Elbow - The Seldom Seen Kid (2008)

Rock / Pop
Label: Polydor

1. Starlings (5:20)
  2. The Bones of You (4:49)
  3. Mirrorball (5:50)
  4. Grounds for Divorce (3:39)
  5. An Audience with the Pope (4:28)
  6. Weather to Fly (4:29)
  7. The Loneliness of a Tower Crane Driver (5:15)
  8. The Fix (4:27)

met Richard Hawley

9. Some Riot (5:23)
  10. One Day Like This (6:50)
  11. Friend of Ours (4:49)
  12. We're Away * (1:59)
  13. Hotel Istanbul * (7:14)
  14. Lullaby * (3:13)
avatar van ErikM
Gewéldige cd! Eerste kennismaking met Elbow, en meteen positief bevallen. Er zijn eigenlijk geen matige songs, en ik vind het ook moeilijk om échte favorieten uit te kiezen, als is On a day like this er daar zeker één van. Kortom: 4,5*, wordt hier erg vrolijk van.

avatar van Banjo
hey muziek vrienden! even een vraagje.. wat soor soort muziek is elbow? met welke bands kun je het vergelijken?

avatar van Ploppesteksel
Ik vind niet echt een band om mee te vergelijken. Elbow is, vind ik, uniek.
Het is natuurlijk wel geen Tool
Ik denk dat je best eens op YouTube wat filmpjes opzoekt..
Dan kan je zelf het wat concluderen.

avatar van LittleBox
Banjo schreef:

De muziek is niet te vergelijken met andere bands; daar is het te eigenzinnig voor. Wel wordt met de stem van Guy Garvey vaak de vergelijking getrokken met Peter Gabriel.

Ooit eens gelezen:

Elbow is voor mensen die radiohead te "moeilijk" vinden en coldplay te "makkelijk"

Bij de eerste cd's ging dat naar mijn mening redelijk op. Echter zeker met deze cd hebben ze een eigen geluid gekregen.

Maar Banjo, luister eens naar nummers als Newborn & Starlings.
Zoals hun nummers kunnen opbouwen is geweldig. Elke keer weer kippevel als ik ze newborn live spelen.

Guuske schreef:
Ooit eens gelezen:

Maar Banjo, luister eens naar nummers als Newborn & Starlings.

Ik heb dat niet maar ik vind dit wel een verdomd goed album hoor

avatar van Lepel
Wat ben ik blij dat ik deze plaat neergeladen heb. Ben altijd in de vage veronderstelling geweest dat dit een weinig interessant electrobandje was. Ha! Tss. Bleek natuurlijk na beluistering niets van waar. Wat een prachtige muziek. Elf sterke nummers! En wat een stem! Een van de beste platen van 2008.

avatar van remmer
Waauw!
Dit moet zowat het eerste album zijn waarvan ik mezelf moet verplichten het af en toe eens aan de kant te leggen...
Ik luister er probleemloos vier maal na elkaar naar, hoogst ongebruikelijk voor mijn doen.

4.5* (zal ongetwijfeld nog 5 worden)

avatar van Chronos85
Inderdaad, daar betrap ik mijzelf ook op. Het verveelt niet he Fantastisch optreden op Lowlands trouwens!

avatar van youngneil
nog niet zolang luisteraar van Elbow. Pas ontdekt eigenlijk. Wat een heerlijke muziek. Geniale plaat. Ik begin met een 4.5. Zal ongetwijfeld gaan groeien naar een 5. De plaat is toch ook een groeibriljant?

avatar van HiLL
Dit is zeker een groeiplaat, zoals dat eigenlijk altijd het geval is bij Elbow. Prachtige groeiparels stuk voor stuk.

avatar van Pinsnider
Inderdaad, maar deze Elbow groeit bij mij harder dan de vorigen (die op een gegeven moment uitgegroeid en minder interessant waren). Hoorde zowaar zelfs iets op radio 3 voorbijkomen!!

avatar van remmer
Hij is echt radiovriendelijk, deze Elbow.
Weet niet of dat positief of negatief is.

avatar van mkrake
Na het beluisteren van het nummer Grounds for Divorce dit album maar direct aangeschaft. Vond dit toch echt wel een gaaf nummer en de recensie waren ook allemaal positief dus dit kon niet mis gaan met dit album dacht ik.

Nou dus wel…
Grounds for Divorce blijkt nou niet echt maatgevend te zijn voor dit album.
Na het beluisteren van het 1e nummer had ik al de neiging om deze plaat af te zetten, wat een irritant nummer met dat Tattaaaaaaaa…
Daarnaast bevalt de stem van de zanger me ook voor geen meter, veel te “zacht”
Nee ook nu ik deze plaat na alle positieve reacties van het lowlandsoptreden weer een heb opgezet blijkt het weer niet te werken.

