De Jeugd van Tegenwoordig - De Machine (2008)

Hip-Hop / Electronic
Label: Top Notch

1. Kerk (5:10)
  2. Datvindjeleukhe (4:10)
  3. Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard (3:32)
  4. Buma in Mijn Zak (4:39)
  5. Hollereer (5:48)
  6. Flap Flap (5:32)
  7. De Musical (1:32)
  8. Bertje vs Yayo (6:01)
  9. Wopwopwop (De Tentbakkers) (5:23)
  10. Er Is een Hitje (2:18)
  11. Niet Als Jouw (5:57)
  12. Applaus (2:30)
  13. Centje Centje (Damsko Centje Express) (10:10)
  14. Sorry (6:30)
  15. Serieus * (3:05)
avatar van Rhythm & Poetry
Na een paar luisterbeurten toch wat positiever. Producties bevallen allemaal wat beter. En met 'De Musical' staat er ook nog eens een grappige skit op.

Nice, ik ben benieuwd nieuwe single klinkt wel leuk alleen heb ik altijd moeite om de tekst te verstaan

avatar van Urbanoetang
Deze valt me nu al veeeeeeeeele malen beter dan Parels voor de Zwijnen, die ik 3x een kans heb gegeven en van top tot teen heb geluisterd. Ben nu bij track 8, en Hollereer tot nu toe de absolute topper gevolgd door Buma in mijn zak. Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard is dan weer een vreselijke track

Buma In Mijn Zak is inderdaad een klassieker
VP tot de RO, E tot de EO

avatar van Ploppesteksel
Die klinkt inderdaad schitterend, maar wat betekent de titel in godsnaam ?

avatar van thomzi50
Misschien heeft het hier iets mee te maken?

Leuk album, beter dan hun debuut maar ik vind het iets teveel sletjes en ze komen hard, maar dat hoef ik niet elk nummer weer te horen

En de Faberyayo is de koning

Op het eerste gehoor vind ik 'em goed. De beats zitten goed in elkaar maar tegen het einde aan vind ik ze te eentonig worden, iets waar ik bij Parels voor de Zwijnen geen last van had. De teksten zijn wel als vanouds erg goed.

Ik zet 'em voorlopig op 3,5* maar dat kan meer worden.

avatar van MAS
MAS
Klinkt tot nu toe best goed Faberyayo is inderdaad een master

echt chill..
De teksten, de beats en het hele sfeertje..

hij is gewoon net zo vet als parels voor de zwijnen, nooit verwacht

Ollie
Deze beats zijn zo zoet, nog zoeter als de beats van Parelllss!
Die ableton deuntjes liggen mij wel!

avatar van Yak
Yak
Nee, dit blijft allemaal toch echt een heel stuk achter bij het legendarische vorige album. De nummers zijn repeterender, kaler, en afzonderlijk ook stomweg minder geslaagd dan de tracks op PvdZ. Een paar leuke oplevingen hoor, ik heb wel erg kunnen genieten van Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard en Centje Centje, en bij de compleet geschifte onzin-tracks De Musical, Er Is een Hitje en vooral Applaus lig je naar adem te happen van het lachen. Wopwopwop is veruit de beste track van dit album. Maar alles wat ik nu niet heb genoemd is dan ook écht niet blijven hangen. Faberge ript zichzelf off met Bertje vs. Yayo dat nog niet de schaduw mag staan van Pijpjes, voor Fur geldt hetzelfde met zijn one-man-show Niet Als Jouw in vergelijking met 't Gaat Te Fur. En de rest, zo'n Kerk, zo'n Buma in mijn Zak, zo'n Flap Flap, niet rotslecht maar het laat me allemaal vrij koud. 2008 wordt niet het jaar van de Jeugd, want Le Le was ook maar mwah, net zoals dit album. 2,5* voor De Machine.

hmm gewoon mn ding niet. Beats zijn aardig, teksten boeien me vaak niet en zie dr veel te weinig humor in. Hollereer, Appplaus en Centje zijn dan noig wel aardig leuk, maar ik lig niet op de vloer.
Mja, dan ben ik er gewoon klaar mee en kan dit van mn pc af.
2 of 2.5*
ach voor die paar leuke momentjes dan 2.5*

avatar van Norbert
Na 1 keer luisteren klinkt het best aardig. Ik denk niet dat het tegen het vorige album op gaat kunnen. Vooral textueel zijn ze er niet op vooruit gegaan, maar ik denk dat de beats over het algemeen wel wat beter zijn geworden. Iets meer elektro dan echt hiphop en dat bevalt me wel eigenlijk.

