Kraftwerk - Autobahn (1974)

West-Duitsland
Electronic
Label: Philips

1. Autobahn (22:43)
  2. Kometenmelodie 1 (6:25)
  3. Kometenmelodie 2 (5:51)
  4. Mitternacht (3:45)
  5. Morgenspaziergang (4:03)
Robertus
Inderdaad een hemelse autorit! Sinds ik de remaster heb, ben ik eindelijk ook eens wat dieper gedoken in de illustere "B-side" van dit album en die heeft flink van de remastering geprofiteerd, met name Kometenmelodie 2 (minder schel en scherp). Het is puur sfeer, ik kan het niet anders noemen. Kant A is dag, kant B nacht. Als je met die insteek naar dit album luistert kun je bijna alleen conluderen dat dit als conceptalbum fantastisch geslaagd is.

LocoHermano schreef:
Na het in mijn ogen teleurstellende Man-Machine album (enige Kraftwerk-plaat die ik tot dusver had) heb ik deze vanmiddag voor een paar euro uit een platenbak geplukt. Geen spijt van, want het titelnummer vind ik alleen al beter dan het complete werk op Man-Machine.

lol

Ik vind dat Loco zijn vette clown terug moet brengen.

avatar van Leeds
Autobahn is een meesterwerk uit het nu al verre 1974. Een tijdperk waar Progressive of Hard Rock, Blues, Funk , Fusion en restjes Jazz de muziek overheersten. Plots kwam, via Organisation, Kraftwerk I, II en Ralf und Florian deze Autobahn. Krautrock sijpelt stilletjes aan weg. Electronische geluiden steken de kop op. Autobahn zelf is zo'n typisch geval. Achter dit elektronisch klankenpakket hoor je de Krautrock nog es opsteken. Een sein dat het Krautrock niet langer in het Kraftwerk-oeuvre zal voorkomen. Hetzelfde op de B-kant, al (bijna) even schitterend als de A-kant. Zalig om vooral deze plaat bij nacht te laten afspelen.

avatar van WeZet
De remasters zijn volgens mij ook in het Duits! Fantastische muziek, prima opbouw en soundkeuze (logisch, het is immers Kraftwerk) en de mannen bouwden alles zelf. Nu deze plaat nog horen als ik zelf op de Autobahn rijd (of bijrijd).

avatar van mk1992
Autobahn is altijd duits geweest, volgensmij zijn de remasters traditioneel weer in twee talen te krijgen (muv Autobahn)

avatar van ChrisX
WeZet schreef:

Punt is dat de Duitse versies alleen maar als import zijn te krijgen en dus een stukkie duurder. Ik had het voordeel dat ik vlak bij de Duitse grens woon en gewoon Der Katalog box kon oppikken bij een lokale Media Markt (die hem wel voor me moesten bestellen overigens).

avatar van The Voice
Tja, een album van Kraftwerk koop je niet voor de geweldige teksten of de prachtige zang. De synthesizers voeren de boventoon. Prima album met goede geluiden al klinkt het geheel hier en daar wel wat kaal en steriel. Maar goed, zo is Kraftwerk.

avatar van {P1982}
Autobahn: perfect voor een lange autorit! Favoriet is toch het Kometenmelodie-tweeluik.

avatar van Madjack71
Ik geloof best dat dit album destijds vernieuwend overkwam en innovatief, maar het klinkt nu toch wel erg gedateerd. Alleen Autobahn kan er m.i. nog mee door, alhoewel daar toch ook wel lange saaie stukken tussen zitten. Verders kan ik er niet zoveel mee en vind ik het soms klinken alsof ik op zoek ben naar een radiozender.

Stijn_Slayer
Moeilijk om hier een stem op te plakken. Meerdere users hebben al iets in deze richting gezegd, en ook ik ben niet zo dol op het tweede deel van deze plaat. 'Kometenmelodie 1', 'Mitternacht' en 'Morgenspaziergang' doen me weinig. Het is vooral het titelnummer dat de hele plaat moet dragen. Daar is het nummer goed genoeg voor, maar op die manier wordt het wel een korte plaat (skippen) óf een wisselvallige.

avatar van musiquenonstop
Sluit me helemaal bij stijn aan. Om die redenen mijn minst gedraaide kraftwerk plaat

avatar van The Goss
Het mooiste is dat het ook nog de enige tekst is in de ruim 22 minuten...

