Tangerine Dream - Phaedra (1974)

West-Duitsland
Electronic
Label: Virgin

1. Phaedra (17:39)
  2. Mysterious Semblance at the Strand of Nightmares (9:55)
  3. Movements of a Visionary (8:02)
  4. Sequent C' (2:19)
  5. Phaedra [Steven Wilson Stereo Remix] * (17:37)
  6. Sequent C' [Steven Wilson Stereo Remix] * (2:21)
avatar van Gerards Dream
Ze spelen letterlijk de sterren van de hemel.

tangmaster
Eigenlijk de Griekse goden, ver weg op een andere planeet. Ga zitten en doe wat en je krijgt Phaedra, gewoon een super eind resultaat. Neem alleen het eenvoudige Sequent 'C' toch goed gevonden van Peter Baumannn. Of het mistieke Mysterious Semblance at the Strand of Nightmares, een grandioos stuk beheerst door de Mellotron. Dit is de klassieker van Tangerine Dream.

avatar van Gerards Dream
Al kan je geen hand voor ogen zien. En je draait dit album, dan weet ik niet hoe snel ik mijn zonnebril op moet zetten.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Elke synth-liefhebber MOET dit album gewoon hebben. TD schreef geschiedenis met Phaedra, zoveel mag duidelijk zijn. Het titelnummer is het gehele album al waard. Mysterious Semblance at the Strand of Nightmares heeft inderdaad dat prachtige warme mellotron-geluid, een geliefd instrument van Edgar Froese. Geweldige effecten trouwens, over het hele album overigens: die spookachtige klanken in het titelnummer zijn huiveringwekkend.

Niet toegankelijk, wél heel bijzonder. Dát is Phaedra, één van de allerbelangrijkste en meest invoedrijke synth-albums allertijden.

avatar van Gerards Dream
Mooi geschreven, daar zit geen woord tussen wat niet waar is.

avatar van Edwin
Dit is typisch zo'n band (of moet ik zeggen: collectief) dat ik al vele lichtjaren van naam ken, maar waarvan ik nog nooit een noot heb gehoord. Ik denk dat ik maar eens een poging ga wagen, want de reacties hierboven zijn erg lovend. Ik heb de indruk dat het hier om instrumentale muziek zonder vocalen gaat, of is dat niet zo?

avatar van Gerards Dream
Volgens mij is collectief wel een goede omschrijving. Het gaat in de meeste gevallen om instrumentale muziek die binnen vele kunststromingen een belangrijke invloed heeft gehad. Als er één band is geweest die hun nek heeft uitgestoken in de electronische muziekwereld, dan is het wel Tangerine Dream. Phaedra is daar zeer zeker een goed voorbeeld van. Dit is namelijk een heel fijn album met voor die tijd vernieuwende muziek en de grote doorbraak voor deze band.

avatar van Memphis
De tijd ver maar dan ook lichtjaren ver vooruit

Memphis schreef:
De tijd ver maar dan ook lichtjaren ver vooruit

En het mooie van dit album is. Het blijft maar groeien en groeien na al die jaren. Ik weet niet meer hoe vaak ik hierna geluisterd heb, maar hoor nog steeds nieuwe dingen. Met recht een meesterwerk van de bovenste plank.

CorvisChristi schreef:

Grappig is dat Chris Franke dit helemaal niet zo'n sterk album vond.
En om nou te zeggen dat het het sterkste album van TD is....nou nee. Wel goed omdat de band hier wereldwijd bekent mee werd maar dat is ook alles. Persoonlijk vind ik het nog steeds een goed album maar wat hierna kwam is toch stukken beter. Appart ja want het was iets nieuws onder de muzikale horizon in 1974. Blijf mij vermaken met deze schijf zelfs met de 2005 versie. Stukje nostalgie voor mij in de wereld van de muziek.

tangmaster schreef:

Grappig is dat Chris Franke dit helemaal niet zo'n sterk album vond.

Leuk om te lezen dat Christopher Franke dit album niet zo sterk vond. Het laat daarmee zien hoe mensen zich kunnen vergissen. Daarentegen was BBC dj John Peel vol lof over dit album en schopte het erg ver in zijn radioprogramma destijds. Zelf heb ik het idee dat dit album voor Tangerine Dream de definitieve doorbraak betekende. Of anders geformuleerd: hierna was er geen weg terug meer.

avatar van ricardo
Is deze muziek een beetje vergelijkbaar met Vangellis, Kitaro en met JM Jarre? Ik heb nog nooit van deze band gehoord, maar als het instrumentaal is met veel synthersysers dan kon dit wel eens wat voor mij zijn.

ricardo schreef:

Nee dit album moet je zeker niet met die anderen vergelijken. Dit is iets heel anders maar wel gaaf, proberen dus.

