Blur - 13 (1999)

8. Mellow Song (3:56)
  9. Trailer Park (4:26)
  10. Caramel (7:38)
  11. Trimm Trabb (5:37)
  12. No Distance Left to Run (3:27)
  13. Optigan 1 (2:34)
  14. French Song * (8:20)
  15. All We Want * (4:33)
  16. Mellow Jam * (3:56)
  17. X-Offender [Damon / Control Freak's Bugman Remix] * (5:38)
  18. Coyote [Dave's Bugman Remix] * (3:50)
  19. Trade Stylee [Alex's Bugman Remix] * (5:58)
  20. Metal Hip Slop [Graham's Bugman Remix] * (4:16)
  21. So You * (4:11)
  22. Beagle 2 * (2:54)
  23. Tender [Cornelius Remix] * (5:23)
  24. Far Out [Beagle 2 Remix] * (3:58)
  25. I Got Law [Demo] * (2:43)
  26. Music Is My Radar * (5:29)
  27. Black Book * (8:30)
  28. Caramel [Remix] * (4:52)
Een behoorlijk experimentele cd, maar ik vind wel een heel goede.
Geproduceerd door William Orbit (Ray of light / Madonna).
Je hoort het er wel in terug, maar hij heeft de groep duidelijk op de voorgrond gehouden, zodat het toch een heel eigen album is gebleven en geen over-geproduceerde.
Heel knap gedaan.

avatar van andré
Ik zal wel weer een dwarse aap zijn maar ik vind dit album een enorme tegenvaller. Dat ge-experimenteer doen ze maar in de studio of onder een andere naam; maar dit lijkt nergens op. Alleen Tender en Coffee And TV zijn te pruimen (en uitgerekend waren dit ook de singles), maar de rest: ik kom er gewoon niet doorheen. En het ergste is nog dat ze tot zoveel moois in staat zijn (lees: alle vorige albums). Gelukkig hebben ze zich nog redelijk herpakt met Think Tank...

avatar van starbright boy
13 niet goed? Redelijk herpakt met Think Tank? Wat apart.
13 was voor mij wennen maar groeide per draaibeurt, Think Tank begon veelbelovend, maar hoe vaker ik die cd draaide, hoe minder goed ik hem ging vinden.
Op het briljante Out of Time na vind ik Think Tank een verzameling veredelde B-kant experimentjes. Soms best grappig, maar de lol was er voor mij na een paar keer draaien wel vanaf. Ik vind Think Tank het minste Blur album.

avatar van andré
ach ja, over smaak valt te twisten. Maar je moet het wel in perspectief zien: het is nog altijd beter dan de muziek van, pak 'm beet, Toto!

Ik vind 13 geweldig. Ik heb Blur in '99 een geweldig concert zien geven op Werchter, alwaar ze integraal 13 speelden (en daarna afsloten met wat bekende hits) en zo het publiek in vuur en vlam zetten. Sindsdien ben ik overstag wat 13 betreft. Favoriete nummers: Caramel (die intensiteit, wauw), Trimm Trabb en Battle.

beste nummers van de cd: caramel, trimm trabb en coffee en tv. geniale cd.

avatar van John Doe
Dit vind ik tot nu toe de beste cd na Modern Life is Rubbish, maar dat kan snel veranderen, omdat ik veel cd's nog niet vaak genoeg gehoord heb. Ik luister al hun cd's voor het eerst en dan in korte tijd achter elkaar. Dit album is heel mooi geproduceerd door William Orbit hoor ik meteen en ik geniet bij het horen van de meeste nummers, 4 en een halve ster.

avatar van otherfool
Hmm grappig ik zag ze ook op Werchter '99 (was je daar soms ook voor REM, Herman? ). Verder heb ik niet zoveel met de band, was in de jaren '90 helemaal voor Oasis, dus dat kon ook niet.

Maar dan deze plaat. Die klinkt erg goed moet ik zeggen. Heel volwassen sound, soms breekbaar, soms stevig, maar altijd interessant en zeer afwisselend. Toppers vind ik Coffee & TV (wie is er niet verliefd op de clip?), Caramel en het briljante Trimm Trabb. Oftewel dezelfde nummers als Bloompje zie ik nu .

3,5 sterren, maar ik sluit niet uit dat het er nog meer worden.

Ik was daar ook

Mijn indrukken verschillen toch wat van de jouwe, herrrrrman (ik stond dan ook aan de zijkant)

Ik meen me te herinneren dat het gros van het publiek wachtte op "Song 2" en "Girls & Boys" (op het allerlaatst brachten ze die inderdaad)... wat ze kregen was inderdaad die licht experimentele popsongs van "13", nogal dissonant gebracht (gelukkig maar ). De mensen in mijn buurt hadden het over "ongeïnspireerd lawaai!" en pretentieuze Britten en tientallen liepen weg van het eigenlijke concertgebeuren. Wat ik natuurlijk prachtig vond ...

