Modern English - Mesh & Lace (1981)

Label: 4AD

1. Gathering Dust * (4:20)
  2. 16 Days (4:33)
  3. Just a Thought (4:08)
  4. Move in Light (4:45)
  5. Grief (6:28)
  6. The Token Man (6:32)
  7. A Viable Commercial (4:24)
  8. Black Houses (5:44)
  9. Dance of Devotion (A Love Song) (5:51)
  10. Smiles and Laughter * (3:12)
  11. Mesh and Lace * (4:19)
  12. Tranquility * (7:02)
  13. Home * (3:50)
  14. Swans on Glass * (4:35)
  15. Incident * (2:38)
Lost Highway
ruw,hard,vals,door merg en been.
een plaat die iedereen zeker eens zou moeten proberen.

avatar van Brecht
"Swans on Glass" en vooral "Gathering Dust" vind ik geweldige nummers. Is de rest van hetzelfde niveau?

Brecht schreef:

Gathering dust is misschien wel het beste nummer, maar ik vind het ganse album sterk. Als je van Joy Division houdt doe je met deze plaat zeker geen miskoop.

avatar van orbit
Dit is mijn volgende project! Gathering Dust ken ik al en Melt With You.. beiden prima nummers!

avatar van the viking
Hoorde ik daar Joy Division

avatar van orbit
Ik ben hem aan het luisteren, heb hem gister eindelijk in de bus ontvangen, samen met IF I Die, I Die van de Virgin Prunes.
Het is een erg doomladen 80s plaat, met eigenlijk wel overlap met virgin prunes of Bauhaus oid.. maar ik ga hem nog wat rondes beluisteren voordat ik hier mijn definitieve mening over geef. Wel leuk dat deze platen allemaal ge-issued zijn inmiddels

avatar van Premonition
16 Days was trouwens het B-kantje van Song to the Siren van This Mortal Coil. Een andere (electronische) versie dan deze albumversie.
Erg donker is dit album zeker. Af en toe topzwaar. De opvolger vind ik beter.

Lost Highway
Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze plaat een stuk minder waardeer dan een tijd geleden. Hoe het komt weet ik niet, maar de laatste draaibeurt deed het me erg weinig. Misschien was ik niet in de stemming voor dat soort muziek en bevalt hij de volgende keer opnieuw beter, dat zou heel goed kunnen natuurlijk.
In elk geval Premo, orbit, viking en andere New Wave liefhebbers, een gouden tip : The Names - Swimming.
Om nog ff meer off-topic te gaan (in een topic waar toch geen kat komt kan dat toch geen kwaad), de cd van Comsat Angels heb ik nog steeds niet, aangezien die andere plaat die ik besteld had nog moeilijk (of niet meer) leverbaar is. Op zich erg jammer aangezien ik de cd's van The Comsat Angels dit weekend gewoon in de cd-winkel zag liggen...

Wel lekkere muziek; de baspartijen hebben inderdaad veel weg van Joy Division. Ik hoor ook heel duidelijk elementen van Siouxsie er door heen.

avatar van orbit
Na een stuk of 5 keer luisteren geef ik hem een voorzichtige 3,5*. Sommige nummers zijn erg goed (Gathering Dust, Black Houses, Tranquility, Swans on Glass), maar er staan ook nummers op waar ik weinig tot niets mee heb. Het is echter een plaat die groeipotentieel in zich heeft, niet erg toegankelijk op het eerste gehoor. Dus ik zou nog naar boven kunnen gaan afronden..

avatar van orbit
En een halfje erbij.. toch een groeier

avatar van reptile71
Deze heb ik nog op lp en om die te draaien moet ik eerst mijn platenspeler uit het stof halen en aansluiten enzo dus ik ben hem aan het downloaden nu. De originele plaat bestaat trouwens uit de nummers 2 t/m 9 van deze cd en degene die ik aan het downloaden ben heeft ook die extra nummers (van EP's enzo) helaas niet. Kan me herinneren dat ik een paar uitschieters hierop vond staan en de rest niet zo vond... Ben benieuwd hoe het is om hem na lange tijd straks weer te horen.