Voorlopig 3*. Misschien later meer (of minder natuurlijk)

avatar van SKunst
Na een eerste luisterbeurt; de ideale mix tussen meligheid, lekkere beats, taalvirtuositeit, het zoeken naar de grenzen van rap en hip-hop....
ergens tussen serieuze onzin en nietszeggende dansjes
tot nu toe 4 sterren.

avatar van levenvergeten
@Yak: Wat vond je eigenlijk van Shenkie?

Verder vind ik het grappig dat ik juist Wopwopwop één van de mindere tracks op dit album vind. Wat dit alubm bij mij een stuk minder dan het vorige (van een gigantische 4,5* naar een krappe 4*) maakt is dat de spontaniteit veel minder aanwezig is. Het gevoel van 'gezellig een avondje rappen met beats uit de bron' is hier veel minder aanwezig dan bij de Kliek en op Parels voor de Zwijnen.
Bij de eerste keer luisteren had ik daar vooral erg veel last van, dat er minder 'durf' bij zit. Het lijkt meer op een herhalingsoefening.

Verder werd ik minder belemmerd daardoor bij de tweede keer luisteren. Het intro van Kerk is briljant, Centje Centje is 10 minuten lang plezier, De Musical is hi-la-risch, Deze Donkere Jongen, Hollereer en Buma in Mijn Zak bouncen als vanouds, om niet te spreken over Applaus.

Niet Als Jouw is een fikse tegenvaller, waar ik vooralsnog niks mee kan, Wopwop is wel goed maar meer niet. Ook Datvindjeleukhe blijft nog niet echt hangen.

Uiteindelijk trekken Centje Centje, De Musical, Hollereer en Bertje vs. Yayo het naar een krappe 4*

avatar van Yak
Yak
Shenkie is vet. Ik heb 'm na dit album nog eens opgezet en eigenlijk vind alleen Deze Neger, Wopwopwop en Centje Centje over Shenkie heen gaan. Had er wat mij betreft zo tussen gekund, het album zou er beter door geworden zijn.

Maar ik ben het wel met je eens dat dit album minder spontaan klinkt, meer bedacht. Waar ze echt los gaan, zoals in Applaus, hoor je gelijk terug wat Parels voor de Zwijnen zo onweerstaanbaar maakte. Op dit album lijkt het wel alsof ze de grappen proberen te rekken: bij Als ik sta in de club met een drankje links en een bil rè-hèchts! schoot ik ontzettend in de lach, maar vervolgens doen ze dat nog twintig keer achter elkaar.

Maar goed, ze zijn nog niet met me klaar. Ik zal 'm nog wel geregeld opzetten om te kijken of ik het toch nog weet te doorgronden.

avatar van TheFunkyM
Net zo als Yak zegt, deze cd klinkt wat minder spontaan.
Ik heb net iets te enthousiast gestemd op het begin. De genialiteit van Parels voor Zwijnen mist deze plaat een beetje. Er zitten geen echte hele grappige teksten tussen, tekstueel is het minder dan de vorige plaat en de tracks zijn vaak ook erg sloom qua flow.

Het taalgebruik vind ik super, je moet soms de track 3 keer horen om het te begrijpen, maar ik mis wel de geniale woordgrappen en de humor van de vorige plaat.

Daarintegen blijft deze plaat wel chill, de sfeer, de gekke beats en de humor die er toch in zit is super... (waar is Shenkie alleen???)

