Aphex Twin - Selected Ambient Works 85-92 (1992)

Electronic

4. Ageispolis (5:23)
  5. i (1:17)
  6. Green Calx (6:05)
  7. Heliosphan (4:53)
  8. We Are the Music Makers (7:43)
  9. Schottkey 7th Path (5:08)
  10. Ptolemy (7:12)
  11. Hedphelym (6:03)
  12. Delphium (5:29)
  13. Actium (7:36)
avatar van Eveningguard
Geef wel toe dat je onder de indruk bent van het feit dat dit album de tijd zo goed doorstaan heeft.

avatar van kobe bryant fan
Ja dat moet ik toegeven maar bijna alle songs zijn eigenlijk zeer goed maar te lang en daardoor worden sommige songs wat saai. Maar hij kan natuurlijk nog groeien.

avatar van Eveningguard
Blijf dus gewoon luisteren, met wat ik gezegt heb in je achterhoofd. Let een keer alleen op de bassline bijvoorbeeld.

Zal ik doen.

avatar van shimahero
Mr. James heeft echt wel een oor voor melodie. Schitterende plaat. Met zin voor speelsheid en avontuur gemaakt. Een creatief genie.

avatar van niels94
Dit is inmiddels één van mijn favoriete platen, kansmaker om in mijn top 10 te komen. Grappig toch hoe iets kan groeien, hoe ik hier met 3 magere sterren voor gaf aan het begin

avatar van jassn
Lang geleden dat ik zo onder de indruk ben geweest van een album na 1 luisterbeurt.

Goed dat Steven Wilson zei dat dit 1 van zijn muzikale helden is of ik ging dit misschien nooit ontdekken.

avatar van Wasabi
jassn schreef:

Leuk dat we Aphex Twin op dezelfde dag hebben leren kennen en onder de indruk zijn. Ik kwam er dan wel niet aan via Steven Wilson (ik kende hem niet eens totdat ik de naam net intikte op google), maar dat is een detail.

Inderdaad een geweldig album waarvan ik me niet kan voorstellen dat hij binnen een week geen deel uitmaakt van mijn cd-collectie(tje).

avatar van Timo-otje
Fabuleuze 1e helft, tegenvallende 2e helft van de plaat. Zo ervaar ik het , het is een fantastisch album alleen kakt hij steeds verder naarmate het eind. Maar dat dit uitermate goed in elkaar steekt staat buiten kijf, de opener is trouwens meteen het beste nummer.

avatar van chevy93
Een aantal maanden geleden beluisterde ik wat nummers van dit album. Best aardig vond ik destijds. Ik geloof dat die nummers Heliosphan en Xtal waren. Nu zag ik er een beetje tegenop om zo'n lang electronic-album te beluisteren. Toch heb ik het gedaan. Beter gezegd: geprobeerd.

Ambient is een term die mij altijd al aangesproken heeft. Ik kwam het vaak tegen op bandcamp als ik weer een nieuw postrockalbum zocht. Vandaar dat ik ook vol moed Brian Eno's werk ben gaan opzoeken. En om dezelfde reden heeft dit album mij ook altijd getrokken.

Echter is dit niet echt waar ik op gehoopt had. Een aantal nummers behalen inderdaad het niveau waar ik op hoop. Met name Ageispolis en We Are the Music Makers. Waar ik me vooral aan stoor bij een groot aantal nummers is het oeverloze gepingel. Ik mis de beleving, datgeen wat een nummer als Ageispolis wel heeft. Meer is zeker niet altijd beter en ik heb liever rustigere "soundscape" muziek. Als je zo hoog inzet met een titel als deze, moet je niet met een nummer komen als Green Calx.

Conclusie: Een album waar veel goed aan is, maar ook veel niet goed. Ik zou hier met een soort 'best of' een hoog cijfer uit kunnen trekken, maar op deze manier duurt die te lang en staat er nog te veel troep tussen.

avatar van orbit
Staat werkelijk geen overbodige noot op, iedere track is sterk hier. Misschien moet je even je rock-oren laten varen en jezelf helemaal laten gaan bij de heerlijke dromerige sferen van deze plaat.

avatar van chevy93
Wat hebben rock-oren ermee te maken?

avatar van orbit
Dat die alles wat geen rock is niet helemaal op waarde schatten..

avatar van chevy93
Oh, dus daarom behoort Wintermusik tot mijn 10 favorieten albums.

Ehmm..
1. Dire Straits - Alchemy (1984)
Alternatieve titel: Dire Straits Live
2. Marillion - Marbles (2004)
3. Sleeping at Last - Yearbook - January (2011)
4. Porcupine Tree - Lightbulb Sun (2000)
5. Muse - Absolution (2003)
6. Explosions in the Sky - The Earth Is Not a Cold Dead Place (2003)
7. Supertramp - Crime of the Century (1974)
8. Talk Talk - Spirit of Eden (1988)
9. Tim Buckley - Happy Sad (1969)
10. The Byrds - The Notorious Byrd Brothers (1968)

Wintermusik..

Maar dat je een paar platen kent waar misschien de gitaar niet de boventoon voert wil niet zeggen dat je electronic kunt waarderen hoor. In jouw geval betwijfel ik dat dan ook ten zeerste.