Ik stond in het midden, halverwege het eerste vak ongeveer. Dus redelijk dichtbij. Ik vond het echt heel goed, wat mij betreft vlogen de vonken er vanaf. Maar ik stond dan ook niet per se op de oude hits te wachten (ik laat me graag verrassen).

Otherfool: ik was er oa. ook voor REM (dat was ook een erg mooi optreden met dat onweer en het Nostradamus-gebeuren).

avatar van HiLL
koffie en televisie blijf ik toch erg lekker vinden.

Even zeggen. Ik was er natuurlijk ook bij op werchter 99, maar toen hebben ze spijtig genoeg 13 niet helemaal gespeeld. Nummers als Caramel en Bugman zijn live heel moeilijk te spelen denk ik dan. Ik hoop ooit eens een live versie van Caramel mee te maken, maar dat is een utopie denk ik .

avatar van Raspoetin
13 = meesterwerk

Raspoetin schreef:

13 = meesterwerk

Blij dat je het zegt!

avatar van c-moon
Hm.. heb heel wat van Blur in huis...

Maar deze niet meer. Heb de CD na 10 luisterbeurten uiteindelijk weggegeven... het wou maar niet klikken tussen mij en deze CD...

Dus... ik ga denk ook gewoon géén kwotering geven... het is trouwens ondertussen een eeuwigheid geleden dat ik hem nog gehoord heb...

Het is hun ontoegankelijkste cd maar juist daarom vind ik hem de beste uit hun hele carrière!

avatar van Raspoetin
13 is een zeer dappere plaat voor een band die bekend stond voor het maken van middle of the road music. Deze plaat zal duurzamer zijn dan Parklife of The Great Escape. Experimenteerzucht en progressie is altijd boeiender dan reactionaire en conservatieve invloeden. Sta altijd stil voor de vooruitgang.

Middle of the road???

Middle of the road???

Ja, toch?

We gaan toch niet beweren dat Blur gewaagde muziek voortbracht? Een update van The Kinks & David Bowie , versneden met deeltjes XTC en een een enkele snipper Pavement & krautrock(eigenlijk was dit de enige keer dat ze een "eigen" geluid produceerden). Leuk groepje zondermeer, maar de relevantie ervan is pijlsnel afgebot - dus voor mij wel middle of road

Blur maakte zeker geen gewaagde muziek, maar Middle of the Road associeer ik meer met dingen als Elton John en andere Sky Radio-muziek. Sky Radio zendt muziek die zo min mogelijk mensen irriteert. Het is voor mij dan ook een term met een flink negatieve lading en alhoewel Blur zeker niet vernieuwend was, waren ze voor mij wel op een andere manier relevant.

herman schreef:

Daar ben ik het zeker mee eens.

Zachary Glass schreef:

Hun laatste plaat was toch wel zeker relevant. Een heel politieke plaat mag je toch wel zeggen...

Bloompje schreef:

Wel ... daar knap ik dus op af. Een popgroep die aan politieke boodschappen gaat doen, heeft meestal last van gepreek.

Politics & music don't mix

avatar van dudehere
Het album heb ik niet maar Coffee & TV is gewoon briljant.

Die herhaling op het eind 'we could start over again'

Fijn dat je het zegt. Ik ben het helemaal met je eens. En dan is Coffee and TV niet eens het sterkste nummer van de cd!

avatar van HiLL
Net gekocht en ik wil even mededelen dat ik van het eerste nummer behoorlijk schrik.....achtergrondkoortje?
Maar nummer 2 is erg gaaf en nu staat Coffee and Tv op dus ben ik weer blij!

HiLL schreef:

Je bent niet wijs: één van de mooiste Blur-songs!

aERodynamIC schreef:

Je bent niet wijs: één van de mooiste Blur-songs!

Nou..sorry maar dat Come on, Come on...pff lijk wel of ik in een Amerikaanse kerk sta te gospelen met God.

B.L.U.R.E.M.I. is wel erg cool!

Elke band heeft het recht op zijn of haar eigen gospel song!

avatar van HiLL
@Bloom, ha! Dat zal best!

Ok de eerste luisterbeurt zit erop. Ik als conservatieve luisteraar ( ) moet wel wennen aan het redelijk hoge experimentele niveau van het album. Daar waar ik Parklife erg, erg lekker vind zal dit nog een moeilijke cd voor me worden.