De Jeugd van Tegenwoordig - De Machine (2008)

Hip-Hop / Electronic
Label: Top Notch

1. Kerk (5:10)
  2. Datvindjeleukhe (4:10)
  3. Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard (3:32)
  4. Buma in Mijn Zak (4:39)
  5. Hollereer (5:48)
  6. Flap Flap (5:32)
  7. De Musical (1:32)
  8. Bertje vs Yayo (6:01)
  9. Wopwopwop (De Tentbakkers) (5:23)
  10. Er Is een Hitje (2:18)
  11. Niet Als Jouw (5:57)
  12. Applaus (2:30)
  13. Centje Centje (Damsko Centje Express) (10:10)
  14. Sorry (6:30)
  15. Serieus * (3:05)
avatar van GarnalenPeller
Nog even ode aan het feit dat deze stijl pas anno 2010 in de V.S. word uitgevonden (Das Racist).
Don't quote me on this, maar het is geloof ik de eerste keer in de geschiedenis dat de Nederlandse hip-hop stijlsgewijs voorloopt op de Amerikaanse.

avatar van Shelter
Voor die mensen die denken dat ze hiphop in de zeik nemen, deze gasten komen uit de hiphop wereld...die nemen niet hiphop in de zeik die gebruiken hiphop om bepaalde andere gasten aan te pakken. Zelfde als wat U-niq bijvoorbeeld doet, of duvel duvel of weet ik veel wie nog meer.
Dat is nu het grappigste dat sommige Jvt fans denken dat ze naar muziek luisteren die hiphop afzeikt, maar eigenlijk naar iets luisteren wat hiphop is. Sowieso zijn die mensen die denken dat al het andere hiphop over bitches en gangsta's gaan te dom voor woorden. Dan heb je echt een enorme plaat voor je kop. JvT en dit album dan, ik vind de stijl op zich wel grappig maar ik houd meer van wat vollere beats, goede teksten en mooie samples. Dat hebben ze nu eenmaal neit en de flow is ook niet om over naar huis te schrijven. Het is meer een verzameling van grappige liedjes die je vooral niet te serieus moet nemen (grappig dat sommige mensen het dan weer helemaal ophemelen tot poetisch enz, volgens mij lachen die gasten van JvT zich dood om deze fans).

Misschien heb ik dan met mijn ''conservatieve'' kijk toch meer gevoel van kwaliteit. Een heel simpel kinderlijk rijmpje opschrijven en het dan betittelen als ''poezie van de hoogste plank''.of misschien was het grappig bedoelt, in dat geval miste ik het sarcasme in wat je schreef.
Dat jullie JvT wél grappig vinden, en ik niet, zullen we maar houden op een verschil in humor.
Kijk dat niet alles blijft zoals het is, en dat allerlei dubieuze figuren een eigen draai geven aan deze muziekstijl dat begrijp ik. Maar vooruitgang is het niet. Dat zou namelijk betekenen dat het er ook beter op word, dat kunnen we toch niet echt zeggen dacht ik. Daarbij word de basis en de kern van de stijl die zij nu verkloten door jullie aan de kant geschoven als ondergeschikte en achterhaalde onzin voor mensen die in de jaren 90 zijn blijven hangen. Kwalijk.

avatar van judgepaddy
83Utreg! schreef:

Nee hoor, is oprecht gemeend.
Er staat ook "vind ik" voor dus het is een persoonlijke beleving.
En ik ken wel simpelere teksten en gedichten die hun doel treffen En daar gaat het mij om:
"It hits the spot."

Nou moet ik zeggen dat Hip Hop niet bepaald mijn stokpaardje is maar sinds de jaren 80 heb ik toch met redelijk wat interesse ook deze muziek stroming gevolgd.
Ondertussen is het naar verschillende kanten uitgewaaierd, zoals rock, soul, jazz, funk, elektro en zelfs
Danger Mouse "het" op zijn Grey Album met The Beatles doet.
DJVT geeft hier ook zo zijn eigen draai aan en het elektro soundje van deze album bevalt mij bijzonder goed. Ook met die sound is weer humor te bespeuren, bijvoorbeeld hoe ze met hun vocoder aan het klooien zijn op Er Is een Hitje, waarbij ze terecht die vocoder belachelijk maken. (als er een effect niet misbruikt is door de jaren heen, dan is dat de vocoder wel).

Ik kijk in ieder geval uit naar hun volgende album.

Shelter schreef:

Punt 1 is een kwestie van genres (waar eindigt hiphop en waar begint electropop?), of ze echt hiphop afzeiken is een tweede en bovendien lijkt het mij ook best mogelijk om hiphop af te zeiken terwijl je zelf ook hiphop maakt.
Punt 2 heb je misschien gelijk in, het vooroordeel is in ieder geval niet waar.

83Utreg! schreef:

Waarom is het gelijk "dubieus" als wat lolbroeken die in hun pubertijd zijn blijven hangen een eigen draai geven aan het hiphopgenre? Dat jij het gelijk verschrikkelijk vindt als iemand wat anders doet met hiphop zegt meer over jou dan over de Jeugd van Tegenwoordig, of dat "wat anders" nu humoristisch (bedoeld) is of serieus.
Je laatste zin snap ik al helemaal niet, ik kan net zo goed genieten van de (weinige) oldskool hiphop die ik ken als van deze muziek, ik schuif helemaal niks aan de kant en zie niet in waarom andere dJvT-luisteraars dat wel zouden doen.

