Sixteen Horsepower - Sackcloth 'n' Ashes (1996)

Rock / Country
Label: A&M

1. I Seen What I Saw (3:25)
  2. Black Soul Choir (3:52)
  3. Haw * (3:24)
  4. Scrawled in Sap (2:48)
  5. Horse Head (3:03)
  6. Ruthie Lingle (2:45)
  7. Harm's Way (3:23)
  8. Black Bush (3:17)
  9. Heel on the Shovel (3:13)
  10. American Wheeze (3:34)
  11. Red Neck Reel (2:43)
  12. Prison Shoe Romp (3:13)
  13. Neck on the New Blade (3:17)
  14. Strong Man (4:23)
avatar van Fatalist
De zang is wel gaaf, gekweld zonder zeikerig over te komen.

avatar van Ataloona
Kippevel, 43 minuten lang.
Betoverd ben ik door deze schitterende plaat.
Prachtige en intense muziek.
Muziek die heerlijk ontspannend werkt zonder te verslappen,
en de bezwerende stem van mijn naamgenoot Dave.
Fantastische muziek zonder twijfel.
Het past precies in mijn muzieksmaak.
Een ontbrekende schakel.
Daarom mijn eigen inbeelding van dit album.

I Seen What I Saw trekt mij gelijk het album in.
Betoverd door de beladen stem van Edwards.
De rollende drums, de slidegitaar.
Het klopt gewoon.
I Seen What I Saw,
de moord op een man door een grote gangster.
Het Amerika ten tijde van de Drooglegging.
Èèn jongen zag het maar niemand geloofde hem.
I Seen What I Saw..

Black Soul Choir,
het perfecte country-sfeertje.
Die banjo's, die hakkende drums,
de pompende bas en het klagende gezang van Edwards.
Het bandje bij de plaatselijke partijtjes.
Een band met veel in hun mars,
ondergewaardeert tot frustraties van de zanger.
De andere bandleden vinden het wel prima zo,
zij hoeven geen faam..

Scrawled In Sap gaat logischer wijs door in dezelfde toon.
Spannend dat wel.
Een man in het Wilde Westen,
eens een trouwe echtgenoot.
Eindelijk los gekomen uit zijn dagelijkse sleur.
Elke dag weer een andere vrouw,
het bordeel is zijn nieuwe thuis.
Zijn vrouw weet van niks.
Zijn kinderen zitten weer rustig aan tafel als de man thuiskomt.
Het eten staat klaar en de man vind het wel prima zo..

Horse Head is het verhaal over een zware bandiet.
Een moordenaar met vervormde stem.
Wel een paardenliefhebber,
ziet een prachtig paard liggen zonder hoofd.
Doorgeslagen door het verspilde bloed,
achter het bloedspoor aan.
Komende in een kamp.
Een paardenhoofd aan een stok.
Drie dagen later 3 mensen hoofden aan die stok..

De dreiging word doorbroken met Ruthie Lingle.
Het meisje van zijn dromen.
Een onschuldig meisje,
nog niet eens uitgehuwelijkt.
Een meisje genaamt Ruthie Lingle.
De eindeloze flirt pogingen van de man zijn niet om aan te zien.
Het stadje spreekt er schande van.
Ruthie vind het wel leuk.
Ontsluikende liefde,
ze vluchten weg en beginnen aan een eigen 'home'.

Harm's Way is spanning.
Het verhaal van een mislukte huurmoordenaar.
Geen geld meer en geen baan.
Totdat hij een rijk meisje ziet.
Hij ontvoert het meisje,
bedenkt een bandiet en tekent een compositie,
en verteld haar pa dat hij weet waar de bandiet een gaat.
Het eind is geen eind goed al goed,
nee dat zeker niet..
Onderbouwt door spannende muziek.
De bandoneon doet zijn werk.

Black Bush is een dorpfeest,
gehouden door de burgemeester.
Zijn dochter is weer terug.
Alleen overschaduwt door gruwel.
Een fout met de guillotine,
het was een ongeluk.
Maar we zullen voor je bidden, Lucy.

Heel On the Shovel.
Een vrolijke toon onder een schokkend verhaal.
Het levend begraven van iemand.
De spanning die je voelt.
Het langzaam vermoorden van iemand.
Het was de moordenaar van Lucy.
Gestraft door haar vader.
Een week later zo bleek,
stond de echte dader op.
Al was het een ongeluk,
er kwamen 2 mensen zomaar om..

American Wheeze,
mysterieus en betoverend.
Laat het inwerken.
Rustige muziek maar die bandodeon maakt het erg spannend.
Een nummer over een ziekte.
Het kwam door de lucht,
als gas.
Velen dieren dood, geesten wanen hier rond.
Geen vlees meer in de stad.
Alleen nog maar mensen, alle dieren zijn dood.
Zou het ook op de mensen kunnen overslaan?

