Camel - Nude (1981)

3. Drafted (4:20)
  4. Docks (3:51)
  5. Beached (3:33)
  6. Landscapes (2:39)
  7. Changing Places (4:08)
  8. Pomp & Circumstance (2:05)
  9. Please Come Home (1:12)
  10. Reflections (2:39)
  11. Captured (3:11)
  12. The Homecoming (2:48)
  13. Lies (5:09)
  14. The Birthday Cake (The Last Farewell) (0:30)
  15. Nude's Return (The Last Farewell) (3:40)
  16. City Life [BBC Radio 1 "In Concert"] * (4:59)
  17. Drafted [BBC Radio 1 "In Concert"] * (4:22)
  18. Docks [BBC Radio 1 "In Concert"] * (4:06)
  19. Beached [BBC Radio 1 "In Concert"] * (3:27)
  20. Landscapes [BBC Radio 1 "In Concert"] * (3:22)
  21. Changing Places [BBC Radio 1 "In Concert"] * (3:28)
  22. Reflections [BBC Radio 1 "In Concert"] * (2:25)
  23. Captured [BBC Radio 1 "In Concert"] * (3:14)
  24. The Birthday Cake [The Last Farewell) (BBC Radio 1 "In Concert"] * (0:45)
  25. Nude's Return [The Last Farewell) (BBC Radio 1 "In Concert"] * (3:14)
dutch2
Nu Camel vandaag een beetje hot schijnt te zijn op MuM, zal ik deze dan maar even promoten. Een heus conceptalbum over een Japanse militair die achtergelaten wordt op een onbewoond eiland tijdens WO2. Daar blijft hij nog jarenlang hangen, in de veronderstelling dat de oorlog nog altijd voortduurt. Eenmaal ontdekt en weer terug in de beschaving merkt hij dat hij nooit meer aan het 'gewone' leven kan wennen. En dus pakt hij zijn bootje en zet koers naar open zee.

Mooi verhaal, briljante muziek. Fijne afwisseling van gezongen en instrumentale nummers. Goede instap ook voor mensen die symfo willen leren kennen.

avatar van dynamo d
Ja, leuk dat Camel vandaag hot is op MusicMeter. Nude was ooit mijn eerste kennismaking met deze Britse band waarvan Andrew Lattimer de grote man is. Van dit album vind ik vooral 'Drafted' en 'Lies' erg mooi. Andere goede Camel albums:
- The Single Factor (vooral 'Heroes' erg mooi)
- Harbour of Tears
- Dust and Dreams
- Stationary Traveller
- Rajaz

Nude verdient natuurlijk nog wel wat meer stemmen!

Inderdaad een goed album. De goeie oude tijd. Ik zou echter als andere albums sterk aanbevelen:
-pressure points (live !)
-mirage (met het fantastische nummer: lady fantasy)
-the snow goose
-moonmadness

avatar van ChrisX
Aah.. Drafted... het nummer waarvan het eerste couplet altijd tijdens de laatste paar Nederlandse concerten zodanig uit volle borst werd meegezongen dat de band het er koud van kreeg op het podium. Ik ook overigens... krijg er nog weer kippenvel van als ik er aan terugdenk.

dus eigenlijk de voorlopers van de hollandaise meezingers ? nooit gedacht ...

Volgens mij was het Supertramp concert ergens in 1975 ten tijd van het nummer Fools Overture , de eerste maal dat massaal de welbekende aanstekers werden gebruikt ...

avatar van ChrisX
Euh, met de laatste concerten doelde ik op de serie concerten die ze een paar jaar geleden hebben gegeven in Nederland.

avatar van freitzen
Een zeer mooie plaat, zeker voor iedereen die wel eens wat anders wil dan die krampachtig geproduceerde platen met teveel nummers die onnodig boven de 10 minuten liggen (ik dus...)

En dan te bedenken dat ik Camel nog maar pas moet ontdekken! Er staat mij vast nog veel moois te wachten...

Echt een geweldige plaat. Ik omschrijf dit als compacte rock. Het voelt compact en vierkant aan waar ik op zich wel van hou. City Life is meteen een goed nummer, vooral de vrolijkheid van het refrein draagt bij aan de kwaliteit van het nummer. 'Drafted', een prachtig nummer met een schitterende piano intro, wanneer de gitaar en drums invallen is het genieten geblazen.
Docks is ietwat mysterieus, het nummer Beached wat er praktisch aan vast zit is nog sterker. Vanaf Pomp and Circumstance wordt alles alsmaar beter. Ook de march 'The Homecomming' is het vermelden waard.

avatar van Bulldozer
Prachtig werk. Het album is één geheel, de nummers zijn subtiel aan elkaar gespeeld. Ik ken weinig albums van Camel dus ik kan dit album ook niet vergelijken met andere Camel- albums.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Leuk dat Camel weer meer ontdekt wordt de laatste tijd. Naar mijn bescheiden mening zijn de eerste vier platen van deze Britse band één lang hoogtepunten (en meteen ook maar een van de meest briljante kwartetten in de rockgeschiedenis). Het zijn klassieke symfoalbums met enige hang naar jazzrock. De vier albums zijn ook in dezelfde bezetting opgenomen, wat helaas ook een unicum vormt onder de naam Camel. Daarna kwam de klad er wat in met telkens bandwisselingen, waarbij uiteindelijk gitarist en (parttime) zanger Andy Latimer de enige echt constante factor zou blijken.

