Radiohead - The Best Of (2008)

Label: Parlophone

1. Just (3:54)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Karma Police (4:21)
  4. Creep (3:59)
  5. No Surprises (3:49)
  6. High and Dry (4:20)
  7. My Iron Lung (4:36)
  8. There There (5:23)
  9. Lucky (4:20)
  10. Fake Plastic Trees (4:52)
  11. Idioteque (5:09)
  12. 2+2=5 (3:19)
  13. The Bends (4:04)
  14. Pyramid Song (4:51)
  15. Street Spirit (Fade Out) (4:12)
  16. Everything in Its Right Place (4:11)
  17. Airbag * (4:44)
  18. I Might Be Wrong * (4:54)
  19. Go to Sleep * (3:21)
  20. Let Down * (4:59)
  21. Planet Telex * (4:19)
  22. Exit Music (For a Film) * (4:24)
  23. The National Anthem * (5:51)
  24. Knives Out * (4:17)
  25. Talk Show Host * (4:14)
  26. You * (3:29)
  27. Anyone Can Play Guitar * (3:37)
  28. How to Disappear Completely * (5:56)
  29. True Love Waits [Live in Oslo, 2001] * (5:02)
avatar van SirNoodle
ik heb er 1 ster aan gegeven, en toch ga ik het kopen

Ik ga het kopen omdat ik graag een volledige collectie heb, en omdat ik geen probleem zie in een compilatie van radiohead. Ik ben niet zo'n freak (vergeef me het woord) die vindt dat bepaalde nummers altijd op een bepaalde plaats moeten staan, ik heb zelf op allerlei eigen compilaties al voldoende gerotzooid met tracklistings om te weten dat een goed nummer een goed nummer blijft, waar je het ook zet op een cd.

maar ik heb er een hekel aan want:
- weer zo'n makkelijke compilatie met gewoon wat nummertjes op een rijtje
- 7 songs van ok computer??? geven ze er dan beter niet gewoon ok computer als bonus bij
- ik mis speciale zaakjes, of een bonus-cd met wat remixen en vreemder werk (killer cars, palo alto, die remix van planet telex, ...)
- de volgorde trekt hier echt wel op niks, voornamelijk omdat er geen aandacht aan besteed werd lijkt het me

En ik zie er Yorke & co. nog niet teveel tegen klagen (buiten misschien wat geklaag voor de show), want dit hoort volgens mij netjes bij de deal 'u mag een album volgens uw eigen normen uitbrengen (zie in rainbows), en wij mogen dan incashen op de back-catalogue'

Dit wordt dus kopen, eens afspelen om de tracklist te ervaren, genieten van de goeie muziek en dan in het kastje stoppen bij de andere releases, waarschijnlijk ergens achteraan

avatar van LucM
Dit is een typisch staaltje van platte commerce van de platenfima's : een compilatie uitbrengen met de bekendste nummers voor de massa en daar nooit eerder uitgebrachte nummers toevoegen opdat ook de verstokte fans die alle reguliere albums bezitten, ze MOETEN kopen om het gehele oeuvre in handen te krijgen.
Natuurlijk komen er geen nummers uit "In Rainbows" op want dat album verscheen pas een half jaar geleden en dan zou de verkoop van dit album dalen als ze de betere nummers hieruit ook op deze compilatie plaatsen.

avatar van ZERO
Volgens mij staat er niets van 'In Rainbows' op omdat niet Parlophone maar XL de rechten heeft op die plaat.

avatar van corn1holio1
Er komen natuurlijk geen nummers uit "In Rainbows" op omdat deze bij een andere platenfirma is uitgebracht...

avatar van MusicFreak
ik lees net dat radiohead het er zelf niet mee eens is..

hun oude platenmaatschappij, EMI, brengt deze Greatist Hits album uit
zie dit bericht: http://www.metmichiel.nl/page/popnieuws/263080/RADIOHEAD%20BOOS%20OP%20EMI/

avatar van LucM
MusicFreak schreef:
ik lees net dat radiohead het er zelf niet mee eens is..

Natuurlijk, dat is een beslissing van platenmaatschappij EMI om louter commerciële redenen buiten de wil van Radiohead.

avatar van BlueVelvet
@SirNoodle: en toch begrijp ik er niets van waarom je het koopt ondanks je hekelpunten.
Als er nog 7 best-of-albums komen, koop je ze ook allemaal? Het kan toch niet zo zijn dat verzamelen gelijkstaat aan verplicht alles aanschaffen ook al gaat het je niet om de inhoud?
Bovendien vind ik dit een beetje tegenstrijdig:
Ik ga het kopen (...) omdat ik geen probleem zie in een compilatie van radiohead.

maar ik heb er een hekel aan want:
weer zo'n makkelijke compilatie met gewoon wat nummertjes op een rijtje

maar ik heb er een hekel aan want: de volgorde trekt hier echt wel op niks, voornamelijk omdat er geen aandacht aan besteed werd lijkt het me

Je geeft 3 redenen om het te kopen, waarvan je er 2 direct ondruit haalt.

avatar van SirNoodle
De mens is een raar beestje

Van sommige groepen koop ik alle verzamelaars, zo heb ik van REM ook elke verzamelaar van de IRS-years, en daar zit ook wel wat geldklopperij tussen. Die dingen vallen regelmatig in afslag qua prijs, en dan vind ik het leuk om mijn collectie vervolledigen.

