Atmosphere - When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold (2008)

Label: Rhymesayers

1. Like the Rest of Us (3:21)
  2. Puppets (3:41)
  3. The Skinny (3:36)
  4. Dreamer (4:04)
  5. Shoulda Known (3:07)
  6. You (3:14)
  7. Painting (3:00)
  8. Your Glasshouse (3:58)
  9. Yesterday (3:23)
  10. Guarantees (4:32)
  11. Me (3:40)
  12. Wild Wild Horses (4:15)
  13. Can't Break (3:33)
  14. The Waitress (3:00)
  15. In Her Music Box (4:20)
  16. Vanity Sick * (2:52)
avatar van -marco-
Zoals vele al zeiden en zo ook voor mij het beste album wat 2008 tot nu heeft voortgebracht. Merk dat ik de cd wel erg vaak opzet en er niet vanaf kan blijven als een kind in een snoepwinkel.

Daarom ook verhoogd van 4.0 naar 4.5.

Rene1979
Tja kan er niet aan wennen sorry mensen...net weer gehoord maar nee.....2.5 owrdt het omdat hij neigt naar iets lager toch naar boven afgerond...misschien is het een groeier en ben ik op een gegeven moment in een bui dat ikd ti wel heel goed ga vinden maar nu nog niet...

avatar van Rhythm & Poetry
Ant en Slug zijn voor mij het beste duo uit de 21ste eeuw. Elke keer weten ze me weer verbazen met een geweldig album. Ze worden er niet minder op en lijken zelfs te groeien. De eerste keer dat ik dit album beluisterde vond ik het wat aan de saaie kant. Inmiddels denk ik er héél anders over en vind ik dit het beste album van 2008. Werkelijk niets ontbreekt op dit album. Slug gaat van dubbelzinnig (The Skinny) naar een meezinger (You) en van een relaxt nummer (Painting) naar een luisterliedje met sterke lyrics (Me). En zo heeft elk nummer wel iets wat ik er geweldig vind. Sowieso heeft Slug naar mijn mening een van de mooiste (zo niet dé mooiste) stemmen in de rapscene. Ant is op dit album in een uitstekende vorm en is met recht een van mijn favoriete producers. Heerlijke samples (onder meer van liveinstrumenten) geven het album een perfecte sfeer. Soms zomers, een andere keer weer tragisch. Ze passen in elk geval prachtig bij de stem van Slug. Daarmee mag ik dit met recht mijn favoriete album van 2008 noemen (tot nu toe).

avatar van MJ_DA_MAN
Onbegrijpelijk, al die positiviteit (hoge cijfers en gemiddelde). Ik vind dit nog steeds een wat vreemd album met iets wat rare producties die niet Ant's stijl zijn en soms wat simpel klinken en totaal niet creatief, iets wat nou juist zijn sterkste punt is. Het is dat Slug het goed doet, anders was het cijfer lager geweest (kans op verlaging sluit ik niet uit). Had eigenlijk ook wel veel kritiek verwacht van diverse sites en users hier op de MuMe, maar blijkbaar hebben ze het toch goed gedaan na hun extreem hoge notering in de album-chart.

Schreeuwbericht verwijderd.

Edit L_T_B: En reacties daarop ook verwijderd.

avatar van greendog
Mijn kennismaking met dit aangename collectief. Was aanvankelijk af gegaan op de titel, om gewoon even te kijken 'wat het is'. Hierbij ben ik helemaal verslaafd geraakt aan de deuntjes die dit album brengt.
Redelijk agressief, met fijne beats er tussen, scherpe teksten en fijne melodieën. Ik kan hier wel wat mee!

Het is een volwassen album geworden. Slug mist wat van de agressie en paranoia, maar weet ondanks dit toch te raken, met vooral "Yesterday". Bij Ant is er ook veel veranderd, hij kiest voor simpliciteit, die hij vervolgens heeft geperfectioneerd. Afwisselende beats en wisselende thema's.

Kortom een sterk album. Hoewel mijn favoriet wel The Lucy Ford EP's blijft van dit duo.

@Rhythm & Poetry: Atmosphere, beste hiphop duo v/d 21ste eeuw? Zou kunnen, zou ik op dit moment nog niet willen zeggen met concurrentie van o.a. Soul Position (RJD2 & Blueprint), Blackalicious (Gift of Gab & Chief Xcel) of nieuwkomers Blu & Exile (Below The Heavens = Classic).

avatar van Rhythm & Poetry
Het is dan ook geen feit hè, ik zeg dat ik dat vind.

avatar van oruiz
geen twijfel mogelijk, een dikke 5. wat een plaat!

avatar van prodi9y9
ik ben het met je eens rhythm. top duo dit! dat het niveau zo hoog kan blijven, album na album, ep na ep. in 2007/2008 behoorlijk wat ep's en albums (als je stricktly leakage mee telt) uitgebracht van behoorlijk niveau vind k zelf. deze mannen doen het duidelijk echt voor de fans.

ontopic:
blijft top album dit. slug is een stuk rustiger op dit album, net als ant.. maar ik vind dit niet erg. heerlijke afwisseling met hun eerdere werk.

