menu

Gridlock - Formless (2003)

mijn stem
4,08 (223)
223 stemmen

Verenigde Staten
Electronic
Label: Hymen

 1. Pallid (4:25)
 2. Distance (2:56)
 3. untitled (1:00)
 4. Return (5:26)
 5. Song23 (5:11)
 6. Invert (5:45)
 7. untitled (1:25)
 8. Chrometaphor (5:00)
 9. Scratch (2:58)
 10. Displacement (4:40)
 11. The 8th Winter (3:24)
 12. Re / Module (3:50)
 13. untitled (0:24)
 14. Atomontage (6:35)
 15. Done Processing (9:48)
totale tijdsduur: 1:02:47
zoeken in:
avatar van Tsjo-Wi
4,0
Heerlijk album dit. Lekker rustig en zweverig, maar ook weer niet te rustig, daar hou ik van!

4*

avatar van KampF
4,5

Nu op 4,0. Begin meer waardering voor Trace te krijgen.

avatar van orbit
5,0
Meer waardering voor Trace hoeft toch geen puntverlies voor deze te betekenen

Verder is deze echt wel een tikkeltje geavanceerder dan Trace, maar dat pik je bij meermaals luisteren pas goed op.

avatar van Dridge
orbit schreef:
dat pik je bij meermaals luisteren pas goed op.


Meermaals luisteren? ik kan maar geen geschikt moment bedenken waarbij ik dat nog een keer zou kunnen opbrengen,
serieus , je moet toch een kronkel in je hersens hebben om dit te kunnen waarderen.

avatar van Aurum
5,0
Dridge schreef:
serieus , je moet toch een kronkel in je hersens hebben om dit te kunnen waarderen.


Zo vreemd is deze muziek toch niet? Volgens mij heb je eerder een kronkel in je hersens als je je zo kortzichtig opstelt.

Overigens begrijp ik ook niet waarom je jezelf zo pijnigt. Als je eerst Stendeck gaat proberen en dat een 0.5* geeft, waarom ga je dan nog een heel Gridlock album luisteren? Alleen om een 1* te kunnen geven?

avatar van Dridge
Nou dat doe ik normaal gesproken ook niet , ik stem eigenlijk nooit op muziek die gewoon niet mijn "cup of tea zijn"
reden dat ik nu wel stem is dat ik het niet voor elkaar kreeg om deze toe te voegen aan mijn updates zonder eerst een stem uit te brengen , nu dat wel is gelukt denk ik dat ik mijn stem verwijder als dat mogelijk is omdat ik dit album nog niet goed genoeg ken.
Dat van die kronkel meen ik serieus en Stendeck blijft staan op een half puntje omdat ik dit album een serieuze kans heb gegeven maar het volkomen *** vindt.
Het mag toch niet zo zijn dat je alleen behoort te stemmen op muziek die wel in je straatje ligt.
Door WEL te stemmen op iets wat echt niet je ding is wordt het voor anderen makkelijker om nieuwe muziek te ontdekken doormiddel van jouw stemgedrag.
Of schiet MuMe zo zijn doel voorbij?? , ik denk van niet.

avatar van herman
4,0
Als je iets luistert en je vindt het drie keer niets dan mag je best een lage stem geven hoor. Dat heb ik ook bij Editors gedaan. Daarvan kan ik me niet voorstellen waarom je er vaker naar zou luisteren.

Blijkbaar is dit soort electronica gewoon jouw ding niet. Wellicht moet je wat electronische dingen proberen die meer richting folk/rock aanschurken?

avatar van orbit
5,0
Mensen die hier de schoonheid niet van in kunnen zien lijken mij eerder met een ongeneeselijke kronkel in hun kop rond te lopen, evenals Stendeck niet prachtig vinden.. hoe verzin je het

Misschien beter naar anderssoortige muziek gaan luisteren zoals herman al suggereert.. zonde van de gemiddeldes van deze absolute crèmeplaten in het electronica-genre

djeffibrelich
een vriend van me is een grote electronica fan (idm, ambient,noem het maar op)
en dit staat in orbit's top tien.
reden genoeg om aan mn homeboy te vragen of ik die plaat niet even mag proberen.