Van Radiohead heb ik bvb de aparte 'my iron lung' ep's (oorspronkelijk waren dat 2 afzonderlijke releases) en dan nog eens de gehele mini-album gekocht, alhoewel dat mini-album eigenlijk krak hetzelfde is als de 2 ep's samen, en dan nog in een lelijkere hoes.

Weggegooid geld: waarschijnlijk wel, maar toch gekocht. Zoals al gezegd: een mens kan soms raar in mekaar zitten.

Vandaar ook dat ik nu al weet dat ik deze zeker ga kopen, ondanks het hele commercie-luchtje dat er rond hangt. Gelukkig ben ik toch al door de jaren heen verstandiger geworden en wacht ik meestal bij dergelijke releases of op een speciale versie, of op een dumpingprijs

avatar van Chronos85
1,0
Ook naar mijn idee dubieuze geldklopperij: ik mis bovendien een aantal nummers: A wolf at the door, Life in a glasshouse, (zoals eerder genoemd) Killer Cars en You and whose army......

avatar van Peter88
Peter88 schreef:
Ik heb van Radiohead ook liever de albums. Het is gewoon een echte albumband en geen singleband. Dus ik zal dze verzamelaar ook niet snel aanschaffen, maar voor iemand die niets van Radiohead heeft is het een mooi samengestelde instapper

Dusd daarom toch een 4,0

Nou, ik zal maar even hard terug komen op deze beoordeling. Aangezien Radiohead zelf niet blij zijn dat EMI deze verzamelaar uitbrengt. Geldklopperij dus van de platenmaatschappij. Dus koop toch maar gewoon de reguliere albums

Beste mensen,

Ik roep iedereen hier op dit album NIET te kopen.
Niet omdat ik een purist zou zijn die iets tegen verzamelaars heeft.
Maar omdat dit simpelweg een goedkope en snelle uitgave betreft van een gefrustreerde platenmaatschappij.
De mensen die dit zouden kopen om hun Radiohead-verzameling compleet te krijgen weten niet wat ze doen.
Dit heeft namelijk NIX met Radiohead te maken.
Het zal eerder uw collectie verontreinigen dan er iets aan toe te voegen.
Laten we er met z'n allen voor zorgen dat deze release 1 grote flop wordt!
Dat zal ze leren!!

Hoogachtend,
Kaaasgaaf.

Kaaasgaaf schreef:
...

Ik ben het helemaal met je eens, maar ik denk dat niet iedereen die gedachte heeft..

WernerGSF schreef:

Daarom is het zaak ze op andere gedachten te brengen.

avatar van ZERO
Ergens begrijp ik de gedachte wel hoor. Langs de andere kant is het wel leuk om de beste nummers van Radiohead op één schijfje te hebben (hoewel ik de volgorde en nummerkeueze niet helemaal goed vind hier).

Misschien zelf maar eens een best of in elkaar flansen met mijn persoonlijke favorieten. Ik heb toch alle Radioheadalbums, dus dan is dat toch legaal om een eigen best of te maken hé?

avatar van corn1holio1
Gewoon pindakazen die handel.... de perfecte tussenoplossing zou ik denken. Ik voel in elk geval 0,0 scrupules om deze te pindakazen en er geen cent aan uit te geven.

WernerGSF
Waarom downloaden? het zijn allemaal al bestaande (uitbrachte) nummers. Op True Love Waits [Live in Oslo, 2001] na dan.

Stond die niet op "I Might Be Wrong: Live Recordings"?

WernerGSF
Ze duren beide 5:02, dus dat zou goed kunnen, dan is het dus helemaal pure onzin om deze "verzamelaar" te kopen.

avatar van Koston
Ik ga deze niet kopen, enkel voor Talk Show Host zou het de moeite zijn. Voor de rest plezier je er allemaal rijke stinkerds mee die rap wat geld willen verdienen

Koston schreef:
enkel voor Talk Show Host zou het de moeite zijn.

Ik zou zeggen: Download het.
Ze hebben veel meer mooie b-kantjes, dus knal ze tesamen op een cd-r.

kaztor schreef:

Ik zou zeggen: Download het.
Ze hebben veel meer mooie b-kantjes, dus knal ze tesamen op een cd-r.

Ga naar www.ateaseweb.com, klik op message board, naar de sectie 'multimedia'. Daar is op mijn initatief een project gestart om alle b-kanten en wat livetracks op een overzichtelijke manier te ordenen. Je kan de volledige 6-dubbel cd daar downloaden, in hoge kwaliteit mp3. De nummers zijn in zo'n volgorde gezet, dat het een beetje als een 'album' voelt. Ook is er artwork bij gemaakt dat je uit kan printen. De titel van dit project is Bittersweet Distractors, daar moet je dus naar zoeken.