Misschien volgend jaar nog weer eens proberen!

avatar van Freggel
Het goede nieuws is dat ze in November weer in Nederland komen spelen,
de kaartjes zijn besteld

Ik heb de plaat overigens ook de eerste paar luisterbeureten vanaf nr 2 gespeeld, omdat ik de gevreesde trompetten zo irritant vond, maar de schoonheid van dat nummer is nu met geen pen te beschrijven!
Lekker radiohitje op dit moment ook bij 3FM, waarvoor hulde!

avatar van Ceasar
Fantastisch album maar vanwege de eerste track zal ie van mij geen 5 krijgen. Maar de rest

avatar van LittleBox
remmer schreef:
Hij is echt radiovriendelijk, deze Elbow.
Weet niet of dat positief of negatief is.

Dat vind ik mooi gezegd. Volgens de recensenten van het optreden van Lowlands verdient Elbow het nu echt door te breken. Ik kan inderdaad iedereen Elbow aanraden (en dat doe ik ook volop) maar ik hou ze toch ook graag stiekem een beetje 'voor mezelf'... Ik wíl ze helemaal niet in Ahoy! Paradiso, op een paar meter afstand en het gevoel dat ze voor jou komen; dát wil ik! Egoïstisch hè?

avatar van Pinsnider
Volgens mij verwoord je nu exact de gedachten van de meeste mensen op dit forum. Dat dubbele gevoel.

avatar van Arno
Heel erg mooi album is dit. Er straalt iets rustgevends van af, deze plaat moet je eigenlijk 's avonds in het donker beluisteren.
Dit weekend op Pukkelpop kwamen de nummers trouwens nog beter tot hun recht. Mijn favorieten zijn de opener Starlings en het prachtige One Day Like This ("so throw those curtains wide, one day like this a year'd see me right")
Voorlopig minstens een 4/5.

Dit is het eerste album van Elbow dat ik check. En toch vrij straf hoor. Subtiel uitgewerkte popsongs, vakmanschap.Dit is een gevestigde waarde! One Day Like This is de nieuwe single en wat voor 1!

avatar van Matthijs72
De opbouw van het nummer Starlings is echt briljant...climax naar "the violins explode inside me when I meet your eyes". Die snoeiharde snijdende blazers erdoorheen af en toe lijken me eerder symbolisch/functioneel bij de tekst dan dat het nou echt mooi is, ik vind het passen in ieder geval.

het zal wel "hate it or love it" zijn bij dit nummer

Stem verhoogd van 4 naar 4.5, goed vanaf de eerste luisterbeurt, laagdrempelige CD die alleen maar beter wordt, alleen Mirrorball kan me niet boeien.

avatar van nightfriend
Het is moeilijk om deze band in een hokje te stoppen: de band heeft traditionele elementen in zich maar schuwt ook het experiment niet. Zoals Gerre al stelde subtiele popsongs waarbij het vakmanschap er vanaf spat (dat is het enige hokje waar ik het in wil stoppen).

Die blazers van Starlings dat is wel even schrikken de eerste keer, maar ik vind het perfect werken in het nummer. Ook de onversneden romantiek van Mirrorball (prachtige tekst) vind ik zelf prachtig.

Ik schrok letterlijk van de blazers in Starlings. Ze kwamen echt uit het niets. Ik dacht nog, welke idioten stoppen nou zo'n element in hun muziek?
Gelukkig ben ik er aan gewend geraakt en tegenwoordig sta ik goed voorbereid wanneer de blazers dreigen aan te komen. Ik heb The Seldom Seen Kid inmiddels alweer aardig wat keren geluisterd. Ook heb ik een concert van ze meegemaakt (op Lowlands). En ik ben erg te spreken over deze muziek!
The Bones of You vind ik echt briljant. Vooral tekstueel een pareltje, maar muzikaal niet veel minder briljant. Grounds For Divorce is de echte swinger. Geweldig country achtig nummer! Andere opvallendheden zijn Audience With The Pope, The Fix en natuurlijk One Day Like This. Prachtige meezinger voor jong en oud!

Al met al lijken 4* me op zijn plaats.

Een puike cd, kreeg de tip van een vriend. Zeer goed!

haveman
Dit klinkt erg goed.

Zijn de andere albums van ze ook in deze stijl en zo lekker?

avatar van Ceasar
Ja, maar lees de commentaren aldaar.

avatar van HiLL
haveman schreef:
Dit klinkt erg goed.
Zijn de andere albums van ze ook in deze stijl en zo lekker?

avatar van Arrie
Hmm, dan ga ik daar ook maar eens achteraan!

Ik liep vandaag de platenwinkel binnen en hoorde prachtige muziek. Het klikte gelijk en toen ik vroeg wie dat waren of was , bleek het Elbow te zijn. Ik heb Elbow of altijd in de verkeerde categorie groepen geplaatst of waren zij een andere weg ingeslagen. Om een lang verhaal kort te maken . Ik heb hem gelijk gekocht en thuis beluistert en na één keer al heel erg postief verrast. Ik kan nu nog geen favoriet nummer geven maar dit is een geweldig goed album!

avatar van Yak
Yak
Ad Brouwers schreef:

Leuk om te lezen dat het ontdekken van muziek op deze manier nog steeds bestaat.