avatar van ricardo
Ik ben niet erg goed thuis in dit soort muziek, maar ben er wel enorm in geintereseerd. Heb jij nog goede tips voor mij omtrend dit soort muziek, je hebt ook nog Ultravox geloof ik en Klaus Schulte, weet jij nog meer artiesen binnen dit genre? Je mag mij ook wel een p.m sturen als je zou willen. Bij voorbaat alvast erg bedankt. Met luistergroet ricardo.

avatar van ricardo
Dit album heb ik vanmiddag gekocht, en gelijk in de auto afgespeeld natuurlijk. Hij viel mij in de auto in eerste instantie wat tegen, maar ben hem nu in huis op mijn natuurlijk zeer goede geluidsinstallatie aan het afspelen, maar het is net of je in een andere wereld komt inderdaad. Het is inderdaad veel subtieler dan JM Jarre of Vangelis, want dat is veel bombastischer vind ik. Volgens mij is dit ook echt een groei album, en waardeer je hem pas echt na meerdere luisterbeurten. Is ander werk van Tangerine Dream vergelijkbaar met dit of zit er veel verschil in? Voorlopig heb ik hem nu al 3 keer totaal afgespeeld nu, en waardeer het voorlopig met een 3.5*

ricardo schreef:

Laat je door andere albums verrassen er gaat een wereld voor je open.
Dit is nog steeds de klassieker onder de TD albums.

avatar van ricardo
Dit is echt geweldig vind ik. Je moet dit album dan ook echt beluisteren als alles uit staat verder en er verder geen andere geluiden te horen zijn. Je kunt dit natuurlijk het beste met een koptelefoon op beluisteren (heb ik niet overigens) want volgens mij komt dit album dan het best tot zijn recht. De 3.5* is alvast een vergissing, ik begin toch maar met 4* nu.

avatar van Gerards Dream
De beste plek om dit album te beluisteren is een donkere kamer midden in de nacht. Alle geluiden die er dan eventueel bijkomen versterken de sfeer van het luistergenot. Via een hoofdtelefoon kan ook, maar daar door gaat er wel een stuk ruimtelijkheid verloren, wat ik zelf erg jammer vind.

avatar van ricardo
Wat een geweldige muziek is dit eigenlijk, ben hem nu alweer aan het draaien. Vooral de mystieke sfeer op dit album is hetgeen ik echt super vind, vooral het titelnummer is erg goed.

Gerards Dream schreef:

Wat dacht je van gewoon op een zomerse dag je wanend op een Griekse eiland met van die prachtige schoonheden om je heen, die je net niet kunt bereiken. Mysterious Semblance at the Strand of Nightmares.

tangmaster schreef:

Dat is inderdaad een mooie plek, maar niet altijd even praktisch. Desondanks blijft Phaedra een werelds album van Tangerine Dream.

Gerards Dream schreef:

Desondanks blijft Phaedra een werelds album van Tangerine Dream.
En daarna zijn albums als Rubycon en Tangram de beste van TD Gerard, of niet?

ricardo schreef:
En daarna zijn albums als Rubycon en Tangram de beste van TD Gerard, of niet?

Rubycon en Tangram kun je naast Phaedra wel als de betere van TD zien. Maar probeer b.v. ook Ricochet eens. Kompleet anders dan deze Phaedra.

avatar van MartinoBasso
Gisteren op mijn gemak dit album in het donker beluisterd. Was toch wat teleurgesteld. Ik had verwacht dat de muziek wat spannender ging zijn. Het eerste deel van het eerste nummer is wel top. Ga dit album zeker nog wel een paar keer beluisteren.

avatar van schizodeclown
Vergeet mijn eerste bericht, het hele album is perfect op het 2e gedeelte van Movements... na!

schizodeclown schreef:

Dat was ik althans niet vergeten en de tekst zit nog als nuttige informatie in mijn achterhoofd. Desondanks blijft dit voor mij een dijk van een album. Wellicht wat eigenwijs van me, maar toch...

avatar van ricardo
Deze ben ik nu even weer aan het draaien, maar wat zit er toch een geweldige en vooral mistieke sfeer in dit album, geweldig gewoon. een album om te koesteren, en iedereen zou eens met dit album kennis moeten gaan maken. over zweven gesproken.

avatar van Gerards Dream
En dan te bedenken dat Phaedra de vrouw was Theseus één van de grootste Griekse helden, en dat ze in nogal wat toneelstukken voor kwam. Ze zou eens moeten weten wat we allemaal over haar schrijven hier...

avatar van ricardo
Mooi misterieus en mistiek album deze waar het allemaal 'echt' mee begon voor TD, Gerards Dream als jij een top 10 zou maken van beste/favoriete TD albums welke zouden dat incl de live albums dan zijn? deze zit voor jou volgens mij wel bij de eerste 3 denk ik.

ricardo schreef:

Even recht zetten. Het begon met Atem (1973) door John Peel tot album van het jaar gekozen. Was dat niet gebeurt dan had Phaedra niet van de grond gekomen.