de verdict na een luisterbeurt:
heavy beats met heldere ambient melodieen, bloedmooie contrast.
heel erg goede muziek, en uniek voor mij aangezien dit soort muziek niet in mijn straatje ligt (na ja ik luister heel wat electronica , maar niet dit soort electronica)

favorieten zijn opener pallid, chrometaphor en done processing.

als ik zou beginnen dan zou ik beginnen met een 4*
maar ik wacht nog even af en gooi er wat meer luisterbeurten tegenaan.

avatar van orbit
5,0
Ahh! Goed werk

handsome_devil
Fijnste album om op te zetten tijdens het maken van boekverslagen, proefverslagen e.d. Op de één of andere manier werkt elektronische herrie heel goed als je je ergens anders op moet concentreren.

4,5
Vooruit. Naar de 5.

djeffibrelich
wat denk je?
mn beste vriend heeft em nooit meer teruggekregen.
ik heb deze plaat sinds de laatste keer maar een paar keer opgezet.
zulke rare muziek is het eigenlijk, maar wel een grote trip.
alsof je in de discotheek van je dromen beland bent.

ik blijf wel nog steeds bij een 4*
het album ken ik na een stuk of 5 keer luisteren nog niet eens zo goed.

basketballerke
Vandaag voelde ik me geïnspireerd tot het schrijven van een stukje over een van de meesterwerken die zich in het IDM-genre bevind: Gridlock - Formless. Deze plaat pakte me niet gelijk. Het was me denk ik teveel de eerste keer: wat een chaos, wat een harde beats. Ik was er totaal niet aan gewend. Wat me echter wel opviel waren de schitterende ambient golven. Uiteindelijk duurde het niet lang voordat ook de rest wist te kloppen.

Een moeilijk geval in mijn collectie, niet zozeer omdat hij moeilijk is, maar meer omdat hij zo afwisselend in mijn lijsten staat. De andere keer staat 'ie hoog bovenaan, de andere keer is hij nergens te vinden. Vaak omdat ik 'm dan al te lang geleden heb gehoord, en dan een beetje in de vergetelheid is geraakt. Maar als ik er dan opeens weer aan denk, wanneer hij weer zomaar een keer opstaat, weet ik opeens weer wat een ongelooflijke schoonheid dit werk wel niet is. Eentje die mijn muzieksmaak voor een groot deel heeft weten te veranderen.

Volledig instrumentaal, dus je fantasie mag de vrije loop gaan. Ikzelf intepreteer deze plaat als eentje die zich afspeelt in de toekomst. Een tijd waarin de mens al niet meer bestaat, en het universum wordt geregeerd door robot-achitge wezens. Dit doet me altijd denken aan een industrie, een fabriek, met verschillende lagen. In de ene is er nog van alles aan de gang, de onderste is dan bijvoorbeeld weer afgestorven. Zo volgen we met elke nummer een deel van deze 'piramide'.

Pallid introduceert deze instelling op een chaotische manier. Dit was zo'n nummertje waar ik de eerste keren enorm veel moeite mee had. Niet gek denk ik zo, de beats gaan elke kant op en overstemmen haast de ambient waves. Toch vond ik het wel vrij ingenieus in elkaar zitten allemaal, en dat geld niet alleen voor deze track. Gridlock is wat mij betreft een zeer origeneel en ingenieus duo met geweldige en 'one of a kind' beats, ik ben in ieder geval nog niks tegen gekomen met betere.