Heb het ondertussen trouwens wat beter beluisterd, veel van de stuiterende electrobeats van Bas Bron vind ik heerlijk, maar de teksten zijn te vaak nogal simpel (hoewel er nog wel eens een leuke oneliner tussen zit) en dat gedoe met die sletten word ik na enkele nummers ook wel beu. Toch is het wel een grappige plaat, het niveau is natuurlijk niet ontzettend hoog maar de beats en de zelfspot maken veel goed.

avatar van yeahyeahyeah
Wat een diepgravende analyses

Deze gasten doen gewoon waar ze zin in hebben. "Hiphop afzeiken": nah. Op vileine wijze lachen om lui die alles serieus nemen, zoals hiphoppers met lange tenen: jazeker!

0,5
Dit vind ik echt vreselijke muziek!!!!

avatar van Stapler
Ojajoh?!?!

Stapler schreef:
Ojajoh?!?!

Kwam het als een verrassing??

avatar van vork666
Vertel, we zijn benieuwd. Waarom 0.5*? Waarom meteen zo drastisch?

Beste Jeugd Album toe..

Wou dat de Jeugd hier juist mee verder ging.

bij mij staat De lachende Derde even goed als Parels

Maar dit Album is een meesterwerkje.

vork666 schreef:
Vertel, we zijn benieuwd. Waarom 0.5*? Waarom meteen zo drastisch?

Ik hou sowieso niet van hip-hop/rap. Nederlandstalig klinkt het al helemaal niet en er is niet een nummer leuk. Als je je afvraagt waarom ik dan dit album geluisterd heb, ik wou het toch eens proberen maar ik vind dit echt vreselijk, sorry!

yeahyeahyeah schreef:
Wat een diepgravende analyses

Misschien moet RTL Boulevard, SBS Shownieuws publiek gewoon eens accepteren dat rap niets voor hun is.
Daarbij nemen sommige mensen hun muziek inderdaad serieus, en halen ze er meer uit dan wat onderbroekenlol, onder een slechte beat. Ze mogen het van mij doen met alle lol die ermee gepaard gaat. Ik mag echter ook zeggen wat ik daar van vind.

Je gaat ook als pacifist niet het leger in.

83Utreg! schreef:

En waarom is rap dan niets voor hen? De manier waarop je dit brengt vind ik nogal arrogant. Rap en hiphop zijn geen privébezit van de echte niggaz, voor zover ik weet.
83Utreg! schreef:

Dat is niet wat yeahyeahyeah bedoelt en bovendien is dit niet het probleem van de Jeugd van Tegenwoordig maar van die fans, als het al een probleem is. Volgens mij ben jij trouwens de eerste die ik ken die dJvT in zekere zin serieus neemt.
83Utreg! schreef:

Dat mag inderdaad, godzijdank.
83Utreg! schreef:
Je gaat ook als pacifist niet het leger in.

Hulde voor deze prachtige vergelijking

Ik bedoelde eigenlijk dat er mensen zijn die rap muziek (hun muziek) wel serieus nemen, ik had het dus niet over DJVT.

Rap is geen privebezit van real nigguz, en ook niet van mij, maar ik voel wel een verbintenis met de stroming, vandaar dat ik ageer tegen alles wat daar volgens mij tegenin druist.
Let wel: Volgens mij, dus dat is mijn persoonlijke perceptie van wat rap hoort te zijn. Het is niet arrogant bedoeld, maar ik denk als je iets puurs teveel gaat mengen dat het langzaam troebeler en smakelozer word. En als grote media er mee aan de haal gaan word het er doorgaans ook niet beter op.

Kijk vroeger was het lekker underground en stond je tussen de echte liefhebbers, tegenwoordig is het allemaal mainstream, en kom je bij concerten van bijv. Eminem allerlei dagjesmensen tegen die alleen het refrein van Stan kennen. Dat komt ook, en vooral door alle commerciele bullshit op TV. DJVT gooi ik gemakshalve op die algemene hoop van verloedering en vertroebeling van mijn geliefde muziek.

avatar van royals
Ik snap wel wat je bedoelt 83Utreg. De echte goede (commercieële) hip hop is al jaren zoek. Het is vluchtige 'popi-jopie-hype-muziek' licht verteerbaar en beperkt houdbaar. Voor de jeugd van nu. Ik heb De Jeugd daarom ook nooit serieus genomen. Ook niet muzikaal komt het mij niet echt over. Alsof ze dit erbij doen om te scoren. En met echte hip hop heeft het helemaal niets te maken. Soms klinken de electro beats wel lekker maar die teksten kunnen door ieder van ons in elkaar worden gezet. Zo'n hook van dat nummer
Buma In M'n Zak lijkt op zoveel crap nummers van nu als Lloyd Banks Beamer Benz Bentley met die herhalende woorden. Vreselijk soort 'rap' van tegenwoordig om snel te scoren wat de eche hiphop verkracht. Ik zou daarom best een instrumentaal album van hun willen hebben. Ik hou ook niet meer van dit soort hippe muziek, misschien als ik 16 zou zijn.