Hoewel voor mij het niveau van de eerste vier platen nooit meer gehaald is, zouden onder de naam Camel later nog wel een aantal mooie (meest concept-)platen gemaakt worden, die meest een wat meer poppy insteek hebben. Deze Nude is daar de eerste van, maar de platen vanaf Stationary Traveller zijn eigenlijk ook uniform de moeite waard.

Jammer is dat ik een tijd geleden, om te kijken wat ik van Camel vond een aantal nummers heb gedownload. Van dit album alleen: 'Drafted' en dat nummer sla ik dan ook nu liever over, het is ook beter om in een keer heel het album te downloaden in plaats van die losse tracks.
Ik kan nu wel met zekerheid zeggen wat de beste nummers van het album zijn. Beginnend met 'Landscapes' een steengoede synthesizer en fluit maken het tot een van de betere, 'Changing Places' duurt net iets te lang maar 'Pomp and Circumstance maakt alles weer goed. Ook ben ik nog niet gecharmeerd van 'Lies' wat hier toch wordt gezien als een van de betere, de afsluiter is wel weer een pareltje zoals zoveel nummers op dit album.

avatar van ChrisX
Huh? Drafted overslaan? Crisis... ik krijg iedere keer kippenvel bij dat nummer wat misschien ook komt door een van de meest onvergetelijke concertervaringen ooit van mij omdat ik nog nooit een publiek zo mooi heb horen meezingen met een nummer. Ik weet niet wat er die avond voor volk was in Tivoli in Utrecht (ik meen de Rajaz toer) maar verdorie we klonken echt super met z'n allen. En dat zag je ook aan de reactie van de band op het podium.

avatar van Gert P
Prima album en ik heb hier niet echt voorkeuren in, muziek loopt mooi over en verveeld nergens.

ChrisX schreef:
Huh? Drafted overslaan? Crisis....

Het komt omdat ik dat nummer als eerste en enige van dit album kende en dus vaak draaide daarom sla ik hem nu liever over.

basketballerke
Ik neem m'n woorden bij Moonmadness maar weer terug, dit is veruit het beste wat ik tot nu toe van Camel heb gehoord. Vooral de sprookjesachtige nummers als Landscapes, Pomp and Circumstance en Reflections zijn belachelijk mooi, maar Drafted is natuurlijk ook een regelrechte klassieker. Deze leunt tegen m'n top10 aan.

avatar van Kasperbert
Ik heb dit album grijs gedraaid, hij staat op 5* en sinds kort in mijn top 10. Maar mijn favoriete nummers eruit pikken lukt me gewoon niet...

avatar van LZA
LZA
Is hier geen remastered versie van te koop? Niet dat dat een pre is of zo hoor.

Ge2rt
Ik ben ook op zoek geweest naar een remaster van Nude, maar dat is al weer een poosje geleden. Ik heb er geen gevonden... helaas.

avatar van ChrisX
Van deze cd bestaat tot nu toe maar 1 cd versie. Decca is jammer genoeg niet verder gegaan met het remasteren van de albums, waarbij ze dus bij Moonmadness zijn gestopt (maar nog wel A Live Record ook nog hebben gedaan).

avatar van vigil
Ja dat zou toch wel een pre zijn. Hopelijk ligt er nog wel wat op de plank bij Decca of bij Latimer om er ook wat interessante bonustracks bij te doen. Op de akoestische live cd van Colin Bass staat ook zo'n fantastische versie van Drafted, welke overigens mijn favoriete Camel song allertijden is ik snap niet dat iemand die kan overslaan ook al heeft diegene deze al vaak gehoord.

avatar van Running On Empty
Lijkt me te gek maar ik vrees dat men er gewoon geen interesse in heeft. Dit is wel een van de beste van Camel.

avatar van fluidvirgo
Mijn eerste kennismaking met de band en nog steeds mijn favoriete album. Drafted, Beached en Captured, meesterlijk! Was bij hun laatste concert in Paradiso een aantal jaar terug, gelukkig dat ik dat nog even heb mee kunnen pakken...

****1/2

avatar van Gerards Dream
Op de één of andere manier heeft de band Camel iets zieligs over zich. Mooie muziek, maar volgens mij nooit het grote publiek wat het eigenlijk had verdient. Goed bedachte concepten met dito uitwerking. Daarnaast veel wisselende bezettingen rondom oprichter Andrew Latimer.

