Radiohead - The Best Of (2008)

Label: Parlophone

1. Just (3:54)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Karma Police (4:21)
  4. Creep (3:59)
  5. No Surprises (3:49)
  6. High and Dry (4:20)
  7. My Iron Lung (4:36)
  8. There There (5:23)
  9. Lucky (4:20)
  10. Fake Plastic Trees (4:52)
  11. Idioteque (5:09)
  12. 2+2=5 (3:19)
  13. The Bends (4:04)
  14. Pyramid Song (4:51)
  15. Street Spirit (Fade Out) (4:12)
  16. Everything in Its Right Place (4:11)
  17. Airbag * (4:44)
  18. I Might Be Wrong * (4:54)
  19. Go to Sleep * (3:21)
  20. Let Down * (4:59)
  21. Planet Telex * (4:19)
  22. Exit Music (For a Film) * (4:24)
  23. The National Anthem * (5:51)
  24. Knives Out * (4:17)
  25. Talk Show Host * (4:14)
  26. You * (3:29)
  27. Anyone Can Play Guitar * (3:37)
  28. How to Disappear Completely * (5:56)
  29. True Love Waits [Live in Oslo, 2001] * (5:02)
avatar van Pepino
Ik heb deze discussie gevolgd en uiteindelijk zal hetgeen wat ik nu nog zeg achterhaald zijn, maar toch neem ik de moeite: argumenten als "hier zit helemaal geen sfeer in" vind ik ondoorgrondelijk en dit album daarom een 0,5 geven zeer kort door de bocht. Is het niet logisch dat een best of normaliter niet één geheel is en dus ook niet echt een "sfeer" bevat?
Naar mijn mening kan dit album als best of zeker tellen! Veel nummers van Radiohead gespeeld op het hoogtepunt van haar kunnen, wat wil je nog meer?

Het is toch ongelooflijk dat er hier heel wat users, notabene met name Radiohead fans, een laag cijfer aan geven. Is de muziek dan slecht? Eigenlijk is de vraag stellen al vreemd. Nee, de sfeer van de verschillende albums komt hier niet naar voren. Goedemorgen!

Radiohead blijkt weer eens volkomen anders te zijn dan andere artiesten. We hebben het schijnbaar over een Jose Mourinho act, die zich 'the Special One' noemde (op dit moment zingt Tom: "you're so fucking special, but I'm a Creep"). Daarvan is het gezien een aantal (extreem) lage stemmen niet mogelijk een best of uit te brengen.
Onzin.

Op dit verzamelalbum staan alleen maar zeer goede tot briljante nummers (kies bijvoorbeeld eens 4 favorieten). Dat alleen al geeft aanleiding tot een hoge waardering. Verder zijn ze in een heel aardige volgorde geplaatst, waardoor de muziek elkaar helemaal niet 'bijt'. En belangrijk voor een goed verzamelalbum: er staan ook sterke albumtracks en ep-tracks op, naast singles.
Tot slot: er is ook nog een 2-cd versie, met een prachtige tweede cd die in het geval van Radiohead natuurlijk meer dan de moeite waard is. Kortom: wat een geweldig verzamelalbum!

In mijn enthousiasme na het te pakken krijgen van tickets voor hun concert dit jaar, greep ik juist deze verzamelaar met een prachtig overzicht van hun werk uit de kast en droomde vast over de setlist die dan gespeeld wordt. Van mij mogen ze heel wat songs van deze Best of spelen. Ik denk dat je dan een prima sfeer krijgt in de Ziggo Dome...

avatar van pim556
west schreef:

Ik ben bang dat je beter TKoL nog eens kan draaien...

Goed idee! Ik hoor tot de minderheid die dat wel een (echt) goed album vinden.

Gregson
Ik ben groot fan van de band, maar deze heb ik toen niet gekocht. Punt 1: omdat het de zoveelste kansloze poging was van EMI om nog wat te verdienen aan Radiohead (koop dan het boxje met alle EMI albums erin!) Punt twee heb ik alle studioalbums staan en acht deze verzamelaar persoonliujk daarom overbodig. Ik zet dan liever een van die studioalbums op. Echter, voor degene die nog niet echt bekend zijn met het werk van de vijf meesters is dit een goede plaat om mee in te stappen. Want eerlijk is eerlijk: de muziek die erop staat is natuurlijk gewoon om je vingers bij af te likken.

avatar van Jean Renault
Ik ben hier inderdaad ook mee in contact gebracht met de muziek van Radiohead. Er staan nummers op die zowel goed zijn voor het grote publiek als de intellectuele groep fans.

avatar van niels94
Intellectueel?

0,5
Ik roep het al jaren, het grote publiek is gewoon dom.

Diegene die aan deze muziek 0,5* geeft is pas dom.

0,5
Mijn opmerking was sarcastisch .

avatar van Eveningguard
Het is natuurlijk niet de muziek he vriend, maar meer de luiheid die met deze 'best of' gepaard gaat.