De mooiste tracks hier zijn toch vooral Return, Song23, Chrometaphor, Atomontage en Done Processing. Over deze wil ik het nu vooral hebben, als ik ze allemaal langsga vertel ik denk ik veel van hetzelfde.
Return is het allermooist. Deze track speelt zich af in een afgestorven deel van de industrie. Het ziet er oud en vervallen uit, donker. Dit vooral in het begin (schitterende ambient even tussendoor), na de intro wordt de track iets voller, er komen weer beats bij en de ambient veranderd. Misschien toch nog een sprankje leven te vinden hier?
Song23 bevindt zich weer de chaotische nog altijd werkende lagen. Hier komt weer de vakmanschap van Gridlock duidelijk naar voren, tientallen geluiden zijn er hier te horen, maar tesamen vormen ze een perfect geheel.
Voordat ik het over Chrometaphor heb wil ik het wel eerst hebben over de geniale driehoek die Invert, untitled en dit nummer vormen. Wat een overgangen, kippenvel gegarandeerd. Untitled is al angstaanjagend mooi, maar de eerste waves van Chrometaphor zijn nog veel mooier. Ook hier bevinden we ons weer in een verlaten deel van de industire, nog een stukje donkerder en griezeliger dan eerder. Uiteindelijk evolueerd dit nummer ook weer in een geheel van een groot aantal waves en beats, woorden komen bij de schoonheid ervan tekort, om met de outro ons achter te laten in het niets, met in de verte geluiden van nog een industrie die nog in werking is, schitterend, hoe moet je het anders beschrijven.
Er volgt nog een heel stuk tot de laatste twee, dat absoluut niet minder is dan de rest, maar ietwat minder over te vertellen valt, het is gewoon erg mooi. Atomontage begint opvallend kaal, en anders dan de rest. Enkel kerkklok-achitge ambient vult het geheel, alsof we hier ons op een deel van de planeet bevinden waar nog iets van de menselijke beschaving te bezichtigen valt, maar Gridlock zou Gridlock niet zijn als er geen beats in het geheel komen. De ambient waves worden steeds mooier, om uiteindelijk in een krassend, scheurend geheel te komen en weer heel rustig en desolaat af te bouwen. Heerlijk nummer.
Done Processing is een toepasselijk titel voor de laatste track op deze plaat. Beats blijven uit, enkel waves zijn na alle chaos overgebleven. Dit lijkt het einde te zijn van het tijdperk wat dit album zo mooi heeft beschreven, de fabriek is buiten werking, de landschappen zijn uitgestorven en er is niks bewegends meer te bekennen. Perfect einde ook van het duo Gridlock als je het mij vraagt.

Als afsluiting wil ik Gridlock (en ook wel heer orbit ) bedanken. Zonder hen had ik me nooit in het fenomeen electronische muziek verdiept. Het is inmiddels niet meer weg te denken uit mijn collectie.

avatar van orbit
5,0
Prachtige review basketballerke!! En geen dank

thejazzscène
De naam heeft misschien ook wel grotendeels te maken met het werk. Iets (hier geluiden) organiseren volgens een grid betekent dat vormen of geluiden georganiseerd worden binnen of volgens een structureel veld of een driedimensionaal raster.
Als je dat dan toepast op deze muziek, zouden alle geluiden een soort van modules worden waarvan de positie en onderlinge samenhang bepaald worden door een vast patroon (verwijzing naar 'lock'?).
Intelligent Dance Music die dus, voor zover we de betekenis van de naam van deze groep mogen geloven, bepaald wordt door een vaste regelmaat...
Aan u om deze uit te vissen en in kaart te brengen.

avatar van Onderhond
4,5
De naam van de heren vergelijken met deze muziek is redelijk nutteloos, gezien het feit dat ze begonnen zijn in de industrial scene, en van daaruit doorgegroeid zijn naar dit soort muziek.

thejazzscène
Dat kan zijn ja. Ken weinig van hun oudere werk maar heb vernomen dat het altijd wel IDM elementen bevat dus is het niet uit het niets gegrepen lijkt me.

avatar van Onderhond
4,5
Als je hun naam wil koppelen aan de muziek die ze maken is het volgens mij veel logischer om naar de industrial scene te kijken.

Hun werk was inderdaad wat anders dan de doorsnee industrial, een vastomlijnd genre waar weinig variatie in zit (daar kun je dan met je gridlock weg). De IDM invloeden zijn net de zaken die het vernieuwend maken en het genre uit de "gridlock" zouden halen.