Ik twijfel nog of ik hem moet verlagen..

nog even een paar keertjes beluisteren dan:)

avatar van thomzi50
Mee eens, mist wat spontaniteit. Gelukkig zijn de producties zo heerlijk. Applaus is ook een hoogtepuntje

Ik vind het na enkele keren luisteren zeker niet onder doen aan Parels. Het is wat mij betreft een logisch vervolg. Productietechnisch beter, betere flows. Spontaniteit missen zeg je. Hmm.. ik denk dat je het merkt dat ze meer aandacht aan songstructuur hebben besteedt. Voor sommige nummers komt dat misschien uit bij een minder 'spontane' opbouw, maar bij een hoop nummers komt het ook ten goede.
En Niet Als Jouw vind ik net een heerlijk vervolg op Voor Jou.

avatar van TheFunkyM
klopt ik vind applaus ook echt 1 van de nummers die echt spontaan klinkt.. Geen goed nummer maar gewoon lekker weird en heerlijk voor in de auto

Lekker/leuk album, beste nummers; Hollereer, Buma in me zak, centje centje en natuurlijk Kerk

Ik kan me trouwens wel ergeren aan nummers als Bertje Vs. Yayo, Sorry en Niet Als Jouw. Die nummers gaan namelijk zogenaamd ergens over, vind ik jammer want dat past niet bij DJVT.

avatar van AzurixXx
Ik versta weliswaar niks van de tekst (zoals normaal ) maar het klinkt wel zeer lekker. Door nummers als Hollereer, Centje Centje en Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard kan ik mijn lol niet meer op; het is vrolijk, oplevend en bovenal: het slaat nergens op. En ook dát hebben we nodig in Nederland. WW is nog steeds de lijpste maar Faberyayo komt zeker in de buurt!

avatar van Reijersen
Het vorige album van De Jeugd is al erg vaak in mijn cd-speler beland en mijn stem op dat album is volgens mij al 20x veranderd. Ik moet maar net zin hebben in die meligheid.
En dat is eigenlijk net zo met deze nieuwste telg van De Jeugd: ik moet er maar net zin in hebben. Productioneel is het sowieso allemaal erg fris en vaak sterk. Tekstueel is het grappig (of juist irritant nietszeggend). En de meligheid zit 'm ook in de rapstijl van de mannen. Je moet er maar van houden. En tsja, dat is bij mij niet elke luisterbeurt het geval.
Gooi het nu maar 2,5*. Maar dat kan nog wijzigen, naar boven of beneden (en een keer of 20 )

avatar van sirol
waar kan ik de tracks van t album downloaden / vinden??

Let me know ben zoooo benieuwd.

avatar van karsten janker
herman schreef:
Nep ben je alleen als je de indruk wilt wekken dat je echt bent.
En volgens mij is het ze daar niet om te doen.

Kan wel zo zijn maar ik vind ze hardstikke nep in de zin van flauw, niet cool en niet tof. Ze proberen quasi cool en hip te komen maar ik vind ze wack.

avatar van levenvergeten
@sirol: Luisterpaal op 3voor12.vpro.nl

avatar van Ploppesteksel
Flap Flap is het zwakste nummer van de CD en toch nog best aardig, vind ik. Erg goed album dus ! Het lijk inderdaad soms of het wat spontaniteit mist, maar anderzijds vind ik de beats bij bijna elk lied supersterk wat niet altijd was op Parels voor de Zwijnen.
Bertje vs Yayo vond ik ook eerst niet zo goed, maar nu heb ik het nog enkele keren goed beluisterd, en de tekst is daar wel aardig

Ik weet niet meer wie het zei; maar die iemand zei dat het een zwakke rip-off was van Pijpjes (Pop Pop) ? (denk ik..)

De Musical & Applaus zijn ronduit hilarisch, al ken ik die BN'ers bij die Musical niet allemaal ..

avatar van SoNick
Valt me tot nu toe erg mee dit! Vindt ze vaak verstrooid overkomen (willen ze ook voor het imago denk ik), maar ze klinken wel lekker eigenlijk!