@Rhythm & Poetry: Ik vond het meer een interessant statement, wat mij aan het denken zette, vandaar mijn reactie. Er zijn inderdaad weinig duo's die kunnen tippen aan het niveau van Atmosphere, that's for sure!

avatar van Raydo
Ik vind "Yesterday" zo'n geniaal nummer. Die twist op het einde geeft mij een heel apart gevoel.

avatar van Conway Twitty
Ik heb het nooit echt een grote twist gevonden, hij beschrijft een behoorlijke platonische liefde door het nummer heen...

Raydo schreef:

Zeker, geniale pianobeat, mijn hele dag is weer goed als ik dit luister

avatar van Ploppesteksel
Het is natuurlijk wel 'gepikt'.
Maar daar kan je eigenlijk niets op tegen hebben als het zo gebruikt wordt.

Ploppesteksel schreef:

Van welk nummer?

Ploppesteksel schreef:
Het is natuurlijk wel 'gepikt'.
Ieder hiphopnummer bevat wel een ''gepikte'' sample.

Pooiertje schreef:
Van welk nummer?
Dit nummer. De rockband Eels gebruikte dat sampletje ook al eens in een nummer van ze.

Dank

avatar van Leonard91
Hiphop, typisch een genre waar ik nou nooit naar luister. Veel verder dan Eminem kwam ik vroeger niet, bij 50 cent haakte ik af. Maar de laatste tijd begon het te kriebelen, er moest toch wel heel wat leuks te vinden zijn in dat (voor mij) onbekende genre. Daarom heb ik maar een hele rits albums (Wu-tang Clan, Jedi Mind Tricks, enz.) opgezocht. Dit is mijn "kennismaking" met hip-hop, en wat voor een!

Aangetrokken door de maffe albumtitel en de goede beoordelingen ging ik hier achteraan. Zo op het eerste gehoor zaten er heel wat leuke nummers tussen, maar ook wat flinke missers met Can't Break en Shoulda Known. Maar op de een of andere manier bleef het hangen, en het werd maar beter.
De productie is erg simpel, maar wel erg geslaagd. Er zit veel afwisseling (instrumenten) in, zelf de electrobeats kan ik nu een beetje waarderen. Het is allemaal niet te gehaast en bevat een lekker los sfeertje, Painting is prachtig.
De raps mogen er ook zijn. Ik ben niet zo van de eindeloze opschepperij en de scheldpartijen en die hoor je hier ook niet op terug. Slug verteld alles op een hele natuurlijke manier, alsof het rijmen zonder moeite gaat, en de teksten zijn vaak erg sterk. Hij wind zich niet echt op, maar dat zou ook niet echt bij het album passen. Hij heeft een duidelijke uitspraak waardoor je alles snel oppakt, en met teksten van nummers als Me zorgt dat er alleen maar voor dat je het geheel nog meer gaat waarderen.

Ik hou het voorlopig even op een 4*, en zeker een notering in mijn top10 van dit jaar.

Relax
Na Shoulda Known dacht ik dat ik dit album nooit zou gaan beluisteren omdat alles me zou gaan tegenvallen.

Maar het valt me op dat Shoulda Known het enige nummer is dat rotzooi is.. vreemd dat die op het album staat en ook nog als single uitkwam.

Voorderest is het album uitstekend.

avatar van Rhythm & Poetry
Fijn, users als havenman die dit album beoordelen met 1* en vervolgens geen bericht achterlaten. Ach ja eigenlijk kan ik er beter geen woorden aan vuil maken maar dat is zo moeilijk; ik stoor me er immers gruwelijk aan.

Gewoon een dikke 4,0.
Alles klinkt perfect, de beats passen gewoon 100% bij Slug.
Ant is ook wel lekker bezig met een nieuwe style.

Totaal anders dan GLU.

haveman
Rhythm & Poetry schreef:

Ik plaats niet bij al mijn lage stemmen een commentaar vanwege vaak vervelende reacties.

Maar goed, als ik dit hoor kan ik begrijpen als het voor blanken verboden wordt te rappen. Volgens mij draagt ie nog een cowboyhoed ook.

(nu maar hopen dat deze meneer ook blank is).

Relax
Beter had je jezelf stil gehouden, want dit is wel erg racistisch.

Als je echter iets van RAP afwist zijn er, raar maar waar voor jou ogen, blanken die beter rappen dan zwarten.

Tevreden?

avatar van BoordAppel

Als je gewoon op een normale manier toelicht waarom je een laag cijfer geeft krijg je helemaal geen vervelende reacties.

Als je een laag cijfer niet toelicht daarentegen...

haveman schreef:

(nu maar hopen dat deze meneer ook blank is).
En je verwacht dat je hiermee geen vervelende reacties krijgt ?

avatar van Ploppesteksel
Ja, inderdaad raar.
Ik ben ook blank en ken niet veel van hip-hop, maar vind dit album wel erg goed. Wat vind jij er dan zo slecht aan, haveman?
Want wat jij zegt, raakt werkelijk kant noch wal betreffende dit album.

haveman
Ik plaats best wel veel stemmen en om die allemaal toe te lichten vind ik te veel werk.

Ik ben zelf 100% procent kaaskop, maar ik vind die gast ze stem gewoon akelig. Wat mij betreft had ie beter country kunnen gaan maken.

Bovendien vind ik het rijmen, niet de lyrics zelf, van Sinterklaasgedichtniveau.

Het doet me af en toe denken aan The Insane Clown Posse.