Nou kan ik me voorstellen dat ik door dit bericht gedonder krijg met MuMe, aangezien het niet helemaal legaal is. Maar begrijp me goed: de meeste singles waar deze b-sides opstaan zijn niet meer in de handel verkrijgbaar. De enige manier om eraan te komen is downloaden. En ik weet zeker dat Radiohead het alleen maar leuk vindt dat fans een compilatie in elkaar knutselen om onder elkaar uit te kunnen delen. Want meer dan dat stelt het niet voor.

Bovendien heeft Radiohead zó'n enorme wagonlading geniale non-album-tracks, dat het zonde zou zijn er willekeurig een paar los te downloaden, zonder enig overzicht of context.

SirNoodle schreef:
De mens is een raar beestje

Je moet het natuurlijk zelf weten maar ik vind het bijzonder decadent om muziek te kopen die je nooit gaat luisteren en die je al in bezit hebt.

avatar van royh
Een best of, ook in het geval van Radiohead, is vaak een goede introductie voor diegenen die nog geen albums van een bepaalde artiest hebben. En vaak leidt dit tot aanschaf van reguliere albums, in het geval van Radiohead zeker relevant. Toch kan ik me de kritiek die sommigen hebben goed voorstellen: bij met name album-bands worden de nummers worden uit hun logische verband gerukt, denk maar aan Echoes van Pink Floyd.

Ataronchronon schreef:

Ach, ik koop alles van Zappa, inclusief vinyl.

avatar van SilverGun
Volgens mij moet Optimistic er nog bij, na Lucky. Dat is in ieder geval de tracklist die ik hier zie staan. Zijn nummers als Idioteque en Optimistic, die op de albums overliepen in In Limbo en Morning Bell, wel een beetje netjes gemixt? Net als Exit Music, waarvan het einde te horen is in het begin van Let Down.

avatar van Demolisher
Vind het nogal onzinnig om het zo'n laag cijfer te geven. De muziek is gewoon geweldig, ook al is het zonder dat de mannen het zelf uit willen brengen en ook al missen er uiteraard goede nummers en zelfs als je alle nummers al hebt.

En qua albumsfeer, daar zit zeker wel wat in natuurlijk. Nummers missen hun context, zeker Kid A nummers tussen dikke rockers in, om maar wat te noemen. Radiohead heeft zich daar alleen zelf op HTTT net zo goed schuldig aan gemaakt imo.

Dus puur voor de muziek; 4.0*

@ Kaaasgaaf
Ik denk dat je bericht nog niet verwijderd is omdat het gewoon een fantastisch project is waar je over spreekt. Ik heb ondertussen alles binnengehaald, en voor mij is deze compilatie nu al het album van 2008 .
Prachtig werk in elk geval, en bedankt voor de supertip. Een aanrader voor iedere radioheadfan (veel meer dan deze verzamelaar).

avatar van Ghans
Towering above the Rest

as always ...

avatar van ZERO
Kaaasgaaf, die collectie B-kantjes is op het eerste zicht echt steengoed! Ik ben hem momenteel aan het downloaden.

Ik vind dit trouwens niet écht 'illegaal'. Strikt genomen uiteraard wel, maar zoals je al zegt zijn er maar weinig nummers nog in de handel verkrijgbaar. De nummers die dat wel zijn (My Iron Lung en Airbag/How am I driving) heb ik beiden in bezit, net als 7 de andere Radioheadalbums. Ik voel me dus geen crimineel op dit moment.

Van het moment dat de Radioheadsingles terug in de handel komen (wellicht nooit, of in een box?) koop ik ze meteen allemaal!

You Never Wash Up After Yourself is een geweldige afsluiter van die eerste plaat!!

Edit: staan de hoesjes ook ergens online? Dan kan ik ze plakken in mijn media player.

Thom Yorke doet pittige uitspraken over vroegere maatschappij Woedend is Radiohead voorman Thom Yorke op zijn voormalige platenbaas. EMI, zijn vroegere platenmaatschappij, brengt namelijk deze zomer een Greatest Hits album van Radiohead uit en daar is de band zelf het helemaal niet mee eens. “We hebben nooit echte hits gehad dus een Greatest Hits album slaat eigenlijk nergens op,” aldus Yorke. De band kan de release echter niet voorkomen, maar zoekt nu wel de publiciteit om te laten weten dat zij er zelf in ieder geval niet achter staan. Overigens liet Thom ook nog weten dat zijn vroegere labelbaas Guy Hands heeft gelogen tegen de pers. Volgens Hands vroeg Radiohead namelijk 10 miljoen Britse pond om hun contract met EMI te verlengen. Onzin volgens Yorke: “ Wij zouden nooit zoveel geld vragen.”