Het concept op dit album is opnieuw prima bedacht; een militair die wordt verbannen naar een onbewoond eiland. De wat kinderlijke hoes verbeeld dit op prima wijze. En dan de muziek. Dit is inderdaad heerlijk symfonische rock in een niet al te zware versie. Hierdoor is dit ideaal om er 's avonds na te luisteren. Fraaie haast klassiek aandoende klanken die het gevoel geven van ruimte en wat melancholisch van aard zijn. De gitaar van Latimer mag er zeker zijn en de verdere instrumentatie is goed. Het stem geluid van Latimer is inderdaad wat vlak te noemen, maar daar staat dan tegenover dat hij naast dit zeer kleine euvel prima met de dwarsfluit overweg kan.

De keuze van vocale en instrumentale tracks is voor mij in goede balans. Hierdoor wordt, ik althans, in staat gesteld wat zaken te overwegen. Kortom; volgens mij is hier sprake van een zogenaamd groei-album, omdat na de eerste paar luistersessies iets naar boven komt wat mij het gevoel geeft dat Nude behoorlijk goed in elkaar zit. Een compliment aan Latimer en zijn team dus voor dit mooi uitgewerkte album.

bikkel
Sfeervol conceptalbum van Camel.Soepel spel en fraaie melodieuze klanken.De groep is nooit te hoogdravend en de mix van instrumentaal en vocaal heeft hetzelfde doel als op Dust and dreams,een album die een jaar of 10 later verscheen.
Dit ligt Latimer toch het beste.Een boeiend concept uitwerken en het kien in elkaar over laten lopen.Waar het dreigt in te zakken,wordt het weer levendiger en laat Latimer zijn gitaar nog wel eens lekker spuwen.
Ik denk dat Nude op tijd kwam.De groep had zich wat poppyer tentoongesteld op een aantal albums hiervoor.Met name het wat flauwe Breathless(1978) viel op door trendy klanken.In conceptvorm is Camel het meest interessant.
Ik draai Nude niet veel meer,maar het blijft een luistergenot.

Goed album gebaseerd op een waargebeurd verhaal. (het concept is niet bedacht zoals hierboven wordt beschreven door Gerards Dream of ik heb je verkeerd begrepen?)
Deze man had echt 35 jaar op een onbewoond eiland gezeten in de veronderstelling dat WO 2 nog steeds bezig was en ze hebben flink wat moeite moeten doen om hem te overtuigen dat de oorlog was afgelopen.
Kun je je voorstellen dat die man 35 jaar het gevoel heeft gehad dat de vijand plotseling voor z'n neus kon staan?
Maar goed; hij werd ingehaald als nationale held en hij mocht een cadeau vragen en dat werd een boot, de rest van het verhaal kun je bovenaan lezen bij Dutch 2.
De story wordt prachtig verbeeld door Andy Latimer z'n teksten en de muziek ondersteund het helemaal.
City Life, The Homecoming en Lies (met die prachtige solo van Latimer) vind ik wel de hoogtepunten.
Ik heb de Nudetour indertijd nog gezien en ik kan jullie vertellen dat het een belevenis was met met groene spots en camouflagenetten, het was een prachtig sfeertje wat neergezet werd.

avatar van vigil
nee het is niet bedacht, het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en geschreven door Andy Latimer en door de partner van Latimer namelijk Susan Hoover.

avatar van Gerards Dream
Goede verbetering. Heb het album er even bij gepakt, en ik moet eerlijk toegeven dat ik te kort door de bocht ging.

avatar van Running On Empty
foggy schreef:

Ja ik ook. Was prachtig destijds ik meen in 1981. Er is een prachtige radioopname van het concert in Nijmegen. Zelf was ik in Vredenburg.

Deze plaat is een absolute mijlpaal in het gehele oeuvre van Camel en gelet op de enigszins teleurstellende platen die aan Nude vooraf gingen toch knap dat men zo heeft weten terug te komen hiermee. De nummers van Nude zijn daarna live altijd hoogtepunten gebleven. Beste Camel plaat uit de 80-er jaren, misschien wel uit hun gehele werk.

Was het in Utrecht?
Zou best kunnen hoor, in mijn herinnering was het in Den Haag.
Ze deden als ik het begrijp meerdere plaatsen in Nederland.
Ik weet nog wel; ze speelden eerst wat oud werk en opeens gingen de lichten uit en even later branden er alleen enkele (misschien maar zelfs één) groene spots en hingen er camouflage netten.
Dat vond ik echt te gek....de sfeer die toen neergezet werd.
Speelde Tom Barlage op de saxofoon niet mee in die tijd?

bikkel
De enige saxofonist die bij Camel heeft gespeeld is volgens mij Mel Collins.
Deze sessiemuzikant blies ook bij Dire Straits een poosje mee.
Op de buhne althans.