The Roots - Rising Down (2008)

Label: Def Jam

1. The Pow Wow (1:15)
  2. Rising Down (3:40)

met Mos Def en Styles P

3. Get Busy (3:29)

met Dice Raw en Peedi Peedi

4. @ 15 (0:51)
  5. 75 Bars (Black's Reconstruction) (3:15)
  6. (Up Theme) Becoming Unwritten (0:36)
  7. Criminal (4:08)

met Truck North en Saigon

8. I Will Not Apologize (4:34)

met P.O.R.N. en Dice Raw

9. I Can't Help It (4:39)

met Malik B, P.O.R.N., Mercedes Martinez en Dice Raw

10. Singing Man (4:07)

met P.O.R.N., Truck North en Dice Raw

11. (Up Theme) Unwritten (1:22)

met Mercedes Martinez

12. Lost Desire (3:58)

met Malik B en Talib Kweli

13. The Show (3:44)

met Common en Dice Raw

14. Rising Up (4:23)

met Wale en Chrisette Michele

15. Birthday Girl * (4:05)
  16. The Grand Return * (2:22)

met Dice Raw en Wadud Ahmad

17. The Pow Wow 2 * (3:18)
Mr_White
Nog een tikkeltje duisterder dan Game Theory wat een verrassing is want GT was al behoorlijk duister. Overigens eindigt het album met The Show en Rising Up (Birthday Girl vergeet ik lekker) wel weer positief. Black Thought rapt als vanouds ijzersterk zonder een zwakke verse af te leveren, al moet hij het wel afleggen tegen de capriolen van Saigon die compleet los gaat op Criminal."DAMN!" is de correcte term, zo dunkt mij.

avatar van thomzi50
Een absolute groeier dit. Eerst niet meer dan wel aardig, nu weer gewoon goed. Alleen helaas zoals eigenlijk alles van The Roots lijkt het teveel op ander werk van de groep en oefent het toch niet een enorme aantrekkingskracht op me aan.

yEYo!
.....vind alleen de titeltrack en Get Busy goed (overigens heel goed).
Toch wel stukken minder als Game Theory.

avatar van thomzi50
Daar is iets misgegaan bij een label, want ik heb het album ineens vijf keer..

jorisje123456
thomzi50 schreef:
Daar is iets misgegaan bij een label, want ik heb het album ineens vijf keer..

Stuur maar eentje op naar mij

avatar van MJ_DA_MAN
Daar zou ik ook geen nee tegen zeggen . Maar het lijkt me dat je vier exemplaren terug moet sturen.

thomzi50 schreef:
Echt waar?! Ik vind het juist knap van The Roots dat ze elk nieuw album met een nieuwe sound komen. Het rasechte Roots-geluid is er zeker in terug te vinden, maar tegelijk ligt de nadruk altijd ergens anders op. Vooral vanaf Things Fall Apart vond ik het steeds gevarieerder worden met daarop volgend een experimenteel Phrenology, een toegankelijk Tipping Point, en conceptueel Game Theory. Je eigen sound behouden en toch vernieuwend bezig zijn is iets waar The Roots als een van de weinige in is geslaagd door de jaren heen.

tuktak
idd. vergelijk hun eerste platen met hun laatste platen en je hoort een wereld van verschil, terwijl het allemaal hoge kwaliteit is.

avatar van Chrisseh
Ja, dat vind ik ook het knappe aan the Roots; ze veranderen hun sound maar klinken altijd tegelijkertijd wel typisch The Roots.

avatar van thomzi50
Ik vind het toch allemaal behoorlijk veel op elkaar lijken hoor! Maar dat komt ook omdat de groep zoals ik schreef nooit echt een verschrikkelijke uittrekkingskracht op me uitoefent, waardoor ik nooit helemaal in de albums opga. Er blijft altijd een soort afstand tussen mij en de muziek. Misschien hoor ik het daarom íets minder gedetailleerd dan velen hier, en hoor ik daarom (relatief) meer van de overeenkomstige elementen.