avatar van reptile71
Deze plaat draait naar mijn mening voornamelijk om de sound. Er staan niet echt hele goeie nummers op, vind ik, maar de sound die wordt neergezet vind ik heerlijk! Een lekker zwaar basgeluid, statische strakke drums, een rauw gitaargeluid en enigszins eentonige zang, kortom alle ingredriënten om een lekker donker underground-sfeertje te creëren. Inderdaad nog het best te vergelijken met Joy Division. In mijn ogen is dit een klassieker in het genre. Deze plaat is ook niet te vergelijken met alle volgende albums van Modern English. Deze, hun eerste, is veruit het donkerst voor zover ik de rest heb gehoord.
Toch wel een aanrader voor 'Joy Division en andere donker new wave' liefhebbers.

avatar van orbit
Klopt wel een beetje, alhoewel ik nummers als Gathering Dust, Swans On Glass, Dark Houses en Tranquility wel degelijk gewoon goede nummers vind. Maar vooral de manische gedrevenheid achter de nummers en het experimentele sfeertje wat er omheen maakt, maakt de plaat boeiend luisteren.

avatar van reptile71
Van de nummers die je noemt staat alleen Black Houses op het originele album (nummers 2 t/m 9 van deze cd), die andere heb ik helaas nog niet gehoord...

avatar van orbit
16 Days vind ik trouwens ook erg goed.. Maar je had inderdaad al gezegd dat de oorspronkelijke plaat maar de helft bevat, was ik even vergeten. Dan kan ik je hem alsnog aanraden in de huidige vorm!

avatar van freddze
Ik heb de originele LP uit 1981 nog!!
4* krijgt ie van mij!

Die bestond inderdaad enkel uit tracks 2 t.e.m. 9, dus heb ik hier een correctie doorgevoerd zodat duidelijk te zien is wat de bonustracks zijn

Ik vind de opvolger (After The Snow - 4,5*) ook beter, zeker als ik enkel rekening hou met de originele tracks...

avatar van orbit
Sluit me hierbij aan, ik heb After The Snow nou al zo'n 30x gedraaid, terwijl de frequentie van deze is gestagneerd na een keer of 10.. komt ook een beetje vanwege het zeer wisselvallige niveau, sommige nummers zijn heel goed, andere zijn erg mager.

avatar van reptile71
After The Snow heb ik nog niet kunnen downloaden, maar wel stukjes gehoord. Ik geloof niet dat hij Mesh and Lace wat mij betreft qua sound overtreft. Ik vind juist die donkere sound zo lekker en ik ben hem dan ook alleen maar meer gaan waarderen. Sowieso zal hij niet snel hoger dan 3,5 kunnen scoren bij mij omdat 4 en 4,5 gereserveerd zijn voor albums met nummers die mij gevoelsmatig meer raken en 5 is een echte uitzonderingspositie: dat zijn albums die mij zowel gevoelsmatig raken als dat ik ze als uniek meesterwerk in hun soort beschouw.
Ook Pornography (van The Cure) liefhebbers zou ik dit album adviseren te luisteren i.v.m. het lekkere undergroundsfeertje dat Modern English hier creëert.

avatar van orbit
Deze is inderdaad wel donkerder, en de nummers die goed zijn vind ik ook meteen heel goed. Maar lang niet alles. Uiteraard is het een aanrader!!

avatar van Premonition
Hij is inderdaad behoorlijk wisselvallig. De tweede helft is veel rauwer dan de eerste helft en veel minder electronisch gericht. Deze nummers (v/a nr. 10) stammen uit 1980 en doen nogal denken aan JD Unknown Pleasures. De eerste helft lijkt meer op New Order's Movement, maar is veel venijniger.
Gathering Dust is werkelijk briljant! Je kunt er zelfs op dansen!