0,5
Juist, Eveningguard snapt hem.

avatar van Arrie
Tja, dan maak je van je stem meer een statement, lijkt me ook niet echt de bedoeling.

0,5
Hoezo? Ik vind deze best of een rommeltje, dus een hele slechte best of. Slecht = lage stem. Het is geen principe kwestie, maar ik vind het daadwerkelijk slecht in elkaar zitten.

De nummers die op dit album staan vind ik over het algemeen goed, maar het is gewoon slecht bij elkaar gezet.

avatar van Arrie
Hoe de verzamelaar in elkaar zit, is echter slechts één onderdeel van dit album. Tuurlijk, een belangrijk deel van verzamelaars, maar de muziek die erop staat is ook een deel ervan. Ik vind dit net zoiets als een halve ster aan een studio-album geven omdat je hem zo slecht geproduceerd vindt ofzo.

0,5
Dan kan je iedere verzamelaar van een band die je goed vind wel een hoog cijfer gaan geven. Ik kijk eerst of een verzamelaar iets toevoegt, bijvoorbeeld een andere kijk op bepaalde nummers door ze in een andere setting te plaatsen, of wellicht nummers die nog niet zijn uitgegeven of alleen op singel zijn uitgegeven. Als dat het geval is ga ik die verzamelaar op een andere manier beoordelen.

Hier was dat echter niet het geval. Bij verzamelaars als deze beoordeel ik dus op de manier waarop het in elkaar is gezet. De nummers erbij rekenen lijkt mij redelijk irrelevant. Als je de nummers goed vind moet zo'n verzamelaar automatisch een hoog cijfer krijgen? Ik vind dat er wat aandacht aan besteed mag worden. Dit album is een rommeltje waarin de nummers absoluut niet tot hun recht komen, waardoor ik geen plezier kan beleven aan dit album. Dat is voor mij genoeg om deze verzamelaar 0,5* te geven.

avatar van Arrie
Je gaat mij niet vertellen dat je hier totaal geen plezier kan beleven maar het wel goede nummers vindt. Als je een Radiohead-nummer op de radio hoort, beleef je er ook geen plezier aan omdat het uit z'n context is gerukt? Typisch gedoe weer, dat het écht niet kan om Radiohead-nummers buiten hun albumcontext te beluisteren. Ik geloof er dus echt niks van dat je het wél goede nummers vindt, maar als ze in een bepaalde volgorde staan ineens verschrikkelijk vindt om naar te luisteren.

Verder kan je natuurlijk wel een laag cijfer geven aan een slecht samengestelde verzamelaar, maar dan is een 2,5* ofzo een stuk reëler. Als je minder plezier beleeft aan een album omdat ie slecht geproduceerd is geef je er toch ook niet meteen een halve ster aan?

0,5
Ik zeg niet dat een Radiohead nummer absoluut niet uit zijn context te halen valt. Ik ben wel van mening dat een verzamelaar goed in elkaar gezet moet zijn om een goed cijfer te verdienen. Ik vind de samenstelling van deze verzamelaar gewoonweg verschrikkelijk, dus vind ik 2,5* nog te hoog.

Als je een verschrikkelijke verzamelaar 2,5* gaat geven, puur omdat de band goede nummers heeft gemaakt vind ik dat juist onterecht. Dan zou een band als Radiohead nooit een verzamelaar kunnen maken die onder de 2,5* komt voor mij? Lekker makkelijk, gewoon een zootje nummers op een hoop gooien en maar zien wat eruit komt. Ze vinden het toch wel leuk.

avatar van Arrie
JIj stelt dat je er geen plezier aan kan beleven. Dus stel dat het ergens op zou staan, dan zou je dat vervelend vinden, of het in ieder geval op geen enkele manier prettig vinden? Volgens mij is het onzin dat je er geen plezier aan kan beleven.

0,5
Ik vind dat de manier waarop deze verzamelaar in elkaar is gezet de nummers niet ten goede komt. Op zich zijn het nog steeds goede nummers, maar ze komen niet goed tot hun recht op deze verzamelaar. Hiermee wil ik niet zeggen dat de nummers van Radiohead nooit uit hun context gehaalt mogen worden, want ik ben absoluut van mening dat er een goede verzamelaar van hun werk te maken valt.

Dit is echter een mislukte verzamelaar die wat mij betreft zeker 0,5* verdient. En ik geef heus niet snel 0,5* aan alles dat me een beetje tegenstaat.

Als ik alle Radiohead-nummers op shuffle zou zetten, zou elke willekeurige combinatie van 16 nummers ook altijd wel een 3,5* scoren. Daarvoor hebben ze eenvoudigweg te weinig slechte nummers gemaakt. Natuurlijk voegt een goede volgorde en selectie een hoop toe, maar in dit geval is de muziek nog meer dan prima lijkt me.

Het is misschien een beetje flauw dat Parlophone wilde cashen na het succes van In Rainbows, maar zo werkt de muziekindustrie nou eenmaal. Dan had Radiohead daar maar geen platencontract moeten tekenen.