Misterfool
orbit schreef:

Maar dat is ook niet wat jij eerst stelde. Je stelde dat chevy rock-oren heeft. Impliciet en later in het tweede bericht ook expliciet, gaf jij hiermee aan dat chevy volgens jou niets anders beluistert dan rockmuziek . Chevy bewijst het tegendeel aan de hand van zijn top 10 en dan stap je over op een nieuwe stelling: "chevy houdt niet van electronic". Een beetje flauw mijns inziens.

avatar van orbit
Er staat toch niets electronisch in zijn top10, waar hebben jullie het over? Daarnaast heeft hij al zo vaak blijk gegeven van een zeer enge kijk op rockmuziek dat het me zou verbazen als hij ineens een doorleeft electronic-kenner zou zijn geworden. Niet dat ik dat niet toejuich hoor.. het zou in elk geval verstandig zijn als hij deze klassieker in het genre nog wat luisterbeurten gunt. Dit is een plaat waar je moeilijk omheen kunt namelijk.

avatar van chevy93
Mja, ik verwacht ook niet dat ik een electronic-liefhebber wordt. Vrijwel elk nummer/album dat ik beluister (veelal tracht uit te zitten) bevestigt dat maar weer. Het feit dat ik dit album helemaal uit kan zitten, bewijst maar dat dit voor zover mijn kennis reikt, één van de betere is. Nummers als Ageispolis zal ik vast en zeker nog wel een keer beluisteren. Ik verwacht eerlijk gezegd dat ik dit album nog een keer ga luisteren om er een cijfer op te plakken en het dan hooguit sporadisch nog een keer te proberen. Daar duurt het album simpelweg te lang voor. Zoals ik al aangaf zou ik, mocht ik "selected works of selected ambient works 85-92" mogen maken, ik op een prima album uit zal komen. Eentje die ik een dikke 3,5* of een kleine 4,0* zou geven. Jammer genoeg heb ik dat niet voor het zeggen en ik vrees ik dat hier (mits ik in een vergevingsgezinde bui ben) toch niet meer dan een kleine voldoende in zal zitten.

avatar van niels94
Dat laatste kan ik je sowieso aanraden, Chevy. Bij mij duurde het ook een hele tijd voor ik dit album op waarde kon schatten, ik vond het te lang, te saai en er gebeurde werkelijk níets boeiends, op twee nummers na. Inmiddels staat deze niet ver van mijn top 10 af.

avatar van chevy93
Maar wat is jouw algemene ervaring betreffende electronic? Ik denk dat jij er over het algemeen een heel stuk positiever tegenover staat dan ik.

Dat weet ik wel zeker, ook gezien je bericht gisteren in de Song van het Jaar-competitie. Enige electronic die jij hoog waardeert zijn die dingen die tegen modern klassiek aanschurken, de rest doe je al snel smalend over.

avatar van RogerV
Ik vind ook iedere track hier de moeite waard.

Alleen Green Calx had hij er van mij niet op hoeven zetten.

herman schreef:
de rest doe je al snel smalend over.
Je doet net alsof ik een algemene afkeer heb tegen electronic en alles gelijk afkeur. Ik geef het echt wel een eerlijke kans.

Ik zie ook geen verschil tussen het feit dat ik veel electronic afdoe als troep en het feit dat men artiesten als Jan Smit afdoen als troep. Als je iets niet boeiend vindt (lees: kut), ga je het natuurlijk niet mooier maken dan het is.

avatar van RogerV
Mwa er is toch wel een verschil tussen slechte muziek en muziek waar je niet van houdt.

Ik kan persoonlijk helemaal niets met progrock en vind het hele vervelende muziek om naar te luisteren. Maar ik herken de kwaliteit er wel in. Daarom onthoud ik me ook van mening over die bands. In tegenstelling tot goedkope prefab-artiesten die ik hier maar al te graag kraak.

avatar van orbit
Inderdaad, dit is nou niet bepaald wegwerp muziek of makkelijk commercieel.. itt sommige andere electronic, maar ook rock of pop.

avatar van Eveningguard
Misschien moet je dit 'leren' luisteren chevy. Maybe valt op gegeven moment het kwartje en vind je electronic wel goed. Dat had ik met metal.

Ik met grunten.
Ik heb hem trouwens nog eens opgelegd en hem toch met een halfje verhoogd, ik heb een paar weken geleden ongeveer 6 Aphex Twin Ep's geprobeerd omdat ik deze te lang vond.
En door die Ep's ben ik Aphex Twin en Electronic meer gaan waarderen zo ook deze plaat.

Eveningguard schreef:
Daarom ontdek je steeds weer nieuwe dingetjes in bijvoorbeeld de hoofdmelodie. Zelfs na dertig keer luisteren hoor ik nieuwe dingen die me daarvoor nog nooit zijn opgevallen. Aphex Twin kan dat als geen ander. Enkel Boards of Canada komt in de buurt.

Ik wil daar graag Autechre bij rekenen, weet niet of jij daar bekend mee bent?

avatar van Eveningguard
O ja, natuurlijk ken ik Autechre. Ook vreselijk gelaagde muziek. Komt op een goede derde plaats.