avatar van PaulieWalnuts
Ik snap niet dat mensen niet inzien dat De Jeugd vrij weinig met hiphop te maken heeft. Het gaat voornamelijk om de elektronische beats en vreemde teksten wat mij betreft.

avatar van Niek
PaulieWalnuts schreef:
Om de beats en de teksten dus. En jij snapt niet dat het met hiphop van doen heeft...
Beetje flauw, ik snap best wat je bedoelt. Echter heeft een genrediscussie starten op MuMe nooit zin. Overigens vind ik dit wel hiphop .

avatar van kobe bryant fan
Elke keer als ik deze donkere jongen komt zo hard hoor loop ik snel weg van mijn radio
Eigenlijk snap ik het hip-hop het hier ook niet in hoor de helft van hun teksten begrijp je gewoon niet ik denk niet dat ze ooit hebben leren articuleren,wat ze wel geleerd hebben is hoe ze vreselijke muziek moeten maken.

avatar van lovegun
De Musical

Sumulael
Wat is Bertje vs. Yayo toch een ongelooflijk vet nummer. Alles klopt; de lyrics, de sublieme beat, de flow, de sfeer, de humor en zelfs de clip. Als alle nummers op dit album ongeveer van deze kwaliteit zouden zijn, zou ik op een hoge score uitkomen.

baronpils
Echt een focking vette album! Al verschrikkelijk vaak geluisterd. Flap Flap vind ik de topper

avatar van niels94
Ook ik heb me aan dit toch veelgeprezen album van De Jeugd van Tegenwoordig gewaagd. Hun laatste had ik al beluisterd en daar vond ik niet al teveel aan (2,5*) en omdat deze beter beoordeelt wordt en een vriend van mij (Snoeperd op de site) hier toch wel enthousiast over is, was ik hier toch best benieuwd naar. Helaas beviel deze niet heel veel beter.

De producties zijn allemaal zeer dik in orde, lekkere electronicabeats. Het probleem zit hem vooral in de MC's: wat mij betreft is dit één groot tekstueel drama. Het enige wat we te horen krijgen is 'tieten dit', 'kutten dat', 'ik ben vet en ik ga hard' en 'schud je billen', in allerlei, niet al te goed gevonden, variaties. En dat een heel album lang, zelden schakelen ze over op een ander onderwerp. Ik begrijp dat het lollig bedoeld is, maar ik vind de heren op een enkele uitzondering na totaal niet grappig. Dit bereikt het dieptepunt in 'Applaus', wat echt een verschrikkelijk, bijna walgelijk, nummer is. Platte humor: oké, maar deze mannen maken het wel heel erg bont.

Het hoogtepunt van deze plaat zijn dan de stukken met de twee oude dames die een gesprek over negers hebben in 'Hollereer'. Dat is in mijn ogen erg grappig. Verder is 'Hollereer' ook het enige nummer dat ik enigszins goed vind op de plaat, nadeel van dat nummer is de outro die toch echt te lang duurt. Maar dat alle muziek op dit album het aflegt tegen een skit zegt denk ik al genoeg.

Sterker nog: de enige reden dat dit album niet een hele diepe onvoldoende krijgt zijn de beats, die erg sterk zijn en heel wat goedmaken. Productioneel dus dik in orde, de MC's vind ik echter 3x niks. Eén aardige hit, de rest is waardeloos, waardoor dit album echt veel te lang duurt. Persoonlijk vond ik hun laatste, 'De Lachende Derde', ook net wat beter. Jammer, maar helaas, De Jeugd van Tegenwoordig weet mij weer niet te boeien.

avatar van GijsV
Heerlijk album. Deze teksten toveren toch elke keer weer een glimlach op mijn gezicht

Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard, Applaus en Niet Als Jouw zijn drie echt geweldige nummers, maar verder kan ik niet zeggen dat dit allemaal even plezierig klinkt na een eerste luisterbeurt. De wat meer poppy opvolger spreekt me meer aan.

avatar van Booyo
Tja, al die discussies over diepgang in de teksten ja of te nee.. Mij maakt het niet, ik luister dit soort muziek niet om een lesje te leren maar meer om zinloos te bouncen op dikke beats en om te lachen om hun stompzinnige (of dan toch betekenisvolle?) teksten.

Wat mij betreft is dit het beste album van de Jeugd, elk nummer komt hard en staat als een huis. Ik ben fan.

Come on Bertje Bertje, Come on

avatar van JVT
JVT
laatst dit album nog maar eens bovengehaald. Kom er nu pas echt achter hoe geweldig deze eigenlijk wel niet is. een heel pak beter dan 'de lachende derde'

Centje Centje is mn favoriet, geweldig nummer!!

avatar van Vortex
Booyo schreef:

Come on Bertje Bertje, Come on

PriestMaiden
Ooit live gezien, eerlijk gezegd was dat om te huilen, zeer slecht optreden...