Aphex Twin - Selected Ambient Works 85-92 (1992)

Electronic

4. Ageispolis (5:23)
  5. i (1:17)
  6. Green Calx (6:05)
  7. Heliosphan (4:53)
  8. We Are the Music Makers (7:43)
  9. Schottkey 7th Path (5:08)
  10. Ptolemy (7:12)
  11. Hedphelym (6:03)
  12. Delphium (5:29)
  13. Actium (7:36)
avatar van FlyLo
herman schreef:
James Holden's At the Controls?

Nee dat is het niet.. Misschien verbeeld ik het me maar?

avatar van RogerV
Machtig mooie cd met melodieuze toppertjes die enorme invloed hebben gehad op allerlei dancegenres. Het leent zich voor zowel goede beluistering als gewoon mooie muziek om je bezoek bij te ontvangen.

Het is alsof je je in een groot ondergronds zwembad zit in een mooie met kristalen bedekte grot.

Heliosphan is veruit de mooiste.

avatar van brooklyn
Ik hou er niet van om kunst en muziek samen te voegen maar 'Tha' is echt één van de prachtigste nummers die ik ooit gehoord heb. Die basslijn en die wave kloppen helemaal. Onvoorstelbaar veel emotie. Wat een productie; alles klopt.

xtal is een heerlijk nummer!

avatar van ShocknSurprise
Heerlijk relaxte muziek om te luisteren terwijl je ergens anders mee bezig bent. Favorieten zijn Xtal, Pulsewidth en We Are the Music Makers.

avatar van Hendrix4live
Xtal en Heliosphan zijn echt wereldnummers.

avatar van John Doe
Ptolemy mag ook wel eens genoemd worden, vrij simpel klinkend onopvallend nummer, maar met veel nuances die het prachtig maken

avatar van Aazhyd
Ik heb nog eens naar deel 1 en deel 2 geluisterd, en deel 1 doet me helemaal niets. Volgens mij kan je de meeste tracks zelfs geen ambient noemen, de drumcomputer is veel te nadrukkelijk aanwezig.

Wat een verschil met deel 2, dat echte spannende ambient bevat.

Skinny Fists
Je hebt ook iets wat ambient-techno heet.

Aazhyd schreef:

Wat een verschil met deel 2, dat echte spannende ambient bevat.

Dit bevat veel spannender muziek, deel 2 is echt Maar voor een ambient-purist zal dat wel andersom zijn ja, wat een rare lui..

Skinny Fists
Deel 2 is zeer ontoegankelijk. Laten we het daar op houden.

Skinny Fists schreef:
Deel 2 is zeer ontoegankelijk. Laten we het daar op houden.

Duh, niet echt wat gewend? En ja, ik ben erg raar. And proud of it.

Skinny Fists
Gast, ik bedoel niet dat het een slecht album is (in tegendeel, het is een van mijn favorieten), het is gewoon niet voor iedereen.

Aazhyd schreef:

Duh, niet echt wat gewend? En ja, ik ben erg raar. And proud of it.

Ambient is niet zozeer raar, gewoon meestal. Zelden momenten waarop ik zin heb daarnaar te luisteren.. maar check Raison D'Etre eens voor de betere ambient zou ik zeggen, ook raar, maar stukken spannender.

Skinny Fists
Ambient is hoogst intelligent en klinkt heel anders dan alle andere muziekstijlen. Is ook niet voor elk moment, maar in de nacht draai ik t vaak. Dit is een stuk opgewekter.

Hoogst intelligent valt ook wel mee. Het is gewoon abstractere muziek en vraagt misschien een andere instelling bij het luisteren.

orbit schreef:

Ok, bedankt voor de tip.

avatar van Aazhyd
Ja, en weer een draad afgevoerd naar een hoekje waar niemand het kan vinden. Zo draai je een discussie wel de nek om.

avatar van VanDeGriend
Vandaar dat er een linkje bij staat he. Doe eens klik

avatar van royals
Samen met Richard D James album is het wel het enige wat ik echt goed vindt van hem. Hier staan hemelsmooie sferische nummers op als Heliospanm, Xtal en Ageispolis. Hele calme relaxste muziek die nooit echt te saai wordt.

Gewoon een heel goed album dit. En ik ben nog steeds verbaast dat dit 18 jaar geleden is uitgebracht, hulde

royals schreef:

Met name ook omdat er goed gebruik wordt gemaakt van beats.. toch dat beetje extra wat smaak geeft en stemming weet te verhogen.

avatar van royals
orbit schreef:

Ja, inderdaad en dat beetje extra mis ik nou bij Selected Ambient Works Volume II.

Ooit ergens gelezen hoe iemand de sfeer van dit album beschreef als het moment van schemering, de overgang tussen dag-nacht, nacht-dag. De nummers vallen voor mij precies in een staat ergens tussen slapen en wakker zijn in. Waarin je diep kan wegdromen terwijl je toch nog een beetje wakker bent. Sommige nummers zoals Xtal neigen duidelijk naar het daglicht, maar een bij Hedphelym komen de nacht en duisternis helemaal over je heen.
Originele geluiden, ritmes, spanning en de sfeer die wordt gecreëerd zorgen voor een perfect album.

avatar van Dutchy
Takkie schreef:

Je haalt me de woorden uit de mond

avatar van dacide
Mijn god, hoe kon ik hem vergeten.... Ik heb dit album ooit eens gekocht toen ik een jaar of 16 was... dat is inmiddels alweer zo'n 12 jaar geleden...

Ik weet nog goed dat ik in die periode nogal een regelmatige blower was... de bijbehorende muziekkeuze ging al snel van Unkle (Psyence Fiction) naar Future Sound Of London naar Green Velvet naar weet ik veel wat nog meer allemaal.

Zo ook dit album...

Voor mij is het echt een absoluut meesterwerk dat meer biedt dan puur ambient... Ik wil niet zeggen dat dit het beste electronische album is dat bestaat... maar hij neemt wel een absolute top 10 plek in.

Heerlijk

avatar van Kikuichimonji
Dat dat nog past tussen allemaal die Depeche Mode

avatar van dacide
haha, ik moet dat lijstje inderdaad eens bijwerken. Depeche is mijn favo band... ever.. Maar er hoort nog wel wat meer diversiteit in mijn top 10 te staan,

avatar van wibro
Voor ik mij drie maanden geleden op MusicMeter inschreef had ik van dit album nog nooit gehoord. Uiteindelijk beluisterd alleen maar vanwege het hoge gemiddelde hier op MM en ik moet zeggen dat van alle albums die ik beluisterd heb en die behoren tot dit genre ik dit album van Aphex verreweg het beste vind. Na mijn tweede luisterbeurt heb ik dit album dan ook onmiddellijk aangeschaft, alleen al vanwege het schitterende "Xtal" dat voor mij met "Pulsewidge" en "Actium" tot de beste nummers behoort op dit uitstekende album. Het is wel muziek waarvoor ik het beste in de stemming ben in de late avonduurtjes na een vermoeiende dag.