sterk als de rest van het album. Vaak komen ze voorbij zonder dat ik ze opmerk. Het is niet erg als nummers rustig zijn, maar als ik ze niet opmerk als ze langs komen is er iets anders aan de hand. Waarschijnlijk komt het omdat ik altijd druk bezig ben met andere dingen terwijl ik muziek luister. Daarom heb ik besloten om deze twee (want die 45 seconden van parachutes zijn duidelijk) wat nader beluisterd zonder dingen tussendoor te doen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ze niet slecht zijn, maar ik vind ze ook niet echt interessant. Alhoewel We Never Change best mooi is nu ik hem beter beluister.

Nu heb ik de cd dus 3,5 gegeven, maar nu ontstaat het gevoel bij mij dat dit te laag is voor de cd. De rest van de nummers vind ik namelijk erg goed. Wat een dilemma! Uiteindelijk heb ik mijn stem toch veranderd in 4 sterren, omdat ik altijd zoveel luisterplezier heb bij deze cd! En omdat de twee 'matige' nummers mij niet irriteren en ik hoef ze nooit te skippen, ze komen en gaan! Dus uiteindelijk, eerlijk is eerlijk; 4 sterren! Mijn favoriete nummers zijn Shiver, Spies en Everything Is Not Lost.

avatar van Razor Eater
JanBetonde2e schreef:
Coldplay - Parachutes

Spies is het volgende pracht nummer, het mooiste nummer van Coldplay.

Heel mooi beschreven.

avatar van ThePrinceOfPop
Mooie album. Alleen te veel van hetzelfde voor 1 album.

Music-Master
de pseudo intellectualiteit van dit album spat 'r van af.Don't Panic en Trouble zijn nog te pruimen,maar voor de rest mogen ze 't posie aan vicky geven.

avatar van Arrie
Pseudo-intellectualiteit? Kun je dat uitleggen?