Zelf stem ik overigens sowieso niet op verzamelaars van één specifieke artiest, tenzij het het enige is wat ik van die artiest in kwestie ken of het verzamelaars zijn met exclusief materiaal (bv. Substance van Joy Division). Zie ook niet in waarom ik hier naar zou luisteren als ik ook gewoon alle albums in de kast heb staan.

0,5
Ik snap ook wel dat de muziek industrie zo werkt, en dat Parlophone wilde cashen kan mij niks schelen. Mijn stem is geen principe kwestie. Ik beoordeel dit soort verzamelaars op de manier waarop er met het materiaal is omgegaan. Of ze een beetje goed in elkaar steken en of de nummers goed tot hun recht komen. Bij deze verzamelaar is dat gewoon helemaal mislukt. Als je met zulk goed materiaal als dat van Radiohead werkt, moet er toch wel wat van te maken zijn. Deze verzamelaar heeft wat mij betreft gewoon gefaald.

avatar van freakey
Hoe zou die verzamelaar van jou er nu uit hebben moeten zien dan Rock-rick? Daar ben ik dan wel benieuwd naar....

avatar van Pepino
Rock-rick, heb het album ondertussen al meerdere malen beluisterd en blijf het een prima Best Of vinden. De volgorde is best goed, zo lijkt me: ze hebben niet zomaar willekeurige liedjes ergens geplaatst. Het is bijvoorbeeld een goede keuze om de eerste vijf nummers van Ok Computer achtereenvolgens te rangschikken.
Ja, ze willen er extra geld uit halen (maar dat kan je niet schelen, zo blijkt). Neen, er zit niet echt samenhang of sfeer in. En een topalbum is het inderdaad niet (maar welke verzameling, op enkele zoals Echoes na, is dat wel?)
In mijn ogen is The Best Of een prima album voor mensen die Radiohead nog maar pas leren kennen (en, geloof me: die zijn er!) Een 0,5 geven vind ik zeer kortzichtig, zéker met je argumenten. De laagste score mag gegeven worden bij écht slechte albums; The Best of Radiohead is dat in geen geval.

avatar van sjoerd148
Goede dwarsdoorsnede van het werk van Radiohead.
Prima Best of om de band te leren kennen.
De (vreemde) lage gemiddelde score zal wel ontstaan zijn door het feit dat de liefhebbers hier niet op zitten te wachten, terwijl de gekozen nummers prima afzonderlijk te beluisteren zijn.

Ik ben gelukkig al een paar jaar in hetbezit van de dubbel cd (witte hoes) en verveeld geen moment.
Al geef ik toch de voorkeur aan de afzonderlijke cd's (met name The Bends )

avatar van Chronos85
1,0
sjoerd148 schreef:
Goede dwarsdoorsnede van het werk van Radiohead.
Prima Best of om de band te leren kennen.

Al geef ik toch de voorkeur aan de afzonderlijke cd's (met name Bends )

Het heeft voor een deel ook te maken met het feit dat de band zelf niet heeft ingestemd met de Best Of. Thom Yorke en co. staan hier niet achter.

Jocharo-T
Arrie schreef:

west schreef:

Onzin.

avatar van Chronos85
1,0
Tsja, noem de plaat dan een Greatest Hitsplaat of An Introduction to Radiohead maar Best of Radiohead pretendeert dat de band er zelf achter staat. EMI had ook een live-plaat kunnen uitbrengen van de band, maar daar hebben ze niet voor gekozen. Zeker met in het achterhoofd dat er geen nummer van In Rainbows op staat, kan je deze 'Best of' niet serieus nemen vandaar mijn cijfer. Een goed onderbouwde proteststem is ook een stem toch? Daarbij vind ik eigenlijk alle muziek van Radiohead fantastisch maar bij het beoordeling van een compilatie kijk je toch naar veel meer dan alleen de muziek.

Jocharo-T
Ik begrijp je punt en ben ook wel met je eens dat je bij een verzamelaar wellicht wat andere kritiekpunten zoekt, maar de muziek die op het album staat is toch geen 0,5 waard? Met een 0,5 is er niets goed aan het album en dat is vreemd, aangezien de reguliere albums wel hoge cijfers krijgen. Dan had je bij wijze van spreken ook twee sterren eraf kunnen halen, omdat de samenstelling niet deugt in jouw ogen en de band er niet bij betrokken was. Ik denk dat de site niet bedoeld is voor protest stemmen, maar voor het beoordelen van de muziek op de schijfjes.

Jav-
Sja, maar de kwaliteit van de nummers mag niet het criterium zijn voor een best-of CD. Het zijn allemaal nummers die eerder al zijn verschenen op andere albums, dus dan zou het erg makkelijk zijn om daar ook meteen een hoog cijfer voor te geven. Een verzamelaar mag niet op de muziek beoordeeld worden, vind ik. Ik zie een 0,5* daarom niet als een proteststem.

Persoonlijk weiger ik best-of CD's te beoordelen.