Mordor
Kunsstukje met een grote K! Subliem organisch geheel, alszijnde soundtrack/klanktapijt. Chrometaphor is voor mij het absolute hoogtepunt! De electronische kanonsslagen aan het einde rustig meanderend naar hemelse ambient. Prachtig!

//edit: Ik zit trouwens even aandachtig mijn digi pack doosje te bekijken qua tracks en het valt me op dat track 13 ontbreekt in de nummering. vreemd.

4,0
Stem verhoog naar 4,0*. Vette plaat.

avatar van Improve
Improve
Mordor schreef:
Kunsstukje met een grote K! Subliem organisch geheel, alszijnde soundtrack/klanktapijt. Chrometaphor is voor mij het absolute hoogtepunt! De electronische kanonsslagen aan het einde rustig meanderend naar hemelse ambient. Prachtig!

//edit: Ik zit trouwens even aandachtig mijn digi pack doosje te bekijken qua tracks en het valt me op dat track 13 ontbreekt in de nummering. vreemd.Mag ik vragen waar jij deze cd gekocht hebt?

Mordor
Improve schreef:
(quote)Mag ik vragen waar jij deze cd gekocht hebt?


Amazon.com

avatar van bas
5,0
bas
is het al weer 5 jaar geleden dat de laatste Gridlock verscheen.... Wat gaat die tijd toch snel. Dit is nog steeds ongeevenaard, en staat samen met Stendeck op een eenzaam hoog niveau....

avatar van orbit
5,0
Mee eens bas.. heb ook nog steeds niks gehoord wat hier enigzins aan kan tippen. Alhoewel er sindsdien wel interessante releases voorbij zijn gekomen overigens.

avatar van rimboldt
4,0
WAt een leuke site is dit toch! Heb nu deze muziek ovan Gridlock ontdekt door eens te kijken bij top 10 keuzes van mensen met (soort van) dezelfde muzieksmaak, inderdaad een prachtige ontdekking.
Intense muziekklanken die bij elke draaibeurt mooier lijken te worden. Ik heb nu een 4 gegeven, maar wie weet stijgt het nog.
Voor wie dit mooi vindt, probeer ook eens Zoolook van Jean Michel Jarre, met name met ethnicolor stijgt hij ver boven zichzelf en zijn andere lp's uit.
Ik probeer nu ook Stendeck te vinden, maar is nog niet zo eenvoudig te downloaden, wie weet een tip? Op Piratebay en Emule vind ik slechts 2 nummers.
Cd's kopen van artiesten wier muziek ik nog niet ken is me te duur. Als ik het echt heel mooi vind, ga ik het ook kopen. wat dat betreft blijft Mp3 behelpen....

Sietse
Soulseek eens proberen om het te downloaden.

avatar van itbites
4,0
Vandaag is Gridlock bij mij geland.

Ik had het al eerder geprobeerd en toen bleef het wat mij betreft steken in goede bedoelingen. Maar nu, met La Chouffe, Duvel en een goeie stereo: Bingo. Het is alsof er een rups als vlinder uit zijn coconnetje kruipt, een openbaring. Zo is het vast ook bedoeld: niet te makkelijk.

Nu nog es, maar dan in het donker.

avatar van J0ttem
5,0
Na het lezen van verschillende recenties over deze artiesten, begin ik dit wel erg interessant te vinden.
Nu is het probleem dat ik hun CD's dus werkelijk nergens kan vinden, ik heb al van alles afgezocht
Iemand enig idee waar dit album tegenwoordig nog verkrijgbaar is?
Aub geen " Downloaden!" roepen want daar doe ik liever niet aan (tenzij dit de enige optie is, wat t waarschijnlijk ook zal zijn )

avatar van itbites
4,0
Via Orbit ooit een reactie gekregen, ik had dezelfde vraag.
musicnonstop.co.uk was voor mij de place to be..!

Gast
geplaatst: vandaag om 08:21 uur

geplaatst: vandaag om 08:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.