Relax
Album is nogal saaitjes... de raps zijn te lang, de beats zijn te eentonig.. ze lijken allemaal ook nog is opelkaar.

avatar van MurryMusic
thomzi50 schreef:

ok...maar wat heb je met die extra cd's gedaan

avatar van Niek
Wat is 75 Bars ontzettend vet zeg! Die Black Thought is echt zeldzaam goed. En zo lang al. Ik snap echt niet hoe hij het voor elkaar krijgt. Als je de allerbeste ooit defineert als kwantiteit x kwaliteiit dan is Black Thought veruit de beste. Niemand die zo lang zo'n niveau vast weet te houden.
Vind het aantal gastartiesten dus ook wat te hoog hierop. Hoewel velen ervan me meer pakken dan eerder (ik noem Peedi die op Get Busy heel leuk komt en op Game Theory nog de grote dissonant was).
Zo begint dit album me toch meer te trekken. Toch moet ik ook melding maken van de zwakste Roots-track ooit: I Will Not Apologize; Kutraps, kutbeat en kutrefrein. Erg spijtig. Desondanks zijn de pieken nog altijd hoger dan de dalen op dit album. En zolang dat zo blijft mogen ze albums blijven maken en zal ik ze blijven kopen.

Edit: met kutraps doelde ik niet op die van BT. Wederom goed .

avatar van J.M.
I Will Not Apologize vind ik ook de minste van dit album.

Dj2Jelle
Er is maar 1 woord waar je 20 keer mee kunt rijmen zonder dat het minder interessant word. en Black Thought maakt er goed gebruik van in 75 bars

avatar van Opgeduveld030
Ben niet echt heel bekend met hun oudere werk, maar vind dit een verdomd goed album. Ben het eens met vele hier dat BT een van de betere mc`s van het moment is. Criminal en Rising Down in mijn top 10 van beste nummers van 2008.

avatar van kemm
Voor het album uitkwam had ik al het idee dat deze minder zou zijn. Waarom weet ik niet, want kende slechts een track of twee. Misschien met de gedachte dat The Roots toch ooit eens een mindere moesten maken.
Maar vanaf de eerste luisterbeurt heb ik m'n vooroordelen meteen weer overboord moeten gooien, want wederom straf spul van de mannen! Wie doet het hen in 's hemelsnaam na, na al die jaren geen enkel album dat zelfs wat minder is? Respect!

avatar van Game
Afgelopen zomer had ik me erg vermaakt met dit album, het was mijn eerste aanraking met The Roots. Live instrumenten met raps en jazz invloeden, daar kan ik wel wat mee. De producties klinken erg strak, alhoewel het me bij sommige nummers niet echt pakt zoals de track met Common. Dan heb je wel tracks zoals Rising Down en Criminal die ik echt voel. Jammer dat er zoveel gastoptredens staan want Black Thought word een beetje overschaduwd. Toch staat hij goed z'n mannetje. Zijn flow is ijzersterk.

avatar van Niek
Overschaduwt vind ik idd ofwel ongelukkig gekozen formulatie ofwel bullshit. Ik denk dat je bedoelt dat je hem gewoon te weinig hoort op deze plaat. Daarin geef ik je helemaal gelijk. BT laat opnieuw horen hoe ziekelijk goed hij wel niet is, maar de hoge pieken verzorgt door mede Mr.Roots himself worden afgewisseld met (diepe) dalen van de featers (enkele uitzonderingen daargelaten). Dit is de grootste oorzaak van het feit dat dit de zwakste (lees: minst goede) plaat van het gezelschap is.

avatar van Game
Ja, dat bedoelde ik. Black Thought doet helemaal niet onder voor de andere MC's op deze plaat.