Hiiha!!!
De vrolijke kant van het country leven wordt bezocht in Red Neck Reel.
De grappen en grollen maker.
De barman van de Saloon.
Iedereen kent hem.
Er word op vrolijke wijze verteld over de man.
Leuk die banjo's met die gitaren en de hakkende drums.
Erg swingend!

Prison Shoe Romp.
De verkeerd man in de gevangenis.
De terechte beroering in de stem van Edwards.
Veroordeelt voor de doodstraf.
Voor de beroving van een grote trein.
Alleen hij veroordeelt, hij wist alleen van het plan.
Zijn broer ervan door met het geld.
Verraden door zijn eigen bloed.
Hij zal nooit meer vrijkomen,
alleen nog maar rijden op het licht..

Neck on the New Blade.
Een smid, een nieuw zwaard aan het klaar maken.
Hij is smid tevens beul.
Hij voelt zich als tuig.
Moordend uit opdracht van de stad,
nergens mis mee.
Hij kan er niet mee leven en kiest ervoor om niet te executeren.
Later afgemaakt door zijn eigen zwaard op zijn nek..

Een afsluiting van een album,
van een verhaal.
Klagend en bezwerend als de rest.
Een man die moeite krijgt met het moorden.
Een huurmoordenaar,
hij staat bekend als de beste.
Koudbloedig en hard.
Geen uitdrukking op zijn gezicht.
Niemand weet hoe het in zijn hoofd spookt.
De spannig bouwt zich op.
Een man smekend op zijn knieën voor hem.
''Kom op!'' Zegt de huurmoordenaar tegen zichzelf.
Strong Man..

avatar van Sinnerman
Wauw Ataloona,

Ik ken het album al jaren en jij weet iets toe te voegen aan mijn beleving, dank!
Mooi beschreven.

Bedankt

avatar van aerogp1
Waardevolle toevoeging, dit is inderdaad de sfeer die 16HP wilde overbrengen denk ik.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Mooi debuutalbum, met een gekwelde zang van Dave Eugene Edwards.
Bezwerende klanken en interessante teksten over o.a verlossing & geloof.
De mooie banjo in deze muziek verrijkt het geheel, maar na ca. 3 kwartier vind ik de zang van Edwards ook wel weer voor even genoeg.

avatar van The Scientist
dan komt het wel erg mooi uit dat het album ook ongeveer 3 kwartier duurt

avatar van Paalhaas
Meesterwerk dat de volle mep verdient! Ik besef nu ook dat ik altijd veel te snel deze oplegde, en daardoor de rest van het oeuvre nogal verwaarloosd heb. Snel weer eens door snuffelen.

Paalhaas schreef:

Moet je doen: Secret South

avatar van Paap_Floyd
Ik heb inmiddels ook mijn stem verhoogd. Het overige werk van 16HP wil me eigenlijk nog helemaal niet zo bekoren.

avatar van aerogp1
Dat herken ik, Secret South bijvoorbeeld, heeft meer tijd nodig.

Dit album daarentegen greep mij meteen, eeuwig jammer dat 16HP ermee is opgehouden.

ForzaRob
ben ik mee eens aerogp1, met deze plaat was het gelijk wow! Secret south vond ik een beetje mwahh in het begin, maar begint nu ook steeds meer positief te vallen bij mij.

heerlijke muziek met een eigen karakter

4,5 sterren! En die verdienen ze!
Ik ga geen 3 favo tracks kiezen, dat is veel te moeilijk (:

avatar van Eveningguard
Mijn god, wat een ontdekking! Zoiets heb ik nog nooit gehoord. Apart is een klein woord.

Alleen jammer van de hoes.

avatar van Ataloona
Ik vind die simplistische ''redneck'' cover wel goed bij het album passen eigenlijk...

Daar ben ik het mee eens!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Mooie muziek met een rijk instrumentarium dat zonder meer maar ik hou mijn aandacht er niet de gehele albumlengte bij, de stem van Edwards kost mij soms toch enige moeite.
Favorieten: Black Soul Choir & American Wheeze.
3.5 sterren.

avatar van AOVV
Heel goeie beschrijving van Ataloona bij deze plaat. Het is een heel goeie plaat, nog net iets beter dan 'Secret South'.

avatar van Ataloona
Dank, vreemd ook dat deze plaat mij inmens weet te raken (al een tijd lang top 10 kandidaat, maar ik begin gehecht te raken aan de top 10 die ik nu heb) maar de rest van het ouvre van de band vind ik niet enorm bijzonder. Secret South, op de site ook bejubeld heb ik niet echt veel mee.