Buiten het titelnummer raken me de nummers niet echt, waardoor ik niet verder kom dan dit album een 3.5 * te geven. Het titelnummer krijgt van mij de welverdiende 5 sterren.

Soms denk ik dat Autobahn wellicht beter als EP uitgebracht had kunnen worden...Dan had ie zeker de volle 5 sterren gekregen.

avatar van niels94
Geweldig dit Natuurlijk is het titelnummer het beste nummer, wát een geweldige trip , maar ook de rest van de nummers vind ik verre van slecht, erg fijn juist. Heerlijk gewoon. Ik trap af met 4*

avatar van Dibbel
Voor mij jeugdsentiment dit.
Hoorde bij de eerste elpees die ik kocht.
Dit soort muziek hoorde je vroeger op de radio bij Superclean Dreammachine van Ad Visser.
Via dat programma ook Pink Floyd, Klaus Schulze e.d. op het spoor gekomen.
Het zal best dat dit album achteraf erg invloedrijk is geweest, maar dat je hoorde je er toen niet en ook nu niet meer vanaf.
Enfin, Autobahn werd in een singleversie uitgebracht, door Ad Visser opgepikt en daarna ook door de rest van Hilversum 3 en haalde warempel in juli 1975 nog de 12e plaats in de Top 40.
LP aangeschaft en natuurlijk kant 1 tig maal gedraaid. Kant 2 altijd al minder.
Het klinkt wat gedateerd tegenwoordig, maar die trip over de Autobahn maak ik nog altijd graag.
Ook Kometenmelodie 2 vind ik nog steeds goed.
De andere drie boeien me eigenlijk nauwelijks meer.

avatar van SpaceLee
herman schreef:
Moet bij dat nummer altijd denken aan een shot uit Tarkovsky's Solyaris, waar je 5 minuten naar een snelweg zit te kijken. Daar had ik vroeger ook zoiets bij als "maar waarom?", maar toch werkt het.
Daar moet ik ook altijd aan denken bij Autobahn!

Ik heb die film al redelijk wat jaren geleden gezien, maar aan dat stuk denk ik nog regelmatig. Om de een of andere reden heel erg fascinerend..

avatar van Devoo
Dan vind ik een album als Radio-Activity een stuk beter. Deze doet me (nog) niet zoveel.

avatar van "H."
Autobahn. Heerlijk eindeloos durend hypnotiserend nummer! De wegmakering die steeds repeterend aan je voorbij schiet op weg naar je bestemming. Een van mijn favorieten voor een lange autorit. Jammer dat ik de enige ben binnen het gezin die dit weet te waarderen. Kraftwerk was toch een van de pioniers van de electronische muziek in mijn optiek. Deze heren en pioniers als Tangerine Dream hebben het fndament gelegd voor de electronische muziek van heden ten dage. Een klassieker derhalve!

avatar van wizard
Nu ik recentelijk Kraftwerk 1 en 2 beluisterd heb, begint ik het geluid van Autobahn te snappen. De eerste Kraftwerk albums (Ralf & Florian moet ik nog beluisteren) is vooral gepriegel en geëxperimenteer in de studio, de latere albums zijn veel meer gefocused op (electronische) liedjes. Autobahn is wat mij betreft een overgangsalbum.

Dit album heeft me lang gefascineerd, niet in de laatste plaats door de fantastische hoes die het meest aan een jaren ‘50/’60 reclameplaat doet denken, inclusief VW kever die qua perspectief net niet goed getekend is. Hoewel ik hoes altijd spannend vond, heeft het jaren geduurd voor ik dit album ook voor het eerst luisterde.
Autobahn is een van de mooiste nummers van Kraftwerk, met als enige minpuntje dat ik het tegen het einde wat teveel vind worden. Het nummer voelt als een autorit over een grotendeels verlaten snelweg, waar zo nu en dan een tegenligger passeert. Fantastisch hoe allemaal geluiden die iedereen die wel eens over een snelweg heeft gereden, in dit nummer verwerkt zijn, met het aanzetten van radio als een van de hoogtepunten. In Trans Europe Express/Metal on Metal wist Kraftwerk eenzelfde soort gevoel, dat van treinreizen, ook in muziek om te zetten. Daarbij is ze dat nog beter gelukt dan hier op Autobahn.

De tweede helft van het album is wat minder. De twee Kometenmelodieën klinken vooral alsof de band in de studio aan het uitvinden is wat ze precies met synths kunnen doen, hoewel er in #2 nog wel een mooi ritme bij komt. Mitternacht was ongetwijfeld bedoeld als een spannend nummer (geesten en spoken tijdens een stille nacht) maar slaagt daar maar half in. Afsluiter Morgenspaziergang vind ik wel weer erg mooi. Het voelt als een vredige wandeling door het bos met tsjilpende vogels en al.

Dit is het eerste Kraftwerkalbum dat ik écht goed vind, hoewel dat vooral door het titelnummer en de afsluiter komt.

4.0*

Bericht over het Kraftwerk-concert in Evoluon verplaatst naar Kraftwerk

avatar van RogerV
De overgang van muzikaal gepiel naar de grote elektroband die ze zijn geworden. En dat draait toch grotendeels om Autobahn. Heerlijke lang uitgesponnen track. Op sommige momenten klinkt het zelfs als deephouse.

Alleen Kometenmelodie 2 is ook de moeite waard. Die andere drie tracks kunnen me niet bekoren.

avatar van "H."
Nog eens geluisterd. 3,5 sterren voor dit album van de grondleggers van de elektronische muziek is toch echt te weinig. Vandaar verhoogd naar 4****

"wir fahrrren auf der atobahnnnnnnn"

avatar van adri1982
Zeer goed album van deze Duitse band. 4 sterren. 'Autobahn' is een mooie synthesizerjuweel (niet voor niets Hemelse autorit genoemd) en ook op kant 2 staan prachtige nummers. Mijn favoriet van deze album is Kometenmelodie 2.

avatar van Supersid
Deze albumcover is mij vreemd. Het exemplaar dat ik jarenlang uit pa's kast geplukt heb had gewoon het "autobahn" logo erop, en verder blauw. Nu ik de geremasterde versie op vinyl gekocht heb met exact diezelfde cover, sterkt mij dat in mijn mening... Toch eens overwegen om een aanpassing te proberen, of heeft iemand meer informatie???

Verder een machtig album natuurlijk...

tangmaster
Supersid schreef:

Verder een machtig album natuurlijk...

Nee geen aanpassing dit is de originele hoes die met de autobahn is een latere versie.

avatar van dazzler
Je zou wel kunnen discussiëren over die sticker met het verkeersbord links bovenaan.

dazzler schreef:

Inderdaad. De sticker staat pal onder de letters FTWE en niet pal onder de letters KRAFT. Ik heb hier 2 Duitse 1ste drukken van liggen en beide bevinden zich net onder de FTWE. Maar in ieder geval, de sticker was reeds aanwezig vanaf de eerste persing.

avatar van dazzler
Als de sticker aanwezig was op de eerste persing,
blijft de vraag of hij onderdeel is van het artwork of een promotionele functie had.

avatar van Supersid
Ik heb ondertussen ook mijn eigen misverstand opgehelderd: De lp in mijn herinnering is "Doppelalbum", het verzamelalbum dat even later zou verschijnen...

buizen
Uit de tijd dat het nog een stuk rustiger op de weg was.
Een prachtige hoes overigens, met die mercedes en dat kevertje en dat viaduct en dat landschap in de bergen, zo is menig Autobahn in Duitsland precies.
Een absolute kraker in de popmuziek. Heb het album nog nooit ononderbroken volledig afgeluisterd en toch 5 sterren. Heb het album sowieso heel erg weinig beluisterd. Heel soms kan dat.