Veruit de beste. imo.

avatar van Carolaah
Hmm lekker album van The Roots,
Vernieuwende beats, ik houd er wel van.
Anderzijds vind ik het oudere geluid toch wel wat prettiger,
wat 'relaxter' o.i.d. iets meer soul/flow, heb ik het gevoel..

Meer 'oldschool' perhaps..
Desalniettemin, luistert dit album ook lekker weg en klinkt het beter dan menig hiphopalbum. De lyrics zijn weer prima, weer de zangrefreintjes die we gewend zijn, fijne beats waar iets aan gesleuteld is, meer bass?meer electronica gebruik, althans zo lijkt het..

Nou ja, ik geef er 3,5 voor

Black Thought is inderdaad super. De eerste keer dat ik dat merkte was bij het nummer Web op The Tipping Point, ik heb The Roots een beetje achterstevoren leren kennen.

Deze plaat vind ik iets rauwer dan hun andere albums, maar dat is positief: ik vind dit na Game Theory het beste wat ik van The Roots ken. Met name 75Barz klinkt echt lekker!

4.5*

avatar van Niek
Net weer geluisterd en mss moet deze toch weer naar de 4 sterren. I Will Not Apologize is eigenlijk het enige echt zwakke nummer. Verder is 75 Bars echt ongelofelijk goed. Naast de verscheidene zwakke gastartiesten is er verder weinig tot niets op aan te merken. En Black Thought laat weer horen dat ie mss wel gewoon de beste ooit is. Rising Up is een geweldige afsluiter. Enfin, beetje onsamenhangend bericht. Ik ga hem morgen of overmorgen nog maar een keer lusiteren en als ie me dan weer net zo bevalt als net het geval was dan gooien we dr weer een halfje bovenop.

avatar van Mjuman
Ruim een week binnen uit de VS - op vinyl - dubbelaar voor 10 euri; niet verkeerd, nog even laten groeien.

P-DawG
Hoe Black Thought's opent op Criminal, damn !...

Look, it is what it is
Because of what it was
I did what I did
Cause it does what it does
I don't put nothin' above
What I am, what I love
My family, my blood
My city and my hood
Hater for the greater good
I'm back from Hollywood
And I ain't changed a lick
Though, I know I probably should
But, what I'm doin' is not a good look
I never did it by the good book, as a lifetime crook
All the petty crime took a toll on me
I look around at my homies that's gettin' old on me
But still somethin' gotta hold on me
Maybe it's faith
If it's comin', yo I'm willing to wait
I'm not runnin', I done ran through the mud
I done scrambled and such
I done robbed an odd job and gambled enough
Till I'm put up in handcuffs
And pissin' in a cup
If there's a God
I don't know if he listenin' or what

avatar van Eardrum
kvind black thought momenteel de beste mc denk ik.

avatar van frusciflea
Ik vind dit album van begin tot eind echt geweldig! Zo'n enorm dik geluid, enorm sterke songs... en enorm goede gastrappers! Met name Wale maakte een grote indruk op me tijdens Rising Up.

Ik ben vervolgens de mixtapes van Wale gaan luisteren, en het recente Back to the Feature is een genot! Toen ik zat te luisteren hoopte ik op een gastoptreden van Black Thought... en ja hoor! Het nummer Hot Shyt begint met Peedi Crakk (of Peedi Peedi), die ook indruk bij me maakte op Get Busy, en vervolgens komt Black Thought in Hot Shyt!

Heel vet!

avatar van nega
Gisteren gekocht, had hem al paar geluisterd toen ie uitkwam. Dope album, Rising Down is mijn favo.

Social_Mask
Criminal: god, wat een geweldig nummer is dat toch. Prachtige beat, een uitstekende Black Thought - toch wel één van de beste MC's - en perfect passende, sferische zang.. Geen idee waarom ik dit links heb laten liggen, The Roots staan eigenlijk wel garant voor kwaliteit. Al is het maar een beetje.