Fijn dat je hem goed vind

avatar van chevy93
Inderdaad een mooie recensie van Ataloona. Echter, waar is de bespreking van Haw? Hoort voor mij tot het beste van dit album!

Over mijn beleving: Voor de decenniaspellen van een aantal maanden geleden (de tijd gaat snel ) heb ik twee roots-platen beluisterd. De eerste was Viva Last Blues van Palace Music. De andere was deze. Van eerstgenoemde was ik onder de indruk. Van Sackcloth 'N' Ashes allesbehalve. Zo was mijn gedachte althans, maar ik vrees dat ik een fout heb gemaakt. Viva Last Blues vind ik nog steeds een aardig album, maar komt net aan een 3,5*.
Toen ik Black Soul Choir afgelopen week in de Kink 1600 hoorde, wist ik weer door welk album ik gepakt werd. Namelijk door deze. Wat een tempo, wat een gebruik van instrumenten en wat een heerlijke stem.

avatar van Ataloona
Dank voor het compliment Echter ken ik Haw tot mijn schaamte niet, zie ook dat hij hier als bonusnummer aangegeven staat. Op mijn gepindakaaste versie staat hij dus niet, snel het album maar eens kopen.

avatar van chevy93
Als je kijkt bij de voorkeursstemmen, zie je dat die op plek 4 staat.

Bonustracks zijn niet altijd bonustracks. Soms zijn ze verplicht! Zoals Leave Me Alone op Bad of How Soon Is Now? op Meat is Murder.

avatar van Cabeza Borradora
Deze week in het vervolg van het 52 essentiële albums uit de pop/rock geschiedenis topic (zie hier) volgens "De Cultuurkenner-2"

Wiebren Rijkeboer in alt.country.nl schreef:
Gedreven door een pure aanbidding voor God en opgejaagd door de duivel; het is een mijnenveld waarin David Eugene Edwards zich begeeft. Het is daarom des te genialer dat Edwards met zijn Sixteen Horsepower die loodzware last weet om te zetten in een zinderend, striemend amalgaam van punk, country, blues en Appalachen-folk.[...]

Lees verder in vergeten klassiekers uit alt.country.nl

avatar van nico1616
Dank zij Cygnus muzikale reis eindelijk eens beluiserd. Er was wel eens een nummer voorbij gekomen op mijn Ipod bij de Shuffle, maar dan fronste ik even en ging over daar het volgende.

Nu eindelijk, na enkele luisterbeurten, begint het te komen. Ik zit nu op dat zalige moment waarbij ik net door de eerste taaiheid van een album ben geraakt en begin te begrijpen wat alle enthousiastelingen hier bedoelen met die gekwelde sfeer

16 Horsepower maakt muziek die met niets te vergelijken is: wat country, folk, americana ...
De RYM omschrijving Goth Country vind ik nog het beste etiket. Muziek die past bij donkere series zoals Deadwood en Carnivale.

Huiveringwekkend goed, debuut optreden gezien in het voorprogramma van Grant Lee Buffalo in Paradiso, totally hooked. Wel heel vaak gezien tussen 97 en 2000. Deze plaat is geniaal met Heel on the shovel, American Wheeze en de opener als mooiste maar al het andere is ook moois. Pas op vinyl gekocht, ben ik heel erg blij mee want mijn cd met de afwijkende hoes deed het niet meer.

Oei, dit heeft wel een paar luisterbeurten nodig om helemaal te verteren. Het grijpt me wel meteen!

avatar van rushanne
iemand74 schreef:

Dit heeft zeker een paar luisterbeurten nodig. Maar dan heb je ook iets moois in je oren

sugartummy
de band komt uit denver; edwards vader is dominee. zelf vindt edwards zijn zang niet goed, in een documentaire gaat edwards met zijn vader door diens lpverzameling, daar stuiten ze op een lp van johnny cash en zeggen ze beide dat ie een verrekt goeie stem had. ik vind de stem van edwards een fantastische symbiose met de muziek vormen. de opvolger low estate is het hoogtepunt in het oeuvre van 16 HP.

avatar van Supersid
Geweldige viersterrenplaat! Dat extra half sterretje gaat integraal naar "Black Soul Choir", onbetwistbaar 1 van m'n toppers.

avatar van sjoerd148
TEQUILA SUNRISE schreef:

Heb ik (helaas) ook. Dit album gekocht en veel gedraaid in de auto de afgelopen weken. Helaas wil het spreekwoordelijke kwartje niet vallen bij dit album. Secret South daarentegen vind ik meer dan geslaagd en blijft boeien.