Feeder
Op aanraden van enkele MuMe gebruikers heb ik deze plaat aangeschaft. Hoe kon ik weten wat me te wachten stond ?

Wat een ongelofelijk goed album !
Ik vraag het nu even en ik zal het nog vaak vragen : waarom zijn er maar zó weinig mensen die deze band kennen ?

Het is al 2 jaar geleden dat ik nog eens zó enthousiast was over een album. Toeval of niet maar dat was 'unknown pleasures'. Deze cd is een heerlijke mix van Joy division, sisters of mercy, the cure, ...
Kortom : alles waar ik van hou.
Mesh and lace heeft de dreigende kracht die 'pornography' uitademt, wat dus zeker een enorm pluspunt is. Eerlijk gezegd heb ik dit album nog maar een paar dagen in m'n bezit en ik vrees dus voor een terugslag, toch is het nu al overduidelijk voor mij dat dit een eeuwige liefde zal worden.

Zoals jullie merken ben ik zwaar onder de indruk van deze band, Jantje zal zo spoedig mogelijk eens een mooi tekstje plaatsen bij deze cd maar nu is hij nog een beetje té overdonderd.

En dan zeggen dat ik 'after the snow' nog niet in m'n stereo geknald heb.

Thx you guys

avatar van orbit

Ik ben verguld ende blij met uw vreugde heer Feeder, evenknie
Heb je deze versie ook (met al dat bonusspul)? Want dat is zeker de te prefereren editie ivm. enkele pareltjes, zoals Tranquility, Swans On Glass en natuurlijk Gathering Dust..

Feeder
Ja hoor, ik heb de versie met al het bonusspul. Voorlopig zijn 'gathering dust' en 'Move in light' de twee uitschieters voor mij.

Feeder schreef:
Zorg dat je het bij dit album van Modern English houdt, is mijn advies. Vergeleken dit album valt de rest zwaar tegen. Hele andere sfeer, meer poppy en eigenlijk gewoon bocht als je Modern English kent van dit album. Is mijn ervaring...

avatar van orbit
Niet mee eens reptile.. After The Snow is gewoon een heerlijke plaat, maar veel meer op gewone rock-merites! Maar dan ook echt hoogwaardig! Deze is obscuurder, maar ook wisselvalliger.

reptile71 schreef:

Beste Reptile,

ik vrees dat u een beetje te laat komt met uw advies, ik heb 'Mesh & lace' samen met 'After the snow' gekocht.
Eerlijk is eerlijk : ik vond het een beetje tegenvallen, het was een koude douche na de extase die ik ervoer bij het beluisteren van hun eerste album.

Toch moet ik toegeven dat After the snow allesbehalve slecht is. Zijn jullie het met me eens als ik zeg dat ik er met momenten Soft cell en Ultravox in hoor ? Nu ja, ik stort me voorlopig helemaal op deze parel hier en binnen een weekje of twee zal ik After the snow eens héél grondig beluisteren.

We zullen wel zien hoe het uitdraait.

avatar van orbit
After The Snow is heel geen Ultravox! Ik zou zelf eerder richting Echo & The Bunnymen neigen, en dan ook richting hun betere platen zelfs Laat hem maar eens op je inwerken, is een van de betere platen die ik de laatste tijd heb ontdekt, tesamen met deze natuurlijk en Virgin Prunes If I Die, I Die (aanraderrr! Zeker als je deze plaat kan waarderen)

avatar van Lin
Lin
reptile71 schreef:

ps. Dit album wordt alleen maar beter als je het vaker hoort.

heb er vanavond 1 nummer van mogen beluisteren bij een kenner en ben hem maar gelijk ergens vandaan aan t plukken, als de rest net zo fijn klinkt dat kan t nog wat worden

Lin schreef:

Fijn dat die kenner je een nummer heeft laten horen! Ik lees binnenkort graag